ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τμήματα υπ' αναστολή λειτουργίας

Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, εργαστηριακούς παρασκευαστές, γραμματείς και τραυματιοφορείς αντιμετωπίζει το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας, με αποτέλεσμα κλινικά τμήματα, όπως οι Παθολογικές Κλινικές και η Ψυχιατρική Κλινική και εργαστήρια (Παθολογοανατομικό) να βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας τους και να συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών των γιατρών και του λοιπού προσωπικού.

Διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη 23 Ιούλη, την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιούλη και την Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003 δίωρες καθιστικές διαμαρτυρίες και Γενική Συνέλευση στο νοσοκομείο. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν το Σεπτέμβρη με Πανθριασική συγκέντρωση και απεργία όλων των φορέων και εργαζομένων του Θριάσιου Πεδίου.

Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας με την κατεύθυνση «να ανακατανέμουμε τη φτώχεια μας» χωρίς καμία νέα πρόσληψη (με υποσχέσεις για βοήθεια με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ), με τα τεράστια κενά σε όλες τις ειδικότητες, υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασθενείς και κατατάσσουν πλέον το προσωπικό του Θριάσιου στην "κόκκινη γραμμή", τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Αμεσα μέτρα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων ζητά και η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου με ανοιχτή επιστολή της προς όλους τους διοικητικούς υπεύθυνους: το διοικητή του νοσοκομείου, το ΠεΣΥ, το υπουργείο Υγείας.

«Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι τραγική και δυνητικά επικίνδυνη», τονίζει η Πενταμελής και θέτει μια σειρά ερωτήματα:

Είναι όντως αλήθεια...

  • Οτι από τους 400 φερόμενους ως εργαζόμενους νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, πραγματικά υπηρετούν στο νοσοκομείο λιγότεροι από 150;
  • Οτι μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει 40 αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού;
  • Οτι υπάρχουν άλλες τόσες μακρόχρονες άδειες χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια αντικατάστασής τους;
  • Οτι δε λαμβάνεται κανένα μέτρο για την κάλυψη των κενών και ότι η μοναδική λύση που προτείνεται είναι οι ολιγόμηνες «εκπαιδευτικές» συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ;
  • Οτι δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια για την πληρωμή του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας;

Η Πενταμελής υπογραμμίζει ότι βασικές ελλείψεις αντιμετωπίζει και η Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου, αφού ένας νοσηλευτής βγάζει βάρδια εφημερίας, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό για τη λειτουργία της απαραίτητης Μονάδας Εμφραγμάτων, με αποτέλεσμα ανάλογα περιστατικά να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Αντίστοιχα, δεν έχει προβλεφτεί κανένα προσωπικό για τη λειτουργία του τεχνητού νεφρού, ενώ έχουν παραληφθεί από το νοσοκομείο δέκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Το νοσοκομείο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, καταλήγει η Πενταμελής Επιτροπή, που ζητεί σοβαρά μέτρα διάσωσης του νοσοκομείου προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Οποιος δε φέρνει ψήφους δεν υπάρχει

Αρνείται προκλητικά να συναντηθεί με εργάτες που αγωνίζονται

Κλειστές για τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης κρατάει τις πόρτες του γραφείου του ο νέος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χ. Καστανίδης, αφού εδώ και 10 μέρες αρνείται προκλητικά να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και εκπροσώπους σωματείων της πόλης. Το ΠΑΜΕ, τα σωματεία των εργαζομένων στη «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» και στη «ΧΩΝΑΙΟΣ - ΦΛΩΡΙΝΑ», η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης και το Παγκαπνεργατικό Σωματείο έχουν από τις 15 Ιούλη διατυπώσει το αίτημά τους για συνάντηση με τον υπουργό, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εισπράξει θετική απάντηση.

Απευθυνόμενοι με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό, οι εκπρόσωποι των πέντε φορέων τονίζουν ότι «τα θέματα της ανεργίας, των απολύσεων, των κλειστών επιχειρήσεων και της παραγωγικής συρρίκνωσης της Θεσσαλονίκης, το θέμα της άγριας ακρίβειας και των εργασιακών σχέσεων που χειροτερεύουν σε βάρος των εργαζομένων, η κατάργηση της δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς και κατ' επέκταση σε όλη την κοινωνία, η δραματική χειροτέρευση των όρων εργασίας και διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, φαίνεται πως αξιολογούνται χαμηλά στις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου σας».

«Δεν έχουμε άλλο δρόμο», συνεχίζει η ανοιχτή επιστολή, «από αυτόν που πάντα ακολουθούσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα: Να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, να καυτηριάσουμε αυτήν την πολιτική στάση, να προειδοποιήσουμε ότι τα "λίφτιγκ" του κυβερνητικού επιτελείου σε τίποτα δεν αλλάζουν την αντιλαϊκή πολιτική, να οργανώσουμε ακόμα σκληρότερους, ενωτικούς, ταξικούς - εργατικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά τα προβλήματα και που θέτει σε τελευταία προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων».

Αύριο Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, το ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι των σωματείων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του 7ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ικανοποιημένοι που ξεπουλάνε

Στο «σφυρί» βγαίνει από αύριο και επίσημα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μέσω της εισόδου του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στο χρηματιστήριο. Η ιδιωτικοποίηση αυτή δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμα τεράστιο σκάνδαλο στη λίστα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ισοδυναμεί με εθνικό «έγκλημα», καθώς παραδίδεται στα χέρια του κάθε είδους κερδοσκόπου, ένας τομέας στρατηγικής σημασίας που συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τη νησιωτική. Επιπλέον, πρόκειται και για ξεπούλημα καθώς ένας κερδοφόρος Οργανισμός πωλείται σε... τιμή ευκαιρίας, ενώ η ιδιωτικοποίηση θα «συνοδευτεί» με πλιάτσικο του λιμανιού καθώς οι πιο επικερδείς τομείς και δραστηριότητές του θα παραχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, με την πλήρη αποσύνδεσή του από το κοινωνικό σύνολο και με σφοδρό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, ακόμα και στο ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά των εργαζομένων του λιμανιού.

Χτες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού έστησαν μία ακόμα προκλητική φιέστα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, τη δεύτερη σε διάστημα 4 ημερών, όπου προσκλήθηκαν, εκτός από τους γειτονικούς με τον ΟΛΠ δήμους και τους φορείς του Πειραιά και οι επίδοξοι επενδυτές. Δηλαδή εφοπλιστές, μεγαλοπρακτόροι και διάφοροι άλλοι... επιχειρηματίες. Μάλιστα, για να γεμίσει η αίθουσα «επιστρατεύτηκαν» και υπάλληλοι του ΟΛΠ ύστερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από συνεχή εκβιαστικά τηλεφωνήματα από διευθυντές και προϊσταμένους στις διάφορες υπηρεσίες!

Την... εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος ξεκάθαρα απηύθυνε έκκληση προς τους... ιδιώτες «να πάρετε μετοχές», ενώ ανέφερε ότι πλέον τα λιμάνια «μετασχηματίζονται σε υγιείς επιχειρηματικούς φορείς»...

Αυτός όμως που ήταν αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Σ. Θεοφάνης, του οποίου «κατόρθωμα» είναι και το ξεπούλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο Σ. Θεοφάνης, αφού έκανε αναφορά στις δυνατότητες του Οργανισμού, αποτίμησε το λιμάνι, αυτή την τεράστια περιουσία του εργαζόμενου λαού, σε μόλις 140 εκατ. ευρώ (περίπου 47 δισ. δραχμές) επιβεβαιώνοντας ότι επιπλέον πωλείται και κοψοχρονιάς! Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΟΛΠ, η συνολική αποτίμηση ξεπερνάει τα 1,5 τρισ. δραχμές! Επιβεβαίωσε ακόμα, ευθαρσώς ότι «δεν απορρίπτεται η πιθανότητα εκχώρησης δραστηριοτήτων» και ότι «είμαστε ανοιχτοί» στην πιθανότητα παραχώρησης τμημάτων για ιδιωτική χρήση.

Μάλιστα, αυθαίρετα εμφάνισε και τους εργαζόμενους του Οργανισμού ως συνένοχους στο «έγκλημα» καθώς υποστήριξε ότι ήταν τέτοια «η ανταπόκριση των εργαζομένων στην αγορά των μετοχών, ώστε υπερκαλύφθηκε κατά 123% η ιδιωτική τοποθέτηση» δηλαδή η... ζήτηση για την αγορά των 303 χιλιάδων ονομαστικών μετοχών που προορίζονται για το προσωπικό. Ομως, απέφυγε να δώσει τον ακριβή αριθμό των εργαζόμενων που ζήτησαν μετοχές και βέβαια απέκρυψε τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν στους εργαζόμενους, για να γίνουν... μέτοχοι.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας

«Ο λαός των Δυτικών Συνοικιών της Αθήνας, μαζί με όλο το λαό, έχουν ανάγκη και δικαιούνται ένα Σύγχρονο, Δωρεάν και αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και όχι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση και προτείνει η Νέα Δημοκρατία», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

«Δικαιούνται, συνεχίζει, ένα σύστημα που να καλύπτει πλήρως τη λαϊκή οικογένεια, με υπηρεσίες που να συνδέονται με τους τόπους δουλιάς και κατοικίας, της παιδείας, τόπους άθλησης, με τις ανάγκες της μητέρας και του παιδιού. Προσανατολισμένο κυρίως στην πρόληψη, με σύγχρονη και πλήρη υποδομή. Με στελέχωση των υπηρεσιών που να καλύπτει τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες».

«Σήμερα -υπογραμμίζει- αυτή η ώριμη λαϊκή ανάγκη, έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με την κατεύθυνση των κυβερνητικών μέτρων και δημαγωγεί, προκειμένου να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής τους είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας... Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το "Αττικόν" νοσοκομείο που φιλοξενείται στην ευρύτερη περιοχή μας, δε θα "φιλοξενεί" τις λαϊκές ανάγκες, αλλά το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας. Οσα εγκαίνια και να κάνει η κυβέρνηση, η ουσία δεν αλλάζει. Στο μόνο που ποντάρει είναι η παραπλάνηση και να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο».

Οι τεράστιες δυνατότητες, υπογραμμίζει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, αξιοποίησης της επιστήμης στην Υγεία - Πρόνοια θα γίνουν πράξη προς όφελος του λαού στο βαθμό που θα αποδυναμώνονται οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν την πλουτοκρατία:

  • Οσο επικρατούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, θα αλλάζουν τα πράγματα προς το χειρότερο για τα λαϊκά στρώματα.
  • Οσο υπάρχει εγκλωβισμός στις απόψεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ότι μπορούν να βγαίνουν ωφελημένοι και το κεφάλαιο και ο λαός, τόσο η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση θα ξεφουσκώνει σε πολιτικές λύσεις ανώδυνες για το σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα.

«Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, όπως είναι το αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, είναι ρεαλιστική γιατί είναι αναγκαία» υπογραμμίζει η ΚΟΑ του ΚΚΕ και καταλήγει: «Γι' αυτό χρειάζεται ενίσχυση του πόλου που αντιστέκεται και διεκδικεί την εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής. Απαιτείται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συμβιβασμένων κομμάτων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προϋπόθεση θετική πορείας για το λαό, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές. Για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας και για να έχουν αποτέλεσμα και προοπτική οι αγώνες μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ