ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Ο χρόνος των εκλογών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σχετικά με την ημερομηνία των επόμενων εκλογών απαντά ο Γ. Φλωρίδης, ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, στα χτεσινά «Νέα»: «Εκλογές τον Μάιο του 2004, διότι αυτό επιβάλλουν οι συνταγματικές επιταγές, αλλά κυρίως αυτό είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας σε μια τετραετία».

Και η περίπτωση αιφνιδιασμού; «Εγώ θα προτιμήσω να παραμείνω στην απόφαση του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας, ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Βέβαια, δεν αρνούμαι ότι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Αρα θα ήταν αντιστόρητο να αποκλειστεί οτιδήποτε».

Με άλλα λόγια, οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή και τα όσα λέει ο κ. Φλωρίδης - και όχι μόνον αυτός - περί συνταγματικών επιταγών και ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, είναι... έπεα πτερόεντα. Η χρονική στιγμή της διενέργειάς τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το πότε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα θεωρήσει πως είναι οι πλέον ευνοϊκές και κατάλληλες συνθήκες για την κυβέρνηση. Αυτή είναι η αλήθεια. Ολα τ' άλλα είναι απλά και μόνο λόγια του αέρα, για όσους αφελείς έχουν απομείνει σ' αυτή τη χώρα...

Μεγαλώνει το έλλειμμα

Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού έχουν φτάσει οι εκπρόσωποι κάποιων βιομηχανικών κλάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που βλέπουν τους ρυθμούς διείσδυσης των κινέζικων εμπορευμάτων στην αμερικανική αγορά να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Οπως μας πληροφορεί το ενημερωτικό δελτίο της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, το 2002 οι ΗΠΑ κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα, αφού το τελευταίο έφτασε τα 103 δισ. δολάρια από 83 που ήταν το 2001.

Κι αυτό από ό,τι φαίνεται δεν είναι τίποτα, αφού φέτος, μέχρι τον Απρίλη, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διαμορφωνόταν στα 34 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 27% από την αντίστοιχη περίοδο του 2002...

Νέα υπερόπλα φτιάχνουν οι ΗΠΑ

Το πρόγραμμα φέρει την κωδική ονομασία «Falcon», που στα ελληνικά σημαίνει γεράκι. Είναι το πρόγραμμα της κατασκευής νέας γενιάς υπερόπλων των ΗΠΑ. Ηδη, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει κλείσει τα πρώτα συμβόλαια και οι πρώτες δοκιμές των νέων όπλων αναμένονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα, στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός οπλοστασίου από πυραύλους, οι οποίοι θα εκτοξεύονται από το εσωτερικό των ΗΠΑ ή από το διάστημα και θα έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οπουδήποτε στη Γη. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Πενταγώνου, η υλοποίηση του προγράμματος «Falcon» θα σημάνει την «πραγματοποίηση του οράματος της κυβέρνησης για τη δυνατότητα παγκόσμιας εμβέλειας των όπλων μας μετά το 2025» και «την απελευθέρωση των ΗΠΑ από την ανάγκη διατήρησης βάσεων στο εξωτερικό».

Και μην ξεχνάτε. Ολα αυτά γίνονται για την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας» - «των «ασύμμετρων απειλών», όπως είπε χτες και ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - και, σε τελευταία ανάλυση, για την υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ετσι λέει η ηγεσία των ΗΠΑ. Οποιος δεν πείθεται, ας πάρει τα μέτρα του...

Ψάχνουν για ... κώτσους

Δάνεια, ασφαλιστικά προγράμματα, πιστωτικές κάρτες και υπηρεσίες σε πακέτο επιχειρεί τώρα να πλασάρει η Alpha Bank. To ...«νέο πρόγραμμα» απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και σαν δόλωμα «προσφέρουν» κάποια μικροδωράκια, προσαρμοσμένα υποτίθεται στις «ανάγκες» της συγκεκριμένης πελατείας τους. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η ...«επιβράβευση» θα δοθεί μόνο στους ...«πενταθλητές», δηλαδή σε όσους αγοράσουν ολόκληρη την γκάμα (δάνεια, ασφαλιστικά προγράμματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, «ευέλικτους» λογαριασμούς καταθέσεων και πιστωτικές κάρτες). Και όλα αυτά μαζί σε πακέτο. Το κελεπούρι που θα πάρουν οι.. «πενταθλητές» είναι κάποιο λογισμικό πρόγραμμα για εμπορική διαχείριση ή κάποιο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας χωρίς πάγιο. Ο...«πενταθλητής», επίσης, αντί για ένα από τα δύο προηγούμενα μπορεί να επιλέξει τη...«συμμετοχή του σε ημερίδες εκπαίδευσης για θέματα όπως λογιστικά, φορολογικά, πωλήσεων κ.ά.». Είναι φανερό δηλαδή ότι οι τράπεζες δεν επιβραβεύουν το... «πένταθλο». Αλλο πράγμα επιβραβεύουν...


Τα ... αποκρατικοποιημένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΡΙΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε περιχαρής χτες ο υπουργός Οικονομίας, προφανώς για να συμμεριστούμε την ευτυχία του! Είναι φανερό ότι τους έχει γίνει παρανοϊκή εμμονή το ξεπούλημα...

Πάλι καλά που δεν έχουν καθίσει να αναλογιστούν πόσα θα βγάλουν αν πουλήσουν την Εύβοια ή την Κρήτη και αρκούνται μόνο στις επιχειρήσεις του Δημοσίου, άντε και σε κάμποσες παραλίες. Προφανώς, αντιλαμβάνονται όλα τα προηγούμενα - κατά κάποιο περίεργο τρόπο - ως ...κληρονομιά τους και θεωρούν ότι μπορούν να τα διαθέτουν όπως νομίζουν.

Ειδικά για τη ΔΕΗ, τα ...κατάφεραν, έτσι ώστε να μη μείνει ούτε μια μετοχή στο Δημόσιο με το πρόγραμμα που σκαρφίστηκαν και προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος 30%.

Το παραμικρό συμπέρασμα δεν έβγαλαν από το παράδειγμα της Καλιφόρνιας και το πάθημα των εκεί «μάγων» της «απελευθέρωσης».

ΚΑΘΕ ΔΙΚΙΟ είχαν, βέβαια, οι μεταλλωρύχοι της TVX, που συγκεντρώθηκαν χτες κάτω από το υπουργείο Οικονομίας, διαμαρτυρόμενοι ότι τους κοροϊδεύουν. Οι φωνές και τα συνθήματά τους, πάντως, δε φάνηκε να ευαισθητοποιούν τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Πάχτα.

Αμέσως μετά τη διαμαρτυρία, έκανε δηλώσεις και συνέχισε τα παραμύθια για επιχειρηματικά σχήματα, που ...ετοιμάζονται να έρθουν στο προσκήνιο και να λειτουργήσουν την εταιρία. Φυσικά, παρέλειψε να πει ότι οι εργαζόμενοι θεωρούνται εμπόδιο (και) σ' αυτήν την «αναπτυξιακή προσπάθεια».

Αλλωστε, όλοι οι μηχανισμοί - και του υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Εργασίας - ένα στόχο απεργάζονται για το προσωπικό: Πώς θα τους ξεφορτωθούν και, μάλιστα, με το φθηνότερο δυνατό τρόπο.

ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ χρόνο ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής - λένε οι της ΝΔ - να συζητηθεί το θέμα του εκλογικού νόμου και όχι τώρα, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ. Μόνο, που όταν συζητούν αυτοί οι δύο ένα τέτοιο θέμα, ο χρόνος είναι ...πάντα ύποπτος.

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε, είναι δεδομένο (παρά τους διαξιφισμούς που παρατηρούνται τελευταία) ότι στην ουσία υποστηρίζουν το ίδιο πράγμα: Την αλλοίωση της θέλησης των ψηφοφόρων με το επιχείρημα των «σταθερών κυβερνήσεων», που σταθερά θα υπερασπίζουν τα ίδια συμφέροντα.

Η θερινή εκστρατεία

Σε κυβέρνηση... του βουνού και του κάμπου μετατρέπεται, τούτο το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το σύνολο των υπουργών και των υφυπουργών της εγκαταλείπουν, ασμένως, το κλεινόν άστυ κι εξορμούν στην ελληνική επαρχία. Αμέσως μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο νέος υπουργός Επικρατείας, Αλ. Ακριβάκης, εκτελώντας σχετική εντολή του πρωθυπουργού, καθόρισε πρόγραμμα περιοδειών ανά την επικράτεια, το οποίο και τέθηκε σε άμεση εφαρμογή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις κι ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών, όχι μόνο σε πόλεις, αλλά και σε χωριά. Στην εκστρατεία συμμετέχουν και τα μέλη του νεοεκλεγέντος Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό την άμεση επίβλεψη και καθοδήγηση του νέου Γραμματέα, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οπως λένε στου Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη, στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του λαού της επαρχίας για το έργο της κυβέρνησης κατά την τετραετία που πέρασε και το έργο που θα γίνει στη νέα τετραετία, αν το ΠΑΣΟΚ ξανακερδίσει τις εκλογές. Κι επειδή μπορεί να υπήρχαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που θα δυσανασχετούσαν για το «θεριό καψώνι» - δεν είναι δα κι εύκολο για έναν υπουργό να περιφέρεται, μ' αυτή τη ζέστη, από χωρίου εις χωρίον - η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να διευκρινίσει ότι μπορεί, κάλλιστα, να συνδυαστεί η «πολιτική δουλιά» με τις διακοπές. «Το τερπνόν, μετά του ωφελίμου», λοιπόν, και δε θα είναι δύσκολο για τους εκστρατεύοντες «να πετσώνουν κι ένα λόγο» την ώρα που θα πίνουν το ουζάκι σε μια παραλία, ή το τσιπουράκι στο καφενείο ενός ορεινού χωριού, ή την μπιρίτσα κάτω από τον πλάτανο στον κάμπο.

Βεβαίως, οι απρόσκλητοι «θερινοί επισκέπτες» δε θα βρουν και την καλύτερη φιλοξενία στην ύπαιθρο, καθώς οι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Ψεύτες τους ανεβάζουν, ψεύτες τους κατεβάζουν» τους κυβερνώντες οι επαρχιώτες και δε χάνουν την ευκαιρία να τους προειδοποιήσουν πως, σαν έρθει η ώρα της κάλπης, «έχουν ράμματα για τη γούνα τους». Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - όπως, π.χ., στη Θεσσαλία - ακούγονται ακόμα πιο βαριές κουβέντες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «τα πνεύματα ανάβουν» εύκολα και δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις.

Αυτό το «κακό κλίμα» που επικρατεί στην επαρχία, επιχειρεί, ενόψει και των προσεχών εκλογών, ν' αλλάξει ο Κ. Σημίτης, οργανώνοντας «επικίνδυνες αποστολές» σε «εχθρικό έδαφος». Είναι, όμως, δύσκολο το εγχείρημα. Οχι μόνο γιατί ο Βενιζέλος δεν είναι... Τομ Κρουζ - τόσα χρόνια στην εξουσία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναναστρέφονται μόνο με την «υψηλή κοινωνία» και ξέμαθαν πώς να μιλούν με τους ανθρώπους του λαού - αλλά κι επειδή οι καιροί άλλαξαν, καθώς «ξύπνησαν οι χωριάτες και κοροϊδεύουν τους Μαυρογιαλούρους»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ