ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ενάντια στους πολέμους και στην ειρήνη τους»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Συρίας, Μουσταφά Μίρο, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Εθνικού Προοδευτικού Μετώπου, με αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου και με τον ΓΓ του Συριακού ΚΚ, Γιουσούφ Φαϊσάλ, καθώς και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το κόμμα Μπάαθ, περιλάμβανε η ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, στη Συρία

(Της απεσταλμένης μας, ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ).--

«Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου βρίσκεται στο στόχαστρο της επιβολής μιας ηγεμονίας και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ενάντια σε μια τέτοια προοπτική». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό, ο πρωθυπουργός της Συρίας Μουσταφά Μίρο. Ο Σύρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις στενές παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Συρία και υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές έχουν αναβαθμιστεί αν και, όπως σημείωσε, θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο στενές, ιδιαίτερα στο οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ιδίως μετά την υιοθέτηση νόμου από τη συριακή κυβέρνηση, ο οποίος ευνοεί τις επενδύσεις στη χώρα.

Ο Μουσταφά Μίρο αναφέρθηκε, επίσης, στην αμερικανική κατοχή στο Ιράκ και στον «οδικό χάρτη» για το Παλαιστινιακό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, τελικά, «τα αμερικανικά και σιωνιστικά σχέδια θα ηττηθούν και ο ιρακινός, όπως και ο παλαιστινιακός, λαός θα νικήσουν». Συγκεκριμένα, ο Σύρος πρωθυπουργός επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στη στρατιωτική επέμβαση και στην κατοχή στο Ιράκ και εκτίμησε ότι, όπως φαίνεται, η ιρακινή αντίσταση κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε ανελέητο πλιάτσικο του εθνικού πλούτου της κατακτημένης χώρας. Για τον «οδικό χάρτη», ο Μουσταφά Μίρο υπογράμμισε ότι δεν εκπορεύεται από την επιθυμία εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά αντίθετα φαίνεται ότι πρώτιστος στόχος του είναι η καταστολή κάθε είδους παλαιστινιακής αντίστασης. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι το ίδιο το περιεχόμενό του δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε διαιώνιση της βίας και της έντασης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική προοπτική εκατέρωθεν ανάπτυξης έξω από το πλαίσιο των σχέσεων που υπαγορεύει η ΕΕ, στις χώρες - μέλη της, γεγονός, που όπως διευκρίνισε, εμποδίζει τις ευρωπαϊκές χώρες να καθορίζουν αυτοτελώς τις σχέσεις τους. Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις ολοένα και ασφυκτικότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επειδή, όπως τόνισε, «επιδρούν αρνητικά στην εξωτερική πολιτική που καλείται να ασκήσει η χώρα». Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΚΚΕ ήταν το πρώτο ελληνικό κόμμα που έσπευσε να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας όταν ο Πρόεδρος Μπους εξαπέλυσε απειλές, ακόμη και επίθεσης, κατά της Δαμασκού σε περίπτωση που δε «συμμορφωθεί με τα αμερικανικά κελεύσματα».

«Η θέση που υιοθέτησε, όμως, η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, συμπλήρωσε, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να γίνει πόλεμος κατά της Συρίας αλλά θα πρέπει και η Συρία να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων με βάση τις υποδείξεις που έχει εκφράσει η ΕΕ, δε νομίζουμε ότι βοηθά στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή ούτε υπερασπίζεται την κυριαρχία της Συρίας. Αντίθετα, αποδέχεται, ήδη, όλα τα πιθανά προσχήματα μιας επίθεσης», κατέληξε. Η Αλέκα Παπαρήγα συμφώνησε με την εκτίμησε του Σύρου πρωθυπουργού για τον «οδικό χάρτη» για το Παλαιστινιακό, υποστηρίζοντας ότι είναι σαφής η απροθυμία των δυνάμεων που έχουν αναμειχθεί στην εκπόνηση και στην εφαρμογή του, να δημιουργηθεί ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

«Αγώνας με οποιοδήποτε κόστος»

Ο «οδικός χάρτης», η κατοχή στο Ιράκ, αλλά και η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν και στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Εθνικού Προοδευτικού Μετώπου, Μοχάμαντ Ζουχάιρ Μασχάρκαχ. Ο κ. Μασχάρκαχ καλωσόρισε την πραγματοποίηση της επίσκεψης ιδιαίτερα σε μια «τόσο κρίσιμη περίοδο», όπως είπε, τονίζοντας ότι μετά το 1991, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στη θέση της μοναδικής υπερδύναμης, ενώ η ΕΕ, είθισται, μέχρι στιγμής, να λειτουργεί ως δορυφόρους τους. Και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Προοδευτικού Μετώπου εξέφρασε την άποψη ότι η ιρακινή αντίσταση, όπως φαίνεται, θα κλιμακωθεί και ότι τα στρατεύματα κατοχής θα περάσουν δύσκολες μέρες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης της θέλησης των λαών ανέφερε το Παλαιστινιακό, όπου, όπως υπογράμμισε, η ισραηλινή στρατιωτική υπεροπλία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά τόσα χρόνια ο παλαιστινιακός λαός επιμένει να μάχεται κατά της κατοχής, φέρνοντας ακόμη και το Ισραήλ σε δύσκολη θέση, και κατέληξε ότι «τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, τελικά, θα μείνουν σχέδια».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η περίοδος της επίσκεψης επιλέχτηκε ακριβώς, για να αποτελέσει και έκφραση αλληλεγγύης και τόνισε ότι το ΚΚΕ, ήδη, έχει αρχίσει καμπάνια αλληλεγγύης, εκτός από τον παλαιστινιακό, τον ιρακινό και τον κυπριακό λαό, και στις Συρία, Κούβα, Ιράν, ΛΔ Κορέας. Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα και για κανέναν λόγο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας, είτε με στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως οι ΗΠΑ, είτε με «παραινέσεις» όπως η ΕΕ. Κατέστησε σαφές ότι για το ΚΚΕ, οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες θα πρέπει να ουσιαστικές και αμοιβαίου ισότιμου συμφέροντος και κατέληξε ότι το αντίβαρο σε όλα αυτά είναι η συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και των λαών, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν δύο τάσεις: Αυτή του συμβιβασμού και αυτή της ανασυγκρότησης και του αγώνα, την οποία το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει, με οποιοδήποτε κόστος.

Υψίστης σημασίας
ο συντονισμός της δράσης

Το Ιράκ, οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και η εσωτερική κατάσταση στη Συρία ήταν μερικά από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, με τον ΓΓ του Συριακού ΚΚ, Γιουσούφ Φαϊσάλ. Ο κ. Φαϊσάλ χαρακτήρισε την εσωτερική κατάσταση στη Συρία πολύπλοκη, λόγω της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι είναι μεγίστης σημασίας η οργανωτική αποδέσμευση του κυβερνώντος Εθνικού Προοδευτικού Μετώπου από την κρατική δομή. Υπογράμμισε, όμως, ότι η απειλή για τη Συρία δεν είναι εσωτερική αλλά εξωτερική και προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως εκτίμησε, θα εντείνουν τις πολιτικές και οικονομικές τους πιέσεις, αλλά πιθανότατα δε θα επιλέξουν τη στρατιωτική οδό. Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο συριακό λαό και στην ηγεσία του και τόνισε ότι, ακριβώς η κρισιμότητα της παγκόσμιας κατάστασης, υπαγορεύει την ενίσχυση του συντονισμού και της κοινής δράσης ανάμεσα στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, παρά τα μέτρα καταστολής που λαμβάνονται, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης, καθώς, όπως κατέληξε, «το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο μόνο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη, που είναι εξίσου επικίνδυνη για τους λαούς».

Η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ στη Συρία ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων του συριακού κοινοβουλίου και με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας, ενίσχυσης και εμπλουτισμού των σχέσεων του ΚΚΕ και του κόμματος Μπάαθ από την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Β' ΓΓ του κόμματος Μπάαθ, Αμπντουλάχ Αλαχμάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ