ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αυθαίρετες ανατιμήσεις πάνω από 50%!

Ληστρική πολιτική από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Ανατιμήσεις μέχρι και 56,7% στις καλύψεις της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Η μόνη ...πρόνοια που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι να πολλαπλασιάζουν τα ...δικά τους κέρδη

Αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 50% επιβάλλουν στα τιμολόγιά τους οι ασφαλιστικές εταιρίες, επιβεβαιώνοντας στο έπακρο ότι κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν στήσει μια μηχανή συνεχούς και διευρυνόμενης κλοπής των εργαζομένων. Ειδικά μάλιστα για ασφαλιστικές καλύψεις όπως είναι τα συμβόλαια για τροχαία ατυχήματα, η πολιτική καταλήστευσης των ασφαλισμένων αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, αφού η ασφάλιση των οχημάτων είναι από το νόμο υποχρεωτική.

Πρόσφατο παράδειγμα της ληστρικής πολιτικής που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι συμβόλαιο της εταιρίας «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», που εκδόθηκε σε αντικατάσταση άλλου συμβολαίου (έληξε την 1η του Μάη) και αφορά σε μοτοσικλέτα 400 κυβικών εκατοστών. Το προηγούμενο συμβόλαιο κόστισε στον πελάτη της εν λόγω εταιρίας 111,65 ευρώ, ενώ το φετινό 170,34 ευρώ!!! Η αυθαίρετη αυτή επιβάρυνση των 58,69 ευρώ έγινε από την εταιρία χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς καμιά εξήγηση, χωρίς καμιά βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αλλωστε, για ποιες υπηρεσίες μπορεί να γίνει λόγος όταν η εν λόγω εταιρία «τα παίρνει» κυριολεκτικά, όπως οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, επί δεκαετίες από εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες τους, οι οποίοι δεν έχουν χρειαστεί ούτε καν τις ...τηλεφωνικές υπηρεσίες τους.

Η «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», που από κοινού με την ομώνυμη τράπεζα ελέγχονται από τον μεγαλοεπιχειρηματία Π. Ψωμιάδη, όλα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε εντελώς απαράδεκτες ανατιμήσεις των τιμολογίων της. Στην περίπτωση της μηχανής που σημειώνεται παραπάνω τα όρια των καλύψεων παραμένουν απολύτως τα ίδια και αφορούν σε σωματικές βλάβες μέχρι 500.000 ευρώ και σε υλικές ζημιές μέχρι 100.000 ευρώ. Η χρέωση για τις δύο αυτές καλύψεις ήταν πέρσι 25,07 ευρώ και 50,14 ευρώ αντίστοιχα και φέτος εκτοξεύτηκαν στα 39,27 ευρώ και 78,55 ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσοστά της αύξησης είναι 56,7% και στις δύο περιπτώσεις. Εδώ, σε σχέση με τις καλύψεις, να σημειώσουμε ότι με τον πλέον εκβιαστικό τρόπο η συγκεκριμένη εταιρία υποχρεώνει τους πελάτες της να πληρώνουν και καλύψεις πέραν των υποχρεωτικών οι οποίες προβλέπονται από τις ρυθμίσεις που αφορούν στην αστική ευθύνη. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει κάλυψη για πυρκαγιά, που κοστολογείται με 5,47 ευρώ, όμως μαζί με τα περιβόητα «δικαιώματα συμβολαίου», το «Φόρο Κύκλου Εργασιών» κ.ο.κ. η τιμή του συγκεκριμένου συμβολαίου φτάνει τα 170,34 ευρώ.

Το ποσοστό αύξησης από τα 111,65 ευρώ πέρσι είναι 52,6% και η «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», προφανώς μαζί με άλλες αδελφές εταιρίες, τα τσεπώνει και με το «έτσι θέλω» και με το νόμο. Γιατί, σε κοινωνίες σαν και τη δική μας, θεωρείται απόλυτα νόμιμο οι εργαζόμενοι να παίρνουν αυξήσεις στο μισθό τους γύρω στο 1-2%, αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες να εξασφαλίζουν αύξηση των τιμολογίων τους πάνω από 50%!...

Το γελοίον της υπόθεσης είναι ότι η εν λόγω εταιρία επιβράβευσε το συγκεκριμένο πελάτη της προσφέροντάς του ακόμα μια έκπτωση στην κλίμακα μπόνους-μάλους, επειδή πέρσι, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει προκαλέσει ποτέ, ούτε έχει εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα. Ετσι, όπως προκύπτει από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το μπόνους-μάλους από 3 πέρσι «έπεσε» στο 2 γι' αυτή τη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι η επιβάρυνση του τιμολογίου είναι σε ποσοστά ακόμα μεγαλύτερη...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φτηνότερες οι καταθέσεις ακριβότερα τα δάνεια

Μεγαλώνει συνεχώς η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανείων - καταθέσεων και, ελέω λιτότητας, αυξάνεται ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών

Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η καταλήστευση των λαϊκού μόχθου - εκτός από την καθημερινή ακρίβεια σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης - και από τη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου. Η πραγματικότητα αυτή πιστοποιείται ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που μας πληροφορούν πως μεγάλωσε περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια των δανείων και στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου προς όφελος των τραπεζών. Ταυτόχρονα, η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας και η γενικότερη κυβερνητική πολιτική οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στη μέγκενη του τραπεζικού δανεισμού. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δεν ενσωματώνουν τα κρυφά και φανερά χαράτσια που χρεώνουν σε καταθέσεις και δάνεια οι διάφορες τράπεζες. Κατά συνέπεια, το ύψος της τοκογλυφίας είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται.

Η κυβερνητική προπαγάνδα και οι διάφοροι κολαούζοι τους ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται, δήθεν, πως οι μειώσεις επιτοκίων ευνοούν και τα εργαζόμενα νοικοκυριά. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, όμως, μαρτυρούν πως οι διαδοχικές μειώσεις στα επιτόκια του ευρώ αξιοποιούνται από τους τραπεζίτες για δικό τους αποκλειστικά όφελος. Οι τράπεζες αυξάνουν τα κέρδη τους, αφαιρώντας εισόδημα από τα λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτουν και τα εξής:

  • Για το 2001: Το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια βρισκόταν στο 13,35% και στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 2,40%. Τότε (2001) η διαφορά σε όφελος των τραπεζών βρισκόταν στο 10,95 μονάδες.
  • Για το 2002: Η διαφορά μεγεθύνεται στο 11,13 μονάδες.
  • Φέτος (2003) η τοκογλυφία εντείνεται παραπέρα. Η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων ταμιευτηρίου, ξεκίνησε με 11,39 μονάδες το Γενάρη, για να ανέβει σταδιακά τον Μάη (τελευταίο διαθέσιμο στοιχείο) στο 11,49 μονάδες. Αυτά με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η οποία για τον Μάη του 2003 υπολογίζει το μέσο επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 1,03%. Είναι φανερό ότι το μέγεθος της ληστείας είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι τραπεζίτες με τις ευλογίες της κυβέρνησης όχι μόνο αρπάζουν άτοκα τις «μικρές» καταθέσεις, αλλά χρεώνουν από πάνω και επιπλέον χαράτσια.

Η ένταση της τοκογλυφίας δε σταματάει στα ποικιλώνυμα καταναλωτικά δάνεια. Αντίστοιχη εξέλιξη παρουσιάζεται και στα στεγαστικά δάνεια, όπου τα στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφουν αύξηση της τοκογλυφίας από τα επίπεδα του 4% για το 2000 και 2001 στο 4,40% το Μάη του 2003.

Τα παραπάνω είναι η μια όψη της αφαίμαξης. Από την άλλη πλευρά ο υπερδανεισμός έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα των λαϊκών στρωμάτων. Να σημειωθεί ότι στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ (Μάης του 2003), δεν καταγράφονται οι εξελίξεις στα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων, όπως διαμορφώνονται μετά την κατάργηση των ορίων δανεισμού που ισχύει από τον Ιούνη του 2003. Στο τέλος του Μάη τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των κάθε είδους δανείων των νοικοκυριών έφτασαν τα 34,4 δισ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης 29,6% σε σύγκριση με το Μάη του 2002. Με τέτοιο ρυθμό στα τέλη του έτους, ο υπερδανεισμός θα φτάσει στο 27% του ΑΕΠ.

  • Τα ανεξόφλητα υπόλοιπα στα στεγαστικά δάνεια έφτασαν στα 23,1 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 30,8%).
  • Τα καταναλωτικά δάνεια στα 10,4 δισ. ευρώ (αύξηση 22,6%), από τα οποία τα 5,9 δισ. ευρώ αφορούν σε πιστωτικές κάρτες που παρουσιάζουν αύξηση 31,7%.
  • Το σύνολο του δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φτάνει σε 92,5 δισ. ευρώ (αύξηση 18,6%). Στο τέλος του 2003 αναμένονται περίπου στο 70% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή και στα άλλα κράτη της ευρωζώνης.
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σύσκεψη στο «Μαξίμου» για το ξεπούλημα

Στο επίκεντρο φανερών και παρασκηνιακών μεθοδεύσεων βρίσκονται, το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες Γενική, Αττικής καθώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το «πράσινο φως» έδωσε η ίδια η κυβέρνηση με πρόσφατες δηλώσεις και υπονοούμενα πρωτοκλάτων υπουργών, οι οποίοι δεν κρύβουν τις προθέσεις να ανακατέψουν την τράπουλα της τραπεζικής αγοράς με το ξεπούλημα σε τραπεζικούς ομίλους μετοχικών πακέτων που ακόμη κατέχει ή ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο.

Σε χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συζήτησε με τους υπουργούς Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, την πορεία για την ιδιωτικοποίηση της Γενικής Τράπεζας (βασικός μέτοχος της οποίας είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού με ποσοστό 38,5%). Δηλώσεις έγιναν μόνο από τον υπουργό Αμυνας, που σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πορεία ιδιωτικοποίησης» και ευχήθηκε «να μη συμβεί αργά» το ξεπούλημα. Η δήλωση του Γ. Παπαντωνίου, ότι «μέτοχος της Γενικής Τράπεζας, δεν είναι το υπουργείο, αλλά το Μετοχικό Ταμείο Στρατού» και άρα «δεν τίθεται ζήτημα» μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον υπουργό Οικονομίας δείχνει ότι υπάρχει και παρασκήνιο γύρω από τον υπουργό που θα αναλάβει το ξεπούλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ