ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Καραμπινάτο σκάνδαλο

Το Δημόσιο εξαγοράζει από την Πειραιώς αντί 21 δισ. δραχμών το 35% των ΒΙΠΕ, τις οποίες είχε ξεπουλήσει πέρσι μαζί με την ΕΤΒΑ

Μία ακόμη πτυχή του τεράστιου σκανδάλου ξεπουλήματος της ΕΤΒΑ, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - στα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων - μεταβίβασε πέρσι στην Τράπεζα Πειραιώς (όμιλος γαλαζοπράσινων επιχειρηματιών) ξετυλίχτηκε χτες. Αυτή τη φορά, το ελληνικό Δημόσιο εξαγόρασε από τον όμιλο των επιχειρηματιών που ελέγχουν την ΕΤΒΑ, το 35% της «ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές». Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο, επέστρεψε στον Μιχ. Σάλλα περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια δραχμές για να αποκτήσει, δήθεν, τον έλεγχο του 35% των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ). Ετσι, στα πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει πέρσι κατά την πώληση της ΕΤΒΑ, το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε 4.200.310 μετοχές στην ονομαστική αξία των 15 ευρώ, καταβάλλοντας συνολικά 63.004.650 ευρώ. Το υπόλοιπο 65% της εταιρίας παραμένει στην ΕΤΒΑ, που ελέγχεται από τον όμιλο της Πειραιώς υπό τη διοίκηση Μιχ. Σάλλα.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση που έγκειται στο πλαίσιο του γενικότερου σκανδάλου, αποτελεί μία ακόμη καραμπινάτη κομπίνα προς όφελος των γαλαζοπράσινων επιχειρηματιών που ελέγχουν τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η κομπίνα αυτή, την οποία χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, στήθηκε για να κερδίσει τα μέγιστα ο όμιλος της Πειραιώς από τις επιχορηγήσεις των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και από εθνικά προγράμματα. Κι αυτό, γιατί, όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση που οι ΒΙΠΕ ανήκαν κατά 100% στην Πειραιώς, θα δικαιούνταν λιγότερες επιχορηγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κομπίνα σχεδιάστηκε εν μέσω της διαδικασίας των συζητήσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, και θεωρήθηκε ως η καλύτερη λύση για τα συμφέροντα του ομίλου Πειραιώς.

ΚΡΗΤΗ
Σήμερα η παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τον τουρισμό

Ολοκληρώνεται σήμερα η πολιτική εξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, για τον τουρισμό, με την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Εισηγητής θα είναι ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος του Ττμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Με το «σταγονόμετρο» οι εγκρίσεις για το ΕΠΑΝ

Η βαρύτητα που εμφανίζεται να δίνει η κυβέρνηση στον τουρισμό είναι αναντίστοιχη με το ρυθμό έγκρισης των αιτήσεων μικρών επιχειρήσεων του κλάδου για την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία ενέκρινε την ένταξη στο ΕΠΑΝ 218 νέων προτάσεων μικρών επιχειρήσεων που δεν εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό καταλυμάτων, καθώς και 53 προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που εγκρίθηκαν φτάνει περίπου τα 12 εκατ. ευρώ, δε διευκρινίζεται ωστόσο ποια ποσά αφορούν ποιες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια πού κατευθύνεται η «μερίδα του λέοντος» της χρηματοδότησης. Οι προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Αττική, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ομοσπονδία των συλλόγων ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων είχε διατυπώσει έντονες ενστάσεις για τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις τους να ενταχθούν στο ΕΠΑΝ, ενώ τουλάχιστον 10.000 επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν καταθέσει αιτήσεις χρηματοδότησης.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Στο επίκεντρο της κυβερνητικής ψευδολογίας

Κουστωδία από υπουργούς χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», θυμήθηκαν το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, την απασχόληση, την Υγεία κλπ.

Οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι του Γ΄ ΚΠΣ επιλέχτηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο σαν μέσο αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων της χώρας από τα πραγματικά προβλήματα, όπως διαφάνηκε και από τη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με πλειάδα υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου. Κεντρικός στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας της ΝΔ (υποτίθεται ότι κριτικάρει την κυβέρνηση για ανικανότητα στην απορρόφηση πόρων) είναι η υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να καλλιεργήσουν φρούδες ελπίδες ότι τάχα τα χρήματα αυτά θα πάνε και για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε προγράμματα που αφορούν στην απασχόληση, στην Υγεία-Πρόνοια κ.ά. Στον πυρήνα της ίδιας ψευδολογίας βρίσκεται και η υποτιθέμενη ενίσχυση των διαφόρων περιφερειών της χώρας, που πρόκειται να εξειδικευτεί και αξιοποιηθεί στη συνέχεια με διάφορες φιέστες που θα διοργανώσουν ανά την Ελλάδα, ανάλογη με αυτή που έκαναν τις προάλλες στα Χανιά.

Στην πραγματικότητα οι μεγαλοεργολάβοι και άλλοι επιτήδειοι, που έχουν καπαρώσει τα μεγάλα έργα, τρίβουν από τώρα τα χέρια τους: Πρόκειται να επιδοτηθούν και με το αποθεματικό των 700 δισ. δρχ., ποσόν που θα αφαιρεθεί από τους τομείς όπου καταγράφεται χαμηλή απορροφητικότητα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο τομέας της Υγείας. Είναι φανερό ότι τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις διάφορες μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν και από την ηγεσία της ΝΔ, η οποία το μόνο που κάνει είναι να εμφανίζεται σαν ο καλύτερος διαχειριστής.

Στο πλαίσιο εξυπηρέτησης και των προεκλογικών αναγκών κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ παρήλασε χτες από το Μαξίμου ολόκληρη κουστωδία από έξι υπουργούς (Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Πολιτισμού και Υγείας). Μετά τις σχετικές συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, ο καθένας από αυτούς ανέλαβε να προπαγανδίσει και στην ουσία να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική στο χώρο αρμοδιότητάς του, με την προβολή των επιμέρους προγραμμάτων. Αν χτες οι δηλώσεις του κάθε υπουργού, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ήταν λακωνικές, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει συνέχεια σε όλο το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομίας, για παράδειγμα, τάζει «λαγούς με πετραχήλια». Θυμήθηκε και τα γνωστά «θα»: Ετσι μεταφέροντας το κλίμα της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους 6 υπουργούς, ανέφερε στις σχετικές δηλώσεις του ότι η ανάπτυξη «θα πρέπει να μεταφραστεί κοινωνικά». Δίνοντας και ένα στίγμα για το περιεχόμενο της διαβόητης πλέον «προεκλογικής χάρτας», που θα ανακοινώσουν το Σεπτέμβρη, διευκρίνισε ότι η ...μετάφραση αφορά «τους όρους απασχόλησης, τους όρους αναδιανομής του εισοδήματος, τους όρους συνέχισης της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας». Η κοροϊδία δηλαδή φτάνει στο απόγειό της. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει απορροφηθεί το 25% των κοινοτικών πόρων που αντιστοιχούν στην εξαετία. Μίλησε ακόμα για μεγαλύτερη πρόοδο από το φθινόπωρο και για «επιτάχυνση» στα προγράμματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην κατάρτιση, στον πολιτισμό, στην Υγεία και στο περιβάλλον.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τόσο ο λαλίστατος υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τη μικρή απορροφητικότητα στα προγράμματα που αφορούν στην Υγεία. Οι «δυσκολίες» τους στον τομέα της Υγείας, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, προέρχονται από το γεγονός ότι «πρόκειται για πολλά μικρά έργα, τα οποία είναι άυλα και εξαρτώνται από την ...πρόσληψη προσωπικού με τις υφιστάμενες χρονοβόρες διαδικασίες».

Η γύμνια τους σε όλο της το μεγαλείο...

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ
Θα βάλουν πλάτες και οι ... επαγγελματοβιοτέχνες;

Ανάμεσα στους επαγγελματοβιοτέχνες και άλλα λαϊκά στρώματα, αναζητά τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνένοχους στο «έγκλημα» που διαπράττει με την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας μέσω της εισαγωγής του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο. Χτες το απόγευμα, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, της οποίας η απόλυτη πλειοψηφία ανήκει στην ΠΑΣΚΕ, συνεδρίασε εκτάκτως, προκειμένου να αποφασίσει την αγορά μετοχών του ΟΛΠ αξίας 60 εκατ. δραχμών! Η αγορά πρόκειται να γίνει από «άτυπες», όπως λέγονται, εταιρίες που έχουν συσταθεί από τα Επιμελητήρια του Πειραιά και της Αθήνας!

Σ' αυτό να προστεθεί ότι ήδη εργαζόμενοι του Οργανισμού αναγκάστηκαν, κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς των διευθυντών τους, να αποδεχτούν την αγορά των 303.000 ονομαστικών μετοχές που «έκοψε» ο ΟΛΠ ειδικά γι' αυτούς - με ιδιωτική τοποθέτηση - οι οποίες, μάλιστα, ήταν και ...κατά 20% φτηνότερες, όμως με την προϋπόθεση ότι θα τις κρατήσουν υποχρεωτικά για 6 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ