ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Εκδρομή της ΚΝΕ στα Μεσκλά

Εκδρομή στον ιστορικό τόπο των Μεσκλών Κυδωνίας στα Χανιά, σήμερα και αύριο, 26 και 27 του Ιούλη, οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και οι φίλοι τους θα βρεθούν στον ιστορικό τόπο του νησιού, απ' όπου συγκροτήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα του Νομού Χανίων.

Σκοπός αυτής της εκδρομής είναι η νεολαία να έρθει σε επαφή με την ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στο νησί, να γνωρίσουν από κοντά τα επιτεύγματα της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ.

Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:

- Σήμερα, Σάββατο 26/7, στις 11.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

- Στις 12.30 μ.μ. θα φτάσουν οι συμμετέχοντες στα Μεσκλά στην πλατεία του χωριού, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με αφηγήσεις συντρόφων αντιστασιακών και μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

- Στις 4 το απόγευμα θα γίνει η αναχώρηση για την παραλία των Αγ. Αποστόλων στα Χανιά όπου θα γίνει η κατασκήνωση.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι στις καρδιές και στους αγώνες μας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα 23 χρόνια από τη δολοφονία της

Την ανάγκη να δικαιωθεί η θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τη δολοφονία της.

Θυμίζοντας το έγκλημα, που δεν πρέπει να περάσει στη λήθη, η ανακοίνωση σημειώνει: «Με μια εντολή της εργοδοσίας και του παρακράτους, έτσι απλά για εκείνους που τότε και τώρα βλέπουν τον άνθρωπο σαν μηχανή παραγωγής κερδών και τίποτε περισσότερο, κοβόταν βίαια το νήμα της ζωής της συντρόφισσάς μας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, 23 χρόνια πριν, στην πύλη του εργοστασίου-γκέτο της ΕΤΜΑ. Δύο και πλέον δεκαετίες μετά, η Σωτηρία ζει στις καρδιές και στον αγώνα μας για έναν καλύτερο κόσμο, για τον κόσμο που κι εκείνη οραματίστηκε και πάλεψε. Ηταν και είναι πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γι' αυτά αγωνίστηκε και που γι' αυτά "έλειψε"».

«Η Σωτηρία ζει - συνεχίζει το Γραφείο του ΚΣ της Οργάνωσης. Φέτος γιορτάζει μαζί μας τα 35 χρόνια της ΚΝΕ. Κι εμείς τιμούμε τα 35χρονα της Οργάνωσής μας τιμώντας όσους στρατεύτηκαν σε αυτή, όπως η Σωτηρία. Μαζί της πορευόμαστε το δρόμο της πάλης για δημόσια δωρεάν σύγχρονη Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, για δουλιά με δικαιώματα. Η Σωτηρία μάς κρατά σφιχτά το χέρι στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, στην πάλη για ειρήνη. Ολοι εμείς που συνεχίζουμε το δρόμο που κι εκείνη επέλεξε πιστεύουμε πως έτσι μόνο κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της, τιμούμε τη θυσία της».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα για την εκδήλωση τιμής τη Δευτέρα το απόγευμα στην πύλη της ΕΤΜΑ υπογραμμίζοντας: «Θα βρεθούμε όλοι εκεί. Για να ανανεώσουμε τη δέσμευση απέναντί της πως όσο η πολιτική που αντιπάλεψε συνεχίζεται, τόσο θα συνεχίζουμε κι εμείς να την αντιπαλεύουμε με πίστη στο δίκιο και στη δύναμη της λαϊκής πάλης. Πως όσο οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της συνεχίζουν να τσαλαπατούν βάναυσα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των νέων, του λαού συνολικά, όσο συνεχίζουν να δολοφονούν εργάτες σε χώρους δουλιάς-κρεματόρια, λαούς ολόκληρους για τα συμφέροντά τους, τόσο στις δικές μας καρδιές θα φουντώνει η φλόγα της αντίστασης, της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή τους. Μέχρις ότου πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, τα όνειρα της Σωτηρίας και τα δικά μας, τα κοινά μας οράματα και ιδανικά. Μέχρις ότου και η δική της θυσία δικαιωθεί».

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Από περσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από περσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται σε πόλεις και γειτονιές οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή», ενώ, παράλληλα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ διακινούν το εισιτήριο για το κεντρικό τετραήμερο του Φεστιβάλ, που θα γίνει στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια από 18 έως 21 του Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, στις 3 του Αυγούστου, στην παραλία Χαραμίδας Λουτρών στη Μυτιλήνη, ξεκινά το κάμπινγκ της ΚΝΕ, που διαρκεί μέχρι τις 17 του Αυγούστου και περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα. Η τιμή της συμμετοχής είναι 60 ευρώ και σ' αυτήν περιλαμβάνονται η μεταφορά με πούλμαν και πλοίο και η διαμονή.

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο

Στην παραλία Νέας Μάκρης (Φοίνικες) στις 8 μ.μ. με θέμα «Ανοιξε ένα βιβλίο - κλείσε την TV».

Αύριο, Κυριακή

- Εκδήλωση αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα διοργανώνεται στο Εργατικό Κέντρο της Κω στις 7 το απόγευμα. θα μιλήσουν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ηρ. Τσαβδαρίδης και ο Δημ. Γοδεβένος από το ΝΣ Δωδεκανήσου της ΚΝΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με τον Κων. Φιοραβάντη.

Δευτέρα 28 του Ιούλη

- Στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, στις 8 το βράδυ, με θέμα τον ελεύθερο χρόνο.

- Στο Δομοκό, στις 9 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Η ανέγερση των φυλακών αποτελεί ανάπτυξη για το Δομοκό;». Θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με ροκ μουσική.

Τη Δευτέρα η εκδήλωση στην ΕΤΜΑ

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα, με αφορμή τα 23 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, διοργανώνουν η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδας, το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 28 του Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, μπροστά από την πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης - Ιερά Οδός).

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ενοχλεί η δράση των νέων κομμουνιστών

Ενόχλησε η πολιτική εξόρμηση μελών της ΚΝΕ που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Εθνικό Στάδιο Ζακύνθου, όπου θα έδιναν συναυλία συμμετέχοντες στο ριάλιτι τηλεπαιχνίδι «Fame story». Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν πολιτική εξόρμηση έξω από το Εθνικό Στάδιο, στα πλαίσια των εξορμήσεων ενόψει του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή».

Οι διοργανωτές της συναυλίας απάντησαν με σπρωξιές και απειλές για Αυτόφωρο, αφού όπως φάνηκε ...ενοχλήθηκαν από το πανό που έλεγε «ΟΧΙ στην υποκουλτούρα και στα τηλεσκουπίδια. ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό», αλλά και τα συνθήματα που ακούγονταν και καλούσαν τη νεολαία του νησιού να παλέψει για το δικό της πολιτισμό, να καταδικάσει την υποταγμένη ευρωκουλτούρα στην κυριαρχία των βιομηχάνων και του ιμπεριαλισμού.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Ζακύνθου της ΚΝΕ καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, στη νεολαία του νομού τις πράξεις αυτές ως απαράδεκτες και οπισθοδρομικές. Διαβεβαιώνει, ακόμη, ότι «οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες δεν τρομοκρατούνται από τέτοια γεγονότα, αντίθετα ατσαλώνονται και δυναμώνουν ιδεολογικοπολιτικά».

«Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή και ζωντάνια την πολιτική μας εξόρμηση με συχνότερες επαφές με νέους ανθρώπους και ουσιαστικούς πολιτικούς δεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης και καλεί τη νεολαία του νησιού στο 29ο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 του Αυγούστου, στην πλατεία Σολωμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ