ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Παραβιάσεις για να δημιουργήσουμε τετελεσμένα

Τις γνωστές τουρκικές θέσεις για τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούι, μιλώντας χτες στο BBC, επιβεβαιώνοντας ότι σε τίποτα δεν έχει αλλάξει η τουρκική πολιτική. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, είπε, «πρέπει να συνεχίσουν να πετάνε στην περιοχή μεταξύ των έξι και δέκα ναυτικών μιλίων». Την περιοχή, δηλαδή, που η Τουρκία αμφισβητεί ότι ανήκει στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Αφού τα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας) είναι έξι μίλια,, πώς είναι δυνατόν ο εναέριος χώρος να είναι δέκα ναυτικά μίλια» αναρωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας και συμπλήρωσε: «Αν δεν πετάμε μεταξύ των 6 και των 10 μιλίων σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Ελλάδας. Πρέπει να πετάμε σε αυτή την περιοχή για να αποδείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την de facto απόφασή της Ελλάδας». Ερωτηθείς για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου ακόμη και για αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας και συγκεκριμένα για την καταγγελία της Ελλάδας ότι τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», αρνήθηκε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Αυτό, είπε, ισχυρίζεται η Ελλάδα. Γιατί δεν τους ρωτάτε αν μπορούν να το αποδείξουν από τα αρχεία του ΝΑΤΟ» που καταγράφουν τις πτήσεις στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ο οποίος αμφισβήτησε ακόμη τις καταγγελίες της Ελλάδας ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έχουν σημειωθεί περίπου 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι «βασική αιτία των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβλέπει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο». Οταν πάντως ρωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν προσφεύγει στο διεθνές δικαστήριο για τις διαφορές σε ό,τι αφορά των ελληνικό εναέριο χώρο, απάντησε: «Γιατί να το κάνουμε;».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τουρκικές «ντρίπλες»

Προτάσεις που στόχο έχουν τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους υπέβαλλε σε συνεργασία με την Αγκυρα ο Ντενκτάς.

Σταθερή στο στόχο της να εξασφαλίσει τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής του 1974 η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Σε συνεννόηση με την Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ρ. Ντενκτάς, πρότεινε την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Λευκωσίας υπό κοινή ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ως «αντάλλαγμα» ο Ρ. Ντενκτάς προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής των προσφύγων από τα Βαρώσια, τα οποία, ωστόσο, θα τεθούν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της για όλους τους Κυπρίους, εάν υλοποιηθεί η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επιστροφή των Ελλήνων κατοίκων των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, με αντάλλαγμα το άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας, που ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε στα Ηνωμένα Εθνη και που η Αγκυρα υποστηρίζει πλήρως, εξήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χτες από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χτες με τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνομιλίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλει αυτή την πρόθεση, η οποία, όπως τόνισε, θα συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων. Ο ίδιος παρέπεμψε στο άνοιγμα των «συνόρων», όπως είπε, στην Κύπρο από τις 23 Απριλίου, και στις επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει στο μεταξύ στις εκατέρωθεν πλευρές, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σιούσελ τόνισε πως η Αυστρία υποστηρίζει, όπως άλλωστε όλες οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σχέδιο Λύσης για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και χαιρετίζει ιδιαίτερα τις δυνατότητες που προέκυψαν τώρα, έπειτα από δεκαετίες, για την ανταλλαγή επισκέψεων και για τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων στη βόρεια και νότια Κύπρο.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη τουρκική επιρροή στο Κυπριακό, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η Αυστρία θα χαιρέτιζε πλήρως μια ευκαιρία επανένωσης στην Κύπρο, κάτι που από την πλευρά της η ΕΕ, κατά κάποιον τρόπο, θα αντάμειβε με σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις για τη Βόρεια Κύπρο.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως το 2004 θα είναι η χρονιά εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του Μάαστριχτ που έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας. «Ανεξάρτητα από το αν μας δεχτούν ή όχι, εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντας πως με την ΕΕ έχει συμφωνηθεί η έναρξη συνομιλιών αν η Αγκυρα πληροί τα κριτήρια.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία για τα προβλήματα της Κύπρου

Απάντηση του Συμβουλίου στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα

Μνημείο υποκρισίας και τακτικής Ποντίου Πιλάτου αποτελεί η απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, σχετικά με τις νέες προκλήσεις από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και το καθεστώς Ντενκτάς στην Κύπρο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόταν ιδιαίτερα στις δραστηριότητες τους στην περιοχή του οικισμού Στροβίλια και γενικότερα στην ουδέτερη ζώνη και καλούσε το Συμβούλιο να πάρει θέση και να ενεργήσει ανάλογα για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε πλήρες το κείμενο της απάντησης και αφήνουμε τα σχόλια στον αναγνώστη:

«Το Συμβούλιο παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα. Εκτιμά ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις και να υπονομεύσει τη δυνατότητα επανασυμφιλίωσης και επανένωσης της νήσου.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις εξελίξεις στις οποίες αναφέρεται ο αξιότιμος κύριος βουλευτής είναι να συνεχίσει να παρέχει την αδιάσειστη υποστήριξή της στις περαιτέρω προσπάθειες για τη σφαιρική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των Ενωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο διατηρεί τη σταθερή δέσμευσή του προς τούτο, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

Στην εταιρική σχέση του 2003 για την ένταξη της Τουρκίας, μεταξύ των αναφερόμενων προτεραιοτήτων περιλαμβάνεται η σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.

Το Συμβούλιο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την επίλυση του προβλήματος υποστηρίζει επίσης τα μέτρα που αποσκοπούν σε συγκεκριμένες βελτιώσεις στην περιοχή και στην ενίσχυση των επαφών μεταξύ των κατοίκων των δύο πλευρών της νήσου. Τέτοιου είδους μέτρα εξήγγειλε η Επιτροπή στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Το Συμβούλιο αναμένει με ζωηρό ενδιαφέρον την ταχεία εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ