ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Τσάι, συμπάθεια και εκβιασμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους αντιμετώπισε με ...«συμπάθεια» την έκκληση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς να πιέσει το Ισραήλ, ώστε να υπάρξουν «παραχωρήσεις», ωστόσο τόνισε ότι κατ' αρχήν «πρέπει να σταματήσει η παλαιστινιακή τρομοκρατία». Ο Αριέλ Σαρόν δε θα μπορούσε να τα πει καλύτερα...

Ο Αμπάς προειδοποίησε, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι «αν το Ισραήλ συνεχίσει να κατέχει παλαιστινιακή γη», οι εχθροπραξίες δε θα πάψουν. Ο Μπους επέμεινε όμως στην εξόντωση των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων αντίστασης κι εξέφρασε την «εμπιστοσύνη του» στην κυβέρνηση Αμπάς, που αποτελείται, όπως είπε, από ανθρώπους που «κάνουν αυτά που λένε». Μόνον έτσι, είπε, μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε «δύσκολα» ζητήματα. Την ίδια ώρα, ο Μπους είπε πως θα «πιέσει» τον Αριέλ Σαρόν, τον οποίο θα δεχτεί στο Λευκό Οίκο την επόμενη Τρίτη, για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, που εγγίζουν τους 8.000. Ωστόσο, ταυτίστηκε με τη θέση του Σαρόν:«Ασφαλώς ουδείς θα ήθελε να βγάλει ψυχρούς δολοφόνους από τη φυλακή. Δε θα ζήταγα ποτέ από κανέναν σε καμία κοινωνία να απελευθερώσει κάποιον κρατούμενο, ο οποίος θα διέπραττε στη συνέχεια τρομοκρατικές πράξεις». Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ξερά στον Αμπάς:«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ξεριζωθεί κάθε τρομοκρατική δράση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα».

Ως «καρότο» προς τους Παλαιστίνιους, ο Μπους δεσμεύτηκε σε μέτρα με στόχο τη «βελτίωση της οικονομικής κατάστασης» των Παλαιστινίων και ο Αμπάς εξέφρασε τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησής του για τα 20 εκατομμύρια δολάρια, που η Ουάσιγκτον αποδέσμευσε υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), ποσόν, ωστόσο, που αποτελεί σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας, που οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ ετησίως...

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα καταστρέψει τρία μπλόκα (ολόκληρα;) και θα τα επιστρέψει στην κυριαρχία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η συνάντηση έγινε εν μέσω του θορύβου από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, προβλέποντας ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους πριν το 2005 είναι «δύσκολη» κι αποκαλώντας τον Γιάσερ Αραφάτ«αποτυχημένο», διότι «δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που δόθηκαν στην κυβέρνησή του»...

Ο Μπους είπε ότι «ο εποικισμός πρέπει να σταματήσει αμέσως» από πλευράς Ισραήλ και ότι «η καταπάτηση της αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσει». Επίσης, τάχθηκε εναντίον της κατασκευής του «τείχους ασφαλείας», που οραματίζεται η κυβέρνηση Σαρόν και τόνισε ότι «ο παλαιστινιακός λαός θέλει ειρήνη».

Περίπου την ώρα που ακούγονταν στην αμερικανική πρωτεύουσα, διά στόματος Μπους, οι λέξεις «Αξιοπρέπεια» και «Ειρήνη», ένα αυτοκίνητο έφθανε σε μπλόκο του ισραηλινού στρατού, στη Δυτική Οχθη. Το αυτοκίνητο έκοψε ταχύτητα. Αλλα αυτό δεν έφθανε σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος άνοιξε πυρ. Τα πυρά του κομμάτιασαν το κεφάλι ενός 4χρονου παιδιού και τραυμάτισαν δύο αδελφάκια του. Πρόκειται για «ατύχημα», είπε ο Ισραηλινός στρατός. Ασφαλώς...

Προχθές βράδυ, ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του στρατού της Παλαιστινιακής Αρχής, στρατηγός Μούσα Αραφάτ - εξάδελφος του Παλαιστίνιου ηγέτη - γλίτωσε την τελευταία στιγμή από επίθεση με ρουκέτες εναντίον του γραφείου του στη Γάζα, από «άγνωστους»...

ΛΔ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ - ΙΑΕΑ
Προειδοποιήσεις...

ΒΙΕΝΝΗ, ΠΙΟΝΓΙΑΓΚ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ και ΠΕΚΙΝΟ.--

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ΛΔ Κορέας«θα αυτοανακηρυχτεί πυρηνική δύναμη την 9η Σεπτέμβρη», στην επίσημη επέτειο της ίδρυσης της χώρας, δήλωσε χθες στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti» στέλεχος της γραμματείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Οι πληροφορίες του αξιωματούχου της ΙΑΕΑ -ο οποίος δεν κατονομάζεται- προέρχονται από «διπλωματικές πηγές», σύμφωνα με το RIA.

Ο πολιτικός αναλυτής του RIA, Ντμίτρι Κόζιρεφ, σημειώνει ότι θα πρόκειται για μια «κατανοητή» κίνηση από πλευράς Πιονγιάνγκ, αν αποτύχει ο νέος γύρος συνομιλιών στο Πεκίνο στις αρχές Σεπτέμβρη. Στο ταξίδι του Κινέζου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ντάι Μπίνγκο, οι ΗΠΑ έκαναν σαφές ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών θέτοντας ως όρο η Πιονγιάνγκ να «εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα». Οι σκληροπυρηνικοί της κυβέρνησης Μπους δε θέλουν συμφωνία με τη ΛΔ Κορέας, κι επιδιώκουν να τορπιλίσουν τις συνομιλίες πριν καν γίνουν. Ο Κόζιρεφ διερωτάται σε τι θα ωφελούσε η κήρυξη άλλου ενός πολέμου από την αμερικανική διοίκηση - για λόγους που αφορούν περισσότερο την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ: «οι πύραυλοι "Κρουζ" και τα άλλα "έξυπνα όπλα" δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό δυναμικό της Βόρειας Κορέας. Ουδείς γνωρίζει ποιοι θα είναι οι στόχοι τους».

Η κυβέρνηση Μπους κλιμακώνει την κρίση με την Πιονγιάνγκ, λέει ο Κόζιρεφ, όχι το αντίστροφο: απόδειξη, το τι συνέβαινε πριν αναλάβει τα ηνία: οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας βελτιώνονταν, το διεθνές περιβάλλον επίσης, οι διαφορές όδευαν προς επίλυση. Αλλά η ψευδαίσθηση των «ιεράκων» ότι μπορούν να λύσουν τα πάντα διά της διπλωματίας των πυραύλων αντέστρεψε την κατάσταση.

Στο μεταξύ, η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας για την 50ή επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας Εκεχειρίας της Κορέας, που μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο KCNA, αποδίδει στις ΗΠΑ «προετοιμασίες νέου πολέμου». Μεταξύ άλλων, τους επιρρίπτει ευθλυνες για τον εξοπλισμό της Νότιας Κορέας με συμβατικά και πυρηνικά όπλα, για την ενίσχυση του διεθνούς εμπορικού αποκλεισμού της ΛΔ Κορέας, κι τις επανειλημμένες παραβιάσεις της Συμφωνίας Εκεχειρίας. Η ανακοίνωση καταλήγει χαρακτηρίζοντας «αυτοκαταστροφική» την πολιτική Μπους.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ασθμαίνουν» οι κατακτητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στοχοπροσηλωμένες στην επίτευξη του «ανώτατου στόχου» αυτού του πολέμου, τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, είναι οι κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να αναστηλώσουν το ηθικό των κατακτητών, που έχει υποστεί καθίζηση εξαιτίας του σφοδρού αντάρτικου που αντιμετωπίζει.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν χθες, βάσει στοιχείων «πληροφοριοδοτών», με μια επιδρομή νότια του Τικρίτ, όπου συνελήφθησαν αρκετοί άνδρες που πιστεύεται ότι είναι ένα τμήμα από το απόσπασμα της προσωπικής φρουράς του Ιρακινού πρώην Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ρέι Οντιέρνο, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, που πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι συνεχίζουμε να σφίγγουμε τη θηλιά». Μία ακόμη επιδρομή με στόχο τη σύλληψή του έγινε χθες στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι επιχειρήσεις αυτές συνδυάζονται με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης του αιματηρού για τις κατοχικές δυνάμεις ανταρτοπολέμου. Τα ξημερώματα, Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 16 άτομα σε επιδρομή στα βόρεια της Βαγδάτης. Δύο από τους συλληφθέντες πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από ενέδρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τη Δευτέρα ένας Αμερικανός στρατιώτης κι ένας Ιρακινός διερμηνέας.

Στο μεταξύ, προκειμένου να πείσουν όσους εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν πράγματι ο Ουντάι και ο Κουσάι Χουσεΐν είναι νεκροί, οι ΗΠΑ έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα βίντεο με τα πτώματα των δύο ανδρών από το στρατιωτικό νεκροτομείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Τέλος, στις παράπλευρες «απώλειες» που είναι οι «επιθέσεις» κατά των πολιτικών ηγεσιών των κατακτητών, δηλαδή της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μία ακόμα απογοητευτική για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας χθες. Σύμφωνα με έρευνα της YouGov, που δημοσιεύεται στην Daily Telegraph, το 47% δεν πιστεύει τον Μπλερ, ενώ το 68% κάνει λόγο για «κουλτούρα απάτης στην κυβέρνηση». Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 22 και 24 Ιουλίου, μετά την «παράδοξη αυτοκτονία» του δρ Ντέιβιντ Κέλι, η οποία έχει προκαλέσει σάλο στη βρετανική και παγκόσμια κοινή γνώμη.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Αρχισε η επέμβαση

Αυστραλοί περιπολούν στη Χονιάρα. Η επέμβαση στα νησιά του Σολομώντα ξεκίνησε...

Associated Press

Αυστραλοί περιπολούν στη Χονιάρα. Η επέμβαση στα νησιά του Σολομώντα ξεκίνησε...
ΧΟΝΙΑΡΑ.-«Χωρίς επεισόδια» κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επέμβασης διεθνούς δύναμης υπό την ηγεσία της Αυστραλίας στα Νησιά του Σολομώντα, καθώς, όπως έλεγαν κάτοικοι των απομονωμένων νησιών, οι ένοπλοι και οι γκάγκστερ αποσύρθηκαν στην ενδοχώρα. Οι δυνάμεις επέμβασης - κυρίως από την Αυστραλία και τη Γουινέα - πραγματοποίησαν περιπολίες, έστησαν αρχηγεία και διόρισαν φρουρά για τον πρωθυπουργό της χώρας Αλαν Κεμακέζα.

Την ίδια ώρα, ο Αυστραλός διπλωμάτης Νικ Ουόρνερ δήλωσε στο ραδιόφωνο του ABC ότι η επέμβαση «δε θα είναι σύντομη» - κάθε άλλο: Η διάρκειά της αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 χρόνια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ