ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανησυχητικές εξελίξεις σε Υγεία και Ασφάλιση

Αποκαλυπτικές οι απαντήσεις που έδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, στη διάρκεια συζήτησης με την Αλ. Παπαρήγα κατά την περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΙΚΑ

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Μ. Νεκτάριο
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Μ. Νεκτάριο
Συνάντηση με αντικείμενο τα ζητήματα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ της ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και το διοικητή του ΙΚΑ, Μιλτιάδη Νεκτάριο. Από τη συζήτηση που έγινε προέκυψαν μια σειρά ενδιαφέρουσες απαντήσεις του διοικητή του ΙΚΑ σε ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση ο Μ. Νεκτάριος επισήμανε ότι:

  • Τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις μετά το 2015.
  • Θα υπάρξει αύξηση των μισθωτών προκαλούμενη από τη μείωση των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.
  • Σε ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα, για το αν υπάρχει η τάση να αυξηθούν κι άλλο τα όρια συνταξιοδότησης, όπως στη Γαλλία, ο διοικητής του ΙΚΑ απάντησε: «Ποιος να τολμήσει να το πει εδώ. Κάποια στιγμή φαντάζομαι ότι θα ειπωθεί».
  • Οι συνταξιούχοι μετά το 2015 θα είναι πιο αδικημένοι.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη στο ΙΚΑ, στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών, στις πρόσφατες εξελίξεις και τους σχεδιασμούς του Ιδρύματος στα θέματα αυτά.

Ο Μ. Νεκτάριος ισχυρίστηκε ότι στη χώρα μας έχουμε καταπληκτικά νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (!) και ότι η κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας είναι πολύ καλή, αλλά κοστίζει πολλά. Οτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι είναι ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης του συστήματος, και αν εγκαταστηθούν συστήματα διαχείρισης η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας θα βελτιωθεί, χωρίς να αυξηθούν οι δαπάνες. Πρόκειται βέβαια για συστήματα διαχείρισης που παραδίδονται στους ιδιώτες, με το αζημίωτο, επεκτείνοντας την επιχειρηματική δράση στα πλαίσια του ΙΚΑ, όπως σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα. Του λόγου το αληθές αποδείχτηκε στη συζήτηση που ακολούθησε για το φάρμακο και τη συνταγογράφηση στο ΙΚΑ. Ο χώρος του φαρμάκου, είπε ο Μ. Νεκτάριος, δεν μπορεί να ελεγχθεί, αφού βρίσκεται στα χέρια δέκα πολυεθνικών, και έτσι ο στόχος είναι ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης. Πάντως, και το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου των συνταγών παραχωρήθηκε μετά από διαγωνισμό στην εταιρία «ΔΕΛΤΑ Πληροφορική και σε μια ιταλική εταιρία.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ακόμα ότι:

  • Οι οικογενειακοί γιατροί του ΙΚΑ, θα είναι ιδιώτες γιατροί με τριετείς συμβάσεις, «προκειμένου να μην αποκτούν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία».
  • Το Σεπτέμβρη θα επεκταθεί η λειτουργία της γραμμής τηλεφωνικών ραντεβού «184» και στα διαγνωστικά κέντρα, αφού οι Μονάδες Υγείας δε θα παραπέμπουν τους ασφαλισμένους, αλλά θα κλείνουν απευθείας ραντεβού στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις. Το μέτρο, στοχεύει, είπε, στο να σπάσει η συμπαιγνία μεταξύ γιατρών του ΙΚΑ και ιδιωτών στο σύστημα των παραπομπών για εξετάσεις. Συνολικά για το «184» ισχυρίστηκε ότι έχει μειώσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι οποίοι κλείνουν χωρίς κόπο ραντεβού απ' το σπίτι τους, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής σε τέσσερις βασικές ειδικότητες γιατρών.

Από την πλευρά τους, τόσο η Αλ. Παπαρήγα, όσο και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Εκφράσανε ακόμα τη διαφωνία τους με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και του υπουργείου Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος και υπογράμμισαν ότι όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλ. Παπαρήγα έκανε σύντομη περιοδεία στο κτίριο του ΙΚΑ και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην πληρώσουν τα αδιέξοδα οι εργαζόμενοι

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους στο ΙΚΑ
Από τη συζήτηση με εργαζόμενους στο ΙΚΑ
«Δυστυχώς οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, όπως συντελούνται, μέσα σε συνθήκες προσπάθειας να επεκταθεί η μερική απασχόληση, σε συνθήκες ανεργίας, κουκουλώνουν προς το παρόν τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, ενώ, μέσα σε λίγα χρόνια, κατά τη γνώμη μας, θα ξεσπάσουν σοβαρά γεγονότα και εξελίξεις μια και αυτό το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει», δήλωσε μετά το τέλος της περιοδείας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εμείς, τόνισε, σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε το όποιο αδιέξοδο υπάρχει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να το φορτώνονται οι εργαζόμενοι με περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές και με παροχή λιγότερων υπηρεσιών».

«Είμαστε, συνέχισε, υπέρ μιας αποκλειστικά δημόσιας, καλά οργανωμένης Πρωτοβάθμιας ή γενικότερα λαϊκής Υγείας και επειδή βρίσκομαι στο ΙΚΑ για μας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να έχει σαν άξονα το Κέντρο Υγείας, στην πόλη και την ύπαιθρο, όπου εκεί πρέπει να εντάσσονται όλοι οι γιατροί, ο οικογενειακός, ο γιατρός εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με καλές αμοιβές».

Και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε: «Επί τη ευκαιρία θεωρούμε ότι η "λύση" που δόθηκε, στα αιτήματα και τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων γιατρών του ΙΚΑ είναι μια λύση μεσοβέζικη, που αναπαράγει το πρόβλημα, αφού διαιωνίζει την κατάσταση των γιατρών του ΙΚΑ με τα ιδιωτικά ιατρεία. Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να είναι οι γιατροί, καλά αμειβόμενοι, σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο δε στηρίζεται στη λογική της κερδοσκοπίας, αλλά βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου. Μόνο τότε η Υγεία, ως κοινωνικό αγαθό υλοποιείται. Διαφορετικά είναι ένα σύστημα χωρίς περιεχόμενο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΌΝΟΙΑ
Επιτεύγματα που δεν... απεικονίζονται!

«Η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από την αντίληψη που υπάρχει γι' αυτήν την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Κ. Στεφανής, μετά τη χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

Το χειρότερο - σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης - δεν είναι η νοσηλεία σε ράντζα και στο διάδρομο, αλλά η αντίληψη γι' αυτήν την πραγματικότητα...
Το χειρότερο - σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης - δεν είναι η νοσηλεία σε ράντζα και στο διάδρομο, αλλά η αντίληψη γι' αυτήν την πραγματικότητα...
Η οικτρή κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδρύματα της Πρόνοιας δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Ετσι η κυβέρνηση ζητάει και τα ρέστα απ' τον κόσμο, που διαμαρτύρεται για τα δράματα που βιώνει στην ώρα της ανάγκης, που πολλές φορές συνοδεύεται και από άγρια χαράτσια. Και προετοιμάζεται - λόγω και των προεκλογικών αναγκών - να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι επιτελεί ιστορικό έργο, όταν οι ουρές μεγαλώνουν και μπαίνουν καινούρια εμπόδια στην πρόσβασή του στις υπηρεσίες Υγείας.

Την ειδυλλιακή αυτή εικόνα - κόντρα στην πραγματικότητα - επιχείρησε να παρουσιάσει χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, μετά τη μακρά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στην οποία συμμετείχαν οι υφυπουργοί Υγείας Εκτ. Νασιώκας, Ελπ. Τσουρή και Β. Κοντογιαννόπουλος και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης. «Αυτό, είπε ο Κ. Στεφανής, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη χώρα μας. Οι ρυθμοί, εξήγησε, που αναπτύσσονται οι υπηρεσίες Υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί».

Μάλιστα, η κυβέρνηση αξιολόγησε με «θετικό ισοζύγιο αυτά τα επιτεύγματα», τα οποία θεωρεί «πάρα πολύ σημαντικά, έστω και αν δεν απεικονίζονται, και έστω κι αν δεν τα βιώνει ο κόσμος στο μέγεθος που έχουν» (!)

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή αποκατάσταση αυτών των βιωμάτων. «Θα γίνει μια προσπάθεια, είπε ο Κ. Στεφανής, χωρίς εντυπωσιασμούς και εξαγγελίες που δεν πραγματοποιούνται, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθεί κατά κάποιο τρόπο αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα, σε σχέση με την αντίληψη που υπάρχει για την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από την αντίληψη που υπάρχει γι' αυτήν την πραγματικότητα».

Ακάλυπτες οι κενές θέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα απ' τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη ήταν οι προσλήψεις προσωπικού, με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ.

Την πλευρά αυτή επισήμανε στις δηλώσεις του και ο Κ. Στεφανής, όταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν προσλήψεις: «Διαρκώς, είπε, κάνουμε προσλήψεις, αλλά δε νομίζω ότι με τους ρυθμούς που κάνουμε αυτές τις προσλήψεις θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες».

Οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ καθυστερούν ακόμα και 32 μήνες. Ωστόσο, οι τρομακτικές ελλείψεις - λείπουν 25.000 νοσηλευτές - οφείλονται πρωτίστως στην πολιτική της κυβέρνησης, που περιορίζει τις προβλεπόμενες προσλήψεις σε λιγότερες από 1.000 τα τελευταία χρόνια. Και αυτές υλοποιούνται με καθυστερήσεις δύο και τριών ετών και δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις - κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων - που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 1.500.

Οι αποχωρήσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν άμεσα, καθώς με το νόμο 2716/1999 δίνεται η δυνατότητα της προκήρυξης της κενής θέσης μέσα σε τρεις μήνες απ' το νοσοκομείο και μετά την έγκριση απ' τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, όμως, η κυβέρνηση εφάρμοσε σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτήν τη ρύθμιση.

Για να καλυφθούν τα κενά, θα πρέπει να γίνονται 5.000 προσλήψεις επί μία πενταετία. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ για να προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων με 18μηνες συμβάσεις και τη γενίκευση του επικουρικού προσωπικού, επιλογές που εξυπηρετούν γενικότερα σχέδια των ελαστικών μορφών απασχόλησης και πρωτίστως των προεκλογικών αναγκών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης έκανε τη σύσταση να αντιμετωπιστεί το θέμα από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Παράδοση σκυτάλης;

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το σημείο εκείνο των δηλώσεων του Κ. Στεφανή, που αναφέρθηκε σε παράδοση της σκυτάλης. «Γενικά, το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας είναι ικανοποιητικό. Παρά ταύτα, ο δρόμος είναι μακρύς. Εχω επανειλημμένα πει ότι συμμετέχουμε σε μια σκυταλοδρομία. Εχουμε τώρα τη σκυτάλη. Κάνουμε ο,τι μπορούμε για την παραδώσουμε σε κάποιον άλλο, που ελπίζουμε ότι μπορεί να τρέξει και γρηγορότερα. Αλλά είναι μία σκυταλοδρομία που δεν έχει τερματισμό».

Οταν ρωτήθηκε σε ποιον θα παραδώσει τη σκυτάλη, ο Κ. Στεφανής απάντησε «όποιος είναι ο επόμενος», ενώ λίγο πριν στο αυτοκίνητό του είπε ότι δε σκοπεύει να παραδώσει τη σκυτάλη.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των κοινωνικών πιέσεων για δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία, δε διστάζουν να παραπλανούν ουσιαστικά την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας την ξενοδοχειακή αυτονόμηση της Νευροχειρουργικής Κλινικής σαν σκοπό και επίτευγμα. Οταν δεν έχουν επαρκώς καλύψει, ούτε καν κάποιο αριθμό νοσηλευτών.

Τα παραπάνω καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενημερώνοντας το λαό του Ηρακλείου για την προβληματική λειτουργία όλων των κλινικών που οφείλεται στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Επίσης κρίνει απαράδεκτη, αντεργατική και αντινοσηλευτική την πολιτική των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, των απασχολήσιμων του ΟΑΕΔ.

«Θεωρούμε αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις και να βελτιωθεί η λειτουργία των υπαρχουσών κλινικών και τμημάτων και μετά να ακολουθήσει το άνοιγμα νέων. Διαφορετικά, τα προβλήματα της ανεπαρκούς στελέχωσης, της εξάντλησης του προσωπικού, της ανεπαρκούς νοσηλευτικής κάλυψης, αλλά και της καταπάτησης των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, ολοένα και επιδεινώνονται.

Για το γεγονός ότι καθυστερούν ή δε λειτουργούν σημαντικές και απαραίτητες κλινικές, όπως η Νευροχειρουργική και η Καρδιοχειρουργική, - συμπληρώνει η ανακοίνωση - ο κρητικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι μοναδικός υπεύθυνος είναι η κυβερνητική πολιτική, που δεν ενισχύει το Δημόσιο Τομέα της Υγείας, που δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις.

Καταγγέλλουμε στον κρητικό λαό ότι ο υπουργός Υγείας εγκρίνει και προβάλλει τους σχεδιασμούς για την Καρδιοχειρουργική Κλινική, χωρίς καμία δέσμευση για τις προσλήψεις του απαραίτητου εξειδικευμένου, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού. Παραπέμπει σε "επικουρικούς" νοσηλευτές και σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει μια δύσκολη και εξειδικευμένη κλινική όπως η Καρδιοχειρουργική».

Για τα παραπάνω μίλησε στο «Ριζοσπάστη», ο Θέμης Φραγκιαδάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου, τονίζοντας: «Ενόψει της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προσπαθούν, όπως - όπως, να ανοίξουν νέα τμήματα με ανακατανομή του προσωπικού, καθιστώντας περισσότερο προβληματική τη λειτουργία των τμημάτων και κλινικών.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο, υπηρετώντας πιστά τους πολιτικούς της προϊστάμενους, του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου, συναινεί σε αντεργατικά και αντινοσηλευτικά μέτρα. Αρνείται αντιδημοκρατικά να δώσει στη δημοσιότητα αποφάσεις και καταγγελίες του σωματείου».

Γι' αυτό το λόγο - συμπληρώνει - η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους κοινοποίησε αυτήν την απόφαση στους ίδιους τους εργαζόμενους και τα ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ