ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ «ΣΤΑΡ Α.Ε»
Σε δεινή κατάσταση οι εργαζόμενοι

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει οι 35 εργαζόμενοι της βιομηχανίας ζυμαρικών «STAR ΑΕ», ιδιοκτησίας Αφών Θ. Χαραλαμπόπουλοι, που βρίσκεται στο 24ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, στη Μάνδρα Αττικής, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από το Γενάρη του 2003. Το γεγονός αυτό φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Τάκης Τσιόγκας.

Οι εργαζόμενοι - αναφέρουν οι βουλευτές - όλο αυτό το διάστημα προχώρησαν σε πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, τρεις φορές σε επίσχεση εργασίας μέχρι σήμερα και σε ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται αυτές τις μέρες. «Ο εργοδότης, μέχρι σήμερα, αθέτησε όλες τις έγγραφες υποσχέσεις που προέκυψαν από τις τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, δηλώνει δε ότι έχει επιδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και προσδοκά να επιδοτηθεί για την επέκταση ανάλογης βιομηχανίας που έχει στην κατοχή του με την ίδια επωνυμία στην Κομοτηνή», σημειώνουν.

Ακόμα ιδιαίτερη ανησυχία και ερωτηματικά προκαλεί στους εργαζόμενους η εμπλοκή της εταιρίας «Αστερίας - κατεψυγμένα προϊόντα ΑΕ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εμφανίζεται να έχει νοικιάσει το χώρο και τις εγκαταστάσεις της «STAR ΑΕ», από τον περασμένο Απρίλη.

Ετσι, ρωτούν τους παραπάνω υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

  • Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων;
  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες οι ίδιοι και οι οικογένειές τους;
  • Να διευκρινιστεί, ποιο ρόλο παίζει η εταιρία «Αστερίας - κατεψυγμένα προϊόντα ΑΕ» που εμφανίζεται να έχει νοικιάσει το χώρο και τις εγκαταστάσεις της «STAR ΑΕ»;
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αγρια ευρω-επέλαση κυβέρνησης και κεφαλαίου

Χωρίς ανάσα το υπουργείο Εργασίας προωθεί τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα
Χωρίς ανάσα το υπουργείο Εργασίας προωθεί τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα
Ενταση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και, γενικά, σε όλα τα επίπεδα της ζωής της εργατικής τάξης της χώρας, προχωρούν κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - μεγάλο κεφάλαιο! Αυτή η επίθεση εξυπηρετεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, την αύξηση των κερδών του με νέα προνόμια που δίνει απλόχερα, η κυβέρνηση όπως η ίδια ομολογεί!

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλος ανακοίνωσε χτες σε ημερίδα για τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη, ότι η κυβέρνηση προωθεί νέες αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις, τη συνέχιση της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων «Σιούφα», την πιο αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης ως τον «τρίτο πυλώνα»!

Οπως χαρακτηριστικά ομολόγησε η κυβέρνηση, έχει ως βασική επιλογή: «Να διατηρήσουμε "ως κόρη οφθαλμού" το ενιαίο των ασφαλιστικών κανόνων της νέας γενιάς των ασφαλισμένων από την 1/1/93»! Ο Ρ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι η εμπειρία από τα ασφαλιστικά συστήματα άλλων κρατών - μελών της ΕΕ επιβεβαιώνει: «Το ξεκαθάρισμα του στόχου που προωθεί ο νόμος 3029/923 για τη δημιουργία τριών βασικών πυλώνων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (κύρια ασφάλιση - επικουρική και επαγγελματική ασφάλιση - ιδιωτική ασφάλιση)».

Ανακοίνωσε δε ότι στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση εντάσσεται η ένταξη των ειδικών Ταμείων ΤΑΠ - ΙΛΤ, ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Υποκλίσεις στη Βαρκελώνη

Την ένταση της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, σε σχέδιο παρεμβάσεών του - όπως το ονομάζει - στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο υπουργός, σε συνέχεια του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης Για Την Κοινωνική Προστασία», κάνει λόγο για σύνδεση και υποταγή της κοινωνικής πολιτικής στην ανάπτυξη. Ο Δ. Ρέππας συνδέει την κοινωνική πολιτική με την κοινωνική απασχόληση, προκειμένου να περιοριστεί η κοινωνική αναταραχή, από την ένταση της εκμετάλλευσης. Αυτό το κάνει με αποσπασματικές, φιλανθρωπικού τύπου, παρεμβάσεις σε όλους αυτούς που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, με στόχο την «εργασιακή ειρήνη» και τη διεύρυνση των αγορών. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να επικαλείται και την «κοινωνική ευθύνη» της εργοδοσίας, η οποία βεβαίως είναι ανύπαρκτη με τη σημαντική βοήθεια, για αυτό, της σημερινής κυβέρνησης.

Δηλώνει δε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όλες τις μορφές ευελιξίας στην απασχόληση.

Μάλιστα, στο ζήτημα της ενεργητικής κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, τολμά να φέρνει ως παράδειγμα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όταν αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να απομακρύνει τη λειτουργία τους από την ευθύνη του κράτους, με τη μεταφορά τους στους Δήμους, μετακυλίοντας άμεσα το κόστος λειτουργίας στους Δήμους και στους πολίτες που αξιοποιούν αυτές τις λειτουργίες!

Στη συνέχεια απαριθμεί μια σειρά από μέτρα, όπου, με το πρόσχημα να γίνει «ελκυστική» η εργασία, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι εργοδότες με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και άμεσες επιδοτήσεις!

Στο ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, ο υπουργός καταρχήν αντιμετωπίζει τη «μαύρη εργασία» ως ένα ζήτημα υγιούς ανταγωνισμού! Γίνεται φανερό από την τοποθέτησή του, ότι η ΕΕ, δεν εξυπηρετείται πλέον, από μια ευρείας έκτασης παραοικονομία και προκειμένου να καλύψει και το στόχο της Λισαβόνας (αύξηση κατά 70% της απασχόλησης μέχρι το 2010), θα επιδιώξει να δηλωθεί η «μαύρη εργασία», χωρίς βεβαίως να εξασφαλίζει ρητά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής! Εξάλλου, αυτές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Σ' ό,τι αφορά το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ εμφανίζεται να δηλώνει ότι οι αποφάσεις για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ζήτημα «εθνικής αρμοδιότητας», δηλώνει ότι το πακέτο των 11 στόχων που συμφωνήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης «παραμένουν ως πλαίσιο αναφοράς για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε». Δηλαδή αυτό που λέει καθαρά ότι ο στόχος για το άγριο χτύπημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι δεδομένος, απλά αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μια «ευελιξία» στο πώς θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος και πότε!

ΕΥΒΟΙΑ
Στάση εργασίας για απολύσεις συνδικαλιστών

Θα γίνει την Τρίτη με απόφαση του Εργατικού Κέντρου

Δίωρη πανευβοϊκή - πανεργατική στάση εργασίας κήρυξε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ) για την Τρίτη 15 Ιούλη (10π.μ.-12μ.). Αιτία της απόφασης στάθηκαν οι απολύσεις τριών συνδικαλιστών, της προέδρου, του αντιπροέδρου και της γενικής γραμματέα του σωματείου εργαζομένων στην «Ελληνική Φάρμα Μανιταριών», ιδιοκτησίας Δ. Ασημομύτη.

Το τελευταίο διάστημα ο εργοδότης, προκειμένου να επιβάλει τα αντεργατικά του σχέδια τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, έχει εξαπολύσει πογκρόμ απολύσεων και σε διάστημα ενάμιση μήνα απέλυσε άλλες εφτά εργαζόμενες.

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Από την άλλη, στην προχτεσινή σύσκεψη σωματείων της δύναμης του ΕΚΕ και φορέων αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για επίλυση των προβλημάτων τους. Ιδιαίτερα η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που κατέχει την πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΕ, αναφερόμενη στις απολύσεις των εργαζομένων στην «Ελληνική Φάρμα Μανιταριών», επιχείρησε να ρίξει το φταίξιμο στον «κακό εργοδότη» και, ταυτόχρονα, να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για την «απεργοσπαστική» τακτική που ακολουθούν, αφού ενώ κηρύσσουν απεργίες, δε φροντίζουν για την επιτυχία τους. Εξάλλου, είναι οι ίδιοι που ανέστειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να έχει λυθεί κανένα πρόβλημα.

Τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την κυβέρνηση που δίνει «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο και το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» που έχουν αναλάβει η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού, αποκάλυψε και κατάγγειλε στους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη ο Θανάσης Παππάς, γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Αέρα στα πανιά των «κακών εργοδοτών», είπε, δίνει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ και τη συναίνεση του ΣΥΝ. Ενώ απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, σημείωσε ότι αποτελεί υποκρισία να εμφανίζονται ως «κλαίουσες Μαγδαληνές», λέγοντας ότι δήθεν θα στηρίξουν τους εργαζόμενους. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και να αποδυναμώσουν αποφασιστικά το δικομματισμό ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Ξεζούμισμα με ευελιξία και υπερωρίες

Αυξήθηκαν κατά 903% η εκ περιτροπής απασχόληση και κατά 274,28% οι υπερωρίες το 2002

Την τεράστια αύξηση των υπερωριών και την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης τα τελευταία τρία χρόνια, αναδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία της Εκθεσης Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Τα στοιχεία καταδεικνύουν την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την εξάπλωση της λεγόμενης απασχολησιμότητας, που συνοδεύεται από καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και, ταυτόχρονα, δε διασφαλίζει ούτε τους ελάχιστους αναγκαίους όρους επιβίωσης για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης από 5.040.695 το 2000 έφθασαν στις 18.866.465 το 2002, σημειώνοντας αύξηση 274,28%!!! Αύξηση κατά 24,45% σημείωσαν και οι άδειες εργασίας για την Κυριακή, το 2000 δόθηκαν 112.086 άδειες και το 2002 139.478.

Σε ό,τι αφορά τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τεράστια αύξηση σημείωσε η εκ περιτροπής απασχόληση κατά 903%!!! Από 3.532 άτομα που απασχολούνταν το 2000 με τη μορφή της εκ περιτροπής απασχόλησης φθάσαμε στα 35.444 το 2003. Να σημειωθεί ότι η εκ περιτροπής απασχόληση είναι μία από τις κύριες μορφές ευέλικτης απασχόλησης και ουσιαστικά αναφέρεται στην προσωρινή ή αλλιώς έγκαιρη απασχόληση, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εργάζεται όποτε θέλει ο εργοδότης, χωρίς σταθερό ωράριο και ημέρες απασχόλησης.

Σημαντική αύξηση σημείωσε και η μερική απασχόληση κατά 25,61%, αφού από 164.976 άτομα το 2000 έφθασε στα 207.237 άτομα το 2003 που εργάζονταν με αυτή τη μορφή απασχόλησης.

Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, που συστηματικά προωθεί μέτρα για την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η οποία αναμένεται να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα μετά και την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο από το Σεπτέμβρη του 2003.

ΒΟΛΟΣ
Αρνούνται την ενότητα των εργαζομένων

Το κάλεσμα του Σωματείου Μηχανοσιδηρουργών του Βόλου, να προχωρήσουν στην ενοποίηση των τριών κλαδικών σωματείων Μετάλλου που υπάρχουν στην πόλη και τη δημιουργία ενός Συνδικάτου ισχυρού που να είναι σε θέση να κινητοποιεί τους εργαζόμενους βρήκε την άρνηση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στα άλλα δύο σωματεία.

Οπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μετάλλου, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αρνήθηκαν τη διαδικασία αυτή, γιατί προτιμούν να κρατούν τα σωματεία μικρά και χωρίς μαζικότητα που θα λειτουργούν μόνο σαν μηχανισμοί εκλογής ενός αντιπροσώπου για το ΕΚ και την ΠΟΕΜ. Ανάλογο περιστατικό συνέβη και στο κλαδικό Σωματείο Μετάλλου της Λαμίας, όπου μετά τις εκλογές πλειοψήφησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάτι που δεν άρεσε στην ΠΑΣΚΕ, η οποία προχώρησε στη δημιουργία διασπαστικού Σωματείου Μετάλλου, για να το χρησιμοποιούν σαν μηχανισμό που θα εκλέγονται αντιπρόσωποι κάποια στελέχη της και θα διατηρούν τις καρέκλες τους στο ΕΚ Λαμίας.

«Τέτοιες πρακτικές όμως οι Μεταλλεργάτες τις καταδικάζουν και δίνουν απάντηση στις εκλογές αρκετών Σωματείων», επισημαίνει η ΔΑΣ, αναφέροντας τις περιπτώσεις του Σωματείου Μετάλλου Σερρών, τη Βιομηχανία Μετάλλου SOULIS και το Σωματείο του «ΦΥΡΟΓΕΝΗ» όπου πλειοψήφησαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Η ΔΑΣ καλεί όλους τους Μεταλλεργάτες του κλάδου να απομονώσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που προχωρά στη διάσπαση της εργατικής τάξης, για να περνάνε πιο εύκολα τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την παραπέρα εκμετάλλευσή της. Τους καλεί επίσης, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους να δώσουν ταξική απάντηση στις ενέργειες αυτές, και να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, στις συνεχόμενες ανατιμήσεις και την ακρίβεια που καθημερινά κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη ζωή της εργατικής οικογένειας.

Μολώχ οι χώροι δουλιάς

Την πρωτιά κατέχουν και πάλι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, που το 2002 έχασαν 80 συναδέλφους τους

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» των τελευταίων είκοσι πέντε ετών, σημειώθηκε το 2002, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με την Εκθεση Πεπραγμένων που δημοσιοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), έχασαν τη ζωή τους 153 εργάτες στους χώρους δουλιάς. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά απεικονίζουν ένα μόνο μέρος της βάρβαρης πραγματικότητας στους χώρους δουλιάς, καθώς οι μηχανισμοί που διαθέτει το ΣΕΠΕ δεν είναι ικανοί να καταγράψουν το σύνολό της, εξαιτίας της πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχασαν τη ζωή τους 468 εργάτες με τον κλάδο των οικοδόμων να κατέχει για άλλη μια φορά τη θλιβερή πρωτιά. Συγκεκριμένα, το 2000 σε σύνολο 127 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, οι 66 ήταν οικοδόμοι (51,97%), το 2001 σε σύνολο 188 οι 86 (45,74%) και το 2002 από τους 153 εργάτες οι 80 (52,29%). Γενικά η αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, κυρίως στο χώρο των κατασκευών, έχει οδηγήσει και σε μεγάλη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων», αλλά και των σοβαρών τραυματισμών.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται καθώς η σχεδόν παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλιάς και η εντατικοποίηση της εργασίας οφείλεται στη μόνιμη επιδίωξη των εργοδοτών για μείωση του «κόστους εργασίας», το οποίο επιτυγχάνουν με την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης. Τέλος, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει μόνο ο «Ρ» για το έτος 2003, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30 εργάτες.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ατέλειωτο ανθυγιεινό αλισβερίσι

Στην κοινοπρακτική δράση των κλάδων Υγείας των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ αναφέρθηκε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος

Με την αναφορά στα σχέδια κυβέρνησης έκλεισε χτες την ομιλία του ο υφυπουργός Ρ. Σπυρόπουλος στο σεμινάριο για τα ασφαλιστικά συστήματα.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο Ρ. Σπυρόπουλος, «στοχεύει στην ανάπτυξη κοινών δομών εποπτείας και ελέγχου όλων των δαπανών - κοινές αγορές υπηρεσιών Υγείας, στην πολλαπλότητα πρόσβασης στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και στη σταδιακή αξιοποίηση του 184 ως κοινού τρόπου πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων προς όλες τις δομές Υγείας».

Επί της ουσίας η «πολλαπλότητα πρόσβασης» σημαίνει πρόσβαση μόνο στο ΙΚΑ που είναι το μόνο που διαθέτει ένα σύστημα υπηρεσιών. Ετσι στις ήδη υπάρχουσες ουρές -καθώς δεν πρόκειται να προστεθεί τίποτε στο ΙΚΑ- θα έρθουν να προστεθούν νέοι χρήστες των υπηρεσιών, οι οποίοι όμως θα αντιμετωπίζονται ως πελάτες.

Ηδη στην κυβέρνηση έχουν κατά νου την αύξηση των νοσηλίων, ενώ βρίσκονται υπό ανακοστολόγηση και κοστολόγηση περισσότερες από 2.500 παλιές και νέες ιατρικές πράξεις. Μ' άλλα λόγια το ΙΚΑ -που θα αποτελέσει και το «βασικό κορμό» του εγχειρήματος θα αποτελέσει τον κύριο αγοραστή και πωλητή των υπηρεσιών ΠΦΥ, όπως και εργαστηριακών εξετάσεων και περιορισμένης νοσοκομειακής περίθαλψης. Η «σταδιακή αξιοποίηση του 184 ως κοινού τρόπου πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων» -όπως ανέφερε ο υφυπουργός- σημαίνει ότι το ΙΚΑ θα μετατραπεί και σε μεσάζοντα, καθώς η υπηρεσία του 184 έχει εκχωρηθεί σε επιχειρηματίες και -αν εφαρμοστεί το σχήμα- τότε το ΙΚΑ, προφανώς, θα εισπράττει για την προσφορά υπηρεσιών από μέρους του σε άλλα ταμεία.

Ηδη έχει συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή για τη Διαχείριση των Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΔΥΥ) των τεσσάρων ασφαλιστικών οργανισμών που καλύπτουν το 95% του πληθυσμού της χώρας σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε στις 21.4.2003. Το εγχείρημα παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες αλλά η κυβέρνηση επιμένει.

Ετσι, λοιπόν, εκείνο που προέχει για τους ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι η διεκδίκηση -μαζί με τους συνταξιούχους- ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κυβερνητική απόδραση από την Κοινωνική Πρόνοια

Η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε άγρια φτώχεια και το κόστος της σπεύδει να το ανακυκλώσει ανάμεσα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, όπως ομολογεί η ίδια μέσα και από το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Για Την Κοινωνική Προστασία», καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Μέσα από το "σχέδιο δράσης για την κοινωνική προστασία" διαγράφονται και διαφαίνονται οι πολλαπλές κυβερνητικές αντιλαϊκές σκοπιμότητες. Κατ' αρχήν, μέσα από αυτό το σχέδιο, η Κυβέρνηση επιδιώκει να μετακυλίσει τις προνοιακές οικονομικές υποχρεώσεις του Κράτους, στην Εργατική Τάξη και σ' όλους τους εργαζόμενους».

Και συνεχίζει: «Για το σκοπό αυτό μετέρχεται εικονική, πλασματική μείωση του πληθυσμού, που κινείται ή είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επίσης, εντάσσει την Πρόνοια, στη λεγόμενη κοινωνική οικονομία, που ως τέτοια θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στις προδιαγραφές της διαβόητης ανταγωνιστικότητας και να συμβάλλει στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιβληθεί και ανταποδοτικότητα στις προνοιακές υπηρεσίες, αλλά και εμπορευματοποίησή τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν παραλείπει βέβαια, για προφανείς προεκλογικές ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, την όλη της αυτή αντιλαϊκή δραστηριότητα να τη βαφτίζει "δράση για κοινωνική προστασία".

Ποια κοινωνική προστασία όμως μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση της λιτότητας, της ανεργίας, της αποσάθρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και γενικά των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων;

Η αποχαλίνωση αυτή του καπιταλισμού και των κυβερνήσεών του και στο θέμα της προνοιακής πολιτικής, αναδείχνει με δραματικό τρόπο, τις συνέπειες από την εξαφάνιση των φιλολαϊκών κοινωνικών και προνοιακών προτύπων με την ανατροπή των χωρών του σοσιαλισμού».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει: «Συνένοχοι σ' αυτή την κυβερνητική πολιτική του Κεφαλαίου είναι και οι πολιτικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, που συνέπραξαν σε μια τέτοια πολιτική».

Τέλος, υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη σήμερα να καταδικάσουν έμπρακτα αυτές τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες και με την ψήφο τους και με αγώνες συστρατευμένοι με το δυναμικό ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, ερχόμενοι σε σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο της πολιτικής κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, που είναι η μήτρα όλων των αντιλαϊκών μέτρων, δημιουργώντας τους όρους και προϋποθέσεις για κατακτήσεις αντίστοιχες με τις ανάλογες ανάγκες τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ