ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
Σελ. /32
Εκσυγχρονιστική σαβούρα

Είναι ποτέ δυνατόν να πάρουν στα αλήθεια μέτρα κατά της διαφθοράς αυτοί που ενσαρκώνουν τη διαπλοκή και τη λοβιτούρα; Μπορούν να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο από τον «τροφοδότη-λογαριασμό» που τους συνδέει με το μεγάλο κεφάλαιο;

Του Τάσου Αναστασίού από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίού από τα «Νέα»
Φουσκώνουν τα μυαλά του κόσμου με άφθονη εκσυγχρονιστική σαβούρα, μπας και θολώσουν τα νερά και αποφύγουν την ιερή οργή και την τρομερή τιμωρία που τους αξίζει. Ξαναπαίζουν το παραμύθι με το «πόθεν έσχες», το πολιτικό χρήμα, τη διαφάνεια... Ξετσίπωτα αυτοπροβάλλονται τιμητές της διαφάνειας και πολέμιοι της διαπλοκής - ποιοι, αυτοί που ενσαρκώνουν τη διαπλοκή και τη λοβιτούρα. Είναι όμως ποτέ δυνατόν να πάρουν στα αλήθεια μέτρα κατά της διαφθοράς; Μπορούν να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο από τον «τροφοδότη λογαριασμό» που τους συνδέει με το μεγάλο κεφάλαιο;

Είναι «ρεαλιστικό» να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση των μεγάλων αφεντικών, ενώ την ίδια ώρα φροντίζουν να τα γιγαντώνουν; Πιστεύουν ακράδαντα όμως ότι επειδή τους «παίζουν» προνομιακά τα ΜΜΕ ο κόσμος καταπίνει αμάσητα τις «πρωτοβουλίες» τους χάρη στο αστραφτερό περιτύλιγμά τους. Βαυκαλίζονται ότι οι μάσκες «ανανέωσης» παραπλανούν λες και ο κόσμος περίμενε 20 χρόνια για να τους μάθει τώρα... Με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου θα επιχειρήσουν να εδραιώσουν την εντύπωση ότι ο δικομματισμός είναι ανίκητος και αιώνιος - άρα αυτό που μένει είναι ο συμβιβασμός με το «μοιραίο». Θέλουν να αποκρύψουν βέβαια πόσο «εύθραυστο» είναι το (δικομματικό) σύστημα...

Στο εξής, το είπε κυνικά ο Κ. Σημίτης, όλες «οι δράσεις» της κυβέρνησης είναι υποταγμένες στη «νίκη» στις επόμενες εκλογές. Και είναι αλήθεια ότι και πλούσια πείρα και μέσα διαθέτουν και (ηθικούς ή άλλους) ενδοιασμούς δεν έχουν... Πολύ περισσότερο που πρόκειται για μια «δράκα» διαχειριστών που έχουν αποσπαστεί παντελώς από τις λαϊκές μάζες και τις ανάγκες τους. Η λαϊκή παροιμία «ο χορτάτος τον νηστικό δεν τον πιστεύει» τους πάει γάντι. «Δουλιά» τους είναι να εξαπατούν, να παραπλανούν, να αποκοιμίζουν. Οσο τους το επιτρέπουν οι «από κάτω»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ», ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ... ΤΙΜΗ

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ: «Αύριο το πρωί, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα ανακοινώσει, τελικά, ο Κώστας Σημίτης τις προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυστηρότερο "πόθεν έσχες" για τους πολιτικούς. Ο κ. Σημίτης θα ανακοινώσει: - Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με έμφαση την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών... Ο κ. Σημίτης θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στις αλλαγές, αλλιώς ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. - Την τροποποίηση επί το αυστηρότερον του ισχύοντος νόμου για το "πόθεν έσχες" των βουλευτών. Η έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο, ο οποίος δεν θα γίνεται μόνο από βουλευτές, όπως σήμερα και θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές, ως και έκπτωση, για τους παραβάτες» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ... «Φυγή προς τα εμπρός στο ακανθώδες θέμα του πολιτικού χρήματος και της τιμής του πολιτικού κόσμου επιχειρεί ο πρωθυπουργός με εντυπωσιακές τομές στον εκλογικό νόμο και στον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών. Με το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών επιχειρείται η αποκατάσταση ουσιαστικής επαφής των πολιτικών με τους πολίτες και η απεξάρτησή τους από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» (ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΩΣ!!! «Δεν παραλείπουν όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και όλοι οι βουλευτές, να διακηρύσσουν κάθε τόσο την προσήλωσή τους υπέρ της διαφάνειας και εναντίον της διαπλοκής. Και δεν παραλείπουν, επίσης, να υποστηρίζουν τη λήψη μέτρων, τα οποία θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν το κύρος του πολιτικού κόσμου και να διασφαλίσουν την αξιοπιστία του. Κατά συνέπεια, ενθουσιωδώς δεκτές θα πρέπει να γίνουν οι αναμενόμενες εισηγήσεις του πρωθυπουργού για τη νέα μορφή του "πόθεν έσχες"» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

«ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ»... «Δυσμενές είναι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε για τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη ως τελική συνισταμένη της καθαίρεσης του γραμματέα του ΠAΣOK κ. K. Λαλιώτη, της ριζικής αναμόρφωσης επί το "απολιτικότερον" του Εκτελεστικού Γραφείου του και του μη ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Οι πλήρως αντιφατικοί χειρισμοί του στα θέματα αυτά εμφάνισαν τον πρωθυπουργό μάλλον ως σαστισμένο διαχειριστή της κρίσης της κυβέρνησης και του ΠAΣOK, ο οποίος προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να περισώσει κάτι, παρά ως ηγέτη που βαδίζει βάσει συγκεκριμένου σχεδίου... Εν κατακλείδι η όλη κατάσταση, αντί να σηματοδοτεί την αναζωπύρωση δυναμικής κυβερνητικής δραστηριότητας, μάλλον υπογραμμίζει την ορθότητα της πεποίθησης πως η πρωθυπουργία του κ. Σημίτη έχει πλέον οριστικά εξαντλήσει τις προωθητικές της δυνατότητες» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΟΣΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ... ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ.

ΑΥΓΗ: ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ.

ΕΣΤΙΑ: 2.728 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοφοκλέους: Χ.Α.- Χ.Α.- Χ.Α. ΠΕΤΑΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: 8.300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΧΡΥΣΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 4.000.000 ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΟ 2004.

ΧΩΡΑ: ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ.

ΕΘΝΟΣ: 2.850 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ 12 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ 2.563 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 8.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Φούσκες» ενόψει: «Μια ιδιότυπη συμφωνία αλληλοϋποστήριξης των τραπεζών φαίνεται να οδηγεί την αλματώδη άνοδο του Χ.Α. Με στόχο υψηλότερα κέρδη, αλλά και τη διευκόλυνση επιχειρηματιών που έχουν πνιγεί στα μετοχοδάνεια, μεγάλες τράπεζες και θυγατρικές τους αγοράζουν η μια μετοχές από την άλλη. Διαχέουν έτσι την άνοδο σε όλη τη Σοφοκλέους, καλλιεργώντας προσδοκίες. Χτες ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σκαρφάλωσε, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2002, στις 2.015,66 μονάδες (+3,54%) με δεκάδες μετοχές στο λίμιτ απ. Κάποιοι, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύουν τα κέρδη τους. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή, μήπως έρθουν νέες φούσκες» (από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Η «σιγουριά» των αγορών: «Στην καλή συμπεριφορά της Σοφοκλέους έχουν συμβάλει και οι πολιτικές εξελίξεις. Οι αγορές αναζητούν ανέκαθεν ξεκάθαρες λύσεις και αυτές τις προσφέρει το πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί: είτε πάμε για εκλογές είτε ο πρωθυπουργός, έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση του στο κόμμα, προχωρήσει απερίσπαστος στην πολιτική του (ιδιωτικοποιήσεις, deals, κοινωνική πολιτική, κτλ.)» (Β. Κώτσης - «ΒΗΜΑ»).

«Ετοιμη» και η «Ολυμπιακή»: «Θέμα ολίγων ημερών είναι πλέον η κατάθεση της πρώτης νομοθετικής πράξης για τη σύσταση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας με την απόσχιση του πτητικού κλάδου της Ο.Α. και τη συνένωσή του με αυτούς της Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών. Η νέα Ο.Α. θα είναι κρατικής υπόστασης και κρατικής επιδότησης εταιρεία, ενώ η σημερινή Ο.Α. θα αποχαρακτηρισθεί από αερομεταφορέας» («ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Παροχές - «τρικ»: «Ο αφορισμός του Ν. Χριστοδουλάκη πως οι αλόγιστες παροχές αποτελούν συνταγή ήττας είναι ασφαλώς σωστός. Μόνο που το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι ακριβώς το αντίθετο: πώς δηλαδή θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί όλο αυτό το διάστημα. Και ότι οι παροχές - στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει - δεν είναι προεκλογικά τρικ» (από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ