ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα

Εκδήλωση της ΤΟ Τούμπας της ΚΝΕ με θέμα την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

Το δικαίωμα στον αθλητισμό δεν μπορεί να λυθεί ξέχωρα από την κοινωνική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα μας και προτείνει το ΚΚΕ, προκειμένου να αποκτήσει ο αθλητισμός το πραγματικό του περιεχόμενο και να αποτελέσει μέσο ολόπλευρης σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης, εμπλουτισμού της προσωπικότητας, μέσο συνεργασίας και φιλίας των λαών. Αυτό αναδείχτηκε από τις παρεμβάσεις των εισηγητών που συμμετείχαν στην προφεστιβαλική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Τούμπας της ΚΝΕ, η οποία έγινε το βράδυ της Δευτέρας με θέμα την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ», ο Κώστας Λεβέντης, γγ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, και η Κατερίνα Χαραλαμπίδου, μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«Η λογική των πολιτικών αντιπαροχών και οι πελατειακές σχέσεις απομακρύνουν δυστυχώς και την ΤΑ, τον κοντινότερο θεσμό στον πολίτη, το δημότη, από το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό», ανέφερε ο Αγ. Σαχίνης μιλώντας για τη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον αθλητισμό. Είναι ενδεικτικό ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει ούτε ένα δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ το μοναδικό που υπάρχει στα Λουτρά της Θέρμης, έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, παραμένει ανενεργό και αναξιοποίητο. Ετσι, τα χιλιάδες μικρά παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο αναγκάζονται να παίζουν μπάλα στο ...πλακόστρωτο της παραλίας, συμμετέχοντας σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος.

«Οι παρεμβάσεις των πολυεθνικών», σημείωσε ο Κώστας Λεβέντης, «είναι πολύ ισχυρές και επιβάλλουν μάλιστα και νομοθετικές ρυθμίσεις, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν σε όλη την έκταση την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων τους αλλά και των ποδοσφαιριστών και υπηρεσιών». «Κατά συνέπεια», κατέληξε ο Κώστας Λεβέντης, «καμία εξυγίανση δεν πρόκειται να γίνει, αν δεν ανατραπεί στη βάση του το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το ποδόσφαιρο αλλά και ευρύτερα ο αθλητισμός».

Η Κατερίνα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι «η αστική τάξη αξιοποιεί το σύγχρονο αθλητισμό για τη διαμόρφωση των νεανικών συνειδήσεων με βάση τις δικές του αξίες, του ατομικισμού, του ανταγωνισμού, της εμπορευματοποίησης των πάντων, μετατρέποντας σε εμπόρευμα την ικανοποίηση της ανάγκης για άθληση και ψυχαγωγία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το μαθητικό συγκρότημα «Τα Παιδία Παίζει», ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 11, 12 και 13 του Σεπτέμβρη, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Για το χαράτσι στους ιστιοπλοϊκούς ομίλους

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Πολιτισμού κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Λ. Κανέλλη, για το χαράτσι των 100 ευρώ που επιβλήθηκε στους ιστιοπλοϊκούς ομίλους.

Οπως τονίζουν, «έντονη δυσφορία και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να επιβάλουν σε όλους τους ερασιτεχνικούς ιστιοπλοϊκούς ομίλους το χαράτσι των 100 ευρώ υπέρ του Ταμείου των λιμενικών για κάθε αγώνα ιστιοπλοΐας που πρόκειται να διεξαγάγουν.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης πλήττει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, οξύνει τα οικονομικά αδιέξοδα των ερασιτεχνικών σωματείων, λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της στήριξης των μεγάλων συμφερόντων και της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, παραγκωνίζει τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αντί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να καταβάλει τις επιχορηγήσεις στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που οφείλει από το 2000, τα στραγγαλίζει οικονομικά.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα το χαράτσι των 100 ευρώ;
  • Πότε η κυβέρνηση θα καταβάλει τις επιχορηγήσεις 4 ετών που οφείλει στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία;».
ΑΡΗΣ

Το αραβικό παραμύθι για τον Αρη τελείωσε... Και μάλλον άδοξα. Οι υποσχέσεις των σεΐχηδων γέννησαν ελπίδες αλλά τελικά δε χρειάστηκε πολύς χρόνος προκειμένου να αποδειχθούν φρούδες. Κάτι που φανερώνει έμπρακτα πλέον τη σαπίλα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πώς αυτό γίνεται έρμαιο στον κάθε τυχαίο που θέλει να εμφανίζεται σαν επενδυτής. Ο σεΐχης Καλίντ Αλ Κασίμι επισκέφτηκε χτες τα γραφεία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και ενημέρωσε τον πρόεδρό της, Κώστα Παπαλάκη, πως ο Αρης αποτελεί πλέον παρελθόν για εκείνον και τους συνεργάτες του, ενώ διευκρίνισε ότι ...χαρίζει και τα 69.000 ευρώ που έχει δώσει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, τόνισε πως φεύγει και απογοητευμένος! Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη ανακοίνωση-αντίδραση της ΕΕΑ, στην οποία γίνεται λόγος για ευθύνες τόσο των ίδιων των υποψήφιων αγοραστών όσο και των παραγόντων που τους έφεραν σε επαφή με την ΠΑΕ Αρης. Εξαλλος με τις εξελίξεις, ο Γιάννης Κόντης δήλωσε: «Εγώ ο ίδιος θα τους πάω στα δικαστήρια, γιατί μην ξεχνάτε ότι έδωσα δική μου επιταγή στον Παπαδόπουλο για να πληρωθούν οι παίκτες. Εκαναν ζημιά στον Αρη, όχι μόνο σε μένα...».

Την ίδια ώρα οι παίκτες της αποστολής του Αρη, που έχουν μεταβεί στο Σάλτσμπουργκ, προσπαθούν να βρουν τον τρόπο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη. Δεν αποκλείεται να επιστρέψουν ακόμα και σήμερα, αφού πρώτα διευθετηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες με το ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει. Οι «κίτρινοι» δεν μπορούν να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο μέχρι να καταβληθούν τα οφειλόμενα. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες κάλεσαν την αστυνομία προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα από την ελληνική ομάδα. Μέχρι και τα διαβατήρια ζητήθηκαν από τους παίκτες του Αρη, τα οποία πάντως μέχρι αργά το απόγευμα παρέμεναν στην κατοχή τους.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Μπαμ» με Παπανικολάου

Για τον Δημήτρη Παπανικολάου τα πράγματα μάλλον είναι απλά. Αλλωστε, τα «πράσινα» τα είχε συνηθίσει από τη θητεία του στο Μακεδονικό και τώρα δε χρειάζεται να αλλάξει ...χρώμα. Για κάποιους όμως η είδηση αποτέλεσε έκπληξη. Οπως και να έχουν τα πράγματα, ο διεθνής φόργουορντ είναι πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού. Με μια λιτή και περιεκτική ανακοίνωση, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρώτη φετινή μεταγραφή των πρωταθλητών. Ο Παπανικολάου υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «πράσινους», που θα του αποφέρει κέρδη της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ. Οσο για το επίμαχο ζήτημα, που είναι η θητεία του παίκτη στον Ολυμπιακό, οι διοικούντες της ομάδας τού ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τον κόσμο.

  • Πλώρη για την τετράδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη έβαλε η Εθνική ομάδα των εφήβων μετά τη νίκη της επί της Σλοβενίας με 81-52. Ετσι εάν χτες το βράδυ έληγε με επιτυχία της Εθνικής μας το παιχνίδι κόντρα στην Τουρκία θα εξασφάλιζε και τυπικά πλέον το εισιτήριο για τα ημιτελικά.
ΑΕΚ

Σημαντικό πλήγμα για τον Καψή αλλά και την άμυνα της ΑΕΚ. Ο διεθνής παίχτης υπέστη τράβηγμα στη χτεσινή πρωινή προπόνηση και θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα τουλάχιστον έως το Σάββατο, που επιστρέφει η αποστολή από την Αυστρία. Πιθανότατα δε θα πάρει μέρος ούτε στα δύο επόμενα φιλικά με Μακάμπι Τελ Αβίβ (17/7) και Στεάουα Βουκουρεστίου (21/7). Αυτό πάντως δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τον έμπειρο αμυντικό. Οπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα «GOAL», η παραμονή του δεν είναι τελειωμένη! Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Εμένα δε μου έμεινε από το ραντεβού μας ότι μένουν μόνο οι υπογραφές. Αν δεν είμαι ικανοποιημένος οικονομικά, αν δεν κατοχυρωθώ, δε θα υπογράψω»... Τα δυσάρεστα δε σταμάτησαν με αυτά. Στο 20ό λεπτό του φιλικού με τη Σπάρτα Πράγας (1-0 υπέρ των Τσέχων) ο Λάκης αποχώρησε τραυματισμένος. Πριν την έναρξη του αγώνα ο Μπάγεβιτς απάντησε με χέρια και πόδια (!) σε φραστική επίθεση (μεθυσμένου, για κάποιους) οπαδού. Οι ψυχραιμότεροι πρόλαβαν τα χειρότερα, όχι όμως και την ανάμειξη της αστυνομίας που επιλήφθηκε!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αύριο το μεσημέρι θα κριθεί τελικά η τύχη του Λάμπρου Χούτου αφού ο Ολυμπιακός κατέθεσε χτες στην ΕΠΑΕ την αίτηση για την εξάμηνη διακοπή συμβολαίου στον παίκτη. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνει υπομονή έως αύριο το μεσημέρι για να μάθει την οριστική απόφαση της διοργανώτριας αφού τότε έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Αξιοσημείωτο είναι πως μαζί με τον παίκτη έχει κληθεί σε απολογία από την ΕΠΑΕ και ο πατέρας του παίκτη, Γιώργος.

Εξάλλου, κάκωση έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο υπέστη στη χτεσινή πρωινή προπόνηση ο Γιουράι Μπούτσεκ και θ' ακολουθήσει θεραπεία το επόμενο διήμερο. Ατομικό πρόγραμμα και θεραπεία ακολούθησαν οι Μάρτσιν Κούζμπα και Χρήστος Πατσατζόγλου λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

ΠΑΟ

Μετά από απουσία δύο χρόνων ο Κώστας Χαλκιάς επέστρεψε στον Παναθηναϊκό! Ο 28χρονος τερματοφύλακας μετά το πέρασμά του από τον Ηρακλή υπέγραψε την Τρίτη τριετές συμβόλαιο με τους «πράσινους» και αναχώρησε για την Ελβετία. Εκεί θα βρει τους άλλους τρεις τερματοφύλακες του Παναθηναϊκού (Νικοπολίδη, Κοτσόλη, Τζόρβα), οπότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάποιος από τους τρεις θα αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό είτε ως δανεικός, είτε με μεταγραφή σε άλλη ομάδα. Σίγουρα αυτός που δε θα αποχωρήσει είναι ο Αλέξανδρος Τζόρβας, ενώ επικρατέστερος να δοθεί σε άλλη ομάδα είναι ο Στέφανος Κοτσόλης. Η εκπληκτική χρονιά που έκανε ο Αντώνης Νικοπολίδης σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την ΠΑΕ για την ανανέωση της συνεργασίας του δίνει ...τροφή για σενάρια. Οσον αφορά στην υπόθεση του Ερολ Μπουλούτ, παρά το γεγονός ότι μέχρι χτες αναμενόταν να έχει γίνει επίσημα γνωστή η απόκτηση του Τούρκου, η στασιμότητα που υπήρξε συνεπάγεται ρευστότητα.

Στο πρώτο του φιλικό επί ελβετικού εδάφους ο ΠΑΟ κέρδισε τη Σιόν με 5-4.

Απεβίωσε χτες το πρωί, σε ηλικία 59 ετών, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τη λευχαιμία, ο Παναγιώτης Αλάμαρας, πρώην γενικός γραμματέας της ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «ακούραστο εργάτη του αθλήματος, που η ευπρέπειά του ήταν πολύτιμη και η βοήθειά του, όποτε του ζητήθηκε, άμεση και ουσιαστική. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην ανάπτυξη και καταξίωση του ποδοσφαίρου, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την ερασιτεχνική μορφή του και συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόοδό του». Στη μνήμη του η ΕΠΟ θα θεσμοθετήσει την απονομή επάθλου στον ποδοσφαιριστή «fair play» του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 2003-2004. Η κηδεία του Π. Αλάμαρα θα γίνει σήμερα το απόγευμα (17.00) στο χωριό που γεννήθηκε, τις Πηγές Αλαγονίας στην Καλαμάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ