ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Δυσαρέσκεια από τα κυβερνητικά εμπόδια στη λειτουργία του

Δημόσια πλέον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που με κάθε τρόπο εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στη λειτουργία του, διαιωνίζοντας την αναρχία, την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Με χτεσινή του επιστολή προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το ΕΣΡ, ουσιαστικά, υπογραμμίζει την αδυναμία του να λειτουργήσει ως ανεξάρτητη αρχή, αφού στην ουσία η κυβέρνηση το έχει μετατρέψει σε διεκπεραιωτικό όργανο. Χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, τονίζει ότι η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ανεξαρτησία του ΕΣΡ «είναι προς το συμφέρον της πολιτείας και ο περιορισμός της Ανεξαρτήτου Αρχής σε υπηρεσία διεκπεραιώσεως υποθέσεων είναι αντίθετος προς το γράμμα και το πνεύμα της ως άνω διατάξεως του Συντάγματος».

Αφορμή για την επιστολή στάθηκε, όπως αναφέρεται, η συμπλήρωση έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του Συμβουλίου υπό την προεδρία του Ιωάννη Λασκαρίδη. Υπογραμμίζεται ότι παρά το «εκτελεσθέν έργο» θα μπορούσε το έργο του ΕΣΡ να είναι πιο αποτελεσματικό εάν δε συνέτρεχαν λόγοι, τους οποίους στη συνέχεια παραθέτει.

Και μέσα από την επιστολή γίνεται φανερό ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη στον ασύδοτο χώρο των ΜΜΕ, από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει διαφάνεια στο μετοχικό κεφάλαιο των τηλεοπτικών σταθμών και στο θέμα του ασυμβίβαστου. Ο υπουργός Τύπου διατηρεί σημαντικές αρμοδιότητες, όπως την έκδοση ΠΔ για τη χορήγηση αδειών. Στο σημείο αυτό το ΕΣΡ βάλλει κατά του υπουργού Τύπου, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στον υπουργό, αφού έχει καταστήσει αδύνατη την έκδοση από το ΕΣΡ προκηρύξεων, προκειμένου να γίνει η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης. Αφ' ετέρου, όπως υπογραμμίζεται, «ο υπουργός επιχειρεί ν' αφαιρέσει από το ΕΣΡ την ευχέρεια καθορισμού διά των προκηρύξεων των νομίμων προϋποθέσεων για τη χορήγηση αδειών». Αφαιρεί δηλαδή ο υπουργός από το ΕΣΡ τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητά του να διαμορφώνει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σε σχέση με την εκτέλεση των αποφάσεων για κυρωτικές άδειες και ανακλήσεις αδειών το ΕΣΡ επισημαίνει ότι «ουδεμία εκ των εν λόγω κυρωτικών αποφάσεων έχει εκτελεστεί». Κάνει αναφορά στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΣτΕ, καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην οποία, όπως αποκαλύπτει, έχουν κοινοποιηθεί κυρωτικές αποφάσεις και δεν έχει προβεί στην εκτέλεσή τους παρά τις υπομνήσεις του ΕΣΡ.

Το τρίτο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ έχει να κάνει με το κρίσιμο θέμα της διαφάνειας. Ουσιαστικά θέτει θέμα αδυναμίας ελέγχου για την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας, αφού στο νόμο για το «βασικό μέτοχο» υπάρχουν κενά, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρη η οικονομική αυτοτέλεια των μετόχων.

Διασφάλιση της πολυφωνίας

Τη διασφάλιση της πολιτικής πολυφωνίας και την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «για κάθε ζήτημα που καθίσταται αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας», ζητά με χτεσινή του «υπόδειξη» προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Με αφορμή την καταγγελία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, για μη προβολή του κόμματός του από τα ΜΜΕ, το ΕΣΡ ζητά από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τις διατάξεις των νόμων. Στην «υπόδειξή» του τονίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη συνολική διάρθρωση του προγράμματός τους, και ιδίως των ειδησεογραφικών εκπομπών και των εκπομπών πολιτικού διαλόγου, έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την πολυφωνία. Το ΕΣΡ υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν έχει εκδώσει οδηγίες για το ίδιο θέμα και έχει κάνει συστάσεις προς συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά δεν «είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεμελιώθηκε το νέο... ΝΑΤΟικό Νοσοκομείο

Ενα νέο υπερσύγχρονο στρατιωτικό νοσοκομείο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα για την περιοχή των Βαλκανίων, θεμελίωσε χτες στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας. Πρόκειται για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, η κατασκευή του οποίου θα στοιχίσει περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2006.

Στην ομιλία του ο αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε στις «νέες παραμέτρους» που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία ενός τέτοιου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες δεν είναι άλλες από τη «γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, αλλά και το ρόλο που καλείται να παίξει η πόλη στις νέες συνθήκες». Επιβεβαίωσε έτσι ότι η κατασκευή του νοσοκομείου αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη «αναβάθμιση» του Γ΄ Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Πέρα από τις 424 συμβατικές κλίνες του νοσοκομείου, στο υπόγειο του κτιρίου θα λειτουργεί και μια πτέρυγα δυναμικότητας 300 κρεβατιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενδεχόμενης πυρηνικής ή βιοχημικής επίθεσης. Αναπαράγοντας μάλιστα την αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα και προκειμένου να δικαιολογήσει τη λειτουργία της ειδικής πτέρυγας, ο αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε στην «απειλή της τρομοκρατίας», ενώ δεν παρέλειψε να προτρέψει και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει την περάτωση του έργου, να «κατασκευάσουν το καλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ