ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
Μαζική συμμετοχή για να δυναμώσει ο αγώνας

Χαρακτηριστικά συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και επιβάλλει στους εργαζόμενους μόνο λιτότητα και ανατροπή εργασιακών σχέσεων, παίρνουν τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι οποίοι συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 23 του Οκτώβρη. Από τη Αθήνα που θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ., αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι εργαζόμενοι κάνουν ένα αποφασιστικό αγωνιστικό βήμα, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την πάλη τους, για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Ταυτόχρονα, προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα που ικανοποιούν τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, για σταθερή δουλιά, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ έχουν οργώσει δεκάδες εργασιακούς χώρους. Με την προκήρυξη του ΠΑΜΕ να μοιράζεται χέρι - χέρι σε περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις προετοιμάζουν την επιτυχία των συλλαλητηρίων.

Στην προκήρυξή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας που συγκρούεται με το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές, που συσπειρώνει δυνάμεις για την ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Που αντιπαλεύει την κρατική βία, τον αυταρχισμό και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών».

Και απαντώντας στην κυβερνητική παροχολογία σημειώνει: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να παγιδέψουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές. Ηχούν σαν κοροϊδία στα αυτιά των εργαζομένων».

Η πορεία προς τα συλλαλητήρια σημαδεύτηκε τη βδομάδα που πέρασε και από δύο σημαντικές πρωτοβουλίες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Οκτώ Ομοσπονδίες του ιδιωτικού χώρου που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Λογιστών, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Θεάματος - Ακροάματος, Τύπου - Χάρτου και Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΑΜ), με δύο διαβήματα διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, κατήγγειλαν τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται και μέσα από τους συγκεκριμένους οργανισμούς.

Στον ΟΑΕΔ για τους ανέργους

Την περασμένη Τρίτη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες, με μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν το σχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης να παρέχει τζάμπα εργάτες στους εργοδότες από τις ουρές των ανέργων και μάλιστα εκβιάζοντάς τους με την απειλή για διακοπή ακόμα και αυτού του πενιχρού επιδόματος ανεργίας που δίνεται. Οι συνδικαλιστές αρνήθηκαν στην κυβέρνηση το «δικαίωμα» να χρηματοδοτεί με πακτωλό χρημάτων τους βιομήχανους και τους επιχειρηματίες, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας. Τη χρησιμοποίηση, δηλαδή, του ΟΑΕΔ όχι για τη στήριξη των ανέργων, αλλά της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που στηρίζει αυτή την αντεργατική πολιτική και βάζει πλάτη για να περάσουν όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα.

Οι συνδικαλιστές των Ομοσπονδιών έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για «Δουλιά πλήρη και σταθερή και με δικαιώματα» και στα πλαίσια αυτά θα απαιτήσουν μέτρα για την προστασία των ανέργων και των απολυμένων. Συγκεκριμένα: Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση, επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους, επιχορήγηση του ενοικίου για όλους τους ανέργους και διάθεση βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για των παιδιά τα ανέργων.

Στο ΙΚΑ

Με διάβημα διαμαρτυρίας που έκαναν στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος οι συνδικαλιστές των Ομοσπονδιών την περασμένη Πέμπτη έκαναν μια ιδιαίτερα αποφασιστική παρέμβαση για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του δημόσιου χαρακτήρα του ΙΚΑ.

Τα στελέχη των ομοσπονδιών έκαναν καθαρό ότι δε θα αφήσουν κυβέρνηση και διοίκηση να εγκληματεί σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού. Να παίζουν στον τζόγο, τις συντάξεις, την Υγεία, την ίδια τη ζωή, 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Γι' αυτό απαίτησαν την απόσυρση των αποθεματικών του ΙΚΑ από τον τζόγο και την απόδοση όσων χρωστάει το κράτος αλλά και δημόσια δωρεάν Υγεία με ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Περιέγραψαν ένα προς ένα τα εγκλήματα των κυβερνήσεων σε βάρος του ΙΚΑ με την οικονομική του υπονόμευση και τις προκλητικές περικοπές στον τομέα της Υγείας. Την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων με τη μη απόδοση νομοθετημένων πόρων, τις εισφοροαπαλλαγές στην εργοδοσία και τη συγκάλυψη της εισφοροκλοπής.

«Ο δικός μας κόπος, τα δικά μας χρήματα δίνονται στους καπιταλιστές, στους χρηματιστές για να αυξήσουν τα κέρδη τους», σημείωναν στο υπόμνημα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα που κάνει με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και τη συνευθύνη του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου με τη λεηλασία των αποθεματικών του ΙΚΑ δηλαδή των χρημάτων των εργαζομένων και τη χρησιμοποίησή τους σαν μηχανισμό κερδοφορίας της εργοδοσίας και ισχυροποίησης της κεφαλαιαγοράς. Αλλωστε, αυτό το έγκλημα, εκ προμελέτης, όπως το χαρακτήρισαν φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσίασαν και αποκαλύπτουν ότι στο διάστημα 1999 - 2002 οι απώλειες των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ (1 τρισ. 200 εκατομμύρια δραχμές). Δηλαδή, αυτήν την περίοδο, η αξία των μετοχών των ασφαλιστικών Ταμείων μειώθηκε από 5.281.872.210 ευρώ σε 1.761.338.010 ευρώ.

Το ΠΑΜΕ, απέναντι στην πολιτική που ισχυροποιεί το κεφάλαιο και αυξάνει τα υπερκέρδη του, αντιτάσσει την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι: Την υποαπασχόληση, τους 500.000 ανέργους, τη μαύρη εργασία, τα δουλεμπορικά γραφεία, την κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού χρόνου απασχόλησης, την απελευθέρωση της αγοράς που απογείωσε την ακρίβεια, τα εκατοντάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τους χιλιάδες ακρωτηριασμένους εργάτες, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, τα 22 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, τις συντάξεις πείνας, το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όλα αυτά που είναι τα πραγματικά έργα και ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καλεί τους εργαζόμενους να καθαρίσουν την ήρα από το στάρι, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να κρίνουν με την ίδια τους την πείρα ποιος υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και ποιος τα καταπατά.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν
  • Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ (375.000) - Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000) - Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000). (ΕΓΣΕΕ)
  • Πλήρης σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Πλήρης χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Οχι στους ταξικούς φραγμούς. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Χτύπημα της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι χτες είχαν ανακοινωθεί, εκτός από αυτήν στην Αθήνα, συγκεντρώσεις για τις 23 του Οκτώβρη και στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ. άγαλμα του Βενιζέλου, Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο, Ξάνθη, 7 μ.μ. Εργατικό Κέντρο (ΕΚ), Καβάλα, 6 μ.μ. κεντρική πλατεία, Σέρρες, 6.30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας, Καρδίτσα 7 μ.μ. στο ΕΚ, Αγρίνιο, 7 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας, Γιάννενα, 8 μ.μ. ΕΚ, Αρτα, 7 μ.μ. στο ΕΚ, Πρέβεζα, 7.30 μ.μ. στο ΕΚ, Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. πλατεία «Ρήγα Φεραίου», Κέρκυρα, 7 μ.μ. πλατεία Σαρόκο, Αμφισσα, 6.30 μ.μ. πλατεία Λαού, Θήβα, 7 μ.μ. κεντρική πλατεία, Χαλκίδα, 7 μ.μ. στη συμβολή οδών Κριεζιώτου και Ερμού, Καλαμάτα, 7 μ.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου, Τρίπολη, 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία, Ρέθυμνο, 7μ.μ. στο δημαρχείο, Χανιά, 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς,

Επίσης, στις 22 Οκτώβρη συλλαλητήρια διοργανώνονται: Λάρισα, 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, Ζάκυνθος, 8 μ.μ. στο ΕΚ. Στο Βόλο συγκέντρωση θα γίνει στις 30 Οκτώβρη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στην Πάτρα στις 4 Νοέμβρη, 7 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Προσυγκεντρώσεις

Για το Συλλαλητήριο της Αθήνας στο Σύνταγμα η ώρα των προσυγκεντρώσεων ορίστηκε στις 5.30 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

Ομόνοια: Εργαζόμενοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Ιδιωτικού Τομέα και η νεολαία. Επίσης οι εργαζόμενοι του Πειραιά.

Προπύλαια: Εργαζόμενοι, Ανατολικών, Δυτικών, Νοτίων και Βορείων Συνοικιών καθώς και η Α' Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ