ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συναντήσεις της ΚΕΔΚΕ με αρχηγούς των κομμάτων

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έχει συνάντηση σήμερα στη 1 μ.μ. η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Χτες έγιναν συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα.

Σήμερα οι Δήμοι της χώρας απειλούνται με λουκέτο, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών. Χρηματοδοτούνται με ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό (μόλις το 2,74%), φορτώνονται συνεχώς με νέες αρμοδιότητες χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενώ οι παρανόμως παρακρατηθέντες από το κράτος πόροι που τους ανήκουν, φτάνουν πλέον τα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Οι πόροι αυτοί έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 1829/89 και η αυθαίρετη παρακράτησή τους ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του νόμου.

Η κυβέρνηση εμμένοντας σταθερά στην πολιτική της για τη μετατροπή των Δήμων σε επιχειρήσεις που θα πωλούν στους δημότες - πελάτες τους υπηρεσίες και θα αντλούν έσοδα μέσω τελών και φόρων, αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρέους, αλλά είπε ότι υπάρχει θέμα αλλαγής ή ακόμα και κατάργησης του ν. 1829. Για να χρυσώσει το χάπι είπε ότι θα δοθούν 310 εκατ. ευρώ (περίπου 10 δισ. δραχμές).

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που μεταφέρει τεράστια οικονομικά βάρη στους δημότες, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) αρνείται ουσιαστικά να κινητοποιήσει τους Δήμους για διεκδικήσεις, στηρίζοντας έτσι την κυβερνητική πολιτική. Αντί γι' αυτό αποφάσισε έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 27-28 Αυγούστου.

Με δηλώσεις του, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «για μας είναι αυτονόητη δέσμευση η καταβολή στους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης των θεσμοθετημένων πόρων τους και η πλήρης εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι «επιβάλλεται η κυβέρνηση να δώσει κατ' αρχήν μια ουσιαστική έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αμέσως μετά και σε συνεργασία με τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, να σχεδιαστεί η νέα διοικητική δομή της χώρας που να περιλαμβάνει και νέους στόχους στη βάση του ν.1828, αυτοτελούς χρηματοδότησης και πόρων προς την αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών».


«ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Λύση οι αγωνιστικές διεκδικήσεις

Απάντηση της παράταξης στην απόφαση της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης να αναρτηθούν μαύρες σημαίες στα δημαρχεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά χάλια των δήμων

Το υποκριτικό και όψιμο ενδιαφέρον της διοίκησης της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και του προέδρου της δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά χάλια της ΤΑ αναρτώντας μαύρες σημαίες στα δημοτικά καταστήματα, καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Σημειώνοντας μάλιστα πως ακόμη και η μορφή αγώνα που επέλεξαν παροπλίζει για μια ακόμη φορά το λαό της Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας του το αυτονόητο δικαίωμα της υπεράσπισης μιας πόλης που δε θα ζει στον αστερισμό της ανεργίας, της ακρίβειας, της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης, της όξυνσης του προβλήματος των ναρκωτικών, της έλλειψης σχολικής στέγης κλπ.

Η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» καλεί να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της πόλης και των δημοτών και τονίζει πως δεν πείθουν κανέναν για την πολιτική και κομματική τους ανιδιοτέλεια. Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, σύμφωνα με δηλώσεις του, σαν πρόεδρος της ΤΕΔΚ, "πενθεί" και προτρέπει τους δημάρχους να κρεμάσουν μαύρες σημαίες στους δήμους και σαν δήμαρχος Θεσσαλονίκης πανηγυρίζει συμμετέχοντας στις φιέστες εγκαινίων, επικροτώντας με την παρουσία του την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική απέναντι στην ΤΑ. Επί σειρά ετών δεν πήραν καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων από το 1990 και αύξηση των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αναφερόμενη στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΤΑ, η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» σημειώνει πως κύριος υπεύθυνος είναι η πολιτική που χρόνια τώρα υλοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σήμερα αναγνωρίζεται από όλους μας ότι: α) Τα έσοδα της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τους ΚΑΠ είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της. β) Οτι κι από αυτά γίνονται τεράστιες και παράνομες παρακρατήσεις που ξεπερνούν τα 3 τρισ. δραχμές. Η οικονομική επάρκεια της ΤΑ μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν θα έχει στη δικαιοδοσία της σημαντικά ποσά επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού (σήμερα τουλάχιστον διπλάσιου του σημερινού 2,7%), και να αυξάνουν, ώστε να αντιστοιχούν στην εύρυθμη λειτουργία και στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της ΤΑ. Αυτή είναι η λύση μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει σήμερα οι δήμοι, το οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται να "λύσει" με μια "έκτακτη ενίσχυση" που απλά θα μεταθέτει το πρόβλημα και θα αξιοποιηθεί προεκλογικά».

Η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» υπογραμμίζει ότι «σήμερα με την όξυνση του προβλήματος δε δικαιολογείται η μη διεκδίκηση των κλεμμένων πόρων» και γι' αυτό απαιτείται «τα συλλογικά όργανα της ΤΑ να διαμορφώσουν μια διεκδικητική αντίληψη μαζί με το λαό, για το λαό». Γιατί, «δεν μπορούν να θεωρηθούν ως λύσεις οι κατευθύνσεις που επιδιώκουν τη λειτουργία της ΤΑ ως επιχείρησης. Δε νοείται η οικονομική επάρκεια της ΤΑ να στηρίζεται: στην πρόσθετη φορολογία των δημοτών, στην ανταποδοτικότητα υπηρεσιών και μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα, στην πρόσθετη πληρωμή από τους δημότες υπηρεσιών αποκλειστικής οικονομικής ευθύνης του κράτους».


ΒΟΙΩΤΙΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Τα προεκλογικά εγκαίνια δε λύνουν τα προβλήματα της Υγείας

Περιοδεία στα πλαίσια των προεκλογικών κυβερνητικών εξορμήσεων στη Βοιωτία και την Εύβοια, σε μια επιχείρηση να ανατραπεί η αρνητική για την κυβέρνηση εικόνα που προκαλούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα και στους δυο νομούς, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής.

Ο υπουργός εγκαινίασε τα Εξωτερικά Ιατρεία Ουσιοεξαρτήσεων στα νοσοκομεία της Χαλκίδας και της Λιβαδειάς, που στα πλαίσια της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών που προωθεί ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) θα εφαρμόσουν πρόγραμμα χορήγησης βουπρενορφίνης σε 80 και 100 άτομα, αντίστοιχα, τα οποία είναι εξαρτημένα από οπιούχα. Ο Κ. Στεφανής επισκέφτηκε ακόμα τα νοσοκομεία Χαλκίδας και Θηβών και το Τμήμα Μαστογράφου στο νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Τα όποια εγκαίνια βέβαια δεν μπορούν να αναστρέψουν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των δυο νομών, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οπως υπογραμμίζουν με ανακοινώσεις τους οι Νομαρχιακές Επιτροπές (ΝΕ) Εύβοιας και Βοιωτίας του ΚΚΕ, οι ελλείψεις είναι τεράστιες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των νομών να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα ακόμα και για τα πιο απλά περιστατικά.

Το νοσοκομείο της Χαλκίδας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, ενώ δεν υπάρχουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και αξονικός τομογράφος. Επίσης, τα τέσσερα ΚΥ του νομού Εύβοιας υπολειτουργούν εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ τεράστιες προσπάθειες καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό στα νοσοκομεία - ΚΥ Καρύστου και Κύμης, για να κρατηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν σε κάποιο επίπεδο.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς, ενώ υπάρχει, δε λειτουργεί αξονικός τομογράφος, με αποτέλεσμα να θησαυρίζει το αντίστοιχο ιδιωτικό κέντρο, ενώ, στο νέο νοσοκομείο της Θήβας, η κυβέρνηση καθυστερεί την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και τον εξοπλισμό με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ