ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ
«Κόκκινη κάρτα» από το ΣτΕ

Προσωρινό (με μόνιμο φόντο) στοπ στις ορέξεις κάποιων επιχειρηματιών, που με αφορμή το γήπεδο της ΑΕΚ σχεδιάζουν να πολλαπλασιάσουν τα πλούτη τους σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών στη Ν. Φιλαδέλφεια, έβαλε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου και κατοίκων και ανέστειλε κάθε εργασία ως τις 5/11, ημέρα που θα εκδικαστεί η κύρια προσφυγή.

Το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ κατ' αρχήν δέχτηκε τις ελλείψεις σε βασικά προαπαιτούμενα (π.χ. περιβαλλοντική μελέτη), τις παρανομίες, όπως π.χ. την παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης, αλλά και ότι το έργο δε σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετσι πλέον θεωρείται απίθανο, αν όχι αδύνατο, να υλοποιηθούν τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί. Εκτός των άλλων, δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο να είναι έτοιμο το γήπεδο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (αν δεχτούμε ότι σχετιζόταν). Αρα δεν υφίστανται και τα προνόμια που αυτή η επίκληση συνεπάγονταν. Επίσης, βάσει των νέων δεδομένων, η πιθανολόγηση ότι και του χρόνου οι «κιτρινόμαυροι» δε θα έχουν τη δική τους έδρα, γίνεται σιγουριά. Ετσι δικαιώνονται κάποιοι από τη διοίκηση που έχουν ετοιμάσει την αίτηση χρήσης του Ολυμπιακού Σταδίου...

Οι παραπάνω εξελίξεις και οι συνέπειές τους αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των... ταγών της ομάδας αλλά και της Πολιτείας. Οι πρώτοι δε δίστασαν για να κερδοσκοπήσουν στην «πλάτη» της ΑΕΚ να θυσιάσουν ένα (μάλλον το σημαντικότερο) από τα περιουσιακά της στοιχεία αλλά και πλεονέκτημα, που ήταν η ισχυρή έδρα. Η δεύτερη, για να κάνει τα δικά της μικροπολιτικά παιχνίδια, που επέτρεψε να γκρεμιστεί το γήπεδο χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες και νόμιμες προϋποθέσεις ανέγερσης του νέου γηπέδου. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η διοίκηση της ΠΑΕ δεν είχε τοποθετηθεί για τις νέες εξελίξεις.

  • Τελικά διευθετήθηκε το θέμα Ναλιτζή. Η ιταλική Ομοσπονδία έστειλε την ελευθέρας του και η ΕΠΟ του εξέδωσε δελτίο. Πάντως ο Μπάγεβιτς δεν μπορεί να χαρεί απόλυτα αφού ο Ιβιτς νιώθει ενοχλήσεις στη μέση και η συμμετοχή του στο παιχνίδι με το Αιγάλεω είναι υπό αμφισβήτηση.
ΠΑΟ
Πίστωση χρόνου

Στη σύσκεψη που είχε με τους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ, Αργύρης Μήτσου, με δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. «Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Είναι αλήθεια ότι στα φιλικά αλλά και στον αγώνα Κυπέλλου είχαμε κάποιες αντιδράσεις από τον κόσμο. Ομως στη σύσκεψη που είχαμε με τους οργανωμένους οπαδούς, τα πράγματα πήγαν καλά. Είχαμε μια καλή επαφή μεταξύ μας. Πρέπει να βάλουμε τελεία σε όσα έγιναν. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε το πρωτάθλημα με γκρίνια. Εάν θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε πρέπει να υπάρχει συσπείρωση και υποστήριξη προς την ομάδα. Να τη στηρίξουν σε ολόκληρη την περίοδο. Στο τέλος, ο καθένας από μας μπορεί να κάνει την κριτική του», είπε ο «ισχυρός» άνδρας των «πρασίνων» και συνέχισε: «Κατανοώ πλήρως τους οπαδούς. Επιτυχία είναι μόνο το πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια δεν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, όμως από την άλλη δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε τις επιτυχίες στην Ευρώπη. Μαζέψαμε τους περισσότερους βαθμούς για την Ελλάδα. Βέβαια, είναι δικαιολογημένη η πικρία των φιλάθλων για τον τρόπο που χάθηκε το πρωτάθλημα. Ομως αν συνεχίσουν έτσι, θα χαθεί και το όγδοο. Και από την πλευρά των οπαδών, υπήρξε κατανόηση και ήταν σύμφωνοι. Δεν υπήρξε διάσταση απόψεων. Δε διαπίστωσα κάτι διαφορετικό».

Οσο για αυτούς που επιμένουν στις αποδοκιμασίες, ο κ. Μήτσου τους ζήτησε να κάνουν ότι και η «Original» στην περίπτωση της ΑΕΚ. «Οσοι θέλουν να διαμαρτύρονται, θα ήταν καλύτερο να είναι έξω από το γήπεδο, όπως η "Original". Νομίζω είναι φρονιμότερο, και αυτοί συμφώνησαν μαζί μου. Κατεγράφη η πικρία, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρθηκε και στις μεταγραφές. «Ο καθένας κρίνει διαφορετικά. Πολλές φορές τα ρεπορτάζ είναι υπερβολικά. Είχα πει ότι θα αποκτούσαμε ένα μεγάλο δεκάρι, έναν παίκτη ηγέτη. Μπορεί να το πείτε όπως το γράψατε, ότι ήταν επικοινωνιακό λάθος. Ο Παναθηναϊκός, όμως, προχώρησε σε μια ανανέωση και απέκτησε ποδοσφαιριστές στις θέσεις που θέλαμε. Οι παίκτες που ήρθαν δεν αποκτήθηκαν τυχαία. Πρέπει να κάνει υπομονή ο φίλαθλος. Να ηρεμήσει η ομάδα» είπε, ενώ ζήτησε και ο ίδιος από την πλευρά του πίστωση χρόνου... «Οταν αλλάζει η κεφαλή μια διοίκησης, δεν μπορεί να την κρίνεις αμέσως. Είμαι νέος στην προεδρία και νομίζω ότι χρειάζεται μια πίστωση χρόνου».

Προσφυγή σε βάρος του Παναθηναϊκού κατέθεσε στην ΕΠΑΕ ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ζητώντας 180 εκατομμύρια δραχμές που όπως υποστηρίζει του οφείλονται από το συμβόλαιο που είχε με τους πράσινους. Ο διεθνής επιθετικός της ΑΕΚ ζήτησε με την προσφυγή του το συγκεκριμένο ποσό, τονίζοντας ότι από την τελευταία δόση του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό που έληξε τον περασμένο Φλεβάρη, έχει εισπράξει μόνο 20 από τα 200 εκατομμύρια. Από τον Παναθηναϊκό υποστηρίζεται ότι υπήρξε ήδη επαφή με τον Λυμπερόπουλο, συμφωνήθηκε να τακτοποιηθεί το θέμα και ο παίκτης θα αποσύρει την προσφυγή.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ικανοποίηση Ιωαννίδη

Τι κι αν έχασε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε στη διάρκεια της μίνι περιοδείας της ανά τη Νότια Ευρώπη; Η Εθνική μας απέδειξε και σε αυτό το εφταήμερο ταξίδι ότι έχει τις δυνατότητες να διακριθεί στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας. Και κυρίως έδειξε μαχητικότητα και χαρακτήρα. «Αυτοί οι παίκτες είναι πολύ σκληροί για να λυγίσουν», είπε αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής από το Βελιγράδι ο Γιάννης Ιωαννίδης, προσθέτοντας: «Το σημαντικό που βγαίνει από αυτό το ταξίδι είναι ότι οι παίκτες ενέταξαν τον εαυτό τους μέσα στο πνεύμα της ομάδας. Δείξαμε χαρακτήρα και είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια που κάναμε χτες στον αγώνα με τη Σερβία. Οσοι είδαν το παιχνίδι και ξέρουν να εκτιμούν καταλαβαίνουν τι εννοώ. Είμαστε πολύ καλοί και τα παιδιά δείχνουν να αφομοιώνουν αυτά που τους ζητάμε».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την ομαδικότητα και τη μαχητικότητα που επέδειξαν οι διεθνείς, παρά τις αντιξοότητες. Αντιξοότητες που δεν ήταν λίγες, ξεκινώντας από την ταλαιπωρία από τις συνεχόμενες μετακινήσεις, που ήρθε να προστεθεί στη φυσιολογική κούραση από την προετοιμασία και φάνηκε κυρίως στους δύο αγώνες με τη Σερβία-Μαυροβούνιο. Ειδικά δε στον πρώτο εξ αυτών, οι διεθνείς μας προέρχονταν από μια μικρή οδύσσεια, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τρία αεροπλάνα και δύο πούλμαν(!) μέχρι να φτάσουν στο Βρσατς και να αντιμετωπίσουν άμα τη αφίξει τους και χωρίς να ξεκουραστούν καθόλου τους Σέρβους. Παρ' όλα αυτά και παρά τις απουσίες των Τσακαλίδη, Ντικούδη, Παπαλουκά και Χατζηβρέττα, επί 35 λεπτά κόντραραν στα ίσια τους πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου και έχασαν επειδή δέχτηκαν τρία τρίποντα μέσα σε διάστημα ενός λεπτού από έναν αντίπαλο σαφώς πιο ξεκούραστο και φρέσκο.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Μάκης Ευθυμιάδης του Συνδέσμου Διαιτητών Δράμας κληρώθηκε να διευθύνει το πρώτο ντέρμπι της περιόδου στην Α' Εθνική ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα σφυρίξουν: Αιγάλεω - ΑΕΚ (Τεροβίτσας), Παναθηναϊκός - Ξάνθη (Μπριάκος), Ιωνικός - Καλλιθέα (Καρατζάς), Ακράτητος - Αρης (Τσαχειλίδης), Ηρακλής - ΟΦΗ (Γερμανάκος), Προοδευτική - Χαλκηδόνα (Κασναφέρης), Πανιώνιος - Πανηλειακός (Γεωργόπουλος).

ΣΤΙΒΟΣ
Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της ελληνικής αποστολής που βρίσκεται ήδη στο Παρίσι ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που ξεκινά το προσεχές Σάββατο. «Στόχος μας στο Παρίσι είναι να κατακτήσουμε 2 τουλάχιστον μετάλλια και να μπουν στους τελικούς δέκα αθλητές μας. Με την προσθήκη στην ομάδα και των νέων ταλαντούχων παιδιών πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε στις δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του Α΄ γκρουπ των αθλητών ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οδυσσέας Παπατώλης. Με το πρώτο κλιμάκιο της ελληνικής ομάδας δεν αναχώρησε η σφυροβόλος Ευδοκία Τσαμόγλου, η οποία αποφάσισε να μεταβεί στο Παρίσι την Κυριακή 24 Αυγούστου μαζί με τον προπονητή της Γιάννη Χριστόγλου.

ΠΑΟΚ
Τόπο στα νιάτα

Αισιόδοξος πως αν η ομάδα του αποδώσει σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες μπορεί «να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό» στο ντέρμπι της πρεμιέρας στην, κεκλεισμένων των θυρών, Τούμπα εμφανίστηκε ο Λεωνίδας Βόκολος. Ο κεντρικός αμυντικός του «Δικέφαλου του Βορρά» εξέφρασε τη βεβαιότητα, μιλώντας στο «Supersport FM», ότι οι «ασπρόμαυροι» μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες ενός ντέρμπι παρά το γεγονός ότι έχουν στις τάξεις τους πολλούς νέους παίκτες. «Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς, ο Ολυμπιακός είναι σπουδαία ομάδα και αδιαμφισβήτητα το παιχνίδι αυτό είναι ένα ντέρμπι. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία και το μόνο που μένει είναι να ενσωματωθούν γρήγορα. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα και σαφώς μπορεί να σταθεί ως ίσος προς ίσο με τον πρωταθλητή», είπε ο Βόκολος. Ο πρώην διεθνής άσος σχολίασε και την πρόκριση της ομάδας του εναντίον της Λάρισας στο Κύπελλο (3-0) κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα: «Το ότι καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου, για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Η ομάδα έπαιξε με μεγάλη σοβαρότητα και αυτό ήταν το καλύτερο. Βέβαια, έγιναν κάποια λάθη αλλά αυτά συμβαίνουν σε ένα παιχνίδι. Στην ουσία, το σημαντικότερο που μετράει για εμάς είναι η πρόκρισή μας στην επόμενη φάση του Κυπέλλου» κατέληξε.

Στο μεταξύ ευχαριστήρια ανακοίνωση εξέδωσε την Τετάρτη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με αφορμή την απόφαση του Γιώργου Γεωργιάδη να μην διεκδικήσει το ποσό των 560.000 ευρώ που του οφείλονταν από τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ