ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τοξική βόμβα μεγατόνων στη Λάρυμνα!

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ξένη εταιρία προωθεί τη δημιουργία εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων, με τεράστιες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και το θαλάσσιο περιβάλλον

ΛΑΜΙΑ.-

Εργοστάσιο - βόμβα, χιλιάδων μεγατόνων, καύσης βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στη Λάρυμνα, μια ξένη πολυεθνική εταιρία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι εκτάσεις που παζαρεύει η εταιρία, ανήκουν ή έχουν παραχωρηθεί για χρήση στη ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό δημόσιο και η τελευταία ετοιμάζεται (έχει συνταχθεί και σχετικό προσύμφωνο) να τις ξεπουλήσει.

Ο «άγνωστος» μέχρι στιγμής «στρατηγικός επενδυτής του εξωτερικού», εκπροσωπείται στη χώρα μας από την «ENPRO SA Προστατευτική Περιβάλλοντος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η μονάδα που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στον κόλπο της Λάρυμνας, σε έκταση 450 στρεμμάτων, θα διαχειρίζεται ετησίως 600.000 τόνους επικίνδυνα βιομηχανικά λύματα και τοξικά απόβλητα, τα οποία θα μεταφέρονται από την Ελλάδα και άλλες χώρες, οδικώς ή με πλοία μέσω των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ.

Τεράστιες επιπτώσεις

Δηλαδή, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με το μεγάλο κεφάλαιο που αποβλέπει σε τεράστια κέρδη, πάνε να μετατρέψουν την περιοχή της Φθιώτιδας και της κλειστής θάλασσας του Βόρειου Ευβοϊκού, της Εύβοιας και της Βοιωτίας, σε μια μεγάλη «τοξική χαβούζα», και μάλιστα με πρόσχημα την «προστασία» του περιβάλλοντος!


Εδώ θα συγκεντρώνονται όλα τα επικίνδυνα λύματα και απόβλητα, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες, που έχουν αρνηθεί την εγκατάσταση τέτοιου εργοστασίου «θερμικής επεξεργασίας» στο εσωτερικό τους.

Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εγκατάσταση, βεβαίως, θα είναι τεράστιες και καταστροφικές, όχι μόνο για την υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής, αλλά και ευρύτερα λόγω της αναμενόμενης - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις - τεράστιας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Η θερμική επεξεργασία (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση κλπ.) εκπέμπει επικίνδυνα τοξικά αέρια με κυριότερο τη διοξίνη, της οποίας ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου είναι ικανό να προκαλέσει καρκινογενέσεις και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα!

«Πράσινο φως» από την κυβέρνηση

Το «πράσινο φως» γι' αυτήν την εγκληματική ενέργεια έχει ανάψει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης (υφυπουργός Αλ. Καλαφάτης) που χειρίζεται την υπόθεση. Μάλιστα, με έγγραφό του ο υφυπουργός (αριθμός πρωτ. 4204/19-12-2002) απαντά προς την «ENPRO» χαρακτηρίζοντας «θετική ενέργεια» την πρόθεσή της για εγκατάσταση εργοστασίου «θερμικής επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων». Ομως, μέχρι τώρα, κρατά την υπόθεση και τις σχετικές διαδικασίες γύρω από την «επένδυση», κρυφές, προκειμένου να αποφύγει την αναμενόμενη θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων.

Ετσι, το θέμα έγινε γνωστό, μόνο όταν η «ENPRO» ζήτησε τη συγκατάθεση του Δήμου Οπουντίων (του οποίου Δημοτικό Διαμέρισμα είναι η Λάρυμνα). Ως δέλεαρ μάλιστα προσφέρει «πρόγραμμα αντισταθμιστικών μέτρων για την περιοχή» και συγκεκριμένα «σταδιακή πρόσληψη προσωπικού από την τοπική κοινωνία», «κατασκευή χώρων παιδικής χαράς», «συνεισφορά στην κατασκευή μουσειακού χώρου», «υποτροφία για κάτοικο του Δήμου σε πανεπιστήμιο της Αυστρίας» κλπ.

Πάντως, μέχρι εκείνη τη στιγμή, τηρούνταν «σιγή ιχθύος». Κι αυτό ενώ μεσολάβησε αρκετό διάστημα διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του «στρατηγικού επενδυτή του εξωτερικού» (όπως ονομάζεται στο προσύμφωνο) και των εκπροσώπων της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ», προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών.

Στο παιχνίδι και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ

Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις και το κόστος μιας τέτοιας «επένδυσης», η κυβέρνηση έβαλε «μπροστά» τη ΛΑΡΚΟ για τις διαπραγματεύσεις εγκατάστασης, εκβιάζοντας και τους εργαζόμενους ότι αν δεν την αποδεχτούν και δεν προχωρήσει η «επένδυση», η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει. Ομως, πάνω από μια 15ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (και της ΝΔ), προετοιμάζοντας το έδαφος του ξεπουλήματος - ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, αρνούνται πεισματικά την ανάπτυξη της επιχείρησης και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Κι ανάμεσά τους αυτές για τη διαγραφή των «εικονικών» χρεών των 25 δισ. δρχ. που την «πνίγουν», την καθετοποίηση της παραγωγής, τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, αξιοποίηση των υποπροϊόντων και της σκουριάς κ.ά.

Σύμφωνα με την πριν λίγο καιρό ενημέρωση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ - του οποίου το ΔΣ έχει απορρίψει ομόφωνα μια τέτοια εγκατάσταση - από τον πρόεδρο της εταιρίας κ. Δασκαλάκη, πρόκειται για εργοστάσιο καύσης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων (ορυκτελαίων κλπ.). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο εταιρία του «στρατηγικού επενδυτή του εξωτερικού», «ENPROS», (επιστολή 30/6/03 προς τη δήμαρχο Οπουντίων Δήμητρα Καρβούνη), η λειτουργία της βιομηχανίας προβλέπει την «ασφαλή μεταφορά της πρώτης ύλης (λύματα) στις εγκαταστάσεις της, με τη δική της επίβλεψη και φροντίδα, είτε ατμοπλοϊκώς, είτε οδικώς».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, από τη θερμική επεξεργασία των λυμάτων θα παράγονται αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια και αδρανή υλικά για άλλες, φιλικές προς το περιβάλλον (;) βιομηχανικές χρήσεις.

Στη «Σύμβαση Προαιρέσεως» μεταξύ της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» και της «ENPRO», στο σκέλος των αμοιβαίων οφελών, αναφέρονται: Οσον αφορά τον επενδυτή, η ύπαρξη του κατάλληλου χώρου (είναι ο χώρος κοντά στη ΛΑΡΚΟ που, με το «έτσι θέλω» είχε αφαιρεθεί από την Κοινότητα Λάρυμνας και παραχωρήθηκε στο Μποδοσάκη, από τη χούντα) έκτασης 450 στρεμμάτων και αξίας πώλησης 7.800.000 ευρώ για την ανέγερση της βιομηχανίας, καθώς και ο λιμένας της Λάρυμνας για την τροφοδοσία του νέου εργοστασίου. Οσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία νέου εργοστασίου και η επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Θύελλα αντιδράσεων

Η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώνεται στην κοινωνία της Λάρυμνας και των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που, ήδη, είναι βεβαρημένη από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και κάθε χρόνο θρηνούνται θύματα από καρκίνους και άλλες επαγγελματικές ασθένειες που «θερίζουν», γίνεται προσπάθεια να καταλαγιαστεί και από τη δημοτική αρχή που άρχισε να διαπραγματεύεται «αντισταθμιστικά» μέτρα, εν αγνοία των κατοίκων. Σε απάντησή της προς την «ENPRO», η δήμαρχος Οπουντίων θεωρεί την πρόταση «θετική εφόσον θα συμβάλει στη βελτίωση των γενικά βεβαρημένων περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής, αλλά και στην καταπολέμηση της ανεργίας», αναφέρει πως «είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν όλοι οι πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί όροι» και ζητά «συνεννόηση» για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Τέλος, αποδέχεται πρόταση της «ENPRO» για... επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στη Βιέννη, όπου λειτουργεί αντίστοιχο εργοστάσιο...

Χτες το απόγευμα συνεδρίασε για το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Οπουντίων.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι αντιτίθεται στην εγκατάσταση του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ