ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Πλώρη για τελικό

Η σημερινή καλοκαιρινή νύχτα έμελλε να έχει... κρυμμένο και το «όνειρο» που καλείται να κυνηγήσει η Εθνική πόλο τον ανδρών στον ένα ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Με αντίπαλο μια χώρα που αποτελεί την κορυφαία σχολή στο χώρο του αθλήματος, την Ουγγαρία, οι διεθνείς μας θα διεκδικήσουν απόψε (22.00, ΕΤ-1) την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Η πορσπάθεια δύσκολη, όμως η παρουσία της χώρας μας στην τετράδα, καθώς και οι επιτυχίες κόντρα σε Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ανοίξει την όρεξη των ανθρώπων της ελληνικής αποστολής. Ο «καπετάνιος» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Σάντρο Καμπάνια, αναφερόμενος στο σημερινό παιχνίδι δήλωσε: «Δεν μπορούμε να νικήσουμε το χρόνο και να φτάσουμε στον τελικό της Κυριακής. Πρέπει να κάνουμε βήμα - βήμα όλη την πορεία, κι αν αξίζουμε πραγματικά, να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Δεν είναι λίγο το ότι φτάσαμε στους τέσσερις ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Οι παίκτες μου ήταν φανταστικοί και μπορούν να πάνε ακόμη καλύτερα». Οσο για την είσοδο στα ημιτελικά, ο Ιταλός προπονητής έδειξε την αυτοπεποιθησή του: «Είναι μεγάλη στιγμή για το ελληνικό πόλο. Οχι όμως και για μένα. Αν κατακτήσουμε το μετάλλιο, τότε ναι, θα είναι μεγάλη στιγμή»... Η αισιοδοξία όμως είναι διάχυτη και στις τάξεις των παικτών. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου: «Ξέρω ότι οι Ούγγροι μάς υποτιμούν. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό, αλλά μπορούμε να δώσουμε την απάντησή μας μέσα στο νερό κι όχι στις δηλώσεις».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στον άλλο ημιτελικό θα κοντραριστούν η Γιουγκοσλαβία με την Ιταλία (19.00).

Ενατες οι γυναίκες

Την 9η θέση στην τελική κατάταξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, κατέκτησε η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών. Οι Ελληνίδες πολίστριες νίκησαν με 10-5 τις Γερμανίδες, στηριζόμενες κυρίως στην εξαιρετική τους άμυνα. Οι παίκτριες του Κούλη Ιωσηφίδη κατάφεραν να πάρουν μία άτυπη ρεβάνς από τις Γερμανίδες, που είχαν κερδίσει την Εθνική μας στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Τα επτάλεπτα: 0-4, 2-1, 2-2, 1-3.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κρούσζονα 1, Ντίρολφ 1, Ρόε 1, Σιντελμπάουερ 1, Ρουμπ 1. ΕΛΛΑΔΑ: Κοζομπόλη 2, Ρουμπέση 2, Οικονομοπούλου 2, Λιόση 1, Κανελλοπούλου 1, Μωραϊτίδου 1, Αντωνάκου 1

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Σκυτάλη για... τελικό

Σπουδαία επιτυχία είχαμε χθες για την Εθνική ομάδα ανδρών στα 4Χ200 ελεύθερο, που κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του αγωνίσματος (αγωνιζόταν αργά χθες το βράδυ). Οι Νίκος Ξυλούρης, Ακης Οικονόμου, Αντρέας Ζήσιμος και Δημήτρης Μαγγανάς, πήραν τη δεύτερη θέση στη σειρά τους με επίδοση 7:21.27 στον προκριματικό αγώνα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Μπαράζ μεταγραφών

Μπαράζ μεταγραφών για τους δυο «αιώνιους», Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, περιλάμβανε η χτεσινή μέρα. «Πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν χτες νέα αποκτήματα για την καινούρια χρονιά, με τους δεύτερους μάλιστα να μαζεύουν ολόκληρη πεντάδα.

Και τυπικά Χατζηβρέττας

Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι και τυπικά πλέον ο Νίκος Χατζηβρέττας. Ο διεθνής σούτινγκ γκαρντ, που πέρσι αγωνίστηκε στη Ρωσία με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποτελεί την τρίτη, ελληνική, μεταγραφική κίνηση των πρωταθλητών Ελλάδας μετά την απόκτηση των Δημήτρη Παπανικολάου και Γιάννη Γκαγκαλούδη. Με λιτή ανακοίνωση η πράσινη ΚΑΕ έδωσε τέλος στην υπόθεση που εδώ και καιρό ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί και το μόνο που απέμενε ήταν η επίσημη αποδέσμευσή του από τη ρωσική ομάδα. Ο παίκτης αναμένεται να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Ιμπραχίμ Κουτλουάι.

Ο Βολιώτης, οι Σλοβένοι και οι ...μικροί

Αυτό κι αν ήταν μπάσιμο του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν χτες 5 μεταγραφές με κορυφαίο όνομα αυτό του Παναγιώτη Λιαδέλη, ενώ επίσης αποκτήθηκαν δυο διεθνείς Σλοβένοι, οι Μπόρις Γκόρενς και Γκόραν Γιούρακ, καθώς και ο Γιάννης Καλαμπόκης από το Παλαιό Φάληρο και ένας νεαρός Σκοπιανός με ελληνικές ρίζες, ο Γιόσκο Καφετζής.

Ο Παναγιώτης Λιαδέλης, μετά τον Μακεδονικό και το πέρασμά του από τη Βαλένθια, επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα με έναν και μοναδικό στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε, να ξαναφέρει το πρωτάθλημα στον Πειραιά. «Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου γι' αυτό. Χαίρομαι πολύ που τα καταφέραμε φέτος. Ο,τι και να πει κανείς για τον Ολυμπιακό είναι λίγο. Το όνομά του και μόνο τα λέει όλα. Ξέρω ότι ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα και θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω τις προσδοκίες αυτών που με πίστεψαν», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του ο Βολιώτης παίκτης.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα μέτρα των δυνατών

Η διαδικασία της κλήρωσης της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας δεν άφηνε περιθώρια στους φιλάθλους και τις ομάδες για σασπένς και μεγάλα ντέρμπι. Ηταν εκ των προτέρων γνωστό πώς οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είχαν... ευνοϊκή αντιμετώπιση από την κληρωτίδα. Και πράγματι είχαν, καθώς στην πρώτη φάση της διοργάνωσης καλούνται να προκριθούν εις βάρος -θεωρητικά - υποδεέστερων αντιπάλων σε διπλές αναμετρήσεις που θα γίνουν 9, 10, 12 και 13 Αυγούστου (η πρώτη αγωνιστική) και 16, 17, 27 Αυγούστου και 3 Σεπτέμβρη (οι ρεβάνς). Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με τον Βύζαντα Μεγάρων, ο Παναθηναϊκός με τη Νίκη Βόλου και η ΑΕΚ με τη Δόξα Δράμας.

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: 1) ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ., 2) ΟΦΗ - ΡΟΔΟΣ, 3) ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, 4) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ, 5) ΜΑΡΚΟ - ΑΡΗΣ ΘΕΣ., 6) ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 7) ΗΛΤΕΞ ΛΥΚΟΙ - ΦΩΣΤΗΡΑΣ, 8) ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 9) ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΚΑΒΑΛΑ, 10) ΑΙΓΑΛΕΩ - ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ, 11) ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΑΕΚ, 12) ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ, 13) ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ, 14) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ, 15) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ, 16) ΠΑΟΚ - ΛΑΡΙΣΑ, 17) ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΦΥΛΗΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ, 18) ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, 19) ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ, 20) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ, 21) ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, 22) ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ, 23) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ν. ΠΟΡΡΩΝ - ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, 24) ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ, 25) ΛΕΩΝΙΔΙΟ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, 26) ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η φάση: 1η αγωνιστική: 09, 10, 12, 13/08/2003, 2η αγωνιστική: 16, 17, 27/08/2003 και 03/09/2003. 2η φάση: 1η αγωνιστική: 09, 10, 17, 24/09/2003, 2η αγωνιστική: 01, 08, 29/10/2003. 3η φάση: 1η αγωνιστική: 03, 17/12/2003 και 07/01/2004, 2η αγωνιστική: 14, 21, 28/01/2004. 4η φάση: 1η αγωνιστική: 04, 11/02/2004, 2η αγωνιστική: 25/02/2004 και 17/03/2004. Ημιτελική φάση: 1η αγωνιστική: 13, 14/04/2004, 2η αγωνιστική: 20-21/04/2004. Τελικός: 08/05/2004.

ΑΡΗΣ
Κοντά σε λύση

Πιο κοντά παρά ποτέ είναι για τον Αρη η εξασφάλιση του πολυπόθητου πιστοποιητικού συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Την Τετάρτη η ΠΑΕ εξασφάλισε εγγυητική τραπέζης, ύψους 163.000 ευρώ, την οποία και απέστειλε με φαξ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο πλήρης φάκελος θα κατατεθεί την Πέμπτη και μοναδική εκκρεμότητα πλέον είναι να πέσουν οι υπογραφές με τους ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλονται χρήματα από το παρελθόν και οι οποίοι έχουν συμφωνήσει προφορικά με τη διοίκηση της ομάδας στο ποσό που θα πάρουν.

Ενας από τους πολλούς που βοήθησαν τον Αρη είναι και ο Ιλια Ιβιτς. Ο επιθετικός της ΑΕΚ δεν ξέχασε τις στιγμές που έζησε φορώντας τη φανέλα του Αρη και προσέφερε 1.000 ευρώ. «Δε θα ήθελα να σταθώ στη δική μου ενέργεια. Δεν έκανα κάτι σπουδαίο. Ετσι αισθάνθηκα και έτσι έπραξα. Αγωνίστηκα στον Αρη, οι φίλαθλοι της ομάδας με αγάπησαν και εγώ τους αγάπησα και λειτουργώντας με την καρδιά μου αποφάσισα να βοηθήσω και εγώ. Δε θέλω όμως να μιλήσω άλλο γι' αυτό. Πέρασα πολύ καλές στιγμές στη Θεσσαλονίκη και τον Αρη. Η ομάδα βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά μου. Πέρυσι που αγωνίστηκα με την ΑΕΚ με χειροκρότησαν, δείγμα του ότι εκτίμησαν την προσφορά μου στην ομάδα. Γνωρίζω ότι ο Αρης περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά πιστεύω ότι θα βρει λύσεις. Θα καταφέρει να ξεφύγει από τις άσχημες καταστάσεις που αντιμετωπίζει τώρα», είπε ο Ιβιτς στον «Extra Sport».

ΠΑΟ
Κληρώνει για Ρόσο

Σε σταυρόλεξο τείνει να μεταβληθεί η υπόθεση απόκτησης του διεθνή Κροάτη επιθετικού Τζιοβάνι Ρόσο για τον Παναθηναϊκό. Ο παίκτης θέλει να έρθει, ο προπονητής Γιτζάκ Σουμ δηλώνει το ίδιο, όμως για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να αδειάσει μια θέση ξένου. Και αυτό προς το παρόν δεν είναι εύκολο. Ο ίδιος ο Κροάτης με δηλώσεις του τόνισε ότι έχει μιλήσει τόσο με τον Σουμ όσο και με τον Ζάετς για το ενδεχόμενο μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό και δεν υπήρξε καμία διαφωνία. «Εχουμε συμφωνήσει σε όλα με τον Παναθηναϊκό και εγώ προσωπικά και η ομάδα μου. Αν ο Παναθηναϊκός μού πει ότι όλα είναι εντάξει έρχομαι την ίδια μέρα στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός για μένα είναι μια πρόκληση. Θέλω να έρθω στην Ελλάδα και να πετύχω». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ισραηλινού προπονητή του «τριφυλλιού», Γιτζάκ Σουμ, από την Ελβετία, που τόνισε ότι θέλει στην ομάδα τον παίκτη και θα γίνει μια προσπάθεια να αδειάσει μια θέση ξένου.

Κατά τ' άλλα, ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της ομάδας από τη νίκη 3-1 στο φιλικό με την ελβετική Ξαμάξ. Η ελληνική ομάδα αν και παρουσιάστηκε στο πρώτο μέρος αργή και δυσκίνητη στην κυκλοφορία της μπάλας, με υπερφορτωμένο το χώρο του κέντρου, εντούτοις στο δεύτερο μέρος έγινε πιο επιθετική. Τα γκολ της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Μπασινάς (11΄ πέν), Βαζέχα (58΄) και Βλάοβιτς (81΄), ενώ για τους Ελβετούς σκόραρε ο Νταφέν (25΄).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ