ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Επεκτείνεται η απαγόρευση των χρηματιστηριακών συναλλαγών

Το νέο νομοσχέδιο έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης

Το νέο νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» πολιτικών, κρατικών λειτουργών, υπαλλήλων και ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης, με το οποίο υποτίθεται ότι θα εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η απαγόρευση χρηματιστηριακών συναλλαγών - που ίσχυε για τους υπουργούς - και στους βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και γενικά σε πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας. Παράλληλα καθίσταται υποχρεωτικός ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης τόσο των ίδιων των ελεγχόμενων όσο και των συζύγων ή ανήλικων τέκνων τους. Ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ όσοι καταθέσουν για πρώτη φορά δήλωση «πόθεν έσχες» υποχρεούνται να παρουσιάσουν τα περιουσιακά στοιχεία και την πηγή προέλευσής τους των τελευταίων 3 ετών.

«Νομίζω ότι έχουμε ένα θωρακισμένο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τελικά το συνολικό πλαίσιο της διαφάνειας της δημόσιας ζωής της χώρας», σχολίασε ο Κ. Σκανδαλίδης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Πέρα όμως από το περιεχόμενο του νέου νομοθετικού πλαισίου και άσχετα από την όποια «αποτελεσματικότητα» θα έχει σε σχέση με το προηγούμενο, η γενεσιουργός αιτία των φαινομένων της διαφθοράς και αδιαφάνειας παραμένει. Οπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή του «πόθεν έσχες»: «η τιμή του πολιτικού κόσμου κρίνεται από τα συμφέροντα που αυτός υπηρετεί».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβρη, οι δηλώσεις των βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης και των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, υποβάλλονται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία ενισχύεται με ορκωτούς ελεγκτές. Οι δηλώσεις συντάσσονται σε ειδικό έντυπο, το οποίο κάθε χρόνο ενημερώνεται με τα νέα στοιχεία.

Οι δηλώσεις των υπολοίπων προσώπων (δημάρχων, νομαρχών, γενικών γραμματέων περιφερειών και υπουργείων, δικαστικών, προσώπων σε θέσεις ευθύνης κλπ.) υποβάλλονται σε τριμελή επιτροπή που προεδρεύεται από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τη συμμετοχή καθηγητή Οικονομικών Πανεπιστημίου και ορκωτού ελεγκτή.

Οσοι αποκτούν παράνομα ή αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζουν κυρώσεις, από δήμευση περιουσίας έως φυλάκιση 3 ετών. Επίσης επιβάλλεται τόσο στον υπαίτιο όσο και στις συζύγους και τα τέκνα που επωφελήθηκαν περιουσιακών του στοιχείων, στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων μέχρι και πέντε χρόνια. Στην περίπτωση που δεν εξηγείται η πηγή προέλευσης περιουσιακού οφέλους, προβλέπεται καταλογισμός σε βάρος του ελεγχόμενου, της συζύγου ή ανήλικου τέκνου, με ισάξιο χρηματικό ποσό.

Στη διαδικασία της υπογραφής βρίσκεται τέλος Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προβλέπεται η διετής κατάθεση δηλώσεων από ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, κυρίως σε θέσεις ευθύνης και σε «επιρρεπείς» στις συναλλαγές τομείς, όπως πολεοδομίες, υπηρεσίες που σχετίζονται με κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, μεταφορές και δασικές αρμοδιότητες, νοσοκομεία, αστυνομία κλπ. Στις δηλώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται η περιουσιακή κατάσταση των συζύγων και των ανήλικων τέκνων και υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας. Ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και υπολογίζεται να γίνει σε περίπου 120.000 υπαλλήλους.

Απλή αναλογική τώρα!

Αυξάνονται καθημερινά οι υποστηρικτές του αιτήματος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, για όλες τις αναμετρήσεις. Συσκέψεις και εκδηλώσεις - για την προώθηση του αιτήματος - γίνονται σε όλη τη χώρα, ως απάντηση στις κυβερνητικές προθέσεις να φέρει νέο εκλογικό νόμο, πάντα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής και των πλαστών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών.

Ετσι σήμερα Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού σε σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 8.30 μ.μ. στα γραφεία του ΕΚ (Ευγενίδου 5). Στόχος, φυσικά, ο συντονισμός της δράσης για τη διεκδίκηση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη και ώρα 7 μ.μ., το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Λέσβου σε συγκέντρωση - συζήτηση που οργανώνει μαζί με σωματεία - μέλη του, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Σκοπός «να εκφράσουμε τη θέλησή μας να υιοθετηθεί και να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, για την ανάδειξη εκπροσώπων από τα πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους, δήμους ως και τη Βουλή», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - κάλεσμα.

Επίσης, στις 22 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., ο Σύλλογος Γυναικών Κορίνθου διοργανώνει ανάλογη σύσκεψη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου (έναντι ΟΣΕ). Η Ενωση υπογραμμίζει ότι η απλή αναλογική εξασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάδειξη και συζήτηση των προβλημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των γυναικών.

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα τάσεται και το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση, νέος εκλογικός νόμος «είναι απόλυτα καλπονοθευτικός και αντιδημοκρατικός, καθώς μεταξύ άλλων διατηρεί το πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, βαφτίζει ως κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τις πραγματικές μειοψηφίες, ενώ συντηρεί το στοιχείο του εκβιασμού και της ανισότητας με το πλαφόν του 3%. Η ΝΔ με τη σειρά της διαφωνεί, αλλά στην ουσία στηρίζει ένα παρεμφερές ληστρικό σύστημα, το ισχύον, που θεσμοθετήθηκε επί διακυβέρνησής της».

Ολέθριες αυταπάτες

«

Υπάρχουν και όρια», διαμηνύει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά όχι «προς πάσα κατεύθυνση». Μόνο προς τους εργαζόμενους, που κινητοποιούνται για να πάρουν ένα μικρό μόνο μέρος των όσων τους έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια. Επιχειρώντας να αναχαιτίσει και να προλάβει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, σε «πολιτικά ευαίσθητη» (διάβαζε προεκλογική) περίοδο, η κυβέρνηση καταφεύγει στη δοκιμασμένη μέθοδο της αδιαλλαξίας και των «αντοχών της οικονομίας».

Για ποιες «αντοχές», όμως, μιλάει η κυβέρνηση; Μέχρι προχτές με τα πακέτα και τις χάρτες, μοίραζε «ευημερία για όλους», διαβεβαίωνε ότι υπάρχουν «μερίσματα ανάπτυξης» για όλους και βεβαίως υπάρχουν πόροι για κοινωνική πολιτική από τη μείωση των «αμυντικών» δαπανών, κ.ο.κ... Εφταναν οι πρώτοι αγώνες των εργαζομένων για να καταρρεύσει με πάταγο η εικονική πραγματικότητα, που με τόσο κόπο και χρήμα είχε στηθεί από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς προπαγάνδας. Αίφνης, όταν οι αγώνες αναδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα, οι μάσκες πέφτουν και αφήνουν να φανεί το πραγματικό, απαίσιο και βάρβαρο πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής. Περιττή σημείωση: Η κυβέρνηση δε βλέπει κανένα όριο στα κέρδη των αφεντικών. Αυτά είναι εκτός ορίων. Εξάλλου, το ομολόγησε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης στη ΔΕΘ: «Είμαστε ιδιωτική οικονομία και στην ιδιωτική οικονομία οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδη». Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικός λόγος για τον οποίο, στην κυβέρνηση, με το μόνο που ασχολούνται, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, είναι «πώς θα αντιμετωπίσουμε κοινωνικές κινητοποιήσεις». Αρα, έχει δουλιά με φούντες τώρα...

«

Χρωστάμε πολλά ακόμα στο λαό», αναγνώρισε, εν είδει αυτοκριτικής, πρόσφατα ο Κ. Σημίτης. Στο αφελές ερώτημα «και πότε θα τα δώσει», η απάντηση είναι μονολεκτική: Ποτέ! Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μην περιμένουν ότι ο (κάθε) Σημίτης θα τους χαρίσει οτιδήποτε ποτέ, σαν τον Αϊ - Βασίλη. Η απαλλαγή από τις ολέθριες αυταπάτες είναι το ζητούμενο και εξαιρετικά επείγον. Ο,τι «πάρουν», θα το κατακτήσουν με σκληρούς αγώνες πριν και μετά τις εκλογές.


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ