ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
«Ατζέντα» για φούμο

Καμία εμπιστοσύνη των εργαζομένων σε αυτή την κυβέρνηση που δεν ορρωδεί μπροστά σε καμία κατάκτηση του λαού, ακόμα και προεκλογικά. Αλλωστε, απολαμβάνει προ πολλού της εμπιστοσύνης της άρχουσας τάξης και αυτή την ενδιαφέρει να κρατήσει...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Δεν προμηνύεται τίποτα το καλό για τα λαϊκά συμφέροντα από αυτό που ο Κ. Σημίτης αποκάλεσε «προετοιμασία των εκλογών με όρους νίκης». Αυτό προκύπτει αβίαστα από την «ατζέντα», που έχει καθορίσει η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες. Τι περιλαμβάνει; -Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις: Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος, ό,τι βρεθεί μπροστά τους δηλαδή θα ξεπουλιέται «αυθωρεί και παραχρήμα»: ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΠΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τουριστικά Ακίνητα, «Ολυμπιακή», ΔΕΗ, κ.ο.κ. Το ατέλειωτο φαγοπότι. - Αναπτυξιακός νόμος, δηλαδή φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου και νέα εγγυημένα κέρδη. -Ασφαλιστικό, αντεργατικές «τομές» στα ευρωπαϊκά πρότυπα της παράτασης των ορίων στα 70 χρόνια, όπως Γαλλία, Γερμανία, κ.α....

Για αντιπερισπασμό και αποπροσανατολισμό απ' αυτή τη λυσσαλέα αντιλαϊκή επίθεση, εξαπολύει τα πυροτεχνήματα του «πόθεν έσχες» και της «διαφάνειας». Δε θα μπορούσαν να λείπουν, βέβαια, οι καθιερωμένες προεκλογικές παροχές - ψίχουλα, π.χ. στους δημόσιους υπάλληλους, που είναι οι πρώτοι που νιώθουν το «πάγωμα» των μισθών αμέσως μετά τις εκλογές. Θεατρινισμοί και εμπαιγμός χαρακτηρίζουν και τις κινήσεις στο θέμα της ακρίβειας. Αυτό υπηρετεί και η παρουσία του ανεκδιήγητου Κ. Κουλούρη στο κατάλληλο πόστο, απ' όπου με κωμικές κινήσεις θα «χαιρετά» τα μεγαθήρια (μονοπώλια) να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές...

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη των εργαζομένων σε αυτή την κυβέρνηση που δεν ορρωδεί μπροστά σε καμία κατάκτηση του λαού, ακόμα και προεκλογικά. Αλλωστε, απολαμβάνει προ πολλού της εμπιστοσύνης της άρχουσας τάξης και αυτή την ενδιαφέρει να κρατήσει. Πολύ περισσότερο που οι εργαζόμενοι δε στρέφουν το βλέμμα τους προς κυβέρνηση (και ΝΔ), εναποθέτοντας «προσδοκίες» και «ελπίδες»... Η προεκλογική «ατζέντα» της κυβέρνησης, που τυγχάνει της απόλυτης στήριξης της ΝΔ, είναι από μόνη της επαρκής λόγο για «μαύρο» στις κάλπες...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ... ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ... «Αναθέρμανση του οικονομικού κλίματος και άνοδο του Χρηματιστηρίου μέσα στο καλοκαίρι προσδοκά η κυβέρνηση με την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων (π.χ. Ολυμπιακή) και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών (π.χ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)... Ηδη κυβερνητικοί παράγοντες είδαν με μεγάλη ικανοποίηση την άνετη κάλυψη της μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ και περιμένουν ανάλογη συνέχεια με παρόμοιες ή άλλες κινήσεις που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο» (Γ. Καρελιάς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: «Στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία και στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών ρίχνει το βάρος της πλέον η κυβέρνηση, παράλληλα με την προώθηση των αλλαγών για το πολιτικό σύστημα. Αύριο πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση του "νέου μοντέλου διακυβέρνησης", στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νέος γραμματέας της ΚΕ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντιούνται με τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό Εμπορίου Κίμωνα Κουλούρη, για το θέμα της ακρίβειας» (Β. Σκουρής -ΕΘΝΟΣ).

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ 2005... «Η κυβέρνηση θα επιμείνει στον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο. Αν όμως αρνηθούν ως το τέλος, θα τον ψηφίσει μόνη. Και κατά πάσα πιθανότητα, θα ισχύσει στις (πρόωρες) εκλογές του 2005» (ΝΕΑ).

ΕΝΙΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ: «Με τη δημοσιοποίηση της πρότασής του για τον νέο εκλογικό νόμο ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μια συνολική κίνηση για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, η μορφή που πήρε ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως, η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και οι εξαγγελίες μιας αλυσίδας αλλαγών για το προσεχές δεκάμηνο, από κοινού με τα μέτρα για τη διαφάνεια και τον νέο εκλογικό νόμο, εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο του πρωθυπουργού για να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό εκλογικό σκηνικό» (ΒΗΜΑ της Κυριακής).

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ: «Οσοι μετάσχουν στον διάλογο που αρχίζει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο - και η N.Δ. θα πρέπει να μετάσχει έτσι κι αλλιώς - δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος (ο νόμος Μητσοτάκη του '93) με όλα του τα αρνητικά σημεία είχε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα: συνέβαλε αποφασιστικά στην αδιατάρακτη πολιτική σταθερότητα τα τελευταία 10 χρόνια... H αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο συγκινεί τα κόμματα της Αριστεράς και ψυχολογικά, τουλάχιστον, δείχνει να βοηθά σε αυτή τη φάση το ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει αυτόν τον πολιτικό χώρο. Ομως, πέρα από τις σκοπιμότητες - εμφανείς ή αφανείς - υπάρχει και η χώρα...» (Νότης Παπαδόπουλος - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΝΟΔΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξετάσεις: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ...

ΕΘΝΟΣ: «ΚΟΣΚΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΕ ΙΧ ΚΑΙ ΔΙΚΥΚΛΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.

ΧΩΡΑ: ΦΠΑ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (φωτό σιαμαίων).

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - 8 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΡΑΤΙΑ 30 ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ανάπτυξη» κεφαλαίου: «Εντός της εβδομάδας και πιθανότατα την Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκη, με τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με τις κατευθύνσεις και τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και να επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ώστε να ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι ουσιαστικές αλλαγές που επέρχονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αφορούν την αποσύνδεση της επιχορήγησης και επιδότησης από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επίσης αφορούν την παροχή δυνατότητας επιλογής του συστήματος τεκμαρτής φορολόγησης για μια δεκαετία για νέες επιχειρήσεις» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Εμπαιγμός «προστατών»...«Στους ηλικιωμένους με τη χορήγηση επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων στους αγρότες, αλλά και σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού θα επικεντρωθεί η κυβερνητική πολιτική για την κοινωνική προστασία. Οι συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας για την κατάρτιση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση (ΕΣΔΕΝ) θα αρχίσουν την Πέμπτη» (Ηλ. Γεωργάκης - «ΝΕΑ»).

Οι συντάξεις του μέλλοντος...: «Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις το ονομάζουν "υφέρπουσα κρίση": το ότι, δηλαδή, βρέθηκαν στην ανάγκη να διοχετεύσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα, επειδή δεν υπάρχουν τα αναγκαία ρευστά που θα τους επέτρεπαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους... Ομως, αυτό που αποφεύγουν να πουν οι επιχειρήσεις είναι ότι ορισμένες από αυτές συνέβαλαν οι ίδιες στη δημιουργία του προβλήματος. Και συνέβαλαν μέσα από ποικιλία στρατηγικών κινήσεων, οι οποίες απέβλεπαν στην αύξηση της κερδοφορίας ή στη μείωση του κόστους, με τίμημα όμως τη μείωση στη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Κατά την περασμένη δεκαετία, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις διοχέτευσαν δισεκατομμύρια δολαρίων από τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα σε άλλους στόχους. Χρησιμοποίησαν ρευστό προκειμένου να καλύψουν το κόστος υγείας των συνταξιούχων, το κόστος για απόλυση προσωπικού, ακόμα και τις δαπάνες για την κάλυψη δαπανών για συμβούλους» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» -«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ