ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»
Μελωδίες ζωής στο Λυκαβηττό

Την Παρασκευή το βράδυ, στις 9.15, η συναυλία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«Ζητάμε να τραγουδήσετε μαζί μας για τη Ζωή, που ξαναβρίσκουν τα παιδιά μας. Για τη Ζωή, που ξαναζούμε εμείς».

Με αυτά τα λόγια, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Οικογένειας «Παρέμβαση» ζήτησαν χτες τη συμμετοχή όλων σε μια συναυλία για εκείνους «που τα μάτια τους είναι πλέον καθαρά», αλλά και για όσους συνεχίζουν τον αγώνα της απεξάρτησης. Μια συναυλία, που διοργανώνει ο Σύλλογος, μεθαύριο, Παρασκευή, στο θέατρο Λυκαβηττού.

«Βοηθήστε να γίνει πράξη το σύνθημα: Οχι στις ουσίες, ναι στη ζωή. Τα "στεγνά" προγράμματα του ΚΕΘΕΑ κάνουν τα παιδιά μας να ζήσουν ξανά. Εχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας, προκειμένου να διατηρήσουν τον αυτοδιοικούμενο και αυτοτελή χαρακτήρα τους», υπογράμμισε ο Ζαχαρίας Μπατιστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε στο πλευρό εκείνων που δίνουν τον αγώνα της απεξάρτησης μέσα από τα "στεγνά" προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, προσπαθούν να ξαναγίνουν ενεργοί πολίτες. Ολοι μαζί προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές, να έχουμε στόχο, να ξαναβρούμε τις αξίες μας. Ελάτε να δείτε στα καθάρια μάτια των παιδιών της Κοινότητας και της Επανένταξης, την πίστη τους στους "ιεραποστόλους" του θεραπευτικού προσωπικού, την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της προσπάθειας να ζήσουν, χωρίς υποκατάστατα και φυτοφάρμακα».

Ενώ ο Στ. Ανυφαντής, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, είπε: «Η συγκεκριμένη συναυλία γίνεται σε μια στιγμή που απειλείται η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και των προγραμμάτων του, που θεραπεύει παιδιά. Το ΚΕΘΕΑ είναι κάτι πολύτιμο και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πριν το ακουμπήσει, πρέπει να προσέξει...».

Να ξαναβρούν τον εαυτό τους

Για την απόφασή τους να συνεισφέρουν στον αγώνα ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, μίλησαν μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στη συναυλία. «Θα προσπαθήσουμε να χαρίσουμε μελωδικές στιγμές στους ανθρώπους που αγωνίζονται να ξαναβρούν τον εαυτό τους», επισήμανε, σε μήνυμά της, η Μαρία Φαραντούρη και πρόσθεσε την επιτακτική ανάγκη ευαισθητοποίησης και λήψης μέτρων πρόληψης.

«Συνεισφέρω σε αυτό τον αγώνα, σε αυτή τη μάστιγα κατά των ναρκωτικών. Σκοπός αυτής της συναυλίας είναι να μιλήσει στις καρδιές όλων μας και ειδικά στις καρδιές αυτών των παιδιών», είπε ο Χρόνης Αηδονίδης. Γοητευμένος με το σμίξιμο γονιών και παιδιών, δήλωσε ο Πέτρος Πανδής και πρόσθεσε: «Σε αυτό τον αγώνα ο πολιτισμός είναι μεγάλο διέξοδο και αποκούμπι».

Ο Χρήστος Τσιαμούλης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τύχη, ο καθένας τη δημιουργεί μόνος του. Οποιος θέλει κάτι πολύ και αγωνίζεται σε όλη του τη ζωή, έρχεται», ενώ ο Δώρος Δημοσθένους συμπλήρωσε: «Κάθε βράδυ έβλεπα αυτά τα παιδιά στις πιάτσες και σκεφτόμουν με ποιο τρόπο να τα βοηθήσω. Ο ρόλος των καλλιτεχνών απέναντι σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι διακοσμητικός. Αν μείνουμε στο παιχνίδι της αυταρέσκειας, δεν κάνουμε τίποτα»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Απεργούν αύριο και μεθαύριο

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή, μετά από ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων, αντιδρώντας έτσι στα συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα του Οργανισμού.

Αντιστεκόμενοι στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και στην εκχώρηση οποιασδήποτε λειτουργίας του Οργανισμού σε ιδιώτη, οι εργαζόμενοι απαιτούν την ανάπτυξη πολύμορφων θεραπευτικών προγραμμάτων, ενίσχυση προσωπικού και υποδομών και διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού.

«Η Διοίκηση όχι μόνο αρνήθηκε το διάλογο μαζί μας, αλλά προχώρησε σε αποφάσεις για απολύσεις εργαζομένων, διαμορφώνοντας κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων.

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι η δημιουργία Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας με τη συμμετοχή τους, η διαμόρφωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων, την ιδιαιτερότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν, καθώς και την επίλυση χρόνιων αιτημάτων. Παράλληλα, διεκδικούν τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Βάζει πλάτες στους καταπατητές της Ροδόπολης!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής εξακολουθεί να κρατά σε ισχύ μια εσφαλμένη τουλάχιστον απόφαση (την 59/03), με την οποία δίνει τη δυνατότητα στο Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου να αποποιηθεί των ευθυνών του και να εκδίδει οικοδομικές άδειες σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές και συγκεκριμένα στα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέα Αιολίς» στο Διόνυσο - Ροδόπολη, τα οποία μάλιστα δεν ανήκουν καν στην ιδιοκτησία του συνεταιρισμού, ευνοώντας τους καταπατητές!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν:

  • Το με αριθμό 6223.99.5/18-4-03 συμπληρωματικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με το οποίο οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται για τις περιοχές αυτές είναι παράνομες.
  • Η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Σ. Καμπέλη της 15ης Μάη 2003, που ζητάει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές αυτές μέχρι να διευκρινιστούν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοσή τους.
  • Η εγκύκλιος 15 της 26ης Μάη του 2003 που εξέδωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η οποία, επικαλούμενη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρει ότι για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στις προαναφερόμενες περιοχές απαιτείται η έγκριση του Δασαρχείου.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος, παίζοντας το παιχνίδι των καταπατητών, ακόμη και μετά την αίτηση που υπέβαλαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της ΝΑΣ Αν. Αττικής Γ. Πάντζας, Ν. Στεφανίδης και Ιπ. Κοκκινόπουλος, συζήτηση εκ νέου του θέματος της οικοδόμησης των φερομένων ως ανοιχτών τετραγώνων του συνεταιρισμού. Οπως τονίζουν οι τρεις σύμβουλοι της ΝΑΣ, η νέα απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα πρέπει να βασίζεται στα νέα δεδομένα, στους νόμους και τη νομολογία του κράτους και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Επίσης προτείνουν, για λόγους νομικής πληρότητας, την εισήγηση στο θέμα να τη συντάξει η αρμόδια νομική υπηρεσία της νομαρχίας, κάτι που δεν έγινε στην προηγούμενη παράτυπη και αυθαίρετη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Κινητοποίηση για το τραμ

Σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες, αλλά και τους κινδύνους που θα προκύψουν για τους κατοίκους, από την πρόχειρη και κακομελετημένη χάραξη του τραμ, προχωρούν οι κάτοικοι του Π. Φαλήρου, σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στο Ηρώο της παραλίας. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης για την ανεξέλεγκτη δράση της ΤΡΑΜ ΑΕ, η οποία έχει ξεκινήσει τα έργα κανονικά, καταστρέφοντας πεζοδρόμια και κόβοντας δέντρα, αν και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, καθώς και για την «περιφρούρηση» που προσφέρουν στα έργα αστυνομικές δυνάμεις, που κατ' επανάληψη έχουν χρησιμοποιήσει βία απέναντι στους κατοίκους.

Η συναυλία

Στη συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση», η οποία θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή, στις 9.15 μ.μ. στο Λυκαβηττό, θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Χρόνης Αηδονίδης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Δώρος Δημοσθένους και Χρήστος Τσιαμούλης. Θα ακουστούν τραγούδια από κύκλους μελοποιημένων ποιημάτων, σε μουσική Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Νίκου Κηπουργού και δημοτικά τραγούδια.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ευρώ και διατίθενται στα γραφεία του Συλλόγου (Σολωμού 27, 4ος όροφος), σε κεντρικά δισκοπωλεία και στα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ