ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Θράσος δίχως όρια!

Το θράσος τους δεν έχει όρια! Ο λόγος για τον εκλεκτό της ΝΔ δήμαρχο Περάματος Ι. Λαγουδάκο και την πλειοψηφία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι αφού την περασμένη Δευτέρα ανάγκασαν τους δημοτικούς συμβούλους να συνεδριάσουν υπό καθεστώς αστυνομοκρατίας, τώρα - και βέβαια κάτω από τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε το «κατόρθωμά τους» - προσπαθούν να ζητήσουν από πάνω και τα ρέστα.

Με χτεσινό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από... το «γραφείο Δημάρχου»... εξηγούν ότι ο αστυνομικός καλέστηκε να παραστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου «μετά από εισήγηση της νέας Δημοτικής Αρχής», επειδή «ένας μεγάλος αριθμός δημοτών του Ανω Περάματος θεωρεί ότι αδικήθηκε από τον πρώην δήμαρχο»! «Πολλοί από αυτούς - συνεχίζει - επιχειρούν επίθεση στον προηγούμενο Δήμαρχο Γ. Πατσιλινάκο η οποία χωρίς παρουσία αστυνομικών οργάνων και μόνο με τις δυνάμεις του νέου Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αποφευχθεί»!

Βέβαιαμ, η αλήθεια, η οποία μάλιστα έχει καταγραφεί και στα πρακτικά, είναι ότι ο αστυνομικός επιτέθηκε στους δημότες και μάλιστα με εντολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπιλίρη. Ο πρόεδρος διέταξε τον αστυνομικό να πετάξει έξω από την αίθουσα βιαίως, τον δημότη Λ. Τσαγκά, μέλος της Επιτροπής Οικιστικού του δήμου και αντιπρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Περάματος και γύρω Δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ»! Ο άνθρωπος εκδιώχτηκε από την αίθουσα επειδή τόλμησε να διαφωνήσει με τις επιλογές του δημάρχου και των Δημοτικών του Συμβούλων, σχετικές με την έκδοση παραχωρητηρίων σε αυθαίρετα κτίσματα της περιοχής ακριβώς του Ανω Περάματος!

Ομως, εκτός από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, που ξεπερνά τα όρια της αυτογελοιοποίησης, στο δελτίο Τύπου τού Ι. Λαγουδάκου, διαφαίνεται και έμμεση απειλή με τη γνωστή μέθοδο των δήθεν... «αγανακτισμένων πολιτών», σε βάρος του Ι. Πατσιλινάκου, αλλά και άλλων πρώην δημοτικών συμβούλων της αγωνιστικής παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» που αναφέρονται και μάλιστα ονομαστικά, στο κείμενο!

Η αγωνιστική παράταξη από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει ότι τις πρακτικές που «εγκαινιάζει» η νέα Δημοτική Αρχή, έχει να τις δει το Πέραμα πριν από τη μεταπολίτευση και ότι αυτές εντάσσονται στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το δραστικό χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών του εργαζόμενου λαού. Η παράταξη κάνει επιπλέον σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες και ότι μαζί με το λαό του Περάματος θα συνεχίσει τον αγώνα για Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των δημοτών, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

ΑΡΤΑ
«Ασπιρίνες» τα εγγειοβελτιωτικά έργα

Ως «ασπιρίνες» για τη δήθεν αντιμετώπιση του προβλήματος χαρακτήρισε τα προτεινόμενα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, θέμα το οποίο συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρτας, ο Β. Ζιώβας, εκ μέρους της ΝΑΣ. Υπογράμμισε ότι από το 1961 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό και αναγκαίο εγγειοβελτιωτικό έργο, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οδηγούν ολόκληρο το νομό και την εύφορη πεδιάδα της Αρτας σε μαρασμό.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, σημείωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, είναι απαραίτητο να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μαζί με τους αγρότες του νομού την εκτέλεση όλων εκείνων των απαραίτητων έργων για να ξεφύγει ο νομός από αυτό το τέλμα. Και κάλεσε το λαό της Αρτας να καταδικάσει πολιτικά όλους εκείνους που τον εμπαίζουν. Γιατί μόνο εμπαιγμός, τόνισε ο Β. Ζιώβας, μπορεί να θεωρηθούν, για παράδειγμα, οι δηλώσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στο νομό σχετικά με την περιβόητη δρομολόγηση κατασκευής των εγγειοβελτιωτικών έργων που έχει καταντήσει ένα νέο γεφύρι της Αρτας.

Την άποψη ότι τα προτεινόμενα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα (με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου) σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός, υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Δ. Ζαχαριάς από τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων. Τόνισε, ακόμα, ότι στο νόμο της Αρτας τόσο ο τομέας της άρδευσης όσο και εκείνος της στράγγισης, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Βιοτοξίνες σε μύδια

Βιοτοξίνες εντοπίστηκαν σε μύδια στον όρμο Κεραμωτής και το Αγίασμα Νέστου Καβάλας κατά τη διάρκεια ελέγχων στο Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών Θεσσαλονίκης. Τα μύδια των παραπάνω περιοχών κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατανάλωση και ήδη από χτες, με απόφαση της Νομαρχίας, αποφασίστηκε να σταματήσει η αλιεία, η διακίνηση, η εμπορία και κατανάλωση μυδιών από τη θαλάσσια ζώνη της Κεραμωτής Καβάλας. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση του προβλήματος.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στη διάρκεια των εβδομαδιαίων δειγματοληψιών, που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καβάλας. Στον έλεγχο των δειγμάτων, ανιχνεύτηκε διαρροϊκή βιοτοξίνη (DSP). Οι ψαράδες της Κεραμωτής κάνουν λόγο για παροδικό φαινόμενο και ελπίζουν να αρθεί γρήγορα η απόφαση απαγόρευσης της αλιείας.

Μειωμένος ο τουρισμός στον Πόρο

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πόρου και σχετίζονται με τη φθίνουσα πορεία του τουρισμού, τη λειτουργία του πορθμείου και το κλείσιμο των σφαγείων, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές σημειώνουν στην Ερώτησή τους: «Εξαιτίας της ανυπαρξίας τουριστικής κίνησης, ο τουρισμός στην περιοχή φθίνει χρόνο με το χρόνο. Τα τελευταία έξι χρόνια η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί 80% περίπου ενώ από πέρυσι μέχρι φέτος η μείωση είναι 20 - 25%». Οπως συμπληρώνουν οι βουλευτές, κάτοικοι και δήμος ζητούν να ολοκληρωθεί άμεσα η Αττική οδός και ο δρόμος Γαλατά - Επιδαύρου και να ληφθούν μέτρα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το δε πορθμείο δε λειτουργεί μετά τις 8 το βράδυ. Με δεδομένη και τη μη ολοκλήρωση του δρόμου Γαλατά - Επιδαύρου, η περιοχή είναι αποκλεισμένη. «Σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας - τονίζουν οι βουλευτές - ο πολίτης καλείται να πληρώσει 150 ευρώ για τη μεταφορά του».

Σε ό,τι αφορά τα σφαγεία, τα οποία έκλεισαν πριν από τρία χρόνια, για να επαναλειτουργήσουν χρειάζονται περίπου 300 εκατομμύρια δραχμές τα οποία ο δήμος αδυνατεί να πληρώσει. Το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι να υποχρεώνονται να πάνε σε άλλα σφαγεία ή να παρανομούν.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Αρχίζει, σήμερα Σάββατο 12.7.03, το διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, που διοργανώνεται στην Αμφιλοχία, από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και το Δήμο Αμφιλοχίας, με τη συμμετοχή των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Κέρκυρας, στην 59η επέτειο της νικηφόρας μάχης «εκ παρατάξεως», που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 12-14 Ιούλη 1944 ενάντια στους γερμανοφασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους στην περιοχή.

Οι εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με τη συγκέντρωση που θα γίνει αύριο, Κυριακή 13 Ιούλη, ώρα 9.30 π.μ. στην Αμφιλοχία, εκτός των ομιλιών - χαιρετισμών, περιλαμβάνουν: Πολιτιστικές λαογραφικές εκδηλώσεις με τη 12η Εκθεση Ζωγραφικής με έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιώργου Γούλα και φωτογραφίες της Αντίστασης, έκθεση βιβλίων. Επίσης, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, απαγγελίες ποιημάτων.

-- Η ΝΕ ΠΕΑΕΑ και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας πραγματοποιούν αύριο, Κυριακή 13 Ιούλη, εκδρομή - προσκύνημα στο Τρίκερι, όπου κατά την περίοδο του Εμφυλίου λειτούργησε στρατόπεδο ανδρών και γυναικών. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 π.μ. από την προβλήτα απέναντι από το Πανεπιστήμιο.

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Σκενδεράνη 2, 2ος όροφος). Τηλ: 29.003 (11-1 μ.μ.) και 47.356 και 51.413.

-- Στο μνημείο απαγχονισθέντων, στις 21.7.1944, πενήντα τεσσάρων Ελλήνων πατριωτών (50 όμηροι του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και 4 στελεχών αντιστασιακών οργανώσεων), από τους Γερμανούς κατακτητές, που είναι στο 19ο χιλ. στο δρόμο Αθήνας - Ραφήνας, η Αδελφότητα των οικογενειών τους κάνει μνημόσυνο τιμής, την Κυριακή 20.7.2003 και ώρα 10.15 π.μ.

Θαλάσσια ρύπανση από πρόσκρουση δύο δεξαμενοπλοίων

Προσέκρουσε χτες το απόγευμα το δεξαμενόπλοιο «AEGEAN GAS» στην πρύμνη του δεξαμενοπλοίου «MEDOIL III» στο λιμάνι της Ελευσίνας. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ρήγματος στο «MEDOIL III» στη δεξαμενή καυσίμων, το οποίο προκάλεσε θαλάσσια ρύπανση έκτασης 200 τετραγωνικών μέτρων περίπου, από diesel oil, η οποία εγκλωβίστηκε από πλωτά φράγματα. Από τη λιμενική αρχή Ελευσίνας διενεργείται προανάκριση.

Σημίτης και Πετσάλνικος συζήτησαν για προαγωγές

Για τις επικείμενες προαγωγές στη Δικαιοσύνη συζήτησαν χτες για μια ώρα οι Κ. Σημίτης και Φ. Πετσάλνικος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος κατέθεσε τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενώ σύντομα αναμένεται το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει για το νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και πέντε αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, τριών του Αρείου Πάγου, ενός του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Φ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι οι προαγωγές πάντα είναι μια δύσκολη διαδικασία για τον υπουργό Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό μια πρώτη εισήγηση.

Από τον Αρειο Πάγο αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης εκτός από εισαγγελέα Ε. Κρουσταλάκη, οι αντιπρόεδροι Ε. Περλίγκας και Κ. Τσαμαδός, από το ΣτΕ αποχώρησε ο πρόεδρος του Ε' Τμήματος Κ. Γ. Χαλαζωνίτης, ενώ θα καλυφθεί και μια θέση αντιπροέδρου που παραμένει κενή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ένας από τους νυν αντιπροέδρους του ΑΠ Δ. Σουλτανιά και Δ. Λινό, καθώς και ο αρεοπαγίτης Αθ. Κρητικός, ενώ στο ΣτΕ τη θέση του Κ.Γ. Χαλαζωνίτη στην προεδρία του Ε' Τμήματος αναμένεται να καταλάβει ο Κ. Μενουδάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ