ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Ευρωπαϊκή εκστρατεία» Σαρόν

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε χτες εκ νέου τη Ραμάλα

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε χτες εκ νέου τη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η βδομάδα «σχετικής ηρεμίας» που προηγήθηκε δεν αίρει το αδιέξοδο στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, καθώς τα αντικειμενικά προβλήματα, η ισραηλινή αδιαλλαξία αλλά και οι ενδοπαλαιστινιακές διαφωνίες παραμένουν. Χτες, η «Χαμάς» προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση Αμπάς επιχειρήσει να την αφοπλίσει βιαίως, αυτό θα σημάνει το τέλος της εκεχειρίας. Το ίδιο, σύμφωνα με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, θα συμβεί αν το Ισραήλ δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του περί απελευθέρωσης των 8.000 κρατουμένων Παλαιστινίων. Ενας εξ αυτών είναι και το ηγετικό στέλεχος της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος στη δίκη του (που επαναλήφθηκε χτες και θα συνεχιστεί στις 21 του Αυγούστου), περιέγραψε τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων: «Είμαι απομονωμένος σε ένα κελί γεμάτο κατσαρίδες. Δεν έχω δει την οικογένειά μου και τα παιδιά μου εδώ και 15 μήνες»...

Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν έχει άλλες προτεραιότητες: Μία από αυτές είναι η απομόνωση του Αραφάτ. Χτες, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμενόταν να επαναλάβει την «έκκλησή του» προς τη βρετανική κυβέρνηση να διακόψει κάθε σχέση με τον Γιάσερ Αραφάτ - παρά τη διακριτική άρνηση του Βρετανού ΥπΕξ, Τζακ Στρο - στη συνάντησή του αργά με τον ομόλογό του Τόνι Μπλερ. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο «Φοξ», ο Σαρόν δήλωσε πως ο Αραφάτ θα έπρεπε «να αποπεμφθεί από κάθε θέση επιρροής». Ο Σαρόν πραγματοποιεί ευρωπαϊκή «περιοδεία» για αρκετές μέρες ακόμη.

Στο μεταξύ, πίσω στο Ισραήλ, γινόταν γνωστό ότι η κυβέρνηση Σαρόν δε θα κάνει «καμιά παραχώρηση στην κατασκευή του φράκτη ασφαλείας γύρω από τη Δυτική Οχθη». Ακόμη, σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο, ο Ισραηλινός στρατός συνέλαβε ακόμη δύο στελέχη της «Φατάχ» στη Βηθλεέμ και στην Τζενίν.

Χτες, Δευτέρα, Ισραηλινοί στρατιώτες επέβαλαν αποκλεισμό στην πόλη της Ραμάλας με πρόσχημα την έρευνα για έναν απαχθέντα Ισραηλινό ταξιτζή. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, με τη συναίνεση των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν για την απελευθέρωσή του - οι ισραηλινές αρχές τούς άφησαν να την εκδώσουν επειδή «βοηθά την ειρήνη».

Στη Γάζα, οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης Αμπάς κατέσχεσαν όπλα και εκρηκτικά Παλαιστινίων μαχητών. Πηγή της κυβέρνησης είπε ότι δεν πρόκειται για κινήσεις εναντίον κάποιας «συγκεκριμένης οργάνωσης». Ο Αμπάς κινείται «προσεκτικά», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», καθώς θέλει να αποφύγει το «να ξεσπάσει παλαιστινιακός εμφύλιος». Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, κορυφαίο στέλεχος της «Χαμάς», προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα βίαιου αφοπλισμού θα «τινάξει την εκεχειρία στον αέρα», ωστόσο Ισραηλινοί και Αμερικανοί ζητούν μετ' επιτάσεως τον αφοπλισμό ως όρο για την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη...

Αλλη μια (μάλλον περίεργη) είδηση από τα Κατεχόμενα είναι η σύλληψη ενός άνδρα ιρλανδικής καταγωγής, του 40χρονου Τζον Μόργκαν (όπως σύμφωνα με τον «Ομπσέρβερ» φέρεται να λέγεται), μέλους του Αληθινού IRA, το Σάββατο, στη Δυτική Οχθη, από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Ιρλανδός ανακρίνεται από τη Σιν Μπετ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, που τον «υποπτεύεται» ότι εκπαίδευε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στην κατασκευή εκρηκτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

ΡΩΣΙΑ
Καπιταλιστική παλινόρθωση και νεολαία

Ναρκωτικά και αλκοόλ αντί για μόρφωση

Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας Β.Φιλίπποφ, η ρωσική νεολαία δαπανά κάθε χρόνο για αγορά ναρκωτικών, τσιγάρων και αλκοόλ 5 φορές περισσότερα απ' τις δημόσιες δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση, δηλαδή 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρωσικού υπουργείου Παιδείας σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν περίπου 6,5 εκατομμύρια ναρκομανείς. Το 60% εκ των οποίων είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 11 έως 24 χρόνων. Την ίδια ώρα αυξάνει και η κατανάλωση τσιγάρων και αλκοόλ από τη νεολαία. Στη Ρωσία σήμερα καπνίζει περισσότερο από το 50% των νέων και πίνει πάνω από το 80% της νεολαίας. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης του καπνίσματος σε σχέση με το 1997 έπεσε κατά 3,5 χρόνια και είναι σήμερα τα 11,5 χρόνια (!). Το ίδιο μειώθηκε και ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών κατά 2,5 χρόνια και έπεσε σήμερα στα 13 χρόνια. Ενώ ναρκωτικά κατά μέσο όρο αρχίζουν να δοκιμάζουν τα παιδιά στα 14 χρόνια τους, δηλαδή 3,5 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με το 1997. Ο Ρώσος υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η νεολαία της χώρας του καταναλώνει ετησίως γύρω στο 1 δισεκατομμύριο λίτρα αλκοολούχων ποτών! Ο ίδιος, μιλώντας για τις αιτίες της αύξησης αυτών των δεικτών, ανέφερε τις «υλικές δυσκολίες στις φτωχές οικογένειες», που, όπως υπολογίζεται με βάση τα επίσημα στοιχεία, σήμερα αποτελούν το 30% των ρωσικών οικογενειών, καθώς επίσης «την αδύνατη οργάνωση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας».

Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Τρουντοβάγια Ρωσία», όργανο της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ, που αναδημοσίευσε την είδηση: «Σ' αυτές τις δύο αιτίες ο υπουργός δε βρήκε το κουράγιο να προσθέσει την ιδεολογική κενότητα, που δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος και σχεδιασμένα καλλιεργείται κάτω από την επίδραση των ΜΜΕ. Δεν τόλμησε, μια και τότε θα έπρεπε να αναγνωρίσει πως η αιτία είναι ο καπιταλισμός».

ΡΩΣΙΑ
Το ψωμί - ψωμάκι

Αυξήσεις τους τελευταίους 3 μήνες στο ψωμί μέχρι και 30%

Από τα τέλη του Μάη άρχισε και συνεχίζεται η αύξηση του ψωμιού σε πολλές περιοχές της Ρωσίας, που σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπως μεταδίδει το «Νεζαβίσιμοε Ομποζρένιε», έφτασε και το 30%. Το γεγονός αυτό που συμπίπτει με την περίοδο της συγκομιδής της νέας σοδειάς, που όπως υπολογίζεται, εξαιτίας καιρικών συνθηκών, θα είναι φέτος μικρότερη από την περσινή, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους εργαζόμενους. Ετσι αν πέρσι σε όλη τη Ρωσία η συγκομιδή ήταν 86 εκατομμύρια τόνοι, φέτος αναμένεται να μαζευτούν περίπου 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Πολλές οι αιτίες που αναφέρονται γι' αυτήν την αναμενόμενη αύξηση της τιμής του ψωμιού, πέρα από την αναμενόμενη μειωμένη φετινή σοδειά. Ετσι ως αιτίες αναφέρονται οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και υπηρεσιών που παρατηρήθηκαν μέσα στο 2004 στη Ρωσία. Ετσι μέσα στον τελευταίο χρόνο το φυσικό αέριο κοστίζει πλέον 20% ακριβότερα, οι σιδηροδρομικές μεταφορές έγιναν κατά 12% ακριβότερες, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 16%. Οι αυξήσεις αυτές τώρα αρχίζουν με τη σειρά τους να επιδρούν στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, αρχίζοντας από το ψωμί.

Μια ακόμη αιτία που αναφέρεται είναι ότι διάφορες ιδιωτικές εταιρίες επωφελήθηκαν από την περσινή μεγάλη σε ποσότητα σοδειά και αγόρασαν μεγάλο μέρος της σε πολύ χαμηλές τιμές για να το εξάγουν στη συνέχεια στο εξωτερικό, κερδίζοντας τεράστια ποσά. Ετσι οι εξαγωγές σιτηρών έφτασαν σε υψηλά σημεία και υπολογίζονται γύρω στους 13,8 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή το ένα έκτο της συνολικής περσινής σοδειάς.

Το ζήτημα της αύξησης του ψωμιού και της σχετικής έλλειψης που άρχισε να παρουσιάζεται απασχόλησε και τη ρωσική κυβέρνηση, που εμφανίστηκε όμως καθησυχαστική. Ο πρωθυπουργός Μ. Κασιάνοφ διαβεβαίωσε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα, αφού οποιαδήποτε στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να «ρίξει» στην αγορά τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, που ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια τόνους.

Παρά βέβαια αυτή τη διαβεβαίωση, η ουσία παραμένει: Η τιμή του ψωμιού, όπως κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, έχει δεκαπλασιαστεί στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία σε σχέση με την τιμή του ψωμιού στα χρόνια του σοσιαλισμού. Η ακρίβεια πλήττει ευθέως τα λαϊκά στρώματα. Ο κόσμος ήδη λέει το ψωμί - ψωμάκι.

Πολύνεκρη επίθεση Τσετσένων

ΜΟΣΧΑ.- Εννέα Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν το Σάββατο στην περιοχή κοντά στο χωριό Μπαρζόι, όταν το φορτηγό που τους μετέφερε έπεσε σε νάρκη, και στη συνέχεια Τσετσένοι μουτζαχεντίν, οι οποίοι ενέδρευαν στην περιοχή, άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, άλλοι τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί σε άλλες εκρήξεις ναρκών νωρίτερα την ίδια ημέρα. Κατά πολιτικούς παρατηρητές, οι επιθέσεις των Τσετσένων αυτονομιστών θέτουν εμπόδια στο σχέδιο του Κρεμλίνου, που υποτίθεται ότι σκοπό έχει να «τερματίσει» τη 10χρονη και πλέον σύγκρουση στην περιοχή.

  • Τουλάχιστον 26 άνδρες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού τραυματίστηκαν - οι 7 πολύ σοβαρά - από εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών του στόλου του Ειρηνικού, κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή γύρω από την αποθήκη, απομακρύνοντας 2.000 κατοίκους για λόγους ασφαλείας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε από τις εκρήξεις, των οποίων η αιτία δε διευκρινίστηκε, σβήστηκε μερικές ώρες αργότερα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ