ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογική δημαγωγία και με τα ... αυθαίρετα!

Υστερα από τα διάφορα δημαγωγικά πακέτα και χάρτες παροχών, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ετοιμάζονται να παίξουν, ως άλλοι «Μαυρογιαλούροι», και το παιχνίδι της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο και πρόγραμμα για λαϊκή κατοικία, οδηγώντας, έτσι, τη μεγάλη μάζα του λαού να γίνεται έρμαιο των τραπεζών, στις οποίες προστρέχει για στεγαστικά δάνεια ή να κατασκευάζει αμφίβολης ποιότητας αυθαίρετα...

Το νέο «πακέτο» θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ό,τι έχει διοχετευτεί μέχρι τώρα στον Τύπο, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, μεταξύ των άλλων, θα αφορούν:

  • Στη συντόμευση των διαδικασιών για την ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης, που τώρα ολοκληρώνονται σε 8 με 10 χρόνια ή ακόμη και 15! Το θέμα, όμως, είναι να διοχετευτούν και τα κατάλληλα κονδύλια, καθώς μέχρι τώρα εκεί «κολλάει» κυρίως το σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, θεωρείται ότι θα νομιμοποιηθούν χιλιάδες αυθαίρετα που βρίσκονται σε υπό ένταξη περιοχές. Πολλές χιλιάδες όμως - ίσως και τα περισσότερα - δε θα μπορούν να νομιμοποιηθούν, είτε γιατί βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα και αιγιαλούς, αφού απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς και όσα με βάση τις πολεοδομικές μελέτες θα βρεθούν σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Στη ρευματοδότηση των αυθαιρέτων, που βρίσκονται σε περιοχές υποψήφιες για ένταξη στο σχέδιο πόλης πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης και η πράξη εφαρμογής.
  • Η μετάθεση της ευθύνης για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα μετατίθενται και τα πρόστιμα, αν εκτελεί πλημμελώς τα νέα αυτά καθήκοντά της.
  • Στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης των αυθαιρέτων για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. με την εφαρμογή διαφόρων κοινωνικών κριτηρίων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.). Αυτό, όμως, η κυβέρνηση δεν το κάνει για κοινωνικούς, αλλά για εισπρακτικούς λόγους, καθώς τώρα ένα ελάχιστο ποσοστό των επιβαλλόμενων προστίμων εισπράττεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κάθε χρόνο προϋπολογίζεται ένα ποσόν της τάξης των εκατοντάδων δισ. δρχ., από αυτά εισπράττονται μόνο γύρω στα 5 δισ. δρχ. Με τις ...εκπτώσεις, λοιπόν, των προστίμων, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εισπράξει πολύ περισσότερα!..
ΔΑΣΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
«Ιερή» καταπάτηση δασικής έκτασης

Εμφανείς οι αυθαίρετες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Πεντέλη, στο χώρο της Μονής
Εμφανείς οι αυθαίρετες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Πεντέλη, στο χώρο της Μονής
Αυθαιρεσίες, καταπατήσεις σε μεγάλη δασική έκταση, που έχει κριθεί αναδασωτέα και επεκτάσεις κτισμάτων, γίνονται τους τελευταίους μήνες σε ό,τι πλέον έχει απομείνει στην Πεντέλη. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αυθαιρεσίες γίνονται από την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν ότι δεν αυθαιρετεί και ότι δεν πραγματοποιεί έργα για επέκταση του μοναστηριού, αλλά απλά «συμμάζεψε» τα χώματα από τις κατολισθήσεις που πραγματοποιήθηκαν το χειμώνα. Και τα χώματα αυτά... απλά τοποθετήθηκαν στο περιβόλι της Μονής!

Ο «Ρ» βρέθηκε στο χώρο των καταπατήσεων, καταγράφοντας την αυθαιρεσία. Εκεί, είναι ακόμα νωπά τα σημάδια από τις χωματουργικές εργασίες, που έγιναν - και πολύ πιθανό να συνεχίζονται ακόμα και σήμερα - με τη χρήση τεράστιων ειδικών μηχανημάτων. Ολα μαρτυρούν ότι εκεί υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα και ότι έχουν επέμβει μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα, διαμορφώνοντας έξι επίπεδα στο βουνό, μπροστά από τη Μονή.

Οι εργασίες επέκτασης της Μονής Αγίου Παντελεήμονα έχουν ξεκινήσει από την άνοιξη, αρχές του καλοκαιριού. Μέρος της Πεντέλης έχει μπαζωθεί καθώς και μεγάλο μέρος μπροστά από τη Μονή, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή νέων αυθαίρετων κτισμάτων. Ακόμα και μέρος του βουνού φαίνεται ότι έχει «φαγωθεί» από κάποιο σκαπτικό μηχάνημα. Στο χώρο της Μονής τα τελευταία 15 χρόνια έχουν «ξεφυτρώσει» διάφορα αυθαίρετα κτίσματα. Ομως, μετά από παρεμβάσεις αυτά έμειναν ανολοκλήρωτα.

Πάντως, μέχρι στιγμής το Δασαρχείο Πεντέλης, όπως μας διαβεβαίωσε ο δασάρχης κ. Καζάζης, έχει ασκήσει μηνύσεις εναντίον της Μονής τα τελευταία χρόνια για τα κτίσματα αυτά που πήγαν να χτιστούν και αποδείχτηκε ότι ήταν αυθαίρετα. Για τις σημερινές εργασίες που γίνονται εκεί το δασαρχείο έχει ξεκινήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εξακριβώσει τι εργασίες έχει κάνει η Μονή.

«Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων»

Για τις εργασίες που γίνονται στο βουνό από τη Μονή, μίλησε στο «Ρ» ο Θεμιστοκλής Καράλης, μέλος του Συλλόγου Εθελοντικής Πυροπροστασίας «Ρομπέν των Δασών». «Οι επεκτάσεις που γίνονται εδώ είναι τεράστιες, σε δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης, μπαζώνοντας μέρος του βουνού και πιθανότητα να έχουν κόψει και κάποια δέντρα για τις ανάγκες της επέκτασης», μας λέει ο Θ. Καράλης.

«Μέχρι στιγμής - συνεχίζει - δεν τους έχει σταματήσει κανείς. Το μοναστήρι ισχυρίζεται ότι παίρνει χώμα από μια κατολίσθηση που έγινε στο πίσω μέρος του βουνού το χειμώνα από τις πολλές βροχές και το βάζει μπροστά στο μοναστήρι, γιατί δεν έχει πού αλλού να το βάλει», μας λέει. Ομως, όπως διαπίστωσαν τα μέλη του Συλλόγου «Ρομπέν των Δασών» αυτό δεν είναι μόνο το χώμα από την κατολίσθηση, αλλά συνεχίζουν να σκάβουν και άλλο το βουνό προς τα μέσα, με σκοπό να επεκταθεί η Μονή προς τη μεριά του βουνού. «Εφεραν μάλιστα μπάζα και από έξω - καταγγέλλει ο Θ. Καράλης - και τα ρίχνουν από την κάτω μεριά του μοναστηριού ισχυριζόμενοι ότι θέλουν να μεγαλώσουν το χώρο και να φτιάξουν πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των πιστών που θα επισκεφτούν τη Μονή».

Ο Θ. Καράλης επισήμανε ακόμα την ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των Αθηναίων, όλου του λαού η διάσωση της Πεντέλης και να μην επιτρέψουν όλοι από κοινού να γίνουν και άλλες αυθαιρεσίες και άλλες καταπατήσεις στο βουνό.

«Δεν καταπατούμε» αλλά...

Την άποψή του για όλα αυτά, που καταλογίζονται στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, ζητήσαμε από τον πάτερ Ισαάκ που ζει μέσα στο μοναστήρι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι κανένα έργο δε γίνεται στο χώρο, ενώ τα χώματα που βρίσκονται εκεί - και μάλιστα στο περιβόλι - είναι από τις κατολισθήσεις που έγιναν το χειμώνα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα τοποθέτησαν εκεί για να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με το Δασαρχείο. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εργασίες που έγιναν εκεί ήταν για να βγάλουν τη λάσπη που είχε δημιουργηθεί μπροστά από το Μοναστήρι και η οποία αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια.

Συνέχισε, μάλιστα, να υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε εργασία γίνεται στη Μονή δεν είναι για τυχόν επέκτασή της, αλλά για τη συντήρησή της. Οσον αφορά στα κτίσματα που βρίσκονται εκεί και έχει σταματήσει η ανοικοδόμησή τους, σημείωσε ότι αυτά θα γινόντουσαν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών. Μάλιστα, ένα από αυτά, υποστήριξε, ήταν για τα παιδιά που έρχονται από τα κατηχητικά...

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δωρεάν σήμερα οι μετακινήσεις

Δωρεάν είναι σήμερα οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» και το μετρό. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην καμπάνια του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών και του ΟΑΣΑ, με τίτλο: «Στην πόλη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» (κατά της χρήσης του ΙΧ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη 2003. Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, αναφερόμενος στη σημερινή μέρα, δεν παρέλειψε και τις προεκλογικού χαρακτήρα αναφορές... στις επεκτάσεις του μετρό, στην αύξηση του αριθμού λεωφορείων και τρόλεϊ, στην ποιοτική αναβάθμιση των ΗΣΑΠ κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ