ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
Επίθεση χωρίς διακοπές

«Δώστε τα όλα στα μεγάλα αφεντικά». Αυτή είναι η δοκιμασμένη συνταγή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, για να «αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα» και να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Δε χρειάστηκε να περιμένουν πολύ όσοι απορούσαν με την πρωθυπουργική φράση στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να έχουμε αναστολές». Πέντε ώρες συσκέπτονταν προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου, για να καταλήξουν τι και πότε θα ξεπουλήσουν. Από τα όσα διαμήνυσαν οι συμμετέχοντες υπουργοί δεν υπάρχει κανένας δισταγμός: Μέσα στις επόμενες μέρες, σειρά παίρνουν η «Ολυμπιακή», το Ταχυδροκικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΗ, κάποιες τράπεζες και ό,τι βρεθεί μπροστά τους... Οχι, δεν απασχόλησε τους «εγκεφάλους» της οικονομίας η τιμή -ό,τι δίνει η αγορά. Αυτό είναι το «όριο»...

«Δώστε τα όλα στα μεγάλα αφεντικά». Αυτή είναι η δοκιμασμένη συνταγή, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, για να «αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα» και να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Ποντάρει «όλα τα λεφτά» στην ικανοποίηση των επιθυμιών των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, προσδοκώντας την αναγνώριση της προσφοράς της. Για χάρη τους δε θα κάνει «διακοπές» φέτος στην αντιλαϊκή επέλαση. Τα αφεντικά καμαρώνουν για την εκλεκτή τους κυβέρνηση και φροντίζουν να το δείχνουν, ειδικά σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την πολιτική της... Δεν είναι μικρό πράγμα, εξάλλου, σε προεκλογική περίοδο οι παροχές να αφορούν αποκλειστικά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν αφήνει παραπονούμενους και τους πληβείους, όμως, η κυβέρνηση. Τους προσφέρει δωρεάν πυροτεχνήματα περί «πόθεν έσχες» και «διαφάνειας», για να την αφήνουν ανενόχλητη στο θεάρεστο έργο της. Αν επιμένουν κάποιοι να αδιαφορούν, η διαβεβαίωση του Ν. Χριστοδουλάκη ότι με τις (νεοφιλελεύθερες) «διαρθρωτικές αλλαγές» θα πέσει η ανεργία στο 9%, θα πρέπει να τους «ησυχάζει»... Συμπέρασμα; Οσο δεν αισθάνονται την απειλή του αντίπαλου δέους θα συνεχίζουν να περιφρονούν επιδεικτικά τις λαϊκές μάζες και τα καυτά προβλήματά τους. Θα ασχολούνται μαζί τους μόνο τόσο όσο, για να τους εξαπατούν και να εκτονώνουν την οργή τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ «ΧΑΡΤΙ»

Η ΕΝΤΟΛΗ...«Δέκα μήνες αλλαγών ετοιμάζει η κυβέρνηση ξεκινώντας από ένα ισχυρό πακέτο θερινών ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων... Σε σειρά συσκέψεων με τους κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή και Α. Τσοχατζόπουλο, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έδωσε χτες εντολή να προχωρήσουν αμέσως και να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας Ολυμπιακής (η οποία θα αντικαταστήσει τον χρεοκοπημένο εθνικό αερομεταφορέα), τη μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (με ή χωρίς τη συνεργασία της Τραπέζης Αττικής) και την ίδρυση έξι εμπορευματικών κέντρων από κοινού με ιδιώτες επιχειρηματίες. Λέγεται ότι θα ακολουθήσει η διάθεση νέων πακέτων μετοχών στην ιδιωτική αγορά από τις τράπεζες που βρίσκονται ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο» (Ι. Κ. Πρετεντέρης - «ΒΗΜΑ»).

ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΤΙ: «Ισχυρό χαρτί επιχειρεί η κυβέρνηση να καταστήσει ξανά την οικονομία, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Ο κ. Σημίτης επιθυμεί να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς παραγωγής του οικονομικού έργου στο εναπομείναν δεκάμηνο μέχρι τις εκλογές, προσδοκώντας να εισπράξει σημαντικά οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας» (Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ: «Μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, δρομολόγησε χτες η κυβέρνηση μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους των πολιτικών εξελίξεων, στην οικονομία, καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί να αναστραφεί το κλίμα στο εκλογικό σώμα» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΤΑ «ΕΜΠΟΔΙΑ»...«Γεμάτος εμπόδια αποδεικνύεται ο δρόμος για τις διακοπές: οι βενζινοπώλες κήρυξαν απεργία διαρκείας αρχίζοντας τη Δευτέρα, ενώ απεργίες ενδέχεται να υπάρξουν και στα πορθμεία...» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ: «Μέχρι και δέκα φορές ακριβότερο καταλήγει στον καταναλωτή το εμφιαλωμένο νερό σε σχέση με την τιμή με την οποία φεύγει από το εργοστάσιο της εμφιάλωσης! Περίπου 500 εκατομμύρια μπουκάλια του μισού λίτρου πωλούνται κάθε χρόνο: τουλάχιστον το 80% της ποσότητας διακινείται από περίπτερα και μίνι μάρκετ σε τιμή που κυμαίνεται από 40 έως 90 λεπτά. Από το εργοστάσιο ξεκινά μόλις με 8-10 λεπτά!» («ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑΓΩΝ - Τα σχέδια για ΟΑ, Ταμιευτήριο, Τράπεζες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Εθνικό σχέδιο δράσης 2003-2005» - ΑΓΡΙΟ ΤΣΕΚΟΥΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΞΕΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ Η ΕΞΟΔΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΘΕΝ... ΧΑΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: 1926-2000: 17 ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ.

ΑΥΓΗ: ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ - Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ 6% ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

ΧΩΡΑ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ 2004!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ - Ακόμη πιο ελκυστικά πακέτα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΑ 6 ΝΗΣΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Καπιταλιστική απειλή: «Μέσα στο θερινό αθηναϊκό καμίνι, με τη δεδομένη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την κυκλοφορία των οχημάτων και τους ρύπους των βιομηχανιών, τα ολυμπιακά έργα προσθέτουν το δικό τους επιβαρυντικό φορτίο για την υγεία των Αθηναίων. Συγκλίνουσες επιστημονικές μετρήσεις διαγιγνώσκουν "μετάλλαξη του νέφους", εννοώντας ότι στο γνωστό οξείδιο του θείου έχουν προστεθεί πολύ απειλητικότεροι για τη δημόσια υγεία ρύποι διαφόρων αιωρουμένων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων, που εισέρχονται στους πνεύμονες και θεωρούνται υπεύθυνα για πλήθος καρδιαγγειακών, αναπνευστικών παθήσεων και αλλεργιών» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Ελαστικές εργασιακές σχέσεις: «H εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας, με την εμφάνιση των νέων μορφών απασχόλησης, αλλά και την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για χορήγηση άδειας υπερωριακής εργασίας, αποτυπώνονται στην έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) του έτους 2002. Στην έκθεση διαπιστώνεται αύξηση στις νέες μορφές απασχόλησης (391.949 συμβάσεις), αφού οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατέγραψαν 35.444 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, 207.237 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, 16.859 συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και 1.935 συμβάσεις παραγωγής κατά μονάδα εργασίας» (Ηλ. Γεωργάκης - «ΝΕΑ»).

Αγωνία...«Ενταση συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις των συνεταίρων εκδοτών στην κορυφή του "Μέγκα Τσάνελ" και άδηλο παραμένει το μέλλον του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης κ. Νικ. Χατζηνικολάου, ο οποίος τελεί υπό παραίτησιν, απέχοντας από τα καθήκοντά του μέχρι την προσεχή Τρίτη, οπότε θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας "Τηλέτυπος" προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις. Μεταξύ των τεσσάρων εκδοτών καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αν και ο κ. Χατζηνικολάου επιμένει πως δεν μπορεί να αποδεχθεί "καθεστώς επιτροπείας"» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ