ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
«Ο άνθρωπος του τρένου»

Ενα τρένο μπαίνει στο σταθμό μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Ενας τυχοδιώκτης, ο Μίλαν, κατεβαίνει και κατευθύνεται στο φαρμακείο. Εκεί γνωρίζει τυχαία τον Μανεσκιέ, συνταξιούχο καθηγητή. Ολα μοιάζουν να χωρίζουν τους δυο άντρες, κι όμως μια περίεργη συμπάθεια θα αναπτυχθεί μεταξύ τους. Ισως γιατί ο καθένας τους επιθυμεί τη ζωή του άλλου. Ο Μανεσκιέ θα 'θελε να είναι άνθρωπος της δράσης. Ο Μίλαν θα 'θελε την ηρεμία ενός σπιτιού. Σε τρεις μέρες ο Μίλαν πρόκειται να ληστέψει μια τοπική τράπεζα. Σε τρεις μέρες ο Μανεσκιέ πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Εχουν τρεις μέρες για να γνωριστούν. Και για να ονειρευτούν μια διαφορετική ζωή.

Ο Πατρίς Λεκόντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους σκηνοθέτες με διεθνή αναγνώριση. Εχει φτιάξει ταινίες όπως «Ο δήμιος του Σεν Πιερ», «Ο εραστής της κομμώτριας» και «Ερωτικό τανγκό». Τώρα καταπιάνεται με μια ταινία χαμηλών ρυθμών αφιερωμένη στην ανδρική φιλία και στο ξέσπασμα της ψυχής. Με διάθεση ανατρεπτική και με βλέμμα επαναστάτη εφήβου οι ήρωες της ταινίας παλεύουν με κάθε τρόπο για να κερδίσουν τη ζωή και το χρόνο...

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και οι δυο μαζί βυθίζονται στη μοναξιά τους.

Η σκηνοθεσία του Πατρίς Λεκόντ έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γαλλικού κινηματογράφου. Αργούς ρυθμούς, υποδειγματική φωτογραφία. Η ατμόσφαιρα προσαρμοσμένη κατάλληλα στην ταινία και στο χρόνο, χωρίς να ξεφεύγει καθόλου από το ύφος και την αισθητική.

Σεναριακά ο «Ανθρωπος του τρένου» διαθέτει δυο καλές ανατροπές και διάλογο δουλεμένο σε βάθος χωρίς να κουράζει.

Οι δυο πρωταγωνιστές και ιδιαίτερα ο Τζόνι Χαλιντέι, περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής και σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και τραβάνε όλα τα βλέμματα.

Αν έχετε καιρό να δείτε μια καλή ταινία, τότε ο «Ανθρωπος του τρένου» σας δίνει την ευκαιρία να περάστε δυο ευχάριστες ώρες.

«L' homme du train». Κοινωνική περιπέτεια γαλλικής παραγωγής 2002. Σκην. Πατρίς Λεκόντ. Με τους: Ζαν Ροσφόρ, Τζόνι Χαλιντέι.

«ΤΑΞΙ 2»

Οταν ο Ιάπωνας πρέσβης πέφτει θύμα απαγωγής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μασσαλία, ο νεαρός αστυνομικός Εμιλιέν αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση με κάθε τρόπο για να αποκαταστήσει την τιμή του τμήματός του. Ο ταχύτατος οδηγός Ντάνιελ θα επιστρατευτεί ακόμη μια φορά για να βοηθήσει την κατάσταση με τις οδηγικές του ικανότητες και με το παντοδύναμο ταξί του. Τα πράγματα βέβαια δε θα 'ναι και τόσο εύκολα γι' αυτούς. Παρά τις καλές τους προθέσεις η μια γκάφα διαδέχεται την άλλη και οι εξωφρενικές αναποδιές δεν έχουν τέλος.

Ταξί 2: Η ευρωπαϊκή εκδοχή των κωμωδιών δράσης. Εντυπωσιακά εφέ. Πολεμικές τέχνες, κυνηγητά, ατάκες τραβηγμένες από τα μαλλιά για να βγάλουν γέλιο και δύο πρωταγωνιστές - καρικατούρες που τρέχουν χωρίς λόγο και προσπαθούν να μοιάσουν σε παλιότερα αστέρια της γαλλικής κωμωδίας...

Το «Ταξί 2» δεν είναι κωμωδία που θα σου μείνει αξέχαστη και θα γελάς με το έξυπνο χιούμορ και τη μαεστρία των ηθοποιών. Είναι προσπάθειες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου να ταυτιστεί με την αμερικανική βιομηχανία. Να βγάλει χρήμα και να μπει στο παιχνίδι για τα καλά.

«Taxi 2». Κωμική περιπέτεια γαλλικής παραγωγής 2002. Σκην. Ζεράρ Κράβτζικ. Με τους: Σάμι Νασερί, Φρεντερίκ Ντιφεντάλ - Εμα Σιόμπεργκ, Μάριον Κοτιγιάρ, Μπερνάρ Φαρσί, Κριστόφ Μπουβέ.

«Οι συμπέθεροι»

Ο πατέρας της νύφης, ο Τζέρι, είναι ένας χαμηλών τόνων και καλών τρόπων παιδίατρος με μια ζωή απλή και προγραμματισμένη. Ο πατέρας του γαμπρού, ο Στιβ, έχει μια μάλλον διαφορετική αντίληψη για τη ζωή ως ριψοκίνδυνος πράκτορας της CIA. Περνάει τη μέρα του ασχολούμενος με κλοπές, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο όπλων και σφαίρες. Παρ' όλα αυτά συστήνεται ως φιλήσυχος πωλητής μηχανημάτων.

Οι αναφορές του σε μια Ρωσίδα με το όνομα Ολγα και η σύγκρουσή του με έναν ένοπλο μέσα σε ένα εστιατόριο κάνουν τον Τζέρι να ανησυχεί για το μέλλον της κόρης του και πριν καλά - καλά προλάβει να ματαιώσει το γάμο, βρίσκεται μπλεγμένος κι αυτός σε επικίνδυνες περιπέτειες στα χνάρια του συμπέθερού του.

Καλουπαρισμένη αμερικανική κωμωδία χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Τα συστατικά είναι τα ίδια. Ενας σούπερ σταρ (Μάικλ Ντάγκλας) για να τραβήξει τον κόσμο. Κλεμμένο σενάριο από μια παλιότερη κωμωδία του 1974. Και καμιά δεκαριά ατάκες που με το ζόρι βγάζουν λίγο γέλιο, αναμενόμενο τέλος και μια γυναίκα ερωτευμένη μέχρι το κόκαλο. Δε χάνετε και κάτι αν δεν τη δείτε. Μάλλον κερδισμένοι θα βγείτε...

«The In - laws». Κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκην. Αντριου Φλέμινγκ. Με τους: Μάικλ Ντάγκλας, Αλμπερτ Μπρουκς, Ράιαν Ρέινολντς, Λίντσεϊ Σλόαν, Ρόμπιν Γιούνεϊ.

Επταήμερο ταινιών του Φ. Τριφό στο ΑΛΦΑΒΙΛ

ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ, 25 με 31 Ιούλη, ο κινηματογράφος ΑΛΦΑΒΙΛ προβάλλει ταινίες του Φρανσουά Τριφό...

1. «ΖΙΛ ΚΑΙ ΤΖΙΜ» («Jules et Jim»). Με τους Ζαν Μορό, Οσκαρ Βέρνερ, Ανρί Σαρ. Στο Παρίσι των αρχών του προηγούμενου αιώνα δυο φίλοι ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Η Κατρίν παντρεύεται τελικά τον Ζιλ. Μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου όμως, αρχίζει να ερωτεύεται τον Τζιμ. Μια ιστορία για τη φιλία και πώς αυτή εξελίσσεται στο χρόνο. (Σήμερα Σάββατο 26/7 και αύριο Κυριακή 27/7).

2. «Η ΝΥΦΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΥΡΑ» («La Maziee etait en Noir»). Με τους Ζαν Μορό - Μισέλ Μπουκέ - Ζαν Κλοντ Μπριαλί. Η Τζούλι κάνει απόπειρα αυτοκτονίας από την οποία τη σώζει η μητέρα της. Φεύγει από την πόλη. Εντοπίζει, γοητεύει και σκοτώνει πέντε άντρες που δεν τη γνωρίζουν. Δευτέρα 28/7, Τρίτη 29/7.

3. «Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΟΥ ΜΙΣΙΣΙΠΗ» («La sirene du Misissippi»). Με τους Ζαν Πολ Μπελμοντό - Κατρίν Ντενέβ. Ο Λουίς περιμένει την Τζούλι Ρασέλ την οποία γνωρίζει μόνο μέσω αλληλογραφίας για να παντρευτούν. Η Τζούλι φτάνει και παντρεύονται. Οταν όμως εξαφανίζεται με τα λεφτά του Λουίς αυτός ανακαλύπτει ότι δεν επρόκειτο για την Τζούλι αλλά για τη Μάριον. Αρχίζει λοιπόν να την ψάχνει.

4. «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ ΟΥΓΚΟ» («L' histoire D' Adele H.»). Με τους Ιζαμπέλ Ατζανί, Μπρους Ρόμπινσον. Η Αντέλ Ουγκό (κόρη του διάσημου συγγραφέα) φτάνει στο Χάλιφαξ αναζητώντας τον συνταγματάρχη Πανσόν με τον οποίο είναι τρελά ερωτευμένη. Οταν αυτός δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά της η Αντέλ δεν το βάζει κάτω... (Τετάρτη 30/7, Πέμπτη 31/7).

5. «ΤΑ 400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» («Les Quatres Cents Coups»). Με τους Ζαν Πιερ Λοντ, Αλμπέ Ρεμί, Κλερ Μοριέ. Ο Αντουάν είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι παραμελημένο από τους γονείς του. Οταν ανακαλύπτει ότι η μητέρα του έχει εραστή καταπιάνεται με διάφορα. Κλέβει μια γραφομηχανή, αποβάλλεται από το σχολείο. Ολα αυτά για να δείξει πόσο έχει πληγωθεί.

6. «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ» («La femme d' a cote»). Με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Φανί Αρντάν. Η Μαντάμ Ζουβ διηγείται την ιστορία του Μπερνάρ και της Ματίλντ. Ο Μπερνάρ ζει με τη γυναίκα του και τον γιο του Τομς. Η Ματίλντ μετακομίζει στο διπλανό σπίτι. Η παλιά ερωτική τους σχέση ανανεώνεται...

Ταινίες κλασικού ρεπερτορίου από διάσημους σκηνοθέτες. Κωμωδίες με παιδαριώδη αστεία χωρίς αληθοφάνεια και ποιότητα και δύο τυχοδιώκτες που κυνηγούν τ' όνειρο κάπου στη γαλλική επαρχία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ