ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα λαϊκά συμφέροντα επιτάσσουν άλλη οικονομία!

Με ένα εξαιρετικά σημαντικό όσο και επίκαιρο θέμα, αυτό των εξελίξεων και προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, από την πλευρά, ωστόσο, των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, καταπιάνεται η τρίτη κατά σειρά πλατιά εκδήλωση-συζήτηση της ΚΕ του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται αύριο, Δευτέρα, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Παρκ», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενόψει της εκδήλωσης, για το περιεχόμενό της, το πώς το ΚΚΕ προσεγγίζει ζητήματα που άπτονται αυτού του θέματος σε αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομίας, παραχώρησε στο «Ρ» μια σύντομη συνέντευξη:

-- Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε τη διοργάνωση πλατιάς εκδήλωσης με αυτό το θέμα;

-- Η ΚΕ διοργανώνει ειδική εκδήλωση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με σκοπό να συζητηθούν τα εξής ζητήματα: Ποιοι παράγοντες επέδρασαν στη διαμόρφωση των εξελίξεων και ποιες ήταν οι συνέπειές τους για τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τις στρατιές των νέων ανέργων και υποαπασχολούμενων. Δηλαδή, δε βλέπουμε τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές ουδέτερα, ενιαία για όλους στην Ελλάδα, βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλεμπόρους από κοινού με τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους βιοτέχνες και μικρεμπόρους, τους φτωχούς αγρότες.

Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα πάνω στα οποία οικοδομούνται διαφορετικές πολιτικές. Με αυτό το σκεπτικό θέλουμε να αναδείξουμε τις προοπτικές για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

-- Ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λίγο-πολύ θεώρησε τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και των ανατιμήσεων προβλήματα που θίγουν ορισμένες αδύναμες κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο μιας συνολικά ευημερούσας κοινωνίας. Γι' αυτές τις ομάδες επεξεργάστηκε μια κοινωνική πολιτική. Εσείς, γιατί δε συμμερίζεστε την άποψη ότι από μια αναπτυγμένη οικονομία τελικά ωφελούνται όλοι, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, μεσοπρόθεσμα ακόμη και οι οικονομικά ασθενέστεροι;

-- Γιατί τα φαινόμενα της φτώχειας, της ανεργίας και της ακρίβειας αφορούν συνολικά την εργατική οικογένεια, που βρίσκεται στο κέντρο της οικονομίας, παράγει τον κοινωνικό πλούτο. Τα συμφέροντα του καπιταλιστικού κέρδους είναι που αφήνουν πίσω την ευημερία για την εργατική και λαϊκή οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν έχει κάποιον άνεργο, σήμερα το ένα κι αύριο το άλλο μέλος της. Γι' αυτό η προοπτική ευημερίας για τα λαϊκά συμφέροντα βρίσκεται στις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις που θα κάνουν δυνατή την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα αναπτυγμένα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την αντιστοίχιση της κοινωνικής εργασίας με την κοινωνική ιδιοκτησία και το κεντρικό σχεδιασμό της. Ζήτημα που προϋποθέτει βαθιές αλλαγές, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

-- Αυτή είναι μια πολιτική αντίληψη για την οικονομία που αφορά εκτός από τους κομμουνιστές ίσως και κάποιους πρωτοπόρους συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος. Πώς είναι δυνατόν να συζητηθεί με καλεσμένους που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά με το ΚΚΕ;

-- Είναι οικονομική πολιτική αντίληψη που αφορά τους μισθωτούς εργαζομένους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν το έχουν συνειδητοποιήσει, αν έχουν σήμερα τη διάθεση να το παλέψουν. Σε μεγάλο βαθμό αφορά και μεσαία στρώματα που πλήττονται από την πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι νόμος το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, οι συμφωνίες και οι ενώσεις τους, να οδηγούν τους μικρούς εμπορευματοπαραγωγούς, αγρότες και βιοτέχνες, στην καταστροφή ή στην επιβίωσή τους με δυσβάσταχτους όρους. Επομένως, η θέση τους είναι μαζί με τους μισθωτούς εργαζόμενους, στη λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην ΕΕ, ενάντια σε κάθε πολιτική στήριξή τους. Ακόμη, υπάρχουν επιστήμονες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες που δεν υποφέρουν από ανεργία και φτώχεια, αλλά υποφέρουν να βλέπουν να καταστρέφονται άνθρωποι και μέσα εργασίας εξαιτίας των πολέμων, των οικονομικών κρίσεων. Η συνείδησή τους δε συμβιβάζεται όταν ξέρουν ότι υπάρχουν οι επιστημονικές ανακαλύψεις και οι τεχνολογικές δυνατότητες για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή από φυσικές καταστροφές, να προστατευτεί το περιβάλλον, η υγεία, και να ανέβει το προσδόκιμο ζωής, να αντιμετωπιστούν θανατηφόρες ασθένειες. Ολα αυτά περιορίζονται, ανακόπτονται, γιατί η παραγωγή και η κατανομή της γίνεται με κίνητρο το κέρδος και όχι τον άνθρωπο.

Με όλους αυτούς έχουμε κοινή αφετηρία στην αναζήτηση μιας εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής, ενός άλλου δρόμου οργάνωσης και διεύθυνσης της οικονομίας. Κοινή μας αφετηρία είναι το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα και την ευημερία των πολλών, η στέρηση των οποίων οφείλεται στο ότι η μερίδα του λέοντος του παραγόμενου πλούτου βρίσκεται στα χέρια των λίγων.

Πατριδογνωμόνιο
Θανάσιμα αμαρτήματα

Ξέρω πως τρέχουν φριχτές ειδήσεις στον τόπο μας και για το λαό μας. Οι αυτοκτονίες κι οι κηδείες παίζονται σαν σίριαλ στις ειδήσεις. Τα ράσα ανεμίζουν σα μαύρες παντιέρες καταστροφής όσων βρίσκονται στο πέρασμά τους. Τη μερική απασχόληση και τη μερική σύνταξη τη διαδέχεται σιγά σιγά και σκληρά η «μερική ζωή». Το κράτος, η πολιτεία που λέμε, γίνεται συνειδητά και μικροπολιτικά ανιστόρητη εκφασίζοντας τις νεότερες γενιές. Η ίδια πολιτεία που στήνει φιέστες στη Γυάρο απαγορεύει στους απομείναντες μαχητές του ΕΑΜ να καταθέσουν στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη στην επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας απ' τους ναζί. Την ίδια ώρα που η πρωτεύουσα γεμίζει από πράκτορες Αμερικανούς κι άλλους έτοιμους να στήσουν τα καρτέρια τους με πρόσχημα την Ολυμπιάδα.

Ομως σύντροφοι η είδηση... που μου ήρθε από την Αμερική, αυτή τη νέα χώρα του σύγχρονου χουντισμού όπως χρίζεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου (στις ΗΠΑ γράφεται 9/11) με ρήμαξε κυριολεκτικά. Δε θα τη μάθαινα ποτέ, - τέτοια δε λέγονται πουθενά στις ειδήσεις πια, ούτε καν γράφονται - αν δε μεσολαβούσε η προσωπική εμπειρία ενός φίλου. Με ρήμαξε γιατί δείχνει το εκσυγχρονισμένο πρόσωπο των σημερινών Χίτλερ με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Δείχνει τι περιμένει τους λαούς του κόσμου και κυρίως τους λαούς της ιμπεριαλιστικής άγριας καπιταλιστικής ευρωαμερικάνικης δύσης. Διαβάστε να σας σηκωθεί η τρίχα.

Ο φίλος μου, Ελληνοαμερικάνος, έχει το γιο του σ' ένα ειδικό σχολείο για παιδιά με σοβαρή νοητική στέρηση αλλά όχι κινητικά προβλήματα. Δουλεύει σα σκυλί για να πληρώνει δίδακτρα κλπ. Χρόνια τώρα, όλα πήγαιναν καλά και το παιδί, στα 18 του πλέον, με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ζει μια γλυκιά ζωή.

Ωσπου πλάκωσαν οι στρατολόγοι!... Ναι οι στρατολόγοι. Μετά την 9/11 όπως και στην εποχή του Βιετνάμ, η εγγραφή και κατάταξη έγινε ξανά υποχρεωτική αλλά ο στρατός παραμένει τυπικά, ως θητεία δηλαδή, εθελοντικός. Ο πατέρας δε φαντάστηκε ποτέ ότι η μεγάλη δύναμη που λέγεται ΗΠΑ, θα χρειαζόταν για τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό παγκόσμιο πόλεμο, ένα αυτιστικό παιδί νοητικής ηλικίας κυριολεκτικώς προσχολικής. Κι όμως. Τώρα τρέχει και δε φτάνει.

Γιατί η κυβέρνηση Μπους, η μόστρα δηλαδή των νεοναζί της Νέας Τάξης έχει δώσει εντολή στις στρατολογίες για ένα πρωτοφανές παιδομάζωμα πρωταρχικώς (!!!) των διανοητικώς καθυστερημένων εφήβων και νέων. Στέλνουν πολυτελή φυλλάδια στις σχολές. Ταινίες και αφίσες. Τάζουν κολέγια και δίδακτρα πληρωμένα σ' αυτά τα παιδιά, τα νοητικώς ανήλικα. Υστερα πάει σ' αυτά τα σχολεία ο στρατολόγος, τα γητεύει πανεύκολα και τα ντύνει στο χακί...

Δε με φτάνουν ούτε θαυμαστικά ούτε αποσιωπητικά να περιγράψω το υλικό που είδα. Πέντε παιδιά απ' το ειδικό σχολείο του γιου του φίλου μου είναι ήδη φαντάροι - μισθοφόροι στον πανίσχυρο (;) στρατό των ΗΠΑ. Ο γιος του φίλου μου που παίζει ακόμη με αστυνομικά αυτοκινητάκια, ξετρελάθηκε. Θέλει να καταταγεί αμέσως. Θέλει να κρατήσει όπλο για να αισθάνεται μεγάλος κι ασφαλής. Ο πατέρας πασχίζει με νομικά κι άλλα μέσα (ως τη νέα μετανάστευση σκέφτεται) να γλιτώσει το αυτιστικό παιδί του από την... εθελοντική κατάταξη στο νεοταξίτικο στρατό των ΗΠΑ που θα σώσει τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Βόρειο Κορέα όπως έσωσε τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Σομαλία.

Ο πατέρας ξέρει. Του παίρνουν το παιδί να το στείλουν εύκολη κι άμεση τροφή στα κανόνια τους. Συντετριμμένος ψιθυρίζει: «δεν είδες τα παιδιά - αιχμαλώτους στο Ιράκ; Σαν το δικό μου ήταν. Αν επιζήσουν οι... στρατιώτες αυτοκτονούν ή κλείνονται στα ψυχιατρεία...».

ΗΠΑ - κόσμος στα 2003. Ελεος δεν υπάρχει. Κυρίως από μας γι' αυτούς τους νεοταξίτες.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Σε Πετρούπολη - Νέα Ιωνία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σήμερα Κυριακή, στις 11 το πρωί, σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Πετρούπολη (1ο Λύκειο, στη συμβολή των οδών Ανατολικής Ρωμυλίας και Στερεάς Ελλάδας) με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης».

Την Τρίτη 21/10, η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ με θέμα: «Οι γυναίκες στον αγώνα για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, αποφασιστικά στηρίζουν - ψηφίζουν ΚΚΕ», στις 7 μ.μ., στο Παναιτώλιο (Αλσούπολη).

Παρακολουθήστε αύριο Δευτέρα 20/10 ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902», στις 17.30, την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση - συζήτηση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ