ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικοί «δρομείς»

Είκοσι τέσσερις Ελληνες ηθοποιοί του θεάτρου συμμετέχουν φέτος στους διευρυμένους θεατρικούς μονολόγους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (πέρσι ήταν 11), που θα παρουσιαστούν, 19 Σεπτεμβρίου - 18 Οκτωβρίου, σε τέσσερα θέατρα του Μεταξουργείου: «Από Μηχανής», «Αττις», «Ανοιξης» και «Μεταξουργείο», στον Πειραιά στο «Θέατρο κάτω από τη γέφυρα» και στη Θεσσαλονίκη (14-18 Οκτωβρίου). Παράλληλα με τους Μονολόγους, στην πλατεία Μεταξουργείου της Αθήνας, διοργανώνονται τέσσερις μουσικές εκδηλώσεις: «Νίκος Κυπουργός - Τα μυστικά του κήπου» με τους Χρόνη Αηδονίδη, Δώρο Δημοσθένους, Λιζέττα Καλημέρη, Μαριάννα Πολυχρονίδη και Nicola Floci (19 Σεπτεμβρίου). «Υλικά Ονείρων» με τους Εύη Χατζάκη, Ελενα Κουρκούλη, Ντανίλο Ζέκα, Τζίνα Καλαντζή και Αποστολία Τσολάκη (26 Σεπτεμβρίου). «Μάνος Χατζιδάκις - 3 Θεατρικοί Μονόλογοι» με την Ελλη Πασπαλά και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο (5 Οκτωβρίου). «Οταν το Θέατρο τραγουδά» με τον Γιάννη Μπέζο και την Κερασία Σαμαρά (11 Οκτωβρίου).

Οι μονόλογοι που θα παρουσιαστούν είναι: «Η τελευταία Μάρθα» με τον Δημήτρη Οικονόμου. «Το μυστήριο» με την Αντιγόνη Βαλάκου. «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» με τον Δημήτρη Καταλειφό. «Με αφορμή τη Φαίδρα, μια απόπειρα» με την Αννέζα Παπαδοπούλου. «Φύλλα της» με την Λυδία Φωτοπούλου. «Ανθρώπινη Φωνή» με την Φιλαρέτη Κομνηνού. «Ο ουρανός κατακόκκινος» με την Βέρα Ζαβιτσιάνου. «Ακόλαστες Εσπερίδες» με την Μπέττυ Αρβανίτη. «Υλικά Ονείρων» της Σοφίας Σπυράτου. «Ο δρομέας» με τον Χρίστο Τσάγκα. «Μαθήματα Υποκριτικής» με τον Κώστα Καζάκο. «Τένεσση - Οι εξομολογήσεις ενός αηδονιού» με τον Μίμη Χρυσομάλλη. «Ντάμα Κούπα» με την Αλέκα Παΐζη. «Το πορτρέτο του Οσκαρ Ουάιλντ» με τον Γιάννη Φέρτη. «Η κοκόνα η Μαριώ» με την Μάγια Λυμπεροπούλου. «Αντρόγυνα» με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. «Η Μπράχαινα» με την Εύα Κοταμανίδου. «Η Ελένη ή ο κανένας» με την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. «Η Εβραία» με την Μάνια Παπαδημητρίου. «Ο μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου» με τον Μιχάλη Μητρούση. «Μεταμφίεση» με την Ράνια Οικονομίδου. «Αναχώρηση - Καρκίνος του Λάρυγγος» με την Νέλλη Αγγελίδου. «Ορλάντο - Μια Βιογραφία» με την Αννίτα Σαντοριναίου. «Ο δρόμος της Μήδειας είναι μονόλογος» με την Λήδα Τασοπούλου. «Ο Ανιψιός του Βιτγκενστάιν» με την Ρούλα Πατεράκη. «Το μυστήριο» με την Αντιγόνη Βαλάκου.

Ο χειμώνας του ΚΘΒΕ

Από το «Χορό του θανάτου» του Στρίντμπεργκ
Από το «Χορό του θανάτου» του Στρίντμπεργκ
Για τη χειμερινή περίοδος 2003-2004 σχεδιάζονται να ανεβαστούν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τα εξής έργα: Πρώην «Βασιλικό θέατρο»: Αντον Τσέχωφ «Πλατόνοφ» (σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς). Μουρατχάν Μουνγκάν, «Τα ελάφια και οι κατάρες» (σκηνοθεσία Μουσταφά Αφκιράν)

Στο θέατρο της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών»: Εντουαρντ Αλμπη «Τρεις ψηλές γυναίκες» (σκηνοθεσία Τάσος Μπαντής). Μαριβώ «Ο θρίαμβος του έρωτα» (σκηνοθεσία Βίκτωρ Αρδίττης).

Στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: Ευγένιου Ο' Νηλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (σκηνοθεσία Ανδρέας Βουτσινάς). Τομ Στόπαρντ, «Αρκαδία» (σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης / πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα).

Στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών: Μπράιαν Φρίελ «Προσωρινή διαμονή / Με αφορμή τον Ιππόλυτο» (προσωρινός τίτλος) - Living Quarters / After Hippolytus (σκηνοθεσία Γλυκερία Καλαϊτζή / πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα). Φαμπρίς Μελκιό «Η μοιρασιά του διαβόλου» (σκην. Πέτρος Σεβαστίκογλου / πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα).

Για το τέλος της περιόδου ετοιμάζεται η «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, μια μεγάλη παραγωγή σε διασκευή Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Για τα παιδιά και τους νέους ετοιμάζεται «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σε διασκευή- σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

Με την έναρξη της περιόδου θα επαναληφθούν σημαντικές παραγωγές της προηγούμενης περιόδου: Στρίντμπεργκ «Ο χορός του θανάτου», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. «Το αθάνατο νερό», ελληνικά λαϊκά παραμύθια, σε διασκευή - σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Και «Ταξιδιώτης του χειμώνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Καλοτάξιδος «Μετρονόμος»

Δύο χρόνια παρουσίας έκλεισε το μουσικό περιοδικό «Μετρονόμος», δίνοντας το στίγμα μιας έκδοσης, που αγαπά το καλό ελληνικό τραγούδι. Τρίμηνη έκδοση της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Μουσικής, περιλαμβάνει άρθρα, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Στο τεύχος Ιούλη - Σεπτέμβρη, μεταξύ άλλων περιέχονται: μια ανέκδοτη συνέντευξη του Κώστα Ρούκουνα στον Παντελή Βρόντο και η συνέντευξη του Τόλη Εσδρά (Το ακορντεόν του «ρεμπέτικου») στον Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη. Επίσης συνεντεύξεις των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Σοφίας Παπάζογλου, «Οκτάβα», Δημήτρη Κοντογιάννη. Ακόμη τα θέματα: «Η μουσική παράδοση στην Ηπειρο και τα τακίμια της», «Ο Μήτσος Ευσταθιάδης και οι Ανατολίτικες Ορχήστρες», «Πίσω από τα όργανα: Μάνος Αβαράκης» κ.ά.

Τα βραβεία του «Ecocinema»

Η ταινία του Βέλγου σκηνοθέτη Πάτρικ Γιαν «Δίκαιο του ισχυρότερου» απέσπασε το Α΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μεγάλου μήκους στο 3ο Φεστιβάλ Οικολογικού Κινηματογράφου «Ecocinema» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Η ταινία πραγματεύεται το θέμα των προσφύγων που αντιμετωπίζουν το «ευρωπαϊκό όνειρο».

Το Β΄ Βραβείο απονεμήθηκε στους Βραζιλιάνους Joao Jardim και Walthec Carvalho για την ταινία «Παράθυρο ψυχής», όπου 19 άνθρωποι με προβλήματα όρασης καταθέτουν πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Ανάμεσά τους ο Βιμ Βέντερς και ο Ζοζέ Σαραμάγκου. Από ελληνικής πλευράς βραβεύτηκαν οι ταινίες «Δύτες του γαλάζιου» του Δημήτρη Αναγνωστόπουλου και «Χορός των σφουγγαράδων» του Βασίλη Βασιλειάδη. Τα βραβεία χορηγεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους απέσπασαν οι Γάλλοι Sophie Roudil και Marc Roudil για τα «Δέντρα». Το Βραβείο Καλύτερης Μεσογειακής Ταινίας κέρδισε ο Ιταλός Luca Pastone για το «Σαν απολιθώματα».

Ενα διαχρονικό, οικουμενικό, επίκαιρο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η τρίτομη ποιητική «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ξαναγεννά το ενδιαφέρον των σημερινών αναγνωστών, που «διψούν» για πραγματικά μεγάλα δημιουργήματα. Ετσι, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η πρώτη, κυκλοφορεί και δεύτερη έκδοση του έργου από τις εκδόσεις «τυπωθήτω» (Γιώργος Δαρδανός), με πρόλογο του Στέφανου Ροζάνη, σε δημοτική μετάφραση-σημειώσεις Ανδρέα Ριζιώτη.

Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, στις 27/9 (8.30 μ.μ.) το Ιδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και οι εκδόσεις «Εστία» θα παρουσιάσουν την ογκώδη και πλούσια εικονογραφημένη ιστορική μελέτη των καθηγητών Κ. Αδαμοπούλου - Παύλου και Α. Ι. Πρασσά «Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835): Από την υπόδουλη έως την ελεύθερη Ελλάδα». Για τη μελέτη θα μιλήσουν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου και ο ιστορικός - κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Διδασκάλου. Νησιώτικους σκοπούς του Γιάννη Κωνσταντινίδη θα ερμηνεύσει η πιανίστα Τζένη Μανουσάκη.

Ο Μίμης Πλέσσας θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και σύντομα θα αναλάβει τα καθήκοντά του και θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου. Σημειώνουμε ότι τον ερχόμενο Νοέμβρη, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου οργανώνουν το 3ο Συνέδριο για το Επτανησιακό Θέατρο, αφιερωμένο φέτος στον Κερκυραίο συγγραφέα και μεταφραστή Γεράσιμο Σπαταλά (1887-1972).

Από τις 26/9 θα προβάλλεται στο «Σινέ Φιλίπ» η ταινία «Ενα καλοκαιρινό παραμύθι», του Σουηδού Ουλφ Μάλμος. Η ταινία αφηγείται τις καλοκαιρινές διακοπές δύο ορφανών παιδιών στη Σουηδία του 1958, δίπλα σε ένα νεκροθάφτη. Τα παιδιά δε συμμερίζονται το συντηρητισμό του κυρίου Γιόχανσον, μετατρέποντας τις διακοπές τους σε μια μεγάλη περιπέτεια. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του «Νεανικού Πλάνου».

Στον 1ο όροφο του κτιρίου της οδού Φραντζή 14, απέναντι από το κτίριο ΦΙΞ, στην πλευρά της Λεωφ. Καλλιρρόης, μεταφέρονται η Διεύθυνση και όλες οι υπηρεσίες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η μεταφορά των γραφείων του ΕΜΣΤ γίνεται για να ξεκινήσει η ανακατασκευή ολόκληρου του κτιρίου του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ, το οποίο θα γίνει μόνιμη στέγη του μουσείου. Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στα ίδια τηλέφωνα, φαξ και ηλεκτρονική διεύθυνση. Τηλ.: 210-9242.111/2. Φαξ: 210-9245.200.

Η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, στις 26/9 (8μμ), στην «Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη» στο Αργοστόλι, θα παρουσιάσει την έκδοση του ποιητικού έργου του ζωγράφου και ποιητή Κώστα Ευαγγελάτου «Αλέαβ προσομοίων» (εκδόσεις «Απόπειρα»). Για την ποίηση του Κ. Ευαγγελάτου θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας της Εταιρείας Γιώργος Μοσχόπουλος και ο συγγραφέας-μεταφραστής Κώστας Κριτσίνης. Με τη φωνή της ηθοποιού Βέρας Ζαβιτσιάνου θα ακουστούν ποιήματα του βιβλίου από το ομώνυμο cd.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ