ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός κύκλος... »

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για την καθιερωμένη εμφάνισή του στην Εκθεση της πόλης. Ο Κ. Σημίτης, κατά την παραμονή του στη συμπρωτεύουσα, αναμένεται να «επιδείξει» το «κοινωνικό πακέτο» που ανακοίνωσε και να επιμείνει ότι δε θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές. Αυτό άλλωστε υπογράμμισε και χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως πρέπει «να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός κύκλος με αποφασιστικότητα και δύναμη».

Μεταφέροντας τα λόγια του πρωθυπουργού, ο υπουργός Τύπου σημείωσε πως μέχρι τη μέρα των εκλογών υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού κύκλου, «καθώς με την επίλυση των εκκρεμοτήτων θα εμπεδωθεί το κλίμα αξιοπιστίας στην κυβέρνηση και θα φτάσει στις εκλογές με αισιοδοξία και αέρα νίκης. Υπάρχουν στόχοι, πρόγραμμα, προοπτικές και αποφασιστικότητα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «με την εμπέδωση ενός κλίματος αξιοπιστίας, που χαρακτηρίζει πάντα το έργο μας, μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ενόψει και των εκλογών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα, μήνα - μήνα μέχρι την άνοιξη του 2004. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χρ. Πρωτόπαππας στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα συζητηθεί «η χάρτα κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης, η οποία θα παρουσιαστεί, σε μια άλλη φιέστα, από τον πρωθυπουργό αργότερα στο Ζάππειο και θα τεθεί στο επίκεντρο διαλόγου με το λαό».

Από την αρχή του 2004 και μέχρι την άνοιξη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του κοινωνικού πακέτου, η λειτουργική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, να έχει κλείσει ο έλεγχος του πόθεν έσχες, να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, να έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγγελθείσες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και οι αποκρατικοποιήσεις (σε συνδυασμό με την εισαγωγή θεσμικών επενδυτών στις τράπεζες) και οι διαπραγματεύσεις για τα ειδικά μισθολόγια».

Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, αφού ολοκλήρωσε την ενημέρωση για τις αποφάσεις και τους προγραμματισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου, απάντησε στις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ. «Το αδιέξοδο και η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η ΝΔ, είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, αποτυπώνεται πλήρως στις δηλώσεις του κ. Καραμανλή. Ενώ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν και βλέπουν ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και στον τομέα της καταπολέμησης ανεργίας, αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της ακρίβειας, από την πολιτική μας, από τις προσπάθειές μας και από το έργο μας, δε δίστασε για μια ακόμα φορά να προσπαθήσει να τα μηδενίσει, ψελλίζοντας κυριολεκτικά τις γνωστές αδιέξοδες προτάσεις του».

ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ
Σημαίες ευκαιρίας αναζητούν τα μονοπώλια

Φεύγουν οι ξένες και ντόπιες άμεσες επενδύσεις από την Ελλάδα παρά τα φοροπρονόμια

Εξαιρετικά συγκυριακό χαρακτήρα έχουν οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στις διάφορες χώρες της υφηλίου. Οπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η συμπεριφορά των μονοπωλίων καθορίζεται από το κόστος ευκαιρίας σε κάθε χώρα, από το επίπεδο των μισθών και ημερομισθίων, γεγονός που επιβεβαίωσαν και τα «αφεντικά» της πολυεθνικής PALCO που έκλεισαν το εργοστάσιό τους στα Πετράλωνα (αφήνοντας άνεργες 500 εργάτριες) για να το μεταφέρουν στη Βουλγαρία, όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο!

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, συγκαταλέγεται στη λίστα των κρατών με μεγάλες εκροές ξένων και ντόπιων επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία αφού λεηλάτησαν και θησαύρισαν, «άνοιξαν πανιά» για χώρες συγκριτικά χαμηλότερου εργατικού κόστους. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν και τα εξής αποκαλυπτικά:

  • Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν το 2002 μόλις στα 50 εκατ. δολάρια, από 1.589 εκατ. δολάρια το 2001 και 1.089 εκατ. το 2000. Το στοιχείο αυτό αποδείχνει περίτρανα το γεγονός ότι η χώρα στα χρόνια της λεγόμενης σύγκλισης με την ΟΝΕ αποτελούσε πραγματικό παράδεισο για τους λεγόμενους ξένους επενδυτές. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προϊδεάζει για την περαιτέρω συμπεριφορά των «επενδυτών» το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη τα λεγόμενα μεγάλα έργα, η Ολυμπιάδα κλπ.
  • Οι επενδύσεις ντόπιων μονοπωλίων στο εξωτερικό το 2002 διαμορφώθηκαν σε 655 εκατ. δολάρια από 607 εκατ. το 2001 και 2.102 το 2000. Καταγράφεται δηλαδή φυγή και εγχώριων κεφαλαίων σε άλλες χώρες.
  • Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το ισοζύγιο επενδύσεων στην Ελλάδα διαγράφεται πλέον ελλειμματικό για τη χώρα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει «τα ρέστα της» εκχωρώντας και νέα προνόμια στα μονοπώλια. Συγκεκριμένα το 2001 το ισοζύγιο αυτό ήταν πλεονασματικό (στα 982 εκατ. δολ.) σε αντίθεση με το 2002 που εμφάνισε έλλειμμα κατά 605 εκατ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή μια και μόνη ερμηνεία επιδέχεται: Οτι δηλαδή το συγκεκριμένο πρότυπο «ανάπτυξης» που επιβάλλει η διεθνής κεφαλαιοκρατία και εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι στην πραγματικότητα ψευδεπίγραφο και ταυτόχρονα με εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να δικαιολογήσει την εφαρμοζόμενη πολιτική, το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) αποδίδει με χτεσινή ανακοίνωσή του την πτώση της καθαρής ροής ξένων επενδύσεων «κατά κύριο λόγο στις αποπληρωμές δανείων ελληνικών επιχειρήσεων στις μητρικές τους ξένες επιχειρήσεις». Ακόμη και έτσι, αποδείχνεται η χειροτέρευση της θέσης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ οι παγκόσμιες ξένες επενδύσεις είχαν σημειώσει πτώση μεγαλύτερη από 40% το 2001 και μειώθηκαν ακόμη 21% το 2002, ενώ προβλέπουν ανάκαμψη από το 2004. Τα μονοπώλια με τις περισσότερες επενδύσεις σε ξένες χώρες είναι η Vodafone (Μ. Βρετανία) και η General Electric (ΗΠΑ).

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για την επίσκεψη του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), αντιπροσωπεία μελών του να επισκεφτεί την ερχόμενη Κυριακή τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα η απόφαση του ΔΗΣΥ για επίσκεψη στην κατεχόμενη Καρπασία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αλλά του αντιπολιτευόμενου κόμματος των «Νέων Οριζόντων». Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του δήλωσε ότι «προβληματίζεται για το ενδεχόμενο κομματικών επισκέψεων στα κατεχόμενα, χωρίς να ταχθεί εναντίον της απόφασης του ΔΗΣΥ».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η μετάβαση της ομάδας του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα γίνεται προκειμένου, όπως υποστηρίζεται επίσημα από το κόμμα, «να μελετήσουν τα προβλήματα των εγκλωβισμένων». Σύμφωνα, με το γραφείο Τύπου του ΔΗΣΥ, «στα μέλη της ομάδας δεν περιλαμβάνεται κανένας που κατέχει οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα».

Πάντως, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Κλεάνθους, καταλόγισε στο ΔΗΣΥ «υπαναχώρηση από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κόμματος». Ο Ν. Κλεάνθους δήλωσε ότι «πριν πάρει την απόφασή του ο ΔΗΣΥ, θα έπρεπε να καταθέσει τον προβληματισμό του στο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να μην υπήρχε ούτε η υποψία πως πίσω από αυτήν υπήρχαν σκοπιμότητες και προσχήματα». Συγχρόνως, έκανε λόγο για «πλήγμα στο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου» και πρόσθεσε πως «οι σπασμωδικές αντιδράσεις υποσκάπτουν την πολιτική αξιοπιστία».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «άσοφη την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού», η οποία, όπως είπε, «θα τύχει εκμετάλλευσης από το κατοχικό καθεστώς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο». Παράλληλα, ανέφερε ότι «τέτοια θέματα θα πρέπει να συζητούνται σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε το κόμμα του, τις χαρακτήρισε «ύβρεις και υποκρισία» και έκανε λόγο «για συγχυσμένη πολιτική ηγεσία». Ταυτόχρονα, απέρριψε τις επικρίσεις ότι «η επίδειξη διαβατηρίων συνιστά κάποιας μορφής αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος», αφού όπως υποστήριξε όταν η Κυπριακή Δημοκρατία «αναγνωρίζει "πιστοποιητικά" του ψευδοκράτους για έκδοση ταυτοτήτων, αδειών οδήγησης και εγγραφές αυτοκινήτων, είναι ασυνέπεια να κατηγορούν τα μέλη ενός κόμματος που πάνε στα κατεχόμενα, για την επίδειξη διαβατηρίων».

Πέθανε ο Ε. Γιαννόπουλος

Πέθανε χτες το πρωί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Στη Βουλή, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Προηγήθηκαν σύντομες τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων και του προέδρου της Βουλής. Ο Δ. Τσιόγκας, εκ μέρους του ΚΚΕ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματος στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Τη θέση του Ε. Γιαννόπουλου, με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, καταλαμβάνει ο Γ. Χαραλάμπους, ο οποίος όμως είναι δήμαρχος Ν. Ιωνίας, οπότε πιθανότατα τη θέση του θα καταλάβει ο επόμενος που είναι ο Ε. Βερυβάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ