ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους θέλουν χωρίς επιδότηση

Η ΕΕ σχεδιάζει να κόψει την επιδότηση λαδιού για όσους καλλιεργούν μέχρι ένα στρέμμα ή έχουν μέχρι 15 ελαιόδεντρα!

Καινούρια «φασούλια» σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας και των μικρών ελαιοπαραγωγών βγαίνουν μέρα με τη μέρα, όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης των νέων προτάσεων της ΕΕ για το λάδι. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά τη σύσκεψη της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για να διαμορφώσει υποτίθεται σθεναρές διαπραγματευτικές θέσεις ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου, οι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 15 ελαιόδεντρα ή μέχρι ένα στρέμμα, δε θα δικαιούνται επιδότησης με το νέο προτεινόμενο καθεστώς!

Αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο αρχικό κείμενο σκέψεων της Κομισιόν, ενόψει των σχεδιαζόμενων προτάσεων για την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ λαδιού. Πρόκειται για άλλο ένα σαφές δείγμα στο πού το πάει η Κομισιόν, μετά και την ψήφιση επί ελληνικής προεδρίας της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ. Για το θέμα αυτό από το υπουργείο Γεωργίας τηρείται μέχρι τώρα σιγή ιχθύος, αλλά είναι σίγουρο πως αν κάτι τέτοιο γίνει πράξη περισσότεροι από 100.000 μικροί Ελληνες παραγωγοί (που παράγουν μέχρι και 300 κιλά λάδι το χρόνο) θα θιγούν και θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ελαιοκαλλιέργεια. Οπως ανέφεραν οι σχετικές πληροφορίες, τα στοιχεία που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ, δείχνουν πως σε σύνολο 2.200.000 παραγωγών περίπου, οι 300.000 έχουν κάτω από 15 δέντρα ή κάτω από 1 στρέμμα. Οσο για την κυβέρνηση είναι εμφανές πως θα θέσει κι αυτό το θέμα στο διαπραγματευτικό οπλοστάσιό της...

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως οι σχετικές πληροφορίες για την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ λαδιού αναφέρουν πως η όποια επιδότηση προκύψει πρόκειται να αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγή, στη βάση των ήδη ληφθέντων αποφάσεων για τη νέα ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτή, για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ οι νέες αποσυνδεδεμένες επιδοτήσεις θα μειώνονται κατά τα οριζόμενα της λεγόμενης διαφοροποίησης ή αλλιώς μοντουλέισον. Το 65% περίπου της νέας ενίσχυσης θα είναι εισοδηματική και θα δίνεται με βάση τα ιστορικά στοιχεία των επιδοτήσεων της πενταετίας 1998 - 2002. Ενα ποσοστό 30% θα δίνεται με βάση τον αριθμό των καλλιεργούμενων με ελαιόδεντρα στρεμμάτων. Τέλος ένα ποσοστό 5% θα δίνεται κατόπιν υποβολής προγραμμάτων στην ΕΕ και τήρησης διαφόρων όρων που θα τεθούν σχετικά. Ανάμεσα σ' αυτά θα είναι και η δακοκτονία, η οποία θα γίνεται στο εξής με ευθύνη των ομάδων παραγωγών και με αποκλειστικά έξοδα των παραγωγών.

Πάντως ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες πως η ιταλική προεδρία επιδιώκει να καταθέσει τη σχετική πρόταση αναθεώρησης η Κομισιόν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Σεπτέμβρη, ή το αργότερο του Οκτώβρη, προκειμένου να κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την 1η Νοέμβρη 2003 και να συζητηθεί εκεί πριν το κλείσιμο των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει των ευρωεκλογών του 2004.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στο στόχαστρο πάλι το ωράριο

Στην ημερήσια διάταξη διατηρεί πάντα η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μπαίνει στο «τραπέζι» των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών, στο όνομα της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας». Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Δ. Δασκαλόπουλο και Π. Παντελιάδη αντίστοιχα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Χ. Κουρής, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης αναβάθμισης του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων, στην ουσία της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συμμάχους στην ασκούμενη πολιτική.

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, στη συνάντηση συζητήθηκαν ...«θεσμικά θέματα» και μέσα σε αυτά, από ό,τι φάνηκε, κυβέρνηση και επιχειρηματίες εξετάζουν και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο, κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, χρήζει «αναγκαίων θεσμικών αλλαγών». Και ενώ ο ίδιος δε διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, μίλησε για «χάος» στο ωράριο που εφαρμόζεται στην περιφέρεια, επειδή - όπως είπε - εκεί το ωράριο καθορίζεται από τα κατά τόπους νομαρχιακά συμβούλια. Αποκαλύπτοντας, πάντως, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν έβγαλε από την ημερήσια διάταξη το θέμα του ωραρίου και της ικανοποίησης των αξιώσεων των πολυκαταστημάτων για πλήρη απελευθέρωση, μίλησε για «ενδεχόμενο να ερευνηθεί η δυνατότητα μιας συνολικότερης γενικότερης κατεύθυνσης για όλη τη χώρα».

Κατά τα άλλα και παρά το γεγονός ότι τα λαϊκά εισοδήματα «καίγονται» στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κάθε λογής κερδοσκόπων από τις ανατιμήσεις στην αγορά, η ακρίβεια πέρασε «στα ψιλά» των δηλώσεων τόσο του υπουργού Ανάπτυξης όσο και των προέδρων του ΣΕΣΜΕ και του ΣΕΛΠΕ. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων τροφίμων υποστήριξε ότι το θέμα των ανατιμήσεων είναι συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων - ακόμα και της εξασφάλισης κερδών σε όσους έχουν μετοχές των επιχειρήσεων του κλάδου που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο(!). Οσο για το ακριβές ποσοστό των επερχόμενων ανατιμήσεων, δήλωσε λακωνικά ότι «τα τελευταία έξι χρόνια οι ανατιμήσεις στη βιομηχανία τροφίμων είναι κάτω από το ύψος του πληθωρισμού». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν γνωστοποιηθεί αυξήσεις τιμών σε γαλακτοκομικά της τάξης του 3%-5% και σε λάδια στο ύψος του 5%.

Επίσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε να αναδιπλώνεται όσον αφορά στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επέκταση των ενδεικτικών τιμών και σε άλλα είδη εκτός από τα εμφιαλωμένα νερά κάτω από την αντίδραση των επιχειρηματιών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι ενδεικτικές τιμές μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε ανατιμήσεις και όχι σε συγκράτηση των τιμών. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι ενδεικτικές τιμές θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα προϊόντα και σε περιόδους όπως η τουριστική, που είναι εντονότερη η εκδήλωση κερδοσκοπικών φαινομένων.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ληφθεί στις αρχές Σεπτέμβρη και οι αυξήσεις δε θα έχουν αναδρομική ισχύ.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Καταγράφουν τροχιά αυξήσεων

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων στη συνολικότερη λαίλαπα της ακρίβειας. Μόνο στην εβδομάδα από τις 11 μέχρι τις 18 Αυγούστου οι μέσες τιμές έχουν αυξηθεί μέχρι και 0,6 λεπτά του ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά 0,3 λεπτά το λίτρο αυξήθηκε η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης, κατά 0,4 λεπτά το λίτρο της σούπερ και κατά 0,6 λεπτά αυξήθηκε η τιμή της σούπερ αμόλυβδης. Τα σκήπτρα στο χορό της ακρίβειας στα καύσιμα κρατούν κυρίως τουριστικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφτηκαν στην Ερμούπολη, στο Ρέθυμνο, στην Κω, στην Κέρκυρα και στα Γιάννενα.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εκφράζουν ανησυχία για αλυσιδωτές συνέπειες από τις ανατιμητικές τάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, που και διεθνώς κινούνται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες μέρες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για «πρωτοβουλία» σε συνεργασία με τον ομόλογό του Ιταλό υπουργό να ζητήσουν παρέμβαση του ΟΠΕΚ για αύξηση της διάθεσης καυσίμων προς την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ