ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 50ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΔΑ
Οταν η Ιστορία δικαιώνει...

Ολοι παρόντες, 50 χρόνια μετά...

Associated Press

Ολοι παρόντες, 50 χρόνια μετά...
ΑΒΑΝΑ.--

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Νησιού της Επανάστασης. Ηταν 26 του Ιούλη 1953 και οι πρώτες ομάδες, αποτελούμενες από λίγες χούφτες επαναστατών, μόλις 160, και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτίθενται στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγο δε Κούμπα.

«Οσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

Με τούτα τα λόγια έκλεισε την ιστορική του απολογία, στις 6 του Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, κατηγορούμενος για την επίθεση στη Μονκάδα, στις 26 του Ιούλη του ίδιου έτους, που σκοπό είχε να ξεσηκώσει το λαό του νησιού εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Κι όμως, τότε, κανείς δεν πίστευε πως η δικαίωση βρισκόταν πολύ κοντά. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση στο σωφρονιστήριο του Λος Πίνος που σήμερα ονομάζεται Ισλα δε Χουβεντούδα.

Το 1955, στις 15 του Μάη, ο Κάστρο αποφυλακίστηκε και στις αρχές Ιούλη αναχώρησε για το Μεξικό, όπου οργάνωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, από τις τάξεις της οποίας βγήκαν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της Κουβανέζικης Επανάστασης, όπως ο Καμίλο Σιενφουέγος, ο Χουάν Αλμέιδα και φυσικά o Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ουσιαστικά όμως η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, με οδηγό τις επαναστατικές δυνάμεις του κινήματος της 26ης του Ιούλη, που κατέληξε στη Νίκη της Επανάστασης, την 1η του Γενάρη του 1959.

Η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί μισό αιώνα, αλλά κυρίως γιατί το σχέδιο ανατροπής της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας εκ μέρους των ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και μήνες σε πλήρη εξέλιξη. Ομως, οι Κουβανοί απαντούν «Μέχρι την τελική νίκη, για πάντα», όπως θα πράξουν και πάλι σήμερα στο Σαντιάγο δε Κούμπα, όπου θα κορυφωθούν και οι επετειακές εκδηλώσεις. Και εξακολουθούν να μιλούν με το ίδιο πάθος και την ίδια πεποίθηση για την επανάσταση, όπως τότε, τη μέρα που έγινε η επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα. Ετσι ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε λακωνικά και αποφασιστικά: «Ξεκινάμε την επανάσταση»...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σάλος από την έκθεση για την 11η Σεπτέμβρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αποτυχής» χαρακτηρίζεται η προσπάθεια αποτροπής των «τρομοκρατικών χτυπημάτων» της 11ης Σεπτέμβρη, και η ευθύνη επιμερίζεται σχεδόν ισομερώς στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως το FBI και η CIA. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έκθεση του Κογκρέσου για την 11η Σεπτέμβρη. Φυσικά, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η επιτροπή του Κογκρέσου... Πάντως, η διεθνής κοινή γνώμη ολοένα και απομακρύνεται από το ενδεχόμενο της «τρομοκρατικής επίθεσης». Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη δημοσκόπηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, 3 στους 10 Γερμανούς πιστεύει ότι πίσω από την 11η Σεπτέμβρη βρίσκεται η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση...

Οσον αφορά, πάντως, στο πόρισμα κατά το βρετανικό BBC, το Κογκρέσο υποστηρίζει ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε επιτευχθεί ο ορθός συνδυασμός «ικανότητας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και τύχης». Στην έκθεση των 800 σελίδων, πολλές από τις οποίες περιέχουν απόρρητες πληροφορίες, επικρίνεται το FBI και η CIA για προβληματική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία, που να προσδιορίζει το χρόνο, ή τον τόπο της επίθεσης.

Το Κογκρέσο αποκαλύπτει, δε, πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες και που δεν αξιοποιήθηκαν. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι είχε περιέλθει σε γνώση της CIA πως δύο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτέμβρη είχαν επαφές με πληροφοριοδότη του FBI, αλλά το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών δεν ενημερώθηκε σχετικά.

Επίσης, σε έκθεση υπηρεσίας πληροφοριών κατονομάζεται ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, που θεωρείται εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη, και σημειώνεται ότι αναζητούσε άτομα που θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν σε χτύπημα. Ενώ διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην οικονομική ενίσχυση των αεροπειρατών. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το κεφάλαιο σχετικά με τη Σαουδική Αραβία παραμένει απόρρητο, προκαλεί σάλο.

Καταρχήν, η Σαουδική Αραβία αντέδρασε με οργή στις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της σε έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Μέσω του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ, Πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, χαρακτήρισε κακόβουλες και εξόφθαλμα αστήρικτες τις κατηγορίες που διατυπώνονται για το ρόλο της χώρας του στις επιθέσεις. Αναφερόμενος στο σχετικό «μυστικό» κεφάλαιο της έκθεσης ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει τίποτε να κρύψει, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει σε λευκές σελίδες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κλιμακώνονται αγώνες και επιθέσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ολοι στους δρόμους «για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων πετρελαίου και τηλεπικοινωνιών, "Ecopetrol" και "Telecom"» καλούν τα εργατικά συνδικάτα και όρισαν την 25η Ιούλη, ως μέρα κοινωνικής αντίστασης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Αλβάρο Ουρίμπε.

Ουσιαστικά η κινητοποίηση της Πέμπτης αποτελεί την αυλαία μιας σειράς εντεινόμενων κινητοποιήσεων εν αναμονή της μεγάλης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, για τις 12 Αυγούστου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις περικοπές των μισθών, την αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τις δολοφονίες συνδικαλιστών.

Δολοφονίες, που αποτελούν ενδημικό στοιχείο της Κολομβίας. Για την ακρίβεια οι δολοφονίες είναι ο τρόπος που η άρχουσα τάξη της Κολομβίας και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, προτιμούν για να φιμώσουν τους εργατικούς αγώνες. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την καταγραφή της Κεντρικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων (CUT), σχεδόν 500 συνδικαλιστές έχουν δολοφονηθεί μέσα σε τρία χρόνια. Ο Κάρλος Μπαρέρο, μέλος του συνδικάτου του τομέα της υγείας στο βορρά (ANTHOC), από προχθές είναι ο 497ος δολοφονημένος από το 2000. Ο Μπαρέρο δολοφονήθηκε μόλις βγήκε από το σπίτι του την ώρα που πήγαινε στο νοσοκομείο της Μπαρανκίγια, δήλωσε ο Κάρλος Χερνάντες, πρόεδρος του ANTHOC και πρόσθεσε ότι «η εκτέλεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τις καταγγελίες μας περί διαφθοράς».

Παράλληλα, ξεκίνησε την Τρίτη, παγκόσμια καμπάνια Μποϊκοτάζ της «Coca-Cola», διάρκειας ενός χρόνου, σε συμπαράσταση του συνδικάτου τροφίμων και ποτών της Κολομβίας που έχει υποστεί διώξεις, απολύσεις και δολοφονίες συνδικαλιστών του από τον αμερικανικό κολοσσό. Οπως δηλώνει το ίδιο το Κολομβιανό συνδικάτο, Sinaltrainal: «η μάχη μας γίνεται για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και για την ευημερία όλων, γι' αυτό προωθούμε τον "πόλεμο κατά του πολέμου", συμβάλλουμε στο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, συμμετέχουμε στη μάχη κατά της FΤΑΑ και μοιραζόμαστε όλες τις πρωτοβουλίες των οργανώσεων που οδηγούν τον κόσμο στο δρόμο της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας».

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδηλώσεις ενημέρωσης - αλληλεγγύης στην Κούβα οργανώνουν ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας και με ομιλητή τον γενικό γραμματέα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Κωνσταντίνο Τουμασάτο, στις 29/7 στο Δήμο Ραχών, στις 30/7 στο Δήμο Ευδήλου και στις 31/7 στο Δήμο Αγ. Κηρύκου. Ωρα έναρξης των εκδηλώσεων 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ