ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κυβερνητικός εμπαιγμός πολλών ρίχτερ...

Eurokinissi

Τα αποτελέσματα των... σεισμικών δονήσεων της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής άρχισαν να βιώνουν οι σεισμόπληκτοι της περιοχής του Δήμου Μεσαπίων, ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 16ης Ιούνη των 4,9 Ρίχτερ, που έπληξε ιδιαίτερα τα Ψαχνά, την Καμαρίτσα, το Κυπαρίσσι και τα Πολιτικά. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός των καταστροφών που προξένησε ο σεισμός και η μετασεισμική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα 84 κατοικίες να χαρακτηριστούν κόκκινες (υπό κατεδάφιση), 395 κίτρινες (επισκευάσιμες), 537 πράσινες και 27 κοκκινο-κίτρινες ή κοκκινο-πράσινες. Η καταγραφή αυτή επικυρώθηκε από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Εύβοιας και τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Από κει και πέρα όμως αρχίζει ο «Γολγοθάς» των σεισμοπλήκτων, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός, που είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια, όπως και στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού της Αθήνας το 1999. Είναι γνωστό ότι λίγες μέρες μετά το σεισμό, επισκέφτηκαν το Δήμο Μεσαπίων «εν πομποίς και οργάνοις» ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Αγγελίδης και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Τσακλίδης και από το δημαρχείο της πόλης των Ψαχνών εξήγγειλαν άμεση εφαρμογή προγράμματος βοήθειας και αποκατάστασης (το γνωστό 200χίλιαρο), αλλά και άμεση κήρυξη της περιοχής ως σεισμόπληκτης.

Μαύρες μέρες

Ενα μήνα μετά, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, ενώ οι σεισμόπληκτοι που τα σπίτια τους κρίθηκαν κατεδαφιστέα, περνάνε «μαύρες μέρες», αναγκασμένοι την ημέρα με τη ζέστη, να τη «βγάζουν» σε συγγενικά σπίτια ή στην αυλή του δικού τους (υπό κατεδάφιση), αφού οι σκηνές που έχουν στηθεί στα προαύλια των σχολείων είναι θερμοκήπια και αργά τη νύχτα να πηγαίνουν σ' αυτές για ύπνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η Νομαρχία Εύβοιας, αρμόδια να καταβάλλει, μέσω του τμήματος Πρόνοιας της Διεύθυνσης Υγείας - Πρόνοιας, το βοήθημα των 200.000 δρχ., έχει διαμηνύσει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Εχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας 322.000 ευρώ συνολικά, αλλά το υπουργείο διαμήνυσε με τη σειρά του ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν αναφερόμαστε στο ζήτημα της αποζημίωσης της οικοσκευής που ανέρχεται από 200.000-2.000.000 δρχ., που θα μείνει μόνο στις εξαγγελίες Τσακλίδη.

Η έλλειψη χρημάτων που επικαλείται η κυβέρνηση είναι και η αιτία που δεν την έχει κηρύξει ακόμα σεισμόπληκτη. Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασης πάλης της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ για οργάνωση της πάλης με μορφές αυτο-οργάνωσης και Επιτροπές Αγώνα σεισμοπλήκτων που θα διεκδικήσουν την άμεση αποκατάστασή τους (ενοικίαση ξενοδοχείων ή κατοικιών για διαμονή δωρεάν όσο χρειαστεί, καταβολή 500.000 δρχ. συν 100.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο άτομο κ.ά.), το δικαίωμα στην κατοικία και την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Την ταλανίζουν λειψυδρία και οικονομικό αδιέξοδο του δήμου

Αμεσα μέτρα για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής και την οικονομική ενίσχυση του δήμου ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ από τους συναρμόδιους υπουργούς

Η Σκόπελος μπορεί να είναι ένα πανέμορφο νησί του Βόρειου Αιγαίου, αλλά έχει και πολλά προβλήματα. Δύο από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Σκοπέλου, αυτό της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ομώνυμος δήμος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει και το άλλο της σοβαρής καθυστέρησης του έργου κατασκευής λιμνοδεξαμενής, που θα τη γλιτώσει από τη χρόνια λειψυδρία, φέρνουν με Ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, απαιτώντας άμεσα την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα:

  • Με την πρώτη Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, ερωτούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να βοηθήσει στην επίλυση των οικονομικών αδιεξόδων του Δήμου Σκοπέλου και να τον ενισχύσει άμεσα με τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες του ποσά. Οπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «είναι γνωστή σε όλους η οικτρή οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, ιδιαίτερα των Καποδιστριακών, από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε τρομερά οικονομικά αδιέξοδα και χρέη προς τρίτους, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές με την ανοχή και ευθύνη της κυβέρνησης». Η κατάσταση αυτή - τονίζουν - στο Δήμο Σκοπέλου έφτασε στο απροχώρητο. Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για το δήμο ανέρχεται στο ποσό των 12,5 εκατ. δρχ. και ενώ οι πληρωμές για μισθούς προσωπικού ανέρχονται στα 14,5 εκατ. δρχ., ο δήμος εισπράττει μόνο 7,8 εκατ. δρχ. και το υπόλοιπο έως τα 12,5 εκατ. (δηλαδή 4,7 εκατ. δρχ.) παρακρατείται έναντι χρέους! Ο Δήμος Σκοπέλου - προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - όπως σχεδόν όλοι οι Καποδιστριακοί δήμοι, στερείται άλλων εσόδων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πάγιες και διαρκείς οικονομικές του υποχρεώσεις, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού. Επιπλέον, η νέα Δημοτική Αρχή βρέθηκε από την πρώτη μέρα με χρέη πάνω από 1 δισ. δρχ. προς τρίτους - εκτός των χρεών προς το Δημόσιο - με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε στη δαπάνη των στοιχειωδών για τη λειτουργία του προμηθειών.
  • Με τη δεύτερη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, γιατί το έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενής στο νησί, παρότι είναι επιλέξιμο και καθ' όλα ώριμο και αναγκαίο, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπράτησή του και εγκατάσταση εργολάβου. Οπως αναφέρουν, το έργο στην τοποθεσία Πανόρμου είχε ενταχθεί στο Β΄ ΚΠΣ, όμως λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων παραγόντων δεν έχει κατασκευαστεί, αν και από πλευράς μελετών είναι ώριμο και ο προϋπολογισμός είναι 6 εκατ. ευρώ. Παρόλο, όμως, που το έργο είναι στα επιλέξιμα και πέρασαν 3,5 χρόνια από την έναρξη του Γ΄ ΚΠΣ, έως σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες δημοπράτησής του.
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δεσμεύτηκαν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Την υπαναχώρηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για αναγνώριση του επαγγέλματος των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών ως «επικίνδυνο και ανθυγιεινό», κατήγγειλαν χτες σε έκτακτη συνεδρίασή τους τα ΔΣ των Σωμάτων Ασφαλείας. Στη συνεδρίαση, που έγινε στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», τονίστηκε πως όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη διασφάλιση των θεσμοθετημένων εργασιακών δικαιωμάτων τους, ενώ κοινή ήταν η πεποίθηση πως άμεσα πρέπει να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να βρίσκονται δηλαδή σε «μαχητική διεκδίκηση» - όπως είπαν - για να υλοποιηθεί η «δέσμευση» που έδωσε ένα μήνα πριν η κυβέρνηση για κατοχύρωση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

Παράλληλα, οι πυροσβέστες κατήγγειλαν την αντεργατική τακτική της πυροσβεστικής ηγεσίας, «η οποία πλήττει τα κεκτημένα με αγώνες δικαιώματα των πυροσβεστικών υπαλλήλων», ενώ κάλεσαν τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να σεβαστεί το ωράριο εργασίας του προσωπικού και το δικαίωμα των ημερήσιων αναπαύσεων και αδειών, να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή του κανονισμού μεταθέσεων - αποσπάσεων και να περιφρουρήσει την ασφάλεια και την υγιεινή των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Παρασκευή 11/7/2003 «έφυγε» από κοντά μας ο κομμουνιστής ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ. Κηδεύτηκε το Σάββατο στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Την Πέμπτη 17/7/2003 στις 7.30μ.μ. η ΚΟΒ Γούβας και η Αχτιδική Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος πραγματοποιούν πολιτικό μνημόσυνο. που θα γίνει στα γραφεία της ΚΟΒ Γούβας στην πλατεία Πλυτά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Στο μνημείο των πενήντα τεσσάρων Ελλήνων πατριωτών απαγχονισθέντων στις 21.7.44 (50 όμηροι του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και 4 στελέχη του αντιστασιακών οργανώσεων), από τους Γερμανούς κατακτητές, που είναι στο 19ο χιλιόμετρο του δρόμου Αθήνας - Ραφήνας, η Αδελφότητα των οικογενειών τους κάνει μνημόσυνο τιμής, την Κυριακή 20.7.2003 και ώρα 10.15 π.μ.

-- Το παράρτημα Γαργαλιάνων Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 του Ιούλη, στις 10.30 π.μ., εκδήλωση προς τιμήν των 18 ΕΛΑΣιτών, που έπεσαν ηρωικά στις 19 του Ιούλη 1944 στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στο Γεφύρι Μανούσου, μεταξύ Χώρας - Αγορελίτσας (Αμπελόφυτο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ