ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Εργοδοτική τρομοκρατία από τον δήμαρχο

Εργοδοτική τρομοκρατία στο Δήμο Λουτρακίου, από τον δήμαρχο, στέλεχος της ΝΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η τοπική Επιτροπή Κορίνθου του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, στην Ζαχαρούλα Τσορβούλη-Παύλου, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και εργαζόμενη επί 5,5 χρόνια στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου με σύμβαση έργου, απαγορεύτηκε η εργασία και παραμονή της στο χώρο, με αναιτιολόγητη και αυθαίρετη απόφαση του δημάρχου.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει, επίσης, την τρομοκρατική συμπεριφορά του προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού των Δημοτικών Ιατρείων, Νίκου Ζέρβα, να χρησιμοποιήσει - σε συνεννόηση με τον δήμαρχο - την αστυνομία δύο φορές για την προσαγωγή της εργαζόμενης στο αστυνομικό τμήμα.

Η περίπτωση αυτή, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες των εργαζομένων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, που εργάζονται με διάφορες μορφές προσωρινής απασχόλησης και, παρότι καλύπτουν μόνιμες θέσεις εργασίας, πετιούνται στο δρόμο. Το ΠΑΜΕ βεβαιώνει την εργατική τάξη της περιοχής και το λαό του Λουτρακίου, πως θα παραμείνει ανυποχώρητο, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλεί, επίσης, κάθε εργαζόμενο να δώσει μαχητικό «παρών», να παλέψουν μαζί, σημειώνοντας ότι με τον αγώνα και την ψήφο μας τιμωρούμε αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματά μας, διεκδικώντας αυτά που χρειαζόμαστε και μας ανήκουν: Καμιά απόλυση εργαζομένου στους ΟΤΑ και στις δημοτικές επιχειρήσεις, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με προσωρινές μορφές απασχόλησης, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Φιέστες με τα λεφτά των εργαζομένων

Δε «φείδονται» ψεμάτων και εμπαιγμού η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, αντίθετα εντείνουν τα δύο αυτά στοιχεία προκειμένου να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και το λαό, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, με απώτερο στόχο την «άγρα ψήφων».

Ετσι λοιπόν οι κυβερνητικές φιέστες, με τη συμμετοχή των «Μαυρογιαλούρων» υπουργών, διαδέχονται η μία την άλλη. Σε μια τέτοια φιέστα που διοργάνωσαν κυβερνητικά και τοπικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, στον οικισμό Ανθήλη της Λαμίας, παρουσιάστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Ε. Τζιόλας, για να παραδώσει, όπως όπως, νέες κατοικίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στους δικαιούχους εργαζόμενους με τεράστιες όμως ατέλειες, ελλείψεις, κακοτεχνίες και προχειροδουλιά. Μάλιστα, ο υφυπουργός, δίνοντας ρεσιτάλ θράσους, τόλμησε να παρουσιάσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων σαν χάρισμα της κυβέρνησης και τα οφειλόμενα σαν δώρα.

Με αφορμή τη φιέστα του υπουργού, κλιμάκιο της Τοπικής Γραμματείας Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πάσουλα, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, περιόδευσε στον οικισμό της Ανθήλης μοιράζοντας σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Τα χρήματα με τα οποία κατασκευάζονται οι εργατικές κατοικίες είναι δικά μας και δε μας κάνει χάρη κανένας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Οπως υπογραμμίζει στη συνέχεια, αφού η ανάγκη του δικαιούχου να αποκτήσει σπίτι μπήκε στην κληρωτίδα, φαίνεται καθαρά πως για τους «τυχερούς» η αγωνία τους θα συνεχιστεί καθώς επιβάλλεται να συγκρουστούν με τα αχόρταγα σαγόνια των καρχαριών-εργολάβων, που για να εισπράξουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, κατασκεύασαν σπίτια με ατέλειες, ελλείψεις, κακοτεχνίες και προχειροδουλιά.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται και η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, που, όπως σημειώνει, αν και γνώριζε ότι από όλο το συγκρότημα κατοικιών μόνον τα δύο που χρησιμοποιήθηκαν για τη φιέστα ήταν σε καλή κατάσταση, ούτε καν διαμαρτυρήθηκε.

Η Τοπική Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε χειραφέτηση από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για τη δημιουργία του δικού τους μετώπου πάλης και την ανατροπή της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής, την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής, που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, όπου θα εφαρμοστεί και πολιτική φτηνής και καλής λαϊκής στέγης.

Για να αλλάξει, όπως επισημαίνει, προσανατολισμό και ρόλο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, μακριά από τα εργολαβικά συμφέροντα και τη διασπάθιση χρημάτων των εργαζομένων.

Η Τοπική Γραμματεία καταλήγοντας παραθέτει σειρά προτάσεων με πρώτη τη ριζική αλλαγή της σύνθεσης του ΔΣ του Οργανισμού, ώστε να έχουν την πλειοψηφία οι εργαζόμενοι. Ακόμα προτείνει:

-- Κυρίαρχο πρόγραμμα να είναι το κατασκευαστικό, με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και διανομή στους δικαιούχους με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια.

-- Παραχώρηση δημόσιας γης στον Οργανισμό για την απρόσκοπτη ανάπτυξη του κατασκευαστικού του προγράμματος.

-- Αύξηση στο 1,5% της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του ΟΕΚ με ανάλογη αύξηση και της κρατικής επιχορήγησης.

ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ
Κόντρα στην υγειονομική γύμνια

Την επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων, αφού ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες με την αυξημένη κίνηση το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με προσωρινές λύσεις και με αξιοθρήνητη στελέχωση και εξοπλισμό, διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία που έχει συγκροτηθεί στα δυο νησιά.

Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή Αγώνα, που συνεδρίασε τις προηγούμενες μέρες, προγραμματίζει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των κατοίκων της Ικαρίας και των Φούρνων, μέσα στον Ιούλη.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι και αυτή τη χρονιά, το καλοκαίρι βρίσκει τα νησιά χωρίς ορθοπεδικούς, με οριακή κάλυψη στα περισσότερα τμήματα (ένας γιατρός ανά ειδικότητα, προσωπικό που δε φτάνει για όλες τις βάρδιες), με ασθενοφόρα - σαράβαλα, ακόμα και χωρίς ωτορινολαρυγγολόγο. Ορατός, τονίζει, είναι ο κίνδυνος να μείνει το νοσοκομείο χωρίς παθολόγο, αφού συνεχίζεται η τακτική της ανεπαρκούς κάλυψης των θέσεων, μέχρις εξαντλήσεως των ορίων των γιατρών, αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού. Στα πλαίσια αυτής της τακτικής, συνδυάζονται μικροδιορθωτικές κινήσεις προσωρινού χαρακτήρα (π.χ., ολιγοήμερες αποσπάσεις, περιφορά προσωπικού, επικουρικοί γιατροί κ.ά.), που εξασφαλίζουν την οριακή λειτουργία και τις εντυπώσεις προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση αυτή αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, υπηρετεί, όμως, το στόχο της όσο το δυνατόν πιο φτηνής λειτουργίας του νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου και των περιφερειακών Ιατρείων, όπως απαιτεί η εισαγωγή ιδιωτικοικονομικών κριτηρίων στο χώρο της Υγείας.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) εξωραΐζουν στα λόγια την κατάσταση με αόριστες υποσχέσεις, επιχειρώντας να δημιουργήσουν αναχώματα στην απόδοση ευθυνών προς το υπουργείο Υγείας και την κεντρική διοίκηση, που κάνουν τις δυσμενείς επιλογές για την υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών.

Τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν αποτελέσματα, αφού δημιουργούν πιέσεις στο ΠεΣΥ και συνεχίζει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης με συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη 24 Ιούλη στον Αγ. Δημήτριο Ραχών, στις 9 μ.μ.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επικίνδυνη απορύθμιση ζωτικών τμημάτων

Σε επικίνδυνες καταστάσεις και στην απορύθμιση ζωτικών τμημάτων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» οδηγούν οι περικοπές στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου και στις εφημερίες, που εξήγγειλε αιφνιδιαστικά η διοίκησή του στα τέλη του Ιούνη.

Στο Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα στην υποδοχή ασθενών σε βάση πρωινού και απογευματινού εξωτερικού ιατρείου και τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, έγιναν περικοπές εφημεριών με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της απογευματινής λειτουργίας από 22 σε 16 απογεύματα το μήνα. Η συρρίκνωση της απογευματινής λειτουργίας προκαλεί τεράστια προβλήματα στην παρακολούθηση των εφήβων, αφού πολλοί από αυτούς τις πρωινές ώρες πηγαίνουν στο σχολείο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το υπουργείο Υγείας συνέβαλε στην απορύθμιση του τμήματος αποσπώντας προσωρινά έναν παιδοψυχίατρο στο αεροδρόμιο ώστε να προσφέρει τις γνώσεις του στην αντιμετώπιση του SARS!

«Δεν αποτελεί κριτήριο των αποφάσεών τους ούτε η εξυπηρέτηση των ασθενών που συσσωρεύονται στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, ούτε οι άμεσοι κίνδυνοι για την υγεία τους που οι περικοπές των εφημεριών συνεπάγονται, ούτε η σωματική και ηθική εξόντωση των εφημερευόντων», τονίζουν στην απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονταν τις προηγούμενες δυο βδομάδες σε κινητοποιήσεις προκειμένου να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

Επικίνδυνα ανεπαρκής είναι και ο αριθμός των δυο εφημερευόντων ειδικευομένων νευροχειρουργών στη γενική εφημερία του Νευροχειρουργικού Τμήματος που αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο περιστατικών με μεγάλη βαρύτητα και με εξοντωτικούς ρυθμούς δουλιάς. Ετσι, οι γιατροί ζητούν αύξηση των εφημερευόντων ειδικευομένων. Συνολικά τονίζουν ότι οι ειδικευμένοι γενικοί γιατροί συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως ειδικευόμενοι δεύτερης κατηγορίας, αφού το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στα εκάστοτε τμήματα παραμένει από ανεπαρκές έως ανύπαρκτο, ενώ το πρόγραμμα εφημεριών τους καταρτίζεται κατά κανόνα με λογιστικά και όχι εκπαιδευτικά κριτήρια.

Στην πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση οι γιατροί αποφάσισαν προσωρινή αναστολή της αποχής τους από τα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου, κατόπιν των ανακοινώσεων του διοικητή στις 11.7.2003 για απόσυρση της πλειοψηφίας των περικοπών εφημεριών. Καλούν, ωστόσο, σε πλήρη επαγρύπνηση για νέες κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτραπούν παρόμοιες αποφάσεις και να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα ζωτικά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ