ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βαρύ κλίμα στις γραμμές των κατακτητών

Ο πεζοναύτης έχει τραυματιστεί μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ο πεζοναύτης έχει τραυματιστεί μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΡΩΜΗ.--

Ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται και μέρα δεν περνά που τα κατοχικά στρατεύματα να μη μετρούν θύματα. Χτες, στον κατάλογο των νεκρών στρατιωτών θα πρέπει να προστεθεί ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης, που σημαίνει ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων 147 στρατιώτες έχουν πέσει νεκροί από εχθρικά πυρά, ακριβώς όσοι σκοτώθηκαν κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991. Και φυσικά τίποτα δεν έχει τελειώσει...

Βάσει ενημέρωσης της CENTCOM, ο Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης από έκρηξη βόμβας κοντά σε φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων που κινούνταν σε αυτοκινητόδρομο δυτικά της Βαγδάτης, κοντά στην περιοχή Αμπου Τζράιμπ, ενώ κατά το «Ρόιτερς», από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν ακόμη δύο Αμερικανοί στρατιώτες. Παράλληλα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, άλλοι τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις που έγιναν στη Βαγδάτη, ενώ και κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε ένοπλοι Ιρακινοί επιτέθηκαν κατά στρατιωτικού οχήματος που κινούνταν σε οδική αρτηρία προς τη Φαλούτζα. Η περιοχή όπου εκδηλώθηκε η επίθεση, κοντά στο χωριό Χαντάρι, μεταξύ Φαλούτζα και Βαγδάτης, αποκλείστηκε από τους άνδρες της 3ης Μεραρχίας Πεζικού και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Κατά τα όσα μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανού στρατιωτικού εκπροσώπου, στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά και οι πέντε ένοπλοι Ιρακινοί.

Το κατεστραμμένο στρατιωτικό τζιπ στο βάθος είναι από επίθεση των Ιρακινών που αντιστέκονται

Associated Press

Το κατεστραμμένο στρατιωτικό τζιπ στο βάθος είναι από επίθεση των Ιρακινών που αντιστέκονται
Επίσης, σε τελείως διαφορετικό περιστατικό, ο φιλοαμερικανός δήμαρχος της Χαντίθα, πόλης του Δυτικού Ιράκ, και ο γιος του έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης. Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», το αυτοκίνητο του Μοχάμεντ Ναγίλ αλ Τζουραΐφι έπεσε σε ενέδρα ενόπλων, και ο δήμαρχος και ο γιος του εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό επίθεσης, αυτή τη φορά, αιματηρής, κατά Ιρακινών που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις... Εξάλλου, μόλις πρόσφατα, οι εικόνες των Ιρακινών αστυνομικών που ζητούσαν την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων τονίζοντας ότι οι Ιρακινοί πολίτες δεν τους εμπιστεύονται, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί.

Τέλος, χτες, ένα αμερικανικό μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, που προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δέχτηκε επίθεση με πυραύλους εδάφους-αέρος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡ, το οποίο προσθέτει ότι οι δράστες αστόχησαν και δεν υπήρξαν θύματα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το C-130 μετέφερε κατοχικά στρατεύματα ή στρατιωτικό υλικό.

Στο μεταξύ, η αποκάλυψη των πλαστών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν από τους ηγέτες των εισβολέων στο Ιράκ, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο πόλεμος, εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς, εκτός της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, και στην Αυστραλία αλλά και την Ιταλία. Από χτες λοιπόν άρχισε να διεξάγεται εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν εκείνες που αρχικά παρείχαν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ τα - ψευδή, όπως αποδείχτηκε - στοιχεία για την απόκτηση ουρανίου από την Αφρική εκ μέρους του Ιράκ.

Πάντως, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, αρνήθηκε ότι οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών παρείχαν τέτοια στοιχεία σε υπηρεσίες άλλων χωρών, ωστόσο δε διευκρίνισε εάν τέτοιου είδους πληροφορίες ήταν στη διάθεση των ιταλικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραδόθηκαν έγγραφα σε άλλες χώρες είτε επειδή δεν υπήρχαν τέτοιου είδους εκθέσεις, είτε διότι κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να παρασχεθούν σε άλλη χώρα.

ΚΟΥΒΑ
Νέες προσπάθειες ανατροπής

ΑΒΑΝΑ.--

Οι προσπάθειες ανατροπής, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επρόκειτο να σταματήσουν παρά την εξάρθρωση μεγάλου τμήματος των «μισθοφόρων», όπως επανειλημμένως έχει τονίσει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας όσο και ο Φιντέλ Κάστρο.

Ετσι, με διαφορά ενός εικοσιτετραώρου, δύο πειρατείες εκδηλώθηκαν και πάλι... Κατ' αρχήν, σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Granma», η πρώτη πειρατεία είχε τραγική κατάληξη, με τρεις νεκρούς και ένα τραυματισμένο παιδί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το παιδί τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια επιχείρησης πειρατείας ψαρόβαρκας τη Δευτέρα, τρεις ένοπλοι άνδρες και μια γυναίκα με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 17 και 10 ετών, προσπάθησαν βιαίως να επιβιβαστούν σε ψαρόβαρκα στο λιμανάκι της Κολόμα της επαρχίας Πινάρ δελ Ρίο, με σκοπό να διαφύγουν στις ΗΠΑ. Οταν οι επίδοξοι πειρατές προσπάθησαν να βάλουν μπρος τη μηχανή δεν έπαιρνε. Στο μεταξύ είχαν περικυκλωθεί από άλλα ψαράδικα, αλλά και την ακτοφυλακή. Τότε οι πειρατές, θέλοντας να εκβιάσουν την κατάσταση, απείλησαν να εκτελέσουν τη γυναίκα και τα δύο παιδιά και για του λόγου το αληθές ένας από τους άνδρες πυροβόλησε το δεκάχρονο παιδί. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ενόπλων, αλλά και με τους άνδρες της ακτοφυλακής, με το γνωστό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, χτες, άλλη μία πειρατεία εκδηλώθηκε. Αυτή τη φορά σε κουβανικό χαρτογραφικό σκάφος με τουλάχιστον 27 επιβαίνοντες. Το σκάφος, που ανήκει στην κουβανική εταιρία θαλάσσιων ερευνών «GeoCuba», απέπλευσε από το λιμάνι Νουεβίτας, στη βόρεια ακτή της επαρχίας Καμαγουέι.

Οπως ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές το πλοιάριο κατευθύνεται στις Μπαχάμες, ενώ λίγες ώρες αργότερα, κατά το αμερικανικό δίκτυο CNN, το χαρτογραφικό σκάφος ήδη έχει προσεγγίσει τις Μπαχάμες. Οπως μετέδωσε το «Reuters», η κουβανική ανακοίνωση αναφέρει ότι σκάφος του λιμενικού επιχείρησε να προσεγγίσει το πλοιάριο, ωστόσο η καταδίωξη τερματίστηκε όταν το χαρτογραφικό σκάφος εισήλθε σε ξένα ύδατα, ενώ κατά το BBC που μεταφέρει δηλώσεις Κουβανού αξιωματούχου, καμία ενέργεια εκ μέρους των αρχών της Κούβας δεν έγινε «καθώς η επίθεση κατά σκαφών με επιβαίνοντες στα ανοικτά ύδατα δεν αποτελεί ποτέ επιλογή της πολιτικής της κυβέρνησης της Κούβας».

Ηδη, η Αβάνα ζήτησε με επίσημο διάβημα από τις Μπαχάμες να παραδώσουν στις κουβανικές αρχές το σκάφος και τους 27 επιβαίνοντες.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εν αναμονή

ΟΣΛΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.- Η αναβληθείσα συνάντηση των Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς με αντικείμενο τον «οδικό χάρτη» θα γίνει την Κυριακή, όπως έγινε γνωστό από το Οσλο, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του περιοδεία, χωρίς να «πείσει» για την ανάγκη να «απομονωθεί» ο Γιάσερ Αραφάτ. Η κυβέρνηση Αμπάς έχει ως (θεωρητικό) «πλεονέκτημά» της την τήρηση της εκεχειρίας από τις ένοπλες οργανώσεις, που έχει «μειώσει τη δράση τους κατά 99%», σύμφωνα με τον Σαέμπ Ερεκάτ.

Η συνάντηση έρχεται μερικές ημέρες πριν ο Αμπάς μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, την 25η Ιουλίου, ακολουθούμενος χρονικά από τον ισραηλινό ομόλογό του Σαρόν. Δεν αποσαφηνίζεται αν οι επισκέψεις τους θα «συμπέσουν» και αν θα υπάρξει τριμερής διαπραγμάτευση - ή έστω συνάντηση - κορυφής.

Στο μεταξύ, η υπόθεση του απαχθέντος Ισραηλινού ταξιτζή (για τον οποίο οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επέβαλαν πλήρη αποκλεισμό της Ραμάλα!) έληξε με την απελευθέρωσή του χθες, και πολλοί «ανακουφίστηκαν» όταν έγινε σαφές πως επρόκειτο περί υπόθεσης του κοινού Ποινικού Δικαίου. Και ο Αραφάτ κάλεσε τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να «βοηθήσουν» στις έρευνες (μια αξιοσημείωτη πρώτη). Οι Ισραηλινοί χαρακτήρισαν την παλαιστινιακή βοήθεια «ασήμαντη... δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σ' αυτούς», όπως πολύ ...ευγενικά είπε ανώτατος αξιωματούχος.

Ο Βορειοϊρλανδός Τζον Μόργκαν, που είχε συλληφθεί πριν τέσσερις ημέρες και φερόταν να είναι μέλος του Αληθινού IRA στα Κατεχόμενα με αποστολή να «βοηθήσει στην παρασκευή βομβών», απελάθηκε, αφού διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί ...συνωνυμίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KATANH.- Αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη χθες κοντά στην Κατάνη, στη Σικελία, μετά την απογείωσή του από τη μεγάλη αμερικανική βάση της Σιγκονέλα, που είναι η κεντρική βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην κεντρική Μεσόγειο. Τουλάχιστον τα τρία μέλη του πληρώματος φέρονται να μην έχουν επιζήσει της συντριβής.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Στρατιωτικοί ηγήθηκαν πραξικοπήματος στο Σάο Τομέ και Πρινσίπε, εγκατέστησαν «χούντα εθνικής αποδοχής», διέλυσαν όλα τα κυβερνητικά όργανα, και απαίτησαν να μην επέμβει η διεθνής κοινότητα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους που μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa. Υπενθυμίζεται ότι το Σάο -Τομέ Πρινσίπε είναι μικρό νησιωτικό κράτος ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής, που οι Αμερικανοί επιθυμούν να μετατρέψουν σε στρατιωτική βάση.

ΡΩΜΗ.- Συνέχεια στην ιταλο-γερμανική κόντρα έδωσε την Τρίτη ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας την ιταλική κυβέρνηση «ρατσιστική». Η νέα επίθεση Σουλτς εναντίον της ιταλικής κυβέρνησης αφορά στη δήλωση του Ιταλού υπουργού Μεταρρυθμίσεων Ουμπέρτο Μπόσι - ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, στέλεχος της οποίας είναι και ο Στέφανο Στεφάνι - ο οποίος είχε σημειώσει ότι οι άνδρες του Λιμενικού θα πρέπει να ανοίγουν πυρ κατά σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Τέσσερις Αλβανοί, ένας πρώην επικεφαλής μονάδας ανταρτών του UcK και τρία μέλη της οργάνωσης, καταδικάστηκαν χθες από δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου σε ποινές κάθειρξης έως και 17 ετών για εγκλήματα πολέμου. Η βαρύτερη ποινή επιβλήθηκε στον (πρώην) διοικητή Ρουστέμ Μουστάφα, γνωστό με το nom du guerreΡεμί, ο οποίος καταδικάστηκε για τους βασανισμούς συμπατριωτών του, που υποπτευόταν πως «συνεργάζονταν με τους Σέρβους».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί από την ξαφνική πλημμύρα που παρέσυρε εργαζόμενους σε εργοτάξιο στο ινδικό κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές - που προστίθενται στα ήδη 78 θύματα σε όλη την Ινδία. Στο ινδικό κρατίδιο Ασαμ, έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στο γειτονικό Μπαγκλαντές, όπου ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι 154 νεκροί, άλλα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπων έμειναν άστεγοι.

ΠΑΡΙΣΙ.- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίστηκαν από τις καταιγίδες που πλήττουν τη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Κατά τραγική ειρωνεία, η υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη πλήττεται από καύσωνα.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Δυσάρεστη έκπληξη» από τον Ράμσφελντ

ΑΓΚΥΡΑ.- «Εξεπλάγη» χθες η τουρκική κυβέρνηση, γράφει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, από την επιστολή που έλαβε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογεγραμμένη από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αναφέρει - κατά τη μόνη λεπτομέρεια που αναπαρήχθη στο δημοσίευμα από το κείμενό της - πως γράφει «εξ ονόματος και του Προέδρου Μπους». Η επιστολή μοιάζει να απορρίπτει το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης των Τούρκων στρατηγών, το οποίο προτάθηκε για υπογραφή στο Πεντάγωνο και κατά το οποίο οι δύο πλευρές επρόκειτο να «εκφράσουν τη λύπη τους» για το επεισόδιο στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, όπου συνελήφθησαν 11 Τούρκοι στρατιωτικοί από Αμερικανούς κομάντος. Ο Ράμσφελντ φέρεται να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «αποτιμούν» την κατάσταση προς το παρόν και δεν πρόκειται να υπογράψουν την ανακοίνωση.

Το γεγονός της «παραβίασης του πρωτοκόλλου» (επιστολή υπουργού σε πρωθυπουργό), αλλά ακόμη περισσότερο το ύφος του Ράμσφελντ, το οποίο ήταν «ευγενικό», αλλά «δικαιολογούσε» τις ενέργειες των Αμερικανών στη Σουλεϊμανίγια, δείχνει το επίπεδο της αμερικανικής δυσπιστίας έναντι των τουρκικών προθέσεων στο Ιράκ...

«Καθυστερεί» το ΔΝΤ

Αλλο ένα δείγμα των αμερικανικών προθέσεων είναι και η ανακοινωθείσα χθες «καθυστέρηση» της αποδέσμευσης δανείων εκ μέρους του ΔΝΤ, αλλά και εκείνων που είχε υποσχεθεί ο Τζορτζ Μπους στην Αγκυρα, ώστε η τουρκική οικονομία να «αντεπεξέλθει» στις συνέπειες από τον πόλεμο στο Ιράκ. Το θέμα αναμένεται να είναι στην ατζέντα της επίσκεψης Γκιουλ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Τρίτη, 22 Ιουλίου.

Περνούν οι «ευρωπαϊκές» μεταρρυθμίσεις

Παρά το βέτο του Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε για δεύτερη φορά χθες την κατάργηση του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, που αποτέλεσε το πρόσχημα για τις διώξεις χιλιάδων, περιλαμβανομένων συγγραφέων, διανοουμένων, δικηγόρων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας. Η «μεταρρύθμιση» (που είναι αμφίβολο κατά πόσον θα λειτουργήσει στην πράξη) αποτελεί μέρος του λεγόμενου 6ου Πακέτου Μεταρρυθμίσεων για να εκπληρωθούν τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

ΠΓΔΜ
Βίαιη καταστολή διαδήλωσης απολυμένων

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η διαδήλωση εκατοντάδων εργαζομένων της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) έξω από το Κοινοβούλιο, όπου χτες διεξαγόταν συζήτηση για την κατάσταση στην - υπό «ανασχεδιασμό» - Επιχείρηση, κατέληξε σε επεισόδια με βίαιες συγκρούσεις όταν η αστυνομία, όπως υποστήριξε, τους απώθησε προκειμένου να μην «εισβάλουν στη Βουλή». Οι διαδηλωτές, που απολύθηκαν ως υπεράριθμοι, αξιώνουν επαναπρόσληψή τους στην Επιχείρηση, αίτημα το οποίο υποστηρίζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η κυβέρνηση Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πρόσφατα αποφάσισε απόλυση κάπου 1.100 εργαζομένων της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Ηταν μια προκλητική απόφαση, με δεδομένο το τρομακτικό ποσοστό ανεργίας - που επίσημα ανέρχεται σε 30% - στη γειτονική χώρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Σκούπα», χωρίς αποτέλεσμα

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-- Πάνω από 400 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση «σκούπα» σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να συλλάβουν τους μαχητές Ταλιμπάν που ενέχονται στην επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος αυτήν την εβδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα 5 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», 12 χωρικοί συνελήφθησαν βάσει υπονοιών ότι «βοηθούν» τους μαχητές του έκπτωτου καθεστώτος.

Οι επιχειρήσεις των Αφγανών - υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών - σε αυτές τις περιοχές στόχο έχουν να «κατασιγάσουν» τους φόβους που διατυπώνονται περί «ανασύνταξης» των μαχητών του μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, στενού συμμάχου και «οικοδεσπότη» της αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Και οι δύο εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη, που αποτελούσε ομολογημένο «στόχο» του πολέμου των ΗΠΑ κατά της χώρας, που τελεί εν μέρει υπό κατοχή και εν μέρει υπό τη διοίκηση αδίστακτων πολεμάρχων που εξαγόρασαν οι Δυτικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ