ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντάρτικου συνέχεια παρά την «ευφορία»

Αμερικανός στρατιώτης ενώ απειλεί σχεδόν εξ επαφής αιμόφυρτο Ιρακινό

Associated Press

Αμερικανός στρατιώτης ενώ απειλεί σχεδόν εξ επαφής αιμόφυρτο Ιρακινό
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΤΟΥΜΠΑΪ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χτες, στην πόλη της Μοσούλης η καριέρα των δύο κύριων υποστηρικτών του καθεστώτος τερματίστηκε. Οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν υπεύθυνοι για πράξεις φρικτές, για βασανιστήρια και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων αθώων πολιτών στο Ιράκ. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Ιρακινοί γνωρίζουν ότι το παλαιό καθεστώς έχει τελειώσει οριστικά και δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά».

Τάδε έφη Τζορτζ Μπους μία μέρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, αλλά και του 14χρονου εγγονού του. Ο Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Λευκό Οίκο και πλαισιωνόταν από τον υπουργό του της Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον πολιτικό διοικητή στο Ιράκ, Αμερικανό, Πολ Μπρέμερ, και τον επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ρίτσαρντ Μέγιερς. Και πρόσθεσε: «Ζητώ από τις χώρες όλου του κόσμου να συνεισφέρουν οικονομικά και στρατιωτικά για να ανταποκριθούμε στους στόχους που θέτει η απόφαση 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα Ιράκ ελεύθερο και σταθερό». Διαβεβαίωσε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες πως συνέλαβαν τον ενδέκατο στον κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ. Ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσεζ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη σύλληψη του Μπαρζάν Αμπντ αλ-Γκαφούρ Σουλαϊμάν Μαζίντ αλ-Τικρίτι, πρώην διοικητή της Ειδικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Σαντάμ.

Ομως, η ευφορία σταματά εδώ. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δέχτηκαν νέα πλήγματα, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις αναλυτών πως μετά το θάνατο των δύο αδελφών Χουσεΐν μπορεί να εξασθενήσουν οι επιθέσεις κατά των στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ.

Στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν η εφοδιοπομπή τους δέχτηκε βομβιστική επίθεση. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης ή βόμβας κοντά στην πόλη της Μοσούλης, όπου προχτές εντοπίστηκαν και εξοντώθηκαν οι καταζητούμενοι Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν.

Πάντως, ο Αμερικανός διοικητής τόνισε ότι τελικός στόχος των ΗΠΑ στο Ιράκ παραμένει η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Φυσικά, τα ίχνη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ αγνοούνται, όμως για άλλη μία φορά ίχνη του εμφανίστηκαν στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», που μετέδωσε ακόμη ένα μαγνητοφωνημένο ηχητικό μήνυμα το οποίο αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν. Στο μήνυμα δε γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός, καθώς, όπως διευκρίνισε το «Αλ Αραμπίγια», η ηχογράφηση έγινε στις 20 του Ιούλη, πριν το θάνατο των Ουντάι και Κουσάι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες. «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει», αναφέρεται στο ηχητικό μήνυμα και προειδοποιεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα είναι ασφαλείς στο Ιράκ παρά τη στρατιωτική τους ισχύ και καλεί τον ιρακινό λαό και τις ένοπλες δυνάμεις να εξεγερθούν συγκροτώντας ένα νέο «απελευθερωτικό στρατό».

ΛΙΒΕΡΙΑ
Εν αναμονή της επέμβασης των ΗΠΑ

Από τις μάχες στη γέφυρα Στόκτον

Associated Press

Από τις μάχες στη γέφυρα Στόκτον
ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΑΚΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι μάχες μαίνονται στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, που ήδη έχει πλημμυρίσει από τους πρόσφυγες, παρά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους του ηγέτη των ανταρτών LURD, που θεωρείται από τις «ξένες δυνάμεις» - Ευρωπαίους και Αμερικανούς - απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη «ειρηνευτικών στρατευμάτων».

Οι μάχες είχαν επικεντρωθεί στη γέφυρα Στόκτον, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ντάνιελ Τσία προς το Reuters, που πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι αντάρτες αποκτήσουν τον έλεγχο της γέφυρας θα έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της πρωτεύουσας και του αεροδρομίου. Ανταποκριτής του BBC στη Μονρόβια λέει πως είναι σαφές ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν στις μάχες.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα της Γκάνας, συνεχίζονται οι συνομιλίες, μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβερίας και των ανταρτικών οργανώσεων, σχετικά με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο. Ωρες πριν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τηρείται η εκεχειρία που υποσχέθηκαν οι αντάρτες στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, τα τρία πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, που μεταφέρουν 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες, ήδη κατέφθασαν στη Μεσόγειο και αναμένουν την εντολή Μπους για επέμβαση. Εντούτοις, όρος που έχει τεθεί κατά τον Μπους για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, είναι η αναχώρηση του Προέδρου Τζέιμς Τέιλορ. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί να παραδώσει την εξουσία και να φύγει από τη χώρα, όμως μετά την ανάπτυξη των «ειρηνευτικών στρατευμάτων», ενώ χθες οι New York Times δημοσίευσαν συνέντευξη του Τέιλορ, όπου αναφέρει ότι θα αποχωρήσει «σε διάστημα δέκα ημερών» και θα παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γουντουέχ Μονορκόμνα, ενώ προσθέτει ότι θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση το ερχόμενο Σάββατο.

Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, αναφερόμενος στη Λιβερία, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους Washington Times, τάχθηκε υπέρ μιας αμερικανικής στρατιωτικής ανάμειξης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβερία, αφού εκτιμά ότι: «Εχουμε ιστορικό δεσμό με τη Λιβερία, και έχουμε μερικές υποχρεώσεις ως η πιο σημαντική και η πιο ισχυρή χώρα της Γης, να μην αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα σαν και αυτό»...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προς άγνωστη κατεύθυνση

Μ' αυτόν τον τρόπο Ισραηλινός αστυνομικός ελέγχει «ύποπτο» για τρομοκρατία...

Associated Press

Μ' αυτόν τον τρόπο Ισραηλινός αστυνομικός ελέγχει «ύποπτο» για τρομοκρατία...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.- Οργισμένη ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής ηγεσίας στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απελευθερώσει 350 εκ του συνόλου των τουλάχιστον 8.000 Παλαιστινίων κρατουμένων, χωρίς να συμπεριλάβει στους προς απελευθέρωση κρατούμενους ούτε ένα μέλος των αντιστασιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ από τα κατοχικά μπουντρούμια. «Η πολιτική διαδικασία οδηγείται σε αδιέξοδο», σχολίασε ο Χισάμ Αμπντέλ Ραζέκ, υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) για Θέματα Κρατουμένων.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν -που πάντως δηλώνει ότι «θα εξετάσει» τις περιπτώσεις 100 «μελών τρομοκρατικών οργανώσεων» - δυναμιτίζει την εκεχειρία, την οποία οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις τηρούν μονομερώς, προσβλέποντας σε ουσιαστικές παραχωρήσεις και όχι σκαιούς εμπαιγμούς. «Τελευταία ελπίδα», για να μην εκραγεί η κατάσταση, οι πιο «αισιόδοξοι» παρατηρητές θεωρούν την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους για να συζητήσουν την εφαρμογή του «οδικού χάρτη». Ο Αμπάς τελεί υπό πίεση και θα χρειαστεί να παρουσιάσει «απτά αποτελέσματα» στην παλαιστινιακή Βουλή, αν θέλει να μείνει στη θέση του, σύμφωνα με δηλώσεις του Νάμπιλ Αμρ, του υπουργού Πληροφόρησης, στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι περισσότεροι αναμένουν κάποια «ενίσχυση» από πλευράς Μπους στον Αμπάς, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχυθεί, αναπόφευκτα, ο ρόλος του Γιάσερ Αραφάτ, που η αμερικανική προσπαθεί να περιθωριοποιήσει - σχεδόν όσο και η ισραηλινή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.- Η ΛΔ Κορέας «ενδέχεται να αυτοανακηρυχθεί πυρηνική δύναμη», αν δεν υπάρξει σύντομα απάντηση των ΗΠΑ στις προτάσεις της για τον τερματισμό των διαφωνιών για το πυρηνικό πρόγραμμα, υποστήριζαν χθες διπλωματικές πηγές από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

ΑΓΚΥΡΑ.- Ερευνα για διαφθορά σε βάρος των Μπουλέντ Ετσεβίτ, Μεσούτ Γιλμάζ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Κεμάλ Ντερβίς και 20 ακόμη πρώην υπουργών πρότεινε χθες κοινοβουλευτική επιτροπή. Τους κατηγορεί για αδιαφανείς συναλλαγές σε δημόσιους διαγωνισμούς, ιδιωτικοποιήσεις, τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και ενεργειακά προγράμματα. Επικριτές της επιτροπής μιλούν περί «ρεβανσιστικών διαθέσεων» της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΤΑΒΑ.- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν - 13 σοβαρά - από σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με αυτοκίνητο στο νότιο Ιράν. Η Αστυνομία απέδωσε το δυστύχημα σε σφάλμα του οδηγού του λεωφορείου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Καναδά ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ιράν, λόγω της απόφασης των αρχών να προχωρήσουν σε ταφή της Καναδοϊρανής δημοσιογράφου Ζάχρα Καζεμί, που πέθανε υπό «μυστηριώδεις» συνθήκες σε ιρανική φυλακή.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Την πρώτη του επιχείρηση ανέλαβε τη Δευτέρα ο νέος Εθνικός Στρατός του Αφγανιστάν, καθοδηγούμενος από - ποιους άλλους; - τους Αμερικανούς. Αποστολή του, «να σκοτώνει, να συλλαμβάνει όσους μάχονται τη Συμμαχία (σ.σ.: τις δυνάμεις κατοχής), να καταστρέφει τα κρησφύγετά τους και παρεμποδίζει τις δραστηριότητές τους στην κοιλάδα Ζορμάτ, για να υποστηριχτεί η κεντρική κυβέρνηση», σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό.

ΧΟΝΙΑΡΑ.- Επικαλούμενος «φόβους ότι πρόκειται να απαχθεί από γκάνγκστερ», ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα Αλαν Κεμακέζα εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, καθώς άρχιζαν να καταφθάνουν στο έδαφος της χώρας οι άνδρες της δύναμης επέμβασης 2.500 ανδρών υπό την ηγεσία της Αυστραλίας.

ΣΑΟ ΤΟΜΕ.- Σε «συμφωνία» για την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου, την κύρωση νόμου περί αμνηστίας και αποκατάσταση της «συνταγματικής τάξης», δήλωσαν ότι κατέληξαν χθες ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στις νήσους Σάο Τόμε & Πριντσίπε ταγματάρχης Φερνάντο Περέιρα και ο υπΕξ της Γκαμπόν Ζαν Πινγκ. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ήταν διαθέσιμες. Στη χώρα επέστρεψε χθες ο Πρόεδρος ντε Μενέδες.

ΤΖΑΦΝΑ.- Ειρηνικά κύλησε στη Σρι Λάνκα η χθεσινή μέρα, η 20ή επέτειος από τη σφαγή, που αποτέλεσε αφορμή έναρξης ενός από τους πιο μακρόχρονους εμφυλίους πολέμους της Ασίας, με τουλάχιστον 65.000 θύματα. Οι αντάρτες Ταμίλ αποκάλυψαν μνημείο στην Τζάφνα στη μνήμη 13 δολοφονηθέντων από στρατιώτες πολιτών στις 23η Ιούλη 1983.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα υγείας σε βάρος των ασφαλισμένων

Με πλήρη συμφωνία των δύο κυβερνητικών κομμάτων (SPD και Πράσινων) και κομμάτων της αντιπολίτευσης δημοσιεύτηκαν στις 22 Ιούλη οι προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις» στο δημόσιο σύστημα υγείας. Προβλέπουν περικοπές των ιατροφαρμακευτικών και νοσοκομειακών παροχών από την 1.1.2004 ως το 2007 συνολικού ποσού 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί το Σεπτέμβρη στο Μπούντεσταγκ και, αφού όλα τα κόμματα (πλην του ΚΟΔΗΣΟ) είναι σύμφωνα, είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί, και οι προτεινόμενες αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα δημοσιευόμενα μέτρα, ο ασφαλισμένος καλείται να έχει μελλοντικά το πορτοφόλι του διαρκώς ανοιχτό: Το επίδομα ασθενείας, που ως τώρα καταβαλλόταν εξίσου από εργοδότη και εργαζόμενο, περιέρχεται από το 2007 στην αποκλειστική ευθύνη του ασφαλισμένου. Για όλες τις παροχές οι ασθενείς θα πληρώνουν 10% των εξόδων, το λιγότερο όμως 5 ως 10 ευρώ. Για εξωνοσοκομειακή θεραπεία ο ασφαλισμένος ασθενής θα καταβάλει 10 ευρώ στο τρίμηνο. Το ίδιο ισχύει για οδοντιατρική θεραπεία, αλλά από το 2005 τα έξοδα για μασέλα τα αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο ασθενής.

Για νοσοκομειακή θεραπεία ο ασθενής θα καταβάλει 10 ευρώ την ημέρα, με μάξιμουμ 28 μέρες το χρόνο. Για φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ο ασφαλισμένος θα πληρώνει ένα ποσό, με εξαίρεση τα παιδιά ως 12 χρόνων.

Ο πρόεδρος των επιχειρηματιών, Ντίτερ Χουντ, δήλωσε ότι όχι μόνο οι μασέλες, αλλά και κάθε οδοντιατρική παροχή πρέπει να πληρώνεται από τον ασφαλισμένο και ότι η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή του 50% του επιδόματος ασθενείας πρέπει να αρχίσει από το 2005 και όχι από το 2007.

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συνδέσμου VdK, Βάλτερ Χίρλινγκερ, δήλωσε στην «Μπερλινέρ Τσάιτουνγκ» (22/7) ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές «γίνονται καθαρά σε βάρος των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους. Εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, αλλά για λαϊκή αποβλάκωση. Ο καγκελάριος στις κυβερνητικές δηλώσεις το Μάρτη είχε αποκλείσει την ιδιωτικοποίηση για την αντικατάσταση δοντιών (μασέλες) που προβλέπεται τώρα. Ο Σρέντερ παραβίασε το λόγο του. Πρέπει να ντρέπεται».

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Αν οι άνθρωποι μελλοντικά πρέπει για την επίσκεψη στο γιατρό να πληρώνουν είσοδο, αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι όταν πονάνε δε θα πηγαίνουν στο γιατρό, με αποτέλεσμα να κουβαλάνε μέσα τους τις αρρώστιες. Αυτό είναι παραφροσύνη».


Θ. Β.

ΙΡΑΝ
«Κρατάμε στελέχη της αλ Κάιντα»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, Αλί Γιουνέσι, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους περί «υπόθαλψης τρομοκρατών» από πλευράς Τεχεράνης, επισημοποιώντας χθες τις πληροφορίες ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει συλλάβει και κρατά «κορυφαία στελέχη της αλ Κάιντα».

Ο Γιουνέσι τόνισε ότι «μεγάλος αριθμός μικρών και σημαντικών στελεχών της αλ Κάιντα βρίσκονται υπό σύλληψη» στο Ιράν, χωρίς να αναφέρει ονόματα. Αρκετά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι στην Τεχεράνη βρίσκεται ο «δεύτερος τη τάξει» της οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο εκπρόσωπός της Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ και ο υπεύθυνος ασφαλείας της, Σαΐφ αλ - Αντίλ. Οι Αμερικανοί «πιστεύουν» ότι επίσης στο Ιράν βρίσκεται ο Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, ο υποτιθέμενος «συνδετικός κρίκος» μεταξύ της αλ Κάιντα και του Σαντάμ Χουσεΐν.

ΚΚΕ
«Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος Τούρκων κομμουνιστών»

Μήνυμα διαμαρτυρίας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα

Ανταποκρινόμενο στην επιστολή του ΚΚ Τουρκίας, σχετικά με τις συλλήψεις και διώξεις σε βάρος μελών του, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αφορμή την επέτειο της δολοφονικής επίθεσης των ισλαμιστών, πριν 10 χρόνια, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 37 προοδευτικούς διανοούμενους, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το παρακάτω μήνυμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα:

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη σύλληψη και τις βιαιότητες των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των Μπ. Ατιτζί, Τ. Ούνλουτουρκ, Ο. Σαλντούζ, Μ. Τζουλχαογκλουγκίλ, όπως ενημερωθήκαμε από το ΚΚ Τουρκίας. Καταγγέλλουμε την αστυνομική επιχείρηση στην πόλη Καρς στις 2 του Ιούλη, ενάντια σε μέλη και οπαδούς του ΚΚΤ, που είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή την επέτειο των τραγικών γεγονότων που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 37 προοδευτικούς διανοούμενους, πριν από 10 χρόνια στην πόλη Σίβας.

»Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απροκάλυπτη αστυνομική βία, που αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στις δυνάμεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού και της αντίδρασης. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης των κατηγορούμενων, όπως και για την ωμή παραβίαση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

»Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, την αναστολή των δικαστικών και των άλλων διώξεων σε βάρος τους».

ΙΤΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε ο νόμος για τα ΜΜΕ

ΡΩΜΗ.--

Ο αμφιλεγόμενος νόμος όσον αφορά στον έλεγχο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης της γείτονος εγκρίθηκε χτες από την Ανω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή διαδηλωτές έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης, κατήγγειλαν το νέο νόμο ως αντισυνταγματικό.

Επίσης, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να επεκτείνει τον έλεγχο που ήδη ασκεί, ακόμη περισσότερο στην τηλεόραση, στον Τύπο και στη διαφήμιση στη χώρα. Αντιθέτως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος είναι αναγκαίος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και ότι, σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν οι επικριτές, εμποδίζει τη δημιουργία μονοπωλίων στο χώρο.

Φυσικά, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κάτω Βουλή, αλλά θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς ο Μπερλουσκόνι έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ