ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ματωμένα μεροκάματα

Το μεροκάματο του τρόμου για τέσσερις αλλοδαπούς εργαζόμενους, που τραυματίστηκαν σοβαρά, περιγράφει το χτεσινό δελτίο εργατικών ατυχημάτων. Σοβαρά στο λαιμό τραυματίστηκε ο αλβανικής καταγωγής βοηθός υδραυλικού Θανάς Κιτσάκης, 23 χρόνων, που δούλευε σε επισκευές στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια» με την «Τεχνική ΕΠΕ Δ. Βελέντζας». Ο εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες στις ψευδοροφές και ανοίγοντας την πόρτα του δωματίου, στην ψευδοροφή του οποίου δούλευε, αυτή έσπρωξε τη θυρίδα η οποία έπεσε και του έκοψε το λαιμό.

Σοβαρά στη λεκάνη τραυματίστηκε ο Πετρίτ Σινανάι, 21 ετών, εργάτης οικοδόμος, που δούλευε σε οικοδομή στην οδό Πατησίων για λογαριασμό της επιχείρησης «Μαν. Κλουκίνας - Ιων. Λάππας Τεχνική και Εμπορική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων». Ο εργαζόμενους πάτησε πάνω σε φεγγίτη του κτιρίου που υποχώρησε με αποτέλεσμα να πέσει.

Από σκαλωσιά την ώρα που εργαζόταν στο εργοτάξιο κατασκευής νέων γραφείων της «J and P ΑΒΑΞ ΑΕ» (Αμαρουσίου - Χαλανδρίου), έπεσε ο 26χρονος εργάτης Petrit Gjoniaj, αλβανικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα του δεξιού χεριού στο ύψος του καρπού και εξάρθρωση της ωμοπλάτης. Ο εργαζόμενος δούλευε για λογαριασμό της «Steel AE».

Σοβαρά χτυπήματα και στα δυο του πόδια υπέστη ο οικοδόμος, αλβανικής καταγωγής Μαρκ Λαμί, που εργαζόταν για την επιχείρηση «Αλφα Μπετόν Αφοί Αλαφογιάννη» στο Ολυμπιακό Στάδιο, όταν κατά τη διάρκεια θεμελίωσης των γηπέδων προθέρμανσης και ενώ βρισκόταν μέσα στο χαντάκι αποκολλήθηκε χώμα από τα πρανή της εκσκαφής, με αποτέλεσμα να τον πλακώσει.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Ασύδοτοι οι βιομήχανοι

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι

Σοβαρές και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς η εργοδοσία, αποθρασυμένη από την πολιτική της κυβέρνησης, «πατάει» πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, προκειμένου να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της επιχείρησης «FINTEXPORT» (παραγωγή μοκετών), αφού έσυρε στα δικαστήρια το σωματείο και τους εργαζόμενους, που βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν περίπου 20 μέρες, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες τους, τώρα προχωρά και σε απολύσεις! Η επιχείρηση προχώρησε στην πρώτη τρομοκρατική απόλυση, προκειμένου να βάλει φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων του εργοστασίου για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και ανθρώπινα μεροκάματα.

Από τον περασμένο Μάη, είναι απλήρωτοι οι 80 περίπου εργαζόμενοι της πλεκτοβιομηχανίας «Πούσης ΑΕΒΕ», που βρίσκεται στον Ταύρο. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν από σήμερα να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην πλεκτοβιομηχανία του εκλεκτού της κυβέρνησης «Βασιλειάδη», που βρίσκεται στην Καλλιθέα, οι οποίοι είναι επίσης απλήρωτοι από τον περασμένο Μάη. Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία έχουν δοθεί απλόχερα επιδοτήσεις, για να ανοίγει και να κλείνει επιχειρήσεις όποτε θέλει.

Αύρι, Πέμπτη, 17 Ιούλη, οι 110 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΟΤΤΟ Εβρος», του επιχειρηματία «Λαναρά», προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι, με την κινητοποίησή τους, απαιτούν την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, την καταβολή των επιδομάτων που δικαιούνται, καθώς και την επιστροφή του προηγούμενου καθεστώτος της 5ήμερης απασχόλησής τους. Σήμερα, η επιχείρηση απασχολεί επτά μέρες συνεχόμενες τους εργαζόμενους και μετά τους δίνει ρεπό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Τετράωρη στάση και αύριο

Τετράωρη στάση εργασίας, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με απόφαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με αφορμή τις απολύσεις στους Δήμους και τις Νομαρχίες. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστών στους ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας και να συμμετάσχουν μαζικά σ' αυτήν, αλλά και στη συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 11.30 π.μ., στην Πλ. Ομόνοιας, προβάλλοντας τα αιτήματα που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τους: Καμία απόλυση εργαζομένου στο Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημοτικές Επιχειρήσεις. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των «εκτάκτων» Δημοσίου και ΟΤΑ. Προσλήψεις εργαζομένων. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων. Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και του νομοσχεδίου που με απαράδεκτους τρόπους επιχειρεί την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ενταξη όλων όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές και δύσκολες συνθήκες στα βαρέα και ανθυγιεινά και συνταξιοδότηση στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες ηλικιακά. Οχι στους ελιγμούς της αγωνιστικής εκτόνωσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Χθες έγινε στάση εργασίας, σε αρκετούς δήμους, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστών στους ΟΤΑ, παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ να σαμποτάρει την αγωνιστική κινητοποίηση, οργανώνοντας την ίδια ώρα σύσκεψη προέδρων δήθεν για συζήτηση και ενημέρωση. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών παρέδωσε ψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συνάντηση με τον διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου κ. Μιτσέλο είχαν χτες συνδικαλιστές από το Περιφερειακό Συμβούλιο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ηπείρου, Λευκάδας, Κέρκυρας. Απαίτησαν να σταματήσουν οι απολύσεις και να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των παιδικών σταθμών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων σ' αυτούς.

ΛΑΡΙΣΑ
Ζητάνε δουλιά οι εποχικοί

Εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι στις φρουτοβιομηχανίες της Λάρισας, συγκεντρώθηκαν, χτες το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, διεκδικώντας, αγωνιστικά, λύση στο οξυμένο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς φέτος έμειναν χωρίς μεροκάματο, αφού οι βιομηχανίες δε λειτούργησαν κανονικά, λόγω των ολοσχερών καταστροφών στα φρούτα που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Απρίλη. Στη μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ) και το Σωματείο Τροφίμων του νομού, μίλησαν οι Τ. Τσιόγκας και Π. Λιόλιος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντιστοίχως, του ΕΚΛ, τονίζοντας ότι ο αγώνας των εποχικώς εργαζομένων και τωρινών ανέργων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, πρέπει να συνεχιστεί και ενταθεί, με τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών πάλης που απαιτούνται για είναι αποτελεσματικός.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε να διοργανωθεί νέα κινητοποίηση, μετά τον Δεκαπενταύγουστο - αν, φυσικά, η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα ζωτικά και δίκαια αιτήματά τους - η οποία μπορεί να συνδυαστεί με προχωρημένες μορφές πάλης, όπως είναι η κατάληψη του ΟΑΕΔ κι άλλων δημόσιων υπηρεσιών κ.ά. Αποφασίστηκε ακόμα ο συντονισμός της πάλης των Λαρισαίων εποχικών με τους συναδέλφους τους από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Τα αιτήματα που τέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση κι απευθύνονται προς την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ είναι:

* Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, που εργάστηκαν τα δυο τελευταία χρόνια στις βιομηχανίες κονσερβοποιίας, κομπόστας, σε διαλογητήρια, ψυγεία, συσκευαστήρια, καθώς και στη συγκομιδή φρούτων.

* Να ενταχθούν όλοι οι εποχικώς απασχολούμενοι στο νόμο 1836/1989, άρθρο 22.

* Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη.

* Να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, σε 20 ημέρες για το 2003 και να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου που επιδοτούνται αυτή την περίοδο.

* Να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2004.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «διάλογο» οι ανατροπές στο ωράριο

Συνεχίζει να τα «μασάει» η κυβέρνηση σχετικά με το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή - αργία, προδίδοντας τις προθέσεις της για προσαρμογή της νομοθεσίας στις απαιτήσεις των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Τα παραπάνω κατέστησε σαφή, για μια ακόμα φορά, η χτεσινή απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Λευτέρη Τζιόλα, σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρου Στριφτάρη. Παρά το γεγονός ότι ο Λ.Τζιόλας προκλήθηκε να απαντήσει ευθέως για τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με το ωράριο, αρκέστηκε στο να δηλώσει πως μέχρι στιγμής «δεν έχει αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι αλλαγές «θα υπάρξουν στο βαθμό που στα πλαίσια θεσμοθετημένης επιτροπής κοινωνικού διαλόγου υπάρξει συμφωνία», καθώς και ότι «οι οποιεσδήποτε αλλαγές, όταν ωριμάσουν θα γίνουν με τον πιο διαφανή τρόπο στην αίθουσα αυτή»! Δείχνοντας δείγμα των προθέσεων του υπουργείου Εργασίας, ο Λ.Τζιόλας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη αιτήματα καταστηματαρχών σε τουριστικές περιοχές για παράταση του ωραρίου, προβάλλοντας ως «κοινωνικό διάλογο» τη λειτουργία της «Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση». Τον κυβερνητικό εμπαιγμό στηλίτευσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, θυμίζοντας πως «έγιναν απανωτές συσκέψεις με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και η πρόταση που τέθηκε ήταν η παράταση του ωραρίου», καθώς και ότι «στη Θεσσαλονίκη με απόφαση του νομάρχη παρατείνεται το ωράριο των καταστημάτων». Οσον αφορά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επισήμανε πως δεν εφαρμόζεται, τονίζοντας ότι «δεν απαντήσατε στο ερώτημα αν είναι στις προθέσεις σας να αλλάξετε το ωράριο και αν θα είναι η Κυριακή αργία».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πικετοφορία αύριο για την ακτοπλοΐα

Υπό την πολιορκία του εφοπλιστικού, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου θέτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη και της ΝΔ, τη χώρα, καθώς στις δραματικές εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, που βιώνουν τα νησιωτικά λαϊκά στρώματα, το επιβατικό κοινό, οι ναυτεργάτες, συνολικά ο εργαζόμενος λαός, έρχεται να προστεθεί και η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού της χώρας, αυτό του Πειραιά, μέσω του χρηματιστηρίου! Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στο πλέγμα των θαλάσσιων συγκοινωνιών έρχεται να αποδείξει την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα της πρότασης που έχουν επεξεργαστεί τα ταξικά συνδικάτα στεριάς και θάλασσας και το ΚΚΕ για τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, η οποία προϋποθέτει λιμάνια δημόσια. Με προμετωπίδα ακριβώς αυτή την πρόταση, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ οργανώνει αύριο Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα πικετοφορία που θα ξεκινήσει από τον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το μαζικό τους «παρών» στην κινητοποίηση, να επιβάλουν με τον αγώνα τους φτηνές, συχνές, άνετες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία, για ναυτιλία που θα συμβάλει στην ευημερία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι στην αύξηση των υπερκερδών μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ