ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αγωνίες» για το μέλλον

Από πρόσφατη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από πρόσφατη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ -ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Ο Ουντάι και ο Κουσάι Χουσεΐν, οι δύο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, βρέθηκαν νεκροί μετά από μάχη με τα κατοχικά στρατεύματα. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από την Ουάσιγκτον, αφού ο Λευκός Οίκος απαντά ότι το Πεντάγωνο είναι αρμόδιο, για να επιβεβαιώσει, αν και ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εμφανίζουν ως δεδομένο ότι τα δύο από τα τέσσερα πτώματα σε σπίτι βόρεια της Μοσούλης «μοιάζουν πολύ» με τους γιους του τέως Προέδρου του Ιράκ.

Αν η είδηση δεν επαληθευτεί, θα ενθαρρύνει τα κατοχικά στρατεύματα που εμφανίζουν «επικίνδυνα σημάδια κόπωσης και ανησυχίας» μπροστά στον ανταρτοπόλεμο που αντιμετωπίζουν εκ μέρους των Ιρακινών.

Φυσικά, οι επιθέσεις συνεχίζονται και χτες ακόμη ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα και επλήγη από αυτοπροωθούμενη οβίδα και πυρά ελαφρών όπλων βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Ιμπν Φίρνας, βόρεια της Βαγδάτης, δέχονταν επί δύο ώρες καταιγισμό βλημάτων όλμων από μια ομάδα ενόπλων, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών.

Παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί τη νύχτα της Κυριακής και είχε διαρκέσει πέντε ώρες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα. Από αμερικανικής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται η σχετική είδηση.

Στο μεταξύ, με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που άρχισε τη συνεδρίασή του χτες, ο Κόφι Ανάν επέκρινε τις ΗΠΑ για τους χειρισμούς της στο μεταπολεμικό Ιράκ και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναφέρουν άμεσα τον έλεγχο της χώρας στους Ιρακινούς, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί από έξω».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαιρέτισε τη δημιουργία Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ, ωστόσο σημείωσε ότι «η επιθυμία για αυτοδιοίκηση κατακλύζει τους Ιρακινούς», και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό οι Ιρακινοί να βλέπουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας τους στη χώρα».

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για την αντιμετώπιση των Ιρακινών κρατουμένων από τις αμερικανικές δυνάμεις, και υπογράμμισε την αποτυχία των ΗΠΑ να βελτιώσουν την κατάσταση στον τομέα ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαιρέτισαν τη δημιουργία ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς το «πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία, από τον ιρακινό λαό, μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης διεθνώς αναγνωρισμένης» και δήλωσαν τη «διάθεση της ΕΕ να μετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο πλαίσιο της απόφασης 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως είχαν διακηρύξει και οι ηγέτες των «15» κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

ΙΡΑΝ ΠΡΟΣ ΕΕ - ΗΠΑ:
«Δε δεχόμαστε απειλές»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-«Το Ιράν όχι μόνο δεν υποθάλπει τρομοκράτες, αλλά μάχεται εναντίον τους. Νομίζω ότι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που υποθάλπουν τρομοκράτες, διότι αυτήν τη στιγμή κάθε σπιθαμή του Ιράκ ελέγχεται από τους Αμερικανούς!». Με αυτό το σαρκαστικό σχόλιο, ο ΥπΕξ του Ιράν Χαμάλ Χαραζί απάντησε στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους εναντίον της χώρας του και της Συρίας περί «υπόθαλψης τρομοκρατών», μιλώντας από την Πραιτόρια όπου βρίσκεται σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δε δέχεται απειλές και όρους στις τυχόν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες: Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε στο ιρανικό ραδιόφωνο ότι «το Ιράν δε δέχεται στις διαπραγματεύσεις του να επιβάλει η άλλη πλευρά προϋποθέσεις και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της απειλής», μία μέρα αφ' ότου το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ΕΕ «θα επανεξετάσει» το Σεπτέμβριο τη φύση των σχέσεών τους μετά την έκδοση της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.

Ακόμη, η κυβέρνηση του Ιράν έκανε σαφές ότι θα αποφασίσει, μετά το πέρας της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων της IAEA, αν θα υπογράψει ή όχι το λεγόμενο «συμπληρωματικό πρωτόκολλο» της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ), που προβλέπει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

«Οι Ιρανοί ηγέτες θα αποφασίσουν σχετικά με την υπογραφή αυτού του εγγράφου», αφού ακούσουν τους εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ, τους οποίους προσκάλεσαν να έρθουν στην Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος φάνηκε να χαλαρώνει κάπως τη θέση της χώρας του, που έως τώρα δήλωνε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου από το Ιράν δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

ΚΙΝΑ
Τρομακτικές καταστροφές από σεισμό 6,2 R

ΠΕΚΙΝΟ.- Αγωνιώδεις προσπάθειες να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους στα συντρίμμια πολίτες κατέβαλλαν χθες στρατιώτες, αστυνομικοί και μονάδες διάσωσης στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου ένας σεισμός 6,2 Ρίχτερ έχει κοστίσει το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 390. Ο σεισμός έπληξε κυρίως την περιφέρεια Νταβάο της επαρχίας Γιουνάν. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ισχυρή αυτή δόνηση κατέστρεψε 18.000 σπίτια - κατά επίσημες πηγές τα σπίτια που κατέρρευσαν ήταν 5.000 - προκάλεσε ζημιές σε 328.000 και αναστάτωσε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Να «σπεύσουν» σε βοήθεια των σεισμοπαθών στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, κάλεσε τις τοπικές και κεντρικές αρχές χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, καλώντας για τη μεταφορά σωστικών συνεργείων και προμηθειών άμεσης ανάγκης στους σεισμοπαθείς. Μέχρι στιγμής, στον τόπο του πλήγματος του Εγκέλαδου, έχουν μεταφερθεί 500 σκηνές, 3.000 κουβέρτες και φάρμακα.

ΣΥΡΙΑ
Χωρίς αντίκρισμα οι αμερικανικές «πιέσεις»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Η κυβέρνηση της Συρίας αποποιήθηκε χθες της κατηγορίας που εκτόξευσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους περί «υπόθαλψης τρομοκρατών». Η εκπρόσωπος του συριακού ΥπΕξ, Μπουθάινα Σααμπάν, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν η Συρία να θεωρήσει τον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία και τερματισμό της ισραηλινής κατοχής ως τρομοκρατία». Η Σααμπάν αποκάλεσε τις δηλώσεις Μπους τμήμα «παλιών και νέων πιέσεων που ασκούνται, λόγω των ξεκάθαρων θέσεων που έχει η Συρία έναντι των γεγονότων στην περιφέρεια».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποσαφήνισε περί ποιων «τρομοκρατών» μιλά. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Συρία για την υποστήριξή της στις οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, ωστόσο η κυβέρνηση Μπους παραδέχεται ότι η συριακή πλευρά τής παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την αλ Κάιντα. «Οι Αμερικανοί ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η στάση της Συρίας, όσον αφορά στην τρομοκρατία», δήλωσε η Σααμπάν.

Ωστόσο, πληροφορίες του Middle East News Line κάνουν λόγο για «εξέταση της πιθανότητας» από πλευράς του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ ο Σαντάμ Χουσεΐν να βρίσκεται και να δρα από τη Συρία...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση;

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-

Μορφή χιονοστιβάδας, που απειλεί να καταπλακώσει τη βρετανική κυβέρνηση και κυρίως μέλη της, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, λαμβάνουν οι αντιδράσεις από την «αυτοκτονία» του καθηγητή και ανώτατου στελέχους του υπουργείου Αμυνας, Ντέιβιντ Κέλι. Τέσσερις μέρες μετά την αυτοκτονία, η Βρετανία εξακολουθεί να στροβιλίζεται στη δίνη των σκανδάλων, αναφορικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ηδη, οι θέσεις του Αλιστερ Κάμπελ, προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και του υπουργού Αμυνας Τζεφ Χουν, που καταδεικνύεται από μέρος του αγγλικού Τύπου ως εκείνος που συναίνεσε στην απαίτηση της Ντάουνινγκ Στριτ να αποκαλυφθεί το όνομα του δρ Ντέιβιντ Κέλι, που αποτέλεσε πηγή πληροφοριών του BBC σχετικά με το «φάκελο για το Ιράκ», τρίζουν. Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Τόνι Μπλερ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο Τόνι Μπλερ, στη διάρκεια της πτήσης από τη Σαγκάη στο Χονγκ Κονγκ, δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Ξεκινώ από την πεποίθηση ότι ενεργήσαμε σωστά σε όλη αυτήν την υπόθεση». «Δεν έδωσα την άδεια για τη διαρροή του ονόματος του Ντέιβιντ Κέλι», είπε ο Μπλερ για να παρατηρήσει: «Από τη στιγμή που το όνομα βγει στην επιφάνεια, τότε είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ