ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΓΕ
Πρώτα θύματα οι γυναίκες

Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες με το συντονισμένο αγώνα τους να δώσουν απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, η οποία με τα νέα εθνικά σχέδια δράσης για την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση, προωθεί τον αφανισμό της κοινωνικής πολιτικής, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ).

Τονίζει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Πρώτα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια είναι για άλλη μια φορά οι γυναίκες. Το μοτίβο γνωστό: "συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", που σημαίνει μερική απασχόληση, μερική ασφάλιση, μερικές αποδοχές, μερική ή καθόλου σύνταξη, καμία συνδικαλιστική δράση. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται μια κατ' επίφαση βελτίωση του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος για να υπερβεί η οικογένεια το όριο της φτώχειας, που τα ευρωπαϊκά και ελληνικά κέντρα εξουσίας καθορίζουν σήμερα στο ποσό των 870 ευρώ το μήνα!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κοινή δράση και συντονισμένος αγώνας

Κεντρικό αίτημα: Πλήρης, σταθερή εργασία για όλους. Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση εκτάκτων

Απόφαση για συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες δράσης και συντονισμού του αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που προωθείται σ' αυτούς, πήραν οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων των εργαζομένων στους Δήμους της Θεσσαλίας, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, στους Οργανισμούς και τους Συνδέσμους, σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Λάρισας.

Κάτω από την κοινή διαπίστωση ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, δέχονται επίθεση στα εργασιακά - ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα, η οποία, μάλιστα, θα ενταθεί στο μέλλον, κατέληξαν σε πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούν, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη πλέον όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και τον τόπο δουλιάς, με μπροστάρη τα πρωτοβάθμια σωματεία, να πάρουν την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων στα χέρια τους.

Τα αιτήματα που διεκδικούν είναι: Πλήρης σταθερή εργασία για όλους. Καμία απόλυση εργαζομένου στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις και μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι σχολικοί φύλακες να γίνουν αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα. Ενταξη όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες στα βαρέα και ανθυγιεινά με συνταξιοδότηση στα 55 και 50, αντίστοιχα, για άντρες και γυναίκες. Κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των δήμων από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού και, τέλος, επιστροφή όλων των πόρων που παρακρατά το κράτος από την ΤΑ.

Μια πρώτη άμεση πρωτοβουλία που αποφασίστηκε είναι η κατάθεση κοινού υπομνήματος με τα αιτήματα στις ΤΕΔΚ και τις δημοτικές αρχές, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στον γγ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οπως καταλήχτηκε όμως, αυτό θα είναι μόνον η αρχή, καθώς θα υπάρχουν συνεχείς κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Καλούν ΤΕΔΚ, δημάρχους και δημοτικές αρχές, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν τα απαραίτητα κονδύλια. Τέλος, καλούν το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να αποσύρουν τα απαράδεκτα νομοσχέδια που προωθούν για τη μερική απασχόληση, τα βαρέα και ανθυγιεινά, τη Δημόσια Διοίκηση και το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

ΠΑΤΡΑ
Τρομοκρατία και απειλές στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Καθεστώς ωμής τρομοκρατίας, απειλών και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» στην Πάτρα, η οποία, αφού απέλυσε εργαζόμενο επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας, στη συνέχεια απείλησε ανοιχτά με απόλυση την πρόεδρο του κλαδικού σωματείου «Νέων Τεχνολογιών και Επικοινωνιακών» και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Νίκη Διαμαντοπούλου.

Είναι ενδεικτικό ότι η απειλή ήρθε μετά από παράσταση διαμαρτυρίας της διοίκησης του σωματείου, που απαίτησε την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, που απολύθηκε παράνομα και καταχρηστικά, αλλά και να σταματήσουν η εντατικοποίηση της δουλιάς και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Το γεγονός της τρομοκρατίας και των απειλών καταγγέλλουν η Τοπική Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ και το κλαδικό σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Επικοινωνιών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

«Η στάση αυτή της εργοδοσίας - καταγγέλλει το ΠΑΜΕ - δείχνει τον πανικό της από τη δημιουργία ενός νέου ταξικού συνδικάτου. Είναι προϊόν της ασύδοτης δράσης που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την επίθεση που εξαπολύουν από κοινού κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - εργοδοσία στο σύνολο των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Από την πλευρά του το σωματείο, στην ανακοίνωση, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο σε αγωνιστική επαγρύπνηση και επισημαίνει ότι «είναι σαφής η προσπάθεια τρομοκράτησης και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, είναι μια προσπάθεια να χτυπηθεί το Σωματείο, γιατί η ΙΝΤΡΑΚΟΜ μέχρι τώρα έχει μάθει να συνδιαλέγεται συνδικαλιστικά μόνο με όσους υποτάσσονται».

ΛΑΜΙΑ
Με κακοτεχνίες παραδόθηκαν τα σπίτια

Πρωτοφανείς κακοτεχνίες παρουσιάζουν οι εργατικές κατοικίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Λαμία, που λίγες μέρες πριν είχε παραδώσει στους δικαιούχους ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Ασημακόπουλος και ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας μαζί με άλλους τοπικούς παράγοντες.

Την κακή κατάσταση των κατοικιών αποκαλύπτει ο Γιάννης Πάσουλας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΚ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, ο οποίος επισκέφτηκε στις 22 Ιούλη τις κατοικίες και έγινε δέκτης της αγανάκτησης των δικαιούχων - ιδιοκτητών.

Χαρακτηριστικά, με δήλωσή του προς το ΔΣ του ΟΕΚ, ο Γ. Πάσουλας καταγγέλλει:

«Είναι πρωτοφανείς οι κακοτεχνίες που έχουν γίνει στα διαμερίσματα, πολλές από τις οποίες διορθώνονται μόνο αν γίνουν από την αρχή, όπως σοβάντισμα, βάψιμο τοίχων και πορτών, αντικατάσταση ντουλαπιών, αλουμίνια πορτών και παραθύρων.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στα ντουλάπια, στα είδη υγιεινής, στις πόρτες κλπ. είναι ευτελή και αναξιόπιστα. Οι μπογιές στις πόρτες έχουν γίνει από ανειδίκευτους εργάτες και αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού.

Τα κεραμίδια στις σκεπές δεν έχουν μπει σωστά, ενώ δεν έχει μπει μόνωση (ασφαλτόπανο), όπως επιβάλλεται. Είναι σίγουρο ότι εκτός του ότι δεν επιτυγχάνεται καμιά μόνωση, έτσι όπως έχουν μπει τα κεραμίδια και χωρίς ασφαλτόπανο, το χειμώνα θα μπαίνουν όλα τα νερά στις ταράτσες και κατ' επέκταση στα διαμερίσματα. Τα μάρμαρα στα πλατύσκαλα και στις σκάλες είναι αγυάλιστα.

Αυτά και πολλά άλλα μπορεί κανείς να διαπιστώσει στις κατοικίες που παρέδωσαν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΕΚ κ. Ασημακόπουλος και ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας στους δικαιούχους».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Γ. Πάσουλας προτείνει στο ΔΣ του ΟΕΚ να υποχρεώσει τον εργολάβο να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες, προτού μπουν μέσα οι δικαιούχοι, χωρίς φυσικά να επιβαρυνθεί ο Οργανισμός, ούτε δραχμή. Τονίζει δε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους μηχανικούς του ΟΕΚ, που παρακολουθούσαν το έργο.

ΟΤΕ - TEMAGON
Απολύει για να ελκύσει αγοραστές

Συνεχείς απολύσεις πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η εταιρία ΤΕΜΑGΟΝ, θυγατρική του ΟΤΕ, η οποία παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικές για την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ).

Η διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρίας επικαλείται οικονομικά προβλήματα, τα οποία όμως δε δικαιολογούνται, αφού για το 2002 τα έσοδά της ήταν 9,6 εκατομμύρια ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της 0,3 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα πρόσφατα η επιχείρηση σε φυλλάδιό της προδιαγράφει το μέλλον της ευοίωνο, ενώ ταυτόχρονα διαχέει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ότι δεν έχει δουλιές και άλλα τέτοια, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μαζικότερες ίσως απολύσεις.

«Η αλήθεια - τονίζει η ΕΣΚ/ΟΤΕ - είναι άλλη. Οι απολύσεις γίνονται για να μειωθεί το προσωπικό, να αυξηθεί η κερδοφορία της εταιρίας και να γίνει έτσι πιο ελκυστική στην προοπτική εξαγοράς της, (ήδη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον τράπεζες). Για άλλη μια φορά αποδείχνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα της κρίσης και των "παιχνιδιών" που παίζει το μεγάλο κεφάλαιο με τις αλληλοεξαγορές, συγχωνεύσεις και άλλες ανακατατάξεις που κάνει».

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ υπογραμμίζει επίσης ότι «σαφείς ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχει και η διοίκηση του ΟΤΕ, που ελέγχει τον όμιλο και προωθεί την επιλογή της εκχώρησης της εταιρίας σε άλλους, αλλά και η ηγεσία της ΟΜΕ/ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ) που δεν αντέδρασε και αποδέχτηκε την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων στις θυγατρικές του ΟΤΕ, αφήνοντας τους εργαζόμενους εύκολη λεία στις αντεργατικές επιλογές των εργοδοτών».

Καλεί τους εργαζόμενους συσπειρωθούν και ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να αγωνιστούν κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΝΔ, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία. Να παλέψουν για μια πολιτική προς όφελός τους που εξασφαλίζει: Μόνιμη σταθερή εργασία. Μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Ασφάλιση δημόσια, κοινωνική, υγεία και περίθαλψη δωρεάν για όλους, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και στο 80% του τελευταίου μισθού. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.

Στάσεις εργασίας στον «Πλάνετ»

Τρίωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ», απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης της δημοσιογράφου του σταθμού Αννέτας Καββαδία. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και στα πλαίσια αυτά έχουν εξαγγείλει και νέες στάσεις εργασίας, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 10.00 - 12.00 και 15.00 - 17.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ