ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύξηση κερδών 55% στο α΄ εξάμηνο

Παιχνίδια της κυβέρνησης με τις τράπεζες

Τεράστια αύξηση της κερδοφορίας τους εμφανίζουν οι τράπεζες για το α΄ εξάμηνο του 2003. Το γεγονός αυτό οφείλεται πρώτα και κύρια στην καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων μέσω των τοκογλυφικών επιτοκίων στα δάνεια και στις ανύπαρκτες αποδόσεις των καταθέσεων. Η Τράπεζα Αττικής, που ανακοίνωσε πρώτη τον ισολογισμό της για το α΄ εξάμηνο του 2003, πέτυχε να αυξήσει τα κέρδη της σε ποσοστό 55%, ενώ στο ίδιο διάστημα εμφανίζει αύξηση στα καθαρά έσοδα τόκων κατά περίπου 35%.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Αττικής αυξήθηκαν στα 14,4 εκατ. ευρώ, από 9,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο (αύξηση 55%). Τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 14,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 50,1%. Η Τράπεζα Αττικής με βάση κάποια, αόριστα για την ώρα, σχέδια του υπουργείου Οικονομίας φέρεται να συγχωνεύεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο, να σημειωθεί, είναι το «φιλέτο» για τις διάφορες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Αύριο, εξάλλου, προγραμματίζεται κυβερνητική σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, τους υπουργούς Οικονομίας και Αμυνας και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα αφορά στην τύχη της Γενικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση επιχειρεί σε αυτή τη φάση να ανακατέψει την τράπουλα της ντόπιας τραπεζικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό διαδίδουν διάφορες πληροφορίες, οι οποίες, εκτός των άλλων, στόχο έχουν και το «φούσκωμα» των τιμών στη Σοφοκλέους ενόψει και των προσεχών εκλογών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας και ο βασικός μέτοχος (το Μετοχικό Ταμείο Στρατού) μέχρι και χτες δεν είχαν καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης...

ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Πρωταθλητής Ευρώπης στην ακρίβεια!

Ο πλέον ...ανταγωνιστικός κλάδος στη χώρα μας, μέσα σε ένα χρόνο αύξησε τις τιμές κατά 10%!

Μέσω της απελευθέρωσης των αγορών θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών, ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, και απέδωσε τη γενικευμένη ακρίβεια στην εφαρμογή του ευρώ. Αν και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία από τις πιο ακριβές χώρες του κόσμου, οι κυβερνώντες επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι υπάρχουν και χώρες, που είναι ακριβότερες από την Ελλάδα. Αυτές οι αναφορές γίνονται χωρίς την παραδοχή του γεγονότος ότι με μέσο όρο το 100 στην ΕΕ, οι Ελληνες εργαζόμενοι πληρώνονται με 67,8!

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μιλάνο, στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», η Ελλάδα από τη μέρα εφαρμογής του ευρώ, παρουσιάζει πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλους τους τομείς των προϊόντων και των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση των αυξήσεων με 9,9% και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη Ισπανία με 3,6%. Πολύ υψηλή θέση (δεύτερη ) με 4,8 % κατέχει επίσης (πρώτη η Ιρλανδία με 7,8%) και στον τομέα της Υγείας, ενώ την ίδια θέση με 2,6% (πάλι πρώτη η Ιρλανδία με 4,5%) κατέχει και στον τομέα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού. Την πέμπτη θέση στις ανατιμήσεις με 1,8% κατέχει στα είδη οικιακής χρήσης, την έκτη θέση με 3,4% στο νερό, το αέριο και την ενέργεια, την έβδομη με 4,5% στην Παιδεία, την ίδια επίσης με 0,6% στις μεταφορές και την όγδοη με 3,2% στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η ακρίβεια στη χώρα μας δεν εστιάζεται στα... οπωροκηπευτικά όπως εσκεμμένα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά είναι γενικευμένη. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε τομείς που λειτουργούν «ανταγωνιστικά» όπως ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών! Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κλάδος είναι το σήμα κατατεθέν του ιδιωτικού κεφαλαίου και χαρακτηρίζεται ως παράδειγμα προς μίμηση.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΞΑΕΤΙΑΣ
Νέοι εκβιασμοί σε βάρος των ΕΒΕ

Σε μια ακόμη κατάπτυστη ενέργεια σε βάρος των ΕΒΕ προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τη συνέχιση των απροκάλυπτων εκβιασμών, με στόχο να εισπράξουν το χαράτσι από την περαίωση των λεγόμενων ανέλεγκτων χρήσεων της 6ετίας 1993-1998. Η προθεσμία της προαιρετικής υποβολής (μετά και την παράταση που δόθηκε) έληξε χτες, αλλά η κυβέρνηση δε φαίνεται να το «βάζει κάτω».

Με βάση Υπουργική Απόφαση, η Εφορία θα εξαπολύσει νέο φοροκυνηγητό σε όσους από τους ΕΒΕ δεν υπέβαλαν τα σχετικά σημειώματα, αποστέλλοντας τα γνωστά ραβασάκια, στα οποία θα αναγράφονται και τα ποσά των αναδρομικών χαρατσιών που προκύπτουν από την περαίωση.(!) Οι ΕΒΕ που δε θα ενδώσουν ούτε και στο νέο εκβιασμό (όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν με βάση το νόμο) απειλούνται στη συνέχεια με φοροελέγχους. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αποκαλύπτει την ουσία της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής, που επιμένει να φορτώνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα και να χαρίζει απλόχερα μεγάλες φοροελαφρύνσεις στην πλουτοκρατία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
Να αποσυρθεί το ν/σ για τη «διαφάνεια»

Πυρά και από το σύλλογο Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών δέχεται το νομοσχέδιο «Συστήματα ελέγχου των δημόσιων δαπανών, οργάνωση εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών». Οι οικονομικοί επιθεωρητές ζητούν την άμεση απόσυρσή του, αναφέροντας ότι «δεν υπηρετεί ούτε την ανάγκη της διαφάνειας, ούτε την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών». Αντίθετα, τονίζουν οι επιθεωρητές, υποβαθμίζεται και αποδυναμώνεται ο ρόλος της οικονομικής επιθεώρησης, μειώνονται οι οργανικές θέσεις των επιθεωρητών, ενώ οι νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται παραμένουν στο «ανεξέλεγκτο και απυρόβλητο».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Είπαν «ναι» στα μεταλλαγμένα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ικανοποίηση των αξιώσεων των αμερικανικών πολυεθνικών για την άρση της απαγόρευσης καλλιέργειας και εμπορίας των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) εντός του εδάφους της. Ετσι χτες, μία μόλις μέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την ουσιαστική άρση της απαγόρευσης, ήρθε η δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των «προτάσεων για τη συνύπαρξη ΓΤΟ και συμβατικών καλλιεργειών». Την προηγούμενη μέρα, οι υπουργοί Γεωργίας που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν την ελεύθερη κυκλοφορία στο εμπόριο μεταλλαγμένων τροφών, αρκεί να το αναγράφουν στις ετικέτες τους. Ακόμα και αυτός ο άνευ ουσίας περιορισμός θα ισχύει μόνο για όσες τροφές εμπεριέχουν ΓΤΟ σε ποσοστό άνω του 0,9%.

Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φρ. Φίσλερ - ο οποίος έχει ξεκινήσει «σταυροφορία» για την άρση της απαγόρευσης από όταν σχεδόν ανέλαβε καθήκοντα - είπε ότι η παραπάνω απόφαση «είναι βασισμένη στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα ερευνητικά αποτελέσματα και παρέχουν μια υγιή βάση, στην οποία τα κράτη - μέλη πρέπει να χτίσουν τη δική τους νομοθεσία». Ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, τάχθηκε σαφώς υπέρ της παραπάνω απόφασης (άσχετα αν τα δικά του ΜΜΕ έκαναν λόγο για αντιπαράθεση του Δρυ με τους Ευρωπαίους ομολόγους του), αρκούμενος να δηλώσει μόνο το παρακάτω: «Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη μια κοινοτική νομοθεσία για το θέμα της συνύπαρξης. Θα αποτελέσει το συμπλήρωμα της κοινοτικής νομοθεσία για τα προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν στο μέλλον». Το πώς η παραπάνω δήλωση «μεταφράζεται» ως σκληρή αντιπαράθεση του Γ. Δρυ με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το ζήτημα των μεταλλαγμένων είναι κάτι που μόνον οι «πένες» του υπουργού Γεωργίας μπορούν να εξηγήσουν.

Εξάλλου, αναφορικά με τον κίνδυνο εξαίρεσης από το μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας, του ούζου και των ελιών Καλαμών, το υπουργείο Γεωργίας προσπάθησε να σώσει χτες κάπως την παρτίδα, ανακοινώνοντας ότι εγγράφηκε στον ΠΟΠ το ελαιόλαδο «Φοινίκη Λακωνίας», κάτι το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί από τις 4 του περασμένου Ιούνη και αφορά σαφώς ελάχιστο αριθμό Ελλήνων παραγωγών, συγκριτικά με τα τρία άλλα προϊόντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ