ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα απόρρητα (;)

Και άλλοι φάκελοι με απόρρητα της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν πεταμένοι σε σκουπίδια. Πιθανά η ρίζα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοζε ενιαίο σύστημα διαχείρισης τέτοιων εγγράφων. Ετσι κάθε υπουργός - με τη λήξη της θητείας του - τα έκανε ό,τι ήθελε.

Συγκεκριμένα, πριν μερικές μέρες βρέθηκαν στα σκουπίδια έξω από το υπουργείο Υγείας, πεταμένοι φάκελοι με απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα του υπουργείου Αμυνας (!). Αφορούσαν στρατιωτικές συμφωνίες, εξοπλιστικά προγράμματα κλπ. Ολα ζητήματα που χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία παρέδωσε την 1η Μάρτη. Ακολούθως, ιδιώτης παρέδωσε έγγραφα στην εφημερίδα «Πολίτης», λέγοντας ότι τα βρήκε σε κάλαθο αχρήστων έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στελέχη του ΔΗΣΥ - σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - εκμεταλλεύονται το ζήτημα για να επιτεθούν στην κυβέρνηση.

Πάντως, τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά, αλλά και οι δηλώσεις των ίδιων των αντιπολιτευόμενων, φαίνεται να ενισχύουν την άποψη ότι για την κατάσταση ευθύνεται η έλλειψη ενιαίας πολιτικής διαχείρισης τέτοιων εγγράφων από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ.

Σημειώστε ορισμένες διαμετρικά αντίθετες πρακτικές στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι ίδιοι στον κυπριακό Τύπο: Ο πρώην υπουργός Υγείας παρέδωσε αρχείο στη διάδοχό του. Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Παιδείας έδωσε οδηγίες να καταστραφεί το αρχείο του υπουργείου του.

Ειδικότερα στο Παιδείας: Ο νυν υπουργός Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε πλήρη άγνοια για την ανεύρεση εγγράφων στον περίβολο του υπουργείου του. Επισήμανε ότι επί υπουργίας του δεν πετάχτηκε κανένας φάκελος από το γραφείο του. Ακόμα ανέφερε πως όταν παρέλαβε το υπουργείο, δεν εντοπίστηκαν φάκελοι με απόρρητα έγγραφα. Ο πρώην υπουργός Ουράνιος Ιωαννίδης επιβεβαίωσε ότι δεν παρέδωσε φακέλους στο νέο υπουργό. Εξήγησε ότι τα απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν στο γραφείο του, καταστράφηκαν με οδηγίες του, παρουσία δύο ατόμων. Μετά πιθανολόγησε ότι οι δύο φάκελοι με απόρρητα που βρέθηκαν πεταμένοι στα σκουπίδια του υπουργείου, θα πρέπει να βρίσκονταν στα χέρια άλλου...

Στο δε Υγείας: Ο πρώην υπουργός Φρίξος Σαββίδης είπε ότι άφησε το αρχείο στα γραφείο του για να μπορεί η διάδοχός του να προστρέχει σε έγγραφα, όταν ανακύπτουν θέματα προς συζήτηση. Ομως η νυν υπουργός Ντίνα Ακκελίδου αντικρούει, λέγοντας ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για την ύπαρξη τέτοιων απορρήτων στο υπουργείο της, και μάλιστα εγγράφων του υπουργείου Αμυνας. Μέχρι στιγμής, τα λεγόμενά της δε διαψεύδονται.

Το κλίμα που επικρατεί στο Νησί για το ζήτημα δίνεται χαρακτηριστικά από την κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή»: Εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά για το «πώς είναι δυνατόν τα συγκεκριμένα έγγραφα που αφορούν θέματα υψίστης ασφαλείας για την Αμυνα, να βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι εκτός από το υπουργείο Αμυνας δεν υπάρχει άλλο υπουργείο που να κατέχει τέτοια έγγραφα».

Θυμίζουμε ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η έρευνα της Αστυνομίας σχετικά με το πώς και από ποιον πετάχτηκαν τα απόρρητα στα σκουπίδια. Το πόρισμα παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος σκοπεύει να το δημοσιοποιήσει, αφού το μελετήσει και το συζητήσει με το Γενικό Εισαγγελέα. Σε πρώτη φάση έδωσε εντολές να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των απόρρητων εγγράφων.

«Σκληρός» ο Ντενκτάς

Σε ένα άλλο μέτωπο, χτες ο αρχηγός του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς - σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης - καταφέρθηκε εναντίον της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Είπε ότι όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά απευθύνθηκε στην ΕΕ για ένταξη, η Τουρκία όφειλε να αντιταχθεί. Πρόσθεσε ότι εκείνες τις μέρες ο τότε πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπαν ότι δε θα το δεχτούν, αλλά δεν υπήρξε σκληρή αντίδραση.

Ο Ντενκτάς συνέχισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί ως μέλος της μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά την έκφρασή του, και έψεξε την τουρκική κυβέρνηση γιατί δεν είχε αντιταχθεί έγκαιρα και έντονα στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη. Κατόπιν υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απευθύνθηκε στην ΕΕ, γιατί ήθελε να εξαλείψει με την ένταξή της τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο. Κατηγόρησε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι απειλούν τις χώρες, οι οποίες θέλουν να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, με τερματισμό της βοήθειας που παρέχουν σ' αυτές.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντιδρώντας στις πρόσφατες απειλές του Ντενκτάς να εποικίσει και την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, κάλεσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν».


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Για τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω:

-- Πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εξελίξεις στην Αγροτική Οικονομία», οργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Θα γίνει αύριο Κυριακή 27 του Ιούλη, στις 9.30 μ.μ. στη Λεπενού και θα μιλήσει ο Ν. Σταματέλος, μέλος του Γρ. Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Μαρουσιού του ΚΚΕ πραγματοποιούν συνάντηση με εκπροσώπους των μαζικών φορέων της περιοχής τη Δευτέρα 28 του Ιούλη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ (Περικλέους 22). Στη συνάντηση θα παραβρεθεί ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΑ.

Στη Λέσβο

-- Σήμερα, Σάββατο, 26/7, στις 9.30 μ.μ., στην Αγρα θα μιλήσει ο Β. Παλαιολόγος, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου.

-- Τη Δευτέρα, 28/7, στις 9 μ.μ., στη Στύψη θα μιλήσει ο Δ. Σιαμέτης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου.

Στη Λάρισα

Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ομιλίες:

-- Σήμερα Σάββατο 26/7: Στις 8.45 μ.μ. στο Βασιλή και στις 9.30 μ.μ. στο Σταυρό, με ομιλητή τον ευρωβουλευτή Γιάννη Πατάκη. Στις 8.30 το βράδυ, στη Γαλανόβρυση με ομιλητή τον Χρήστο Χαλκιά, μέλος της ΚΕ.

-- Αύριο Κυριακή 27/7: Στις 11 π.μ. στη Βαρδικούσια, με ομιλητή τον ευρωβουλευτή Γιάννη Πατάκη. Στις 11 π.μ. στη Ραψάνη, με ομιλητή τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα. Στις 8 το βράδυ στο Πύθιο, με ομιλητή τον Τάκη Τσιόγκα.

-- Τη Δευτέρα, 28/7: Στις 9 το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

-- Την Τρίτη 29/7: Στις 6.45 το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας θα μιλήσει στους εργαζόμενους του αμαξοστασίου του Δήμου Λάρισας.

Στην Καρδίτσα

Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Σήμερα Σάββατο, 26/7, στη Ματαράγκα στις 9 μ.μ.

-- Αύριο Κυριακή, 27/7, στα Καλογριανά, στις 9 μ.μ.

-- Τη Δευτέρα, 28/7, στη Μέλισσα, στις 9 μ.μ.

Στη Βοιωτία

-- Σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Δαύλειας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 27 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Ν. Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Επίσης συγκεντρώσεις από τις αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ θα γίνουν:

  • Την Τρίτη 29/7 στο Συνοικισμό Θήβας
  • Την Τετάρτη 30/7 στο Πυρί Θήβας
  • Το Σάββατο 2/8 στη Δόμβραινα
  • Την Κυριακή 3/8 στο Κυριάκι
Στην Εύβοια

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω συγκεντρώσεις και περιοδείες για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος:

- Σήμερα, Σάββατο, περιοδεία στα Στύρα Καρυστίας.

- Τη Δευτέρα, 28/7, στις 12 το μεσημέρι, περιοδεία στην επιχείρηση λευκού κρέατος «Κελαϊδίτης ΑΕ».

- Την Τρίτη, 29/7, στις 7.30 μ.μ. περιοδείες σε Βασιλικό και Λάμψακο.

- Την Τρίτη 29/7, στις 8.30 μ.μ., στην Αγία Αννα, θα μιλήσει ο Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη, 30/7, στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στις Κεχριές θα μιλήσει ο Στάθης Λιαγκάκης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

- Την Τετάρτη, 30/7, περιοδείες στους Ωρεούς Βόρειας Εύβοιας και στο εργοστάσιο ΚΕΜ στη Χαλκίδα.

- Την Πέμπτη, 31/7, περιοδεία στα Πολιτικά.

Στη Φωκίδα

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Τη Δευτέρα, 28/7, στις 8.30 μ.μ. στη Γραβιά.

-- Την Τετάρτη, 30/7, στις 8.30 μ.μ., στη Λιλαία.

-- Την Πέμπτη, 31/7, στις 8 μ.μ. στην Αγία Ευθυμία και στις 9 μ.μ. στη Βουνιχώρα.

-- Την Παρασκευή, 1/8, στις 8.30 μ.μ. στο Λιδορίκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ