ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Βάσος Γεωργίου

Πέθανε χτες σε βαθιά γεράματα ο αγωνιστής, κομμουνιστής δημοσιογράφος Βάσος Γεωργίου. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Σάββατο 26 του Ιούλη 2003, στις 6 μ.μ., από το ναό της Ευαγγελίστριας στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Ο Βάσος Γεωργίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην επαναστατική αγωνιστική δημοσιογραφία βάζοντας το δικό του «λιθαράκι». Με περηφάνια, ο ίδιος το Γενάρη του 1986, σε ομιλία του, με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει την αγωνιστική του δράση, σκιαγραφώντας τη δουλιά του για 50-55 χρόνια που έγραφε στο «Ρ» και στις άλλες εφημερίδες του Κόμματος, είχε πει: «Γράφουμε εμπνευσμένοι από το λαό για το λαό. Ποτέ ευνοϊκά για τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, ποτέ υπέρ του ιμπεριαλισμού». Ο Βάσος Γεωργίου, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, στους οποίους ο ίδιος πάντα έκανε ειδική αναφορά, υπήρξαν, έγραψαν και πάλεψαν για τους εργάτες, το λαό, για τα δικαιώματά τους και τους μεγάλους αγώνες τους...

Σήμερα, λοιπόν, στέλνουμε στερνό χαιρετισμό στον σύντροφο Βάσο Γεωργίου, χρησιμοποιώντας μια δική του φράση, η οποία αποτελεί φωτεινό μονοπάτι για όλους μας: «Ο αγωνιστής δεν έχει ανάπαυση. Ο κομμουνιστής δημοσιογράφος δεν καταθέτει το όπλο του»... Εξάλλου, ο ίδιος υπεράσπισε τον τίτλο του κομμουνιστή δημοσιογράφου με την τεράστια προσφορά του στο λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Στην πρώτη γραμμή της μαχόμενης δημοσιογραφίας

Ο Βάσος Γεωργίου γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους της Κορινθίας το 1910. Το 1929 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στον «Ημερήσιο Τύπο» και στη συνέχεια εργάστηκε στον «Ελεύθερο Ανθρωπο». Το 1930, είκοσι χρόνων, φοιτητής, άρχισε τη συνεργασία του με το «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1932 και το 1934 εκλέχτηκε γραμματέας του πρώτου κομματικού πυρήνα δημοσιογράφων του αστικού Τύπου. Ενα χρόνο αργότερα ορίζεται από το Κόμμα διευθυντής της νόμιμης εφημερίδας του «Αλήθεια».

Το 1936 περνάει μόνιμα στο «Ρ» ως συντάκτης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής. Τον ίδιο χρόνο αρχίζουν οι διώξεις, οι φυλακές και οι εξορίες για τον Βάσο Γεωργίου. Φυλακίζεται αρχικά στην Αίγινα και στη συνέχεια εξορίζεται στη Φολέγανδρο, στη Γαύδο και στον Αϊ-Στράτη. Το 1942 γυρίζει από την εξορία και έρχεται αμέσως σε επαφή με το μηχανισμό του παράνομου «Ρ». Ενα χρόνο αργότερα βρέθηκε στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Ρούμελης, όπου δούλεψε σε στελεχικές θέσεις.

Μετά την απελευθέρωση το 1944 εργάστηκε αρχικά στον κεντρικό μηχανισμό του Κόμματος και κατόπιν διευθυντής της «Ελεύθερης Ελλάδας» και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Υστερα από πολλά χρόνια δράσης στην πολιτική προσφυγιά επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964. Το 1967 η χούντα τον εκτόπισε στη Γιούρα και στη Λέρο. Με την επανέκδοση του νόμιμου «Ριζοσπάστη» συνεχίζει την παλιά συνεργασία του. Υπήρξε μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1935, διαγραμμένος όμως τρεις φορές από το μητρώο των μελών της.

Για περισσότερο από σαράντα χρόνια εργάστηκε ή συνεργάστηκε ως πολιτικός σχολιογράφος και αρθρογράφος, ιστορικός αναλυτής, αρχισυντάκτης και διευθυντής στις εφημερίδες «Νέος Κόσμος», «Εθνική», «Ελεύθερη Ελλάδα», «Κραυγή», «Αλήθεια», «Ριζοσπάστης», «Αθηναϊκή», «Εθνος», «Απογευματινή», «Ελευθεροτυπία», «Μακεδονία», «Πρώτη» κ.ά.

Ο Βάσος Γεωργίου ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος το 1977 και το 1985. Επίσης, αγωνίστηκε σθεναρά και για τα θέματα των δημοσιογράφων και του Τύπου, αναπτύσσοντας έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και συμμετέχοντας ενεργά σ' όλους τους αγώνες του κλάδου έως και την τελευταία στιγμή του βίου του.

Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Εθνικού Συμβουλίου των Πανελληνίων Ενώσεων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, του Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, καθώς και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της. Τιμήθηκε με ειδική πλακέτα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τα 75 τότε χρόνια ζωής του και τα 55 χρόνια της αγωνιστικής δημοσιογραφικής πορείας του. Επίσης, του είχαν απονεμηθεί το μετάλλιο «Γιούλιους Φούτσικ» από τη Διεθνή Οργάνωση Δημοσιογράφων και άλλες τιμητικές διακρίσεις από τις κυβερνήσεις της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Πολωνίας και άλλων χωρών. Εγραψε και δημοσίευσε πολιτικά άρθρα, ιστορικές και κοινωνιολογικές μελέτες, πεζογραφήματα, απομνημονεύματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις.

Αφήνει αγωνιστικές και δημοκρατικές παρακαταθήκες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο «ενός από τα παλαιότερα και επιφανή μέλη της, του δημοσιογράφου, συγγραφέα και αγωνιστή Βάσου Γεωργίου». Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο, τον αγαπητό φίλο και τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Βάσος Γεωργίου φεύγοντας αφήνει σ' όλους όσοι στάθηκαν τυχεροί και τον γνώρισαν παρακαταθήκες αγωνιστικές και δημοκρατικές. Πάνω απ' όλα, όμως, θα μείνει στη μνήμη μας σαν ο ευγενής, περήφανος και άξιος συνάδελφος».

  • Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει στη μνήμη του Βάσου Γεωργίου 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».
Τίμησαν τη μνήμη της Ηλέκτρας Αποστόλου

Αγωνιστικότητα και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που χρωμάτισαν τη χτεσινή εκδήλωση για τα 59 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου. Η γιορτή διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ και την επιτροπή γυναικών της ΠΟΑΟ για να τιμήσουν τις γυναίκες ηρωίδες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία.

Ποια ήταν όμως η Ηλέκτρα Αποστόλου; Η Αρετή Μήτση, γενική γραμματέας απογόνων των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης ανοίγοντας την εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά για τη γυναίκα - σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής: «Γνήσια θυγατέρα της αδούλωτης Ελλάδας η Ηλέκτρα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, αντιμετωπίζει αλύγιστη τα μαρτύρια των βασανιστών της στην Ειδική Ασφάλεια χωρίς να βγάλει λέξη από το στόμα της. Σήμερα επέτειο του μαρτυρικού θανάτου της Ηλέκτρας σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στη μνήμη όλων των γυναικών που έπεσαν για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και την ευτυχία του λαού μας. Δεκαοχτώ χρόνια πάλεψε η Ηλέκτρα στις γραμμές του ΚΚΕ και σ' όλη της τη ζωή στάθηκε πρότυπο αγωνίστριας».

Μετά το χαιρετισμό του προέδρου του Παραρτήματος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηρακλείου, το λόγο πήρε η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η ζωή και ο θάνατος της Ηλέκτρας πρέπει να μας οδηγούν στο δρόμο της πάλης σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ξεδιπλώνονται σαν ανάγκη και αποτέλεσμα ενός συστήματος που δε βελτιώνεται, παρά μόνο ανατρέπεται».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Ηλέκτρας Αποστόλου, η Χριστίνα Τσεντούρου εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κ. Παπουτσής αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου, η εγγονή της Ηλέκτρας Η. Κανέστρη, η γενική γραμματέας του Σωματείου της ΠΕΑΤΑΘ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος Χρ. Γκόγκογλου, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, η ΚΝΕ Ηρακλείου, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ Ηρακλείου, η Βορειοδυτική Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων Κ. Μαραγκουδάκης κ.ά.

Παραβρέθηκαν οι: Π. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, από το ΚΣ της ΚΝΕ η Ρούλα Τριγάζη, αντιπροσωπείες από πλήθος φορέων και Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, απ' όλη την Αθήνα.

  • Στη μνήμη της αξέχαστης Ηλέκτρας Αποστόλου, ηρωίδας του ΚΚΕ, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 100 ευρώ στο ΚΚΕ.
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Βάσου Γεωργίου προς την οικογένειά του: «Μεγάλη λύπη δοκιμάζω για το θάνατο του Βάσου, παλιού μου συνεργάτη στην Κατοχή, αλλά και μετέπειτα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Βάσου Γεωργίου έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα προς την οικογένειά του: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του αγαπημένου σας πατέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ