ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Απέναντι» από τους εργαζόμενους

Καλεί την κυβέρνηση να μη δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενους που «δε σηκώνει ο προϋπολογισμός»!

Τη «φυσική» της θέση, στο πλευρό της κυβέρνησης και απέναντι στους εργαζόμενους, έσπευσε να πάρει η ηγεσία της ΝΔ με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Δίνοντας μια σαφή πρόγευση για τη στάση πυγμής που θα ακολουθήσει όταν ανέβει στην κυβέρνηση απέναντι στα δίκαια, κατά τ' άλλα, αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων, η ηγεσία της ΝΔ, τοποθετούμενη απέναντι στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, πιέζει την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει, επικροτώντας την επιχειρηματολογία της περί αντοχής του προϋπολογισμού.

«Αποκαλυπτικά» τα όσα είπε χτες (στον «Φλας») ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης: «Δεν έπρεπε - είπε - να έχει φτάσει το ζήτημα (σ.σ. των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών) εκεί πέρα». Και πρόσθεσε: «Αφ' ης στιγμής έφτασε εκεί, πρέπει να δούμε πώς με πολλή προσοχή θα το χειριστούν και αν σηκώνει ο προϋπολογισμός»(!). Μάλιστα, έσπευσε να υιοθετήσει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός «δεν το αντέχει». Επιπλέον, υπέδειξε στην κυβέρνηση να δώσει τις αυξήσεις «σταδιακά ή οτιδήποτε»! Απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών στην περίπτωση που η ΝΔ ανέβει στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή, ασκώντας κριτική «από τα δεξιά», κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη γιατί «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου πριν 15-20 μέρες», εννοώντας το πακέτο «παροχών» - κοροϊδία και τώρα «οι άλλες ομάδες που αισθάνονται αδικημένες θα ξεκινήσουν με την ίδια μαχητικότητα με τους καθηγητές να διεκδικούν αυτά που πράγματι τους έχει στερήσει τόσο καιρό»! Επεξηγώντας τη στάση του κόμματός του, είπε ότι «δεν μπορούμε να μπούμε στην εκλογική νίκη με πλειοδοσία παροχών».

Αναφερόμενος στην εκλογική ετοιμότητα του κόμματός του, είπε ότι «εμείς κινούμεθα ανεξαρτήτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο κ. Σημίτης δεν έχει καταλήξει στο πότε θα προκηρύξει τις εκλογές και πιστεύω ότι θα τις προκηρύξει όποτε κρίνει γι' αυτόν ότι είναι καλύτερα τα πράγματα». Επεξηγώντας την εκτίμησή του, επισήμανε ότι αν ο Κ. Σημίτης «πιστεύει ότι θα παραλάβει τα έργα μέχρι το Μάρτιο -Απρίλιο, ότι θα κάνει διορισμούς, παροχές και δι' αυτού του τρόπου θα βελτιώσει το κλίμα, θα τις προκηρύξει τότε. Αν πιστεύει ότι δε θα τα παραλάβει, γιατί έχει ατυχήσει πλήρως, θα τις προκηρύξει πιο νωρίς».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, είπε ότι θεωρεί «αναμενόμενη και ίσως μεγαλύτερη» τη μείωση της ψαλίδας, μετά τη «μεγάλη επικοινωνιακή επίθεση την οποία υπέστη η κοινή γνώμη» το τελευταίο 20ήμερο.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«PLACEBO»

(Ψεύτικο)

«Πλατσέμπο» λέμε στην ιατρική, τα ψεύτικα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σκόπιμα, για ψυχολογικούς λόγους, και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς.

Τα χάπια (placebo) - για παράδειγμα, έχουν το ίδιο σχήμα, το ίδιο χρώμα και περίπου το ίδιο βάρος με τα πραγματικά. Μόνο που είναι παρασκευασμένα από καθαρό αλευράκι και άλλες ουδέτερες και αδρανείς ουσίες. Και αυτό γίνεται προγραμματισμένα για να μελετηθεί η ψυχολογική επίδραση, ενός δήθεν φαρμάκου.

Χωρίζουν, συγκεκριμένα, τους υπό θεραπεία ασθενείς σε δύο ομάδες. Στη μία χορηγούν το πραγματικό φάρμακο. Στην άλλη ομάδα, το ψεύτικο. Και έχει αποδειχτεί σε πειραματικό στάδιο, ότι ένα ποσοστό της δεύτερης ομάδας νιώθει ότι... βελτιώνεται η υγεία του, γιατί «η πίστη σώζει».

Εκτός όμως από τα ψευτοφάρμακα, τα «πλατσέμπο» συνοδεύουν και την πολιτική. Ψεύτικες υποσχέσεις, ψεύτικες παροχές, όπως αυτές που μοιράζονται και στην τρέχουσα «προεκλογική» περίοδο. Ψεύτικες ουσίες που αποκοιμίζουν!

Ψεύτικα πλαστά και πλαστικά τρόφιμα, με γεύση ρίγανης ή γεύση σοκολάτας, χωρίς όμως ψεύτικες τιμές, που ακολουθούν τον ανήφορο, προκαλώντας τα βλάσφημα λόγια ενός υπουργοποιηθέντος κατά των... δημοσιογράφων.

Εκλογές έρχονται και μικραίνουν οι αποστάσεις από την κάλπη - (την κάλπικη). Εκλογές έρχονται και οι πολίτες, σύμφωνα και με τη θέση του Κόμματός μας, πρέπει συσπειρωμένοι και δυναμικά να δώσουν απάντηση στα πολιτικά, ψευτοφάρμακα - «πλατσέμπο» που μας πλασάρουν.

Η αγρανάπαυση του καλοκαιριού τελειώνει. Για μας η σπορά συνεχίζεται.

Και να θυμίσουμε ότι προπολεμικά το σκάνδαλο των ψεύτικων «κουφέτων» κινίνου, κλόνισε συθέμελα την τότε κυβέρνηση. Ακόμη περισσότερο, σήμερα, που ακούγονται τα ψεύτικα λόγια, τα μεγάλα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, οι ΚΟ σε όλη τη χώρα υλοποιούν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης. Ανάμεσά τους η ΚΟΑ του ΚΚΕ προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες τις παρακάτω δραστηριότητες:

-- Σήμερα Πέμπτη

  • Στις 9 π.μ., στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά θα περιοδεύσει ο Μήτσος Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΑ.
  • Στις 9π.μ. ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών.
  • Ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (στις 9 π.μ.) και στη συνέχεια στις 11 π.μ. στο Φάρο Τυφλών Ελλάδας, στην Καλλιθέα.
  • Στις 4 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα θα περιοδεύσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Στο εμπορικό «Καλυβιώτης» στην Ερμού, στις 3 μ.μ., θα περιοδεύσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, όπου θα συζητήσει με τις εργαζόμενες.
  • Στις 7 π.μ., η Βάνα Λυγερού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ θα επισκεφτεί τα γραφεία της ΔΕΗ στην Αριστείδου και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους για θέματα Παιδείας.

- Την Τετάρτη, 24/9, σε συγκέντρωση γυναικών στον Νέο Κόσμο, στα γραφεία της ΚΟ (Φραντζή 68), στις 7μ.μ. θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη, 24/9, σε σύσκεψη εργαζομένων στον ΟΣΕ στην ΚΟΑ, στις 6.30μ.μ., θα μιλήσει ο Π. Ηλιόπουλος μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

- Την Πέμπτη, 25/9, σε συγκέντρωση εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, στα γραφεία της ΚΟΑ, στις 6μ.μ., θα μιλήσει ο Μ. Αρβανιτάκης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Παρασκευή, 26/9, σε συγκέντρωση γυναικών στο δημαρχείο Υμηττού, στις 7μ.μ., θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

Συνεχίζοντας την Πολιτική Εξόρμηση η ΚΟΠ του ΚΚΕ, οργανώνει περιοδείες και συγκεντρώσεις, συζητώντας με τους εργαζόμενους και τη νεολαία το Πρόγραμμα του Κόμματος.

-- Σήμερα Πέμπτη

  • Τα μηχανουργεία στο Ρέντη, θα επισκεφτεί η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.
  • Στο Εμπορικό Κέντρο της Νίκαιας, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.
  • Στις 10.00 π.μ., θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» του Πειραιά, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Παναγιώτη Κοσιώνη.

-- Αύριο Παρασκευή

  • Στις ιδιωτικές κλινικές Νίκαιας και Κορυδαλλού, θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Στα κεντρικά καταστήματα τραπεζών του Πειραιά, θα περιοδεύσει ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
Στην Εύβοια

Η Αχτιδική Επιτροπή Χαλκίδας και η Κομματική Οργάνωση Νέας Αρτάκης του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση, στις 9μ.μ. στο κέντρο «Εννέα Ογδοα» στη Ν. Αρτάκη, την Παρασκευή 26/9.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ικανοποιημένος ο Κύπριος Πρόεδρος

Την «απόλυτη ικανοποίησή του» για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, προχτές, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κ. Σημίτη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την επιστροφή του στο νησί.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε: «Συζητήθηκαν οι κοινές θέσεις, που θα προβληθούν από τις δύο πλευρές στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στις επαφές με τον Κόφι Ανάν». Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Ιακώβου, στις συνομιλίες μεταξύ των δυο πολιτικών «δε συζητήθηκαν οι αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν, αλλά έγινε αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης και συζητήθηκαν διάφορα σενάρια μέχρι το Μάιο του 2004». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση πριν την ημερομηνία αυτή» και σημείωσε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να το πετύχει». Ωστόσο, ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι «σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και μετά το Μάιο του 2004».

Ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος αναχωρεί τη Δευτέρα το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πάντως, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ΟΗΕ και Βρετανοί περιμένουν τις εκλογές που θα γίνουν στα Κατεχόμενα, οι οποίες πιστεύουν ότι θα δρομολογήσουν εξελίξεις. Συγκεκριμένα, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Λιν Πάρκερ, ανέφερε ότι «θεωρεί πολύ σημαντικές τις εκλογές για το μέλλον του συνόλου των Κυπρίων» και είπε ότι «η Βρετανία θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις». Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ, δήλωνε με τη σειρά του ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να στείλει παρατηρητές στις εκλογές του Δεκεμβρίου στα Κατεχόμενα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ