ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Επιχείρηση «οικονομία»

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε μια επιχείρηση αναζωογόνησης και ανάκαμψης της οικονομίας αποδύεται η κυβέρνηση, γράφουν οι εφημερίδες. Και τούτο -σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ- επειδή η ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του απώτερου κυβερνητικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την αντιστροφή του σημερινού, αρνητικού για το ΠΑΣΟΚ, κλίματος στην κοινή γνώμη. Και ποιος, λέτε, πως είναι ο βασικός μοχλός της κυβερνητικής αυτής επιχείρησης; Η πολύ πιο γρήγορη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των κάθε λογής «απελευθερώσεων». Με άλλα λόγια, το ξεπούλημα με τον έναν ή άλλον τρόπο της δημόσιας περιουσίας και η εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης ασυδοσίας στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

Μα, θα πείτε, τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του λαού, αλλά στην παραπέρα χειροτέρευσή τους. Δίκιο έχετε. Οταν, όμως, η κυβέρνηση -όπως και πολλοί άλλοι, π.χ. η ΝΔ και ο αστικός Τύπος- μιλάνε για οικονομία και την πορεία της εννοούν την πορεία των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Ε, όταν αυτά πάνε από το καλό στο πολύ καλύτερο και αρχίσει την ανοδική του πορεία και ο δείκτης του χρηματιστηρίου, τότε όλα θα διορθωθούν. Σιγά σιγά... Μην τα θέλετε όλα αμέσως...

Δικομματικές κοκορομαχίες

Θα συμφωνήσουμε τούτη τη φορά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Πράγματι, τίποτε το καινούριο - όπως είπε - δεν παρουσίασε στην προχτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κ. Καραμανλής. Για μια ακόμη φορά, έγινε πολύ καθαρό πως το μόνο στο οποίο διαφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ποιο από τα δυο κόμματα θα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία και θα βασανίζει τους εργαζόμενους και το λαό με την αντιλαϊκή του πολιτική.

Βέβαια, το δεύτερο δεν το είπε ο κ. Πρωτόπαππας. Είναι δική μας εκτίμηση, αλλά και μεγάλου μέρους των εργαζομένων και, μάλιστα, αρκετών που ταλαντεύονται ακόμη και δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Ισως, γνωρίζοντας το γεγονός αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανεβάζει καθημερινά και περισσότερο τους τόνους της γνωστής και από προηγούμενες προεκλογικές περιόδους ανούσιας αντιπαράθεσης με την ηγεσία της ΝΔ. Και, βέβαια, αμέσως «πιάνει» την «πάσα» η τελευταία και πάει λέγοντας η ιστορία.

Αν δεν το καταλάβατε, βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και προβλέπονται μπόλικες κοκορομαχίες...

Το «άγνωστο άγνωστο»...

Εξέφρασαν και επισήμως, χτες, «τη λύπη τους» το τουρκικό και το αμερικανικό επιτελείο, για το πρόσφατο επεισόδιο της σύλληψης Τούρκων κομάντος και πολιτών στο Βόρειο Ιράκ, και δεσμεύτηκαν να «ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους» στο Βόρειο Ιράκ.

Ανεπισήμως, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πριν λίγες μέρες, στον τουρκικό Τύπο διέρρεε η απειλή των στρατηγών πως, αν ξανασυμβεί ανάλογο επεισόδιο, οι Τούρκοι στρατιώτες «θα ανοίξουν πυρ». Από την άλλη, οι Αμερικανοί διοχέτευαν σε αμερικανική εφημερίδα την απειλή πως αν οι Τούρκοι εξακολουθήσουν να ανακατεύονται στο Βόρειο Ιράκ, θα αντιμετωπίσουν «σοβαρά αντίποινα». Κι εκτός απ' αυτά, οι Κούρδοι καλούν επιμόνως τους Αμερικανούς να «εξοστρακίσουν» τους Τούρκους από τον θύλακα, που θέλουν να μετατρέψουν σε άτυπο κρατίδιο.

Το τι θα συμβεί πράγματι είναι, όπως θα το έλεγε... ποιητικά ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ένα «γνωστό άγνωστο»: δηλαδή, κάτι που «ξέρουμε ότι δεν το ξέρουμε», αν και το μέλλον του Ιράκ, μάλλον, μπορεί να περιγραφεί με το «άγνωστο άγνωστο» (κατά Ράμσφελντ πάντα): «κάτι που δεν ξέρουμε ότι δεν το ξέρουμε»...

Παιδιά σε τιμή ευκαιρίας!

Οι σύγχρονοι «Αθλιοι» του 21ου αιώνα ζουν και στην Ινδία. Είναι φτωχοί γονείς, που κατοικούν στο κρατίδιο Αντρά Πραντές, στο νότο της χώρας, το οποίο πλήττεται από ξηρασία και για να ζήσουν πωλούν τα παιδιά τους σε τιμή ευκαιρίας!

Μια από αυτές τις μητέρες, εξαναγκάστηκε να πουλήσει το παιδί της. Ο γιος της Ράντα, πουλήθηκε σε ηλικία 18 μηνών, για να πληρωθούν τα νοσήλιά του. Η μάνα δήλωσε στην εφημερίδα Τάιμς της Ινδίας, ότι θα έκανε τα πάντα για να ξαναβρεί το γιο της, πλην ματαίως, και παρά τις συστηματικές αστυνομικές έρευνες.

Λέγεται ότι το 18μηνο αγόρι πουλήθηκε για 6.000 ρουπίες, δηλαδή κάτι περισσότερο από 130 δολάρια ΗΠΑ. Η μεσίτρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ονόματι Απαλα Σουάμι, παραμένει άφαντη.

Στο κρατίδιο οι θάνατοι από θερμοπληξία πλησιάζουν τον τελευταίο μήνα τους 1.500. Οι φτωχοί αγρότες της περιοχής γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από σπείρες κακοποιών, που τους προσεγγίζουν και παρέχοντάς τους μεγάλα, σε σύγκριση με το βιοτικό επίπεδό τους, ποσά, ...αγοράζουν τα παιδιά τους, τα οποία «πουλούν» σε πλούσιες άτεκνες οικογένειες μεγάλων πόλεων της Ινδίας, φυσικά, σε πολύ υψηλότερες τιμές...

Ομορφος κόσμος, «παγκοσμιοποιημένα» πλασμένος...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαχείριση και ανεργία

Η προχτεσινή ανακοίνωση της Γιούροστατ για την απασχόληση, πέρα από τα τεχνάσματα για τον εξωραϊσμό μιας πολιτικής που παράγει ανέργους και υποαπασχολούμενους, ήρθε να επαναβεβαιώσει κάτι πάρα πολύ απλό: Ο,τι κι αν κάνουν, το θεριό δεν μπορούν να το δαμάσουν. Και δεν μπορούν, γιατί, επίσης πολύ απλά, αυτό το θεριό, τους τρέφει, τους είναι άκρως απαραίτητο! Αυτό το θεριό είναι δημιούργημα του συστήματός τους, έχει λόγο ύπαρξης σοβαρό, είναι μία από τις προϋποθέσεις για να αυξάνουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Λόγος, βεβαίως, γίνεται για την ανεργία. Από το 1992 μέχρι και σήμερα, το τρίπτυχο «Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση» κυριαρχεί σ' όλα τα κείμενα της ΕΕ. Αλλά ενώ τα νούμερα στα δύο πρώτα «Α» διαρκώς αυξάνονται, στο τρίτο, αυτό της Απασχόλησης πάντα «πέντε πάνω - πέντε κάτω» η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τυπικά, η ανεργία κινείται εκεί γύρω στο 10%, με μία ουσιαστική, όμως, διαφορά: Στο διάβα της δεκαετίας, στο υπόλοιπο 90% των απασχολουμένων αυξάνουν με ραγδαίο ρυθμό τα ποσοστά των «απασχολήσιμων». Δηλαδή, αυτό που συμβαίνει είναι πως όχι μόνο δε μειώνεται η ανεργία, αλλά γίνονται διαρκώς χειρότερες οι εργασιακές σχέσεις και όσων έχουν μια ή ...μισή κι ακόμη λιγότερη δουλιά. Από την εμφάνιση ακόμα του κειμένου της σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης «Λευκής Βίβλου» του κ. Ντελόρ, το ΚΚΕ είχε διακηρύξει πως οι προωθούμενες πολιτικές, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρουν αύξηση της Απασχόλησης σαν αποτέλεσμα της αύξησης της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας (αυτό ακριβώς διακήρυσσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ), αλλά θα υπονομεύσουν και θα τσακίσουν και τις υπάρχουσες εργατικές κατακτήσεις. Μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις που έμπαινε από τότε στο στόχαστρο ήταν ο σταθερός εργάσιμος χρόνος και ό,τι αυτός συνεπάγεται (μεροκάματο - μισθός, ασφάλιση, κλπ.).

Από τότε μέχρι σήμερα αυξάνονται ραγδαία οι διάφορες μορφές «μη σταθερής εργασίας», σε βαθμό που να αντιπροσωπεύουν ήδη το 30% των συμβάσεων. Αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται με αντιδραστικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με ανατροπές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των αποζημιώσεων, ενώ, παράλληλα, αυξάνουν οι μορφές του σύγχρονου δουλεμπορίου (δανεισμός εργαζομένων, ενοικίαση κ.ά.). Επί της ουσίας, υπονομεύεται ή καταργείται ο ημερήσιος σταθερός χρόνος εργασίας. Μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος, εντατικοποιείται η δουλιά και αυξάνονται οι απλήρωτες ώρες εργασίας, μέσα από διάφορες μορφές διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου. Προωθείται η κατάργηση του 5ήμερου και εξαπλώνεται η εργασία τα Σάββατα και τις Κυριακές. Πλήττονται οι Συλλογικές Συμβάσεις με διάφορες μορφές εκβιαστικής ατομικής διαπραγμάτευσης. Μειώνονται οι μισθοί και οι σταθερές αποδοχές.

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα και τις διαγραφόμενες, ακόμη περισσότερο ζοφερές, προοπτικές, η εργατική τάξη πρέπει αποφασιστικά να γυρίσει την πλάτη σ' όσους, ενώ της σκάβουν το λάκκο, της υπόσχονται και μια θεσούλα λίγων ωρών απασχόλησης. Και για να εξηγούμαστε: `Η θα διεκδικηθεί μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους, ή θα γονατίζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης. `Η θα δημιουργηθούν οι γενικότερες πολιτικές προϋποθέσεις γι' αυτό, ή θα συνεχιστεί να βασιλεύει το κάθε φέτος και χειρότερα. Γιατρειά με κουμανταδόρο το καπιταλιστικό κέρδος δεν υπάρχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ