ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Κατά συρροήν δολοφόνοι» οι της «17 Ν»

Αγόρευσε χτες ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των οικογενειών των Αμερικανοβρετανών θυμάτων της οργάνωσης, Ηλ. Αναγνωστόπουλος

Στη γραμμή των αγορεύσεων των δύο εισαγγελέων της δίκης, του τακτικού Χρ. Λάμπρου και του αναπληρωτή Β. Μαρκή, κινήθηκε χθες με τη δική του αγόρευση ο καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των οικογενειών των Αμερικανών θυμάτων της «17 Ν» και της οικογένειας του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς.

Εγκαινιάζοντας τις αγορεύσεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος υπεραμύνθηκε των προτάσεων των εισαγγελέων, αναφορικά με την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Αναγνωρίζοντας τους κατηγορούμενους ως εγκληματίες, τους χαρακτήρισε «κατά συρροήν δολοφόνους», τονίζοντας ότι «ο σειριακός δολοφόνος (serial killer) δεν μπορεί να είναι ο,τιδήποτε άλλο, ακόμη κι αν στολίζει τους φόνους με πολιτικά μπαχαρικά (προκηρύξεις "17 Ν")».

Προσπάθεια πλήρους απαξίωσης

Επιχειρώντας την πλήρη απαξίωση των κατηγορουμένων, ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος υποστήριξε ότι τα μέλη της «17 Ν» προέβαιναν στην απεχθέστερη μορφή ανθρωποκτονιών, διότι για να τις διαπράξουν χρησιμοποιούσαν την προμελέτη και την υπουλία. Ταυτόχρονα, μίλησε εκτενώς και για τις ληστείες που διέπραξαν, ισχυριζόμενος ότι «το ισχυρό δίδυμο Γιωτόπουλος - Κουφοντίνας αγάπησαν το Χρήμα και φρόντισαν να το εκμεταλλευτούν με τις συντρόφους τους στα σπίτια τους (κύρια και εξοχικά), στις διακοπές τους κλπ., απολαμβάνοντας όλα τα αγαθά του συστήματος που τάχα πολεμούσαν, χωρίς να εργάζονται και χωρίς να συμμετέχουν στα κοινά βάρη: Ζωή γλυκιά και αφορολόγητη, εις βάρος των υπολοίπων».

Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε την εικόνα του για την οργάνωση «17 Ν», κάνοντας ειδικές αναφορές σε κάποια από τα φερόμενα - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - μέλη της. Ετσι: Τον Αλ. Γιωτόπουλο τον ταύτισε με την «17 Ν», χαρακτηρίζοντάς τον «λαθραίο και αφορολόγητο γκουρού της τρομοκρατίας». Τον Δημ. Κουφοντίνα τον αποκάλεσε «μιλιταριστή ομαδάρχη της "17 Ν"». Τον Χρ. Ξηρό «ωμό και ανάλγητο εξολοθρευτή», τον Σ. Ξηρό «φονικό ταλέντο» και «μηχανή θανάτου». Τον Β. Τζωρτζάτο «αδίστακτο και επικίνδυνο εκτελεστή». Τον Ηρ. Κωστάρη άνθρωπο «με διαρκή ετοιμότητα για εγκλήματα και χωρίς ευαισθησίες». Τον Ν. Παπαναστασίου «αθόρυβο και αποτελεσματικό "σύντροφο" του τρόμου». Τέλος, την Αγγ. Σωτηροπούλου τη χαρακτήρισε πιστή σύντροφο του Δ. Κουφοντίνα, θεωρώντας «επισφράγιση της επιδοκιμασίας της για τα κατορθώματα του Δ. Κουφοντίνα την απόφασή της να τον παντρευτεί στη φυλακή».

Νεκρή βρέθηκε η Κ. Γρηγοράκου

Νεκρή στο αυτοκίνητό της βρέθηκε η Κυριακή Γρηγοράκου, αδελφή των γνωστών Νίκου και Θόδωρου και κόρη του Βασίλη Γρηγοράκου, που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κυκλώματα της νύχτας και που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια. Η 36χρονη βρέθηκε στο κάθισμα του συνοδηγού στις 9 το βράδυ της Κυριακής στο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου και Αλκη Αργυριάδη στο Μπραχάμι.

Από τη νεκροψία, δε διαπιστώθηκαν κακώσεις, ούτε κάποια άλλα ίχνη που να στοιχειοθετούν εκ πρώτης όψεως εγκληματική ενέργεια. Περαιτέρω λεπτομέρειες, που ίσως να ρίξουν φως στο θάνατό της, θα δώσει ο τοξικολογικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου θα γίνουν γνωστά σε 15 μέρες περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την οικογένεια Γρηγοράκου εν ζωή βρίσκονται μόνον η δεύτερη κόρη Ζωή και η μητέρα.

Αργά χθες το απόγευμα, πάντως, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο Παναγιώτης Μαριόλης, σε βιοτεχνία στην Ηλιούπολη. Η αστυνομία συνδέει τους δύο θανάτους με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των δύο συμμοριών. Αυτής της οικογένειας Γρηγοράκου και αυτής της Τσακογιάννη. Υπεύθυνος της βιοτεχνίας, που ανήκε στον Μιχάλη Τσακογιάννη, ήταν το θύμα και έτσι εξετάζεται το γεγονός η δολοφονία του Μαριόλη να ήταν λάθος.

Σύλληψη 73χρονου για ληστεία

Ενας 73χρονος, συνταξιούχος μάγειρας, είναι ο δράστης της ληστείας, που σημειώθηκε σε βάρος του σούπερ μάρκετ «DIA» στη Δάφνη. Από την έρευνα που έγινε, προέκυψε ότι είχε αποπειραθεί να ληστέψει και το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στις 2/9, ενώ κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε μετά τη ληστεία, το ποσόν των 380 ευρώ που είχε αποσπάσει και ένα ψεύτικο πιστόλι. Επίσης, ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο

Με κινητοποιήσεις από αύριο, αντιδρούν στην αντιεπαγγελματική πολιτική της κυβέρνησης οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας. Η διοίκηση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει αποφασίσει για αύριο και μεθαύριο την ακινητοποίηση των ταξί στην πρωτεύουσα, ενώ προειδοποιεί και με «μπαράζ» άλλων κινητοποιήσεων.

Μεταξύ των άλλων, οι αυτοκινητιστές ταξί αντιδρούν στην υποχρεωτική τοποθέτηση ταμειακών μηχανών από την 1η Γενάρη 2004 (όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος για τα ταξί) στα οχήματά τους. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου θεωρούν ότι θα πρέπει να έχουν λόγο στη χορήγηση του ηλεκτρονικού σήματος γνησιότητας των ταξί. Παράλληλα, διεκδικούν αναπροσαρμογή του κομίστρου και ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Δύο αστυνομικοί βρήκαν τραγικό θάνατο προχθές το βράδυ, όταν το περιπολικό όπου επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ, στο 38ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Νέας Περάμου. Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του περιπολικού ο αστυνομικός Φίλιππος Κοντογιάννης, 25 ετών, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών και ο δόκιμος Αλέξανδρος Βανάκας, 19 χρόνων.

Το δυστύχημα οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στην υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός, καθώς στο σημείο δε βρέθηκαν ίχνη φρεναρίσματος. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής επισημαίνει ότι ο άδικος χαμός των δύο συναδέλφων, αλλά και η δολοφονική ενέργεια σε βάρος αστυνομικών - όπως χαρακτηρίζει την πρόσφατη έκρηξη βομβών στα Δικαστήρια της Ευελπίδων - αναδεικνύουν «για άλλη μία φορά το μείζον πρόβλημα για τους αστυνομικούς, την επικινδυνότητα της εργασίας τους». «Ας ελπίσουμε ότι άμεσα η πολιτεία θα αναγνωρίσει και θα χαρακτηρίσει την εργασία μας ως επικίνδυνη, διασφαλίζοντας οριστικά τον εργαζόμενο αστυνομικό και πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα στηρίξουμε οικονομικά, με εράνους, οικογένειες εκλιπόντων αστυνομικών κατά την ώρα του καθήκοντος», καταλήγει η Ενωση Αστυνομικών.

«Κόπηκε» από το ΣτΕ η κατασκευή εκπαιδευτηρίου

Σταμάτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την κατασκευή εκπαιδευτηρίων στην περιοχή Πυργετός του Δήμου Τρικκαίων στο Νομό Τρικάλων, καθώς έκρινε ότι η επίμαχη έκταση προστατεύεται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (άρθρο 24 του συντάγματος)

Το ΣτΕ απέρριψε την τροποποίηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου που επιχειρούνταν με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί μια περιοχή από γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας σε απλή γεωργική γη, σε διάστημα 12 χρόνων, όπως έπραξε η πολιτεία, προκειμένου να κατασκευαστούν τα εκπαιδευτήρια.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη έκταση για την ανέγερση του εκπαιδευτηρίου και ότι υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή από το 1990 παράνομες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν επηρεάζει το παράνομο του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ