ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Μπέκετ στη «Σφενδόνη»

Σάμουελ Μπέκετ
Σάμουελ Μπέκετ
Αφιερωμένη στην Ιρλανδία είναι όλη η φετινή παραγωγή το Θέατρο «Σφενδόνη», με «Φεστιβάλ Μπέκετ», που ανοίγει αυλαία στις 3 του Οκτώβρη. Είναι η πρώτη από τις τρεις παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη δεύτερη παραγωγή της «Σφενδόνης», με την Αννα Κοκκίνου στο έργο «Ευτυχισμένες μέρες». Το Μάρτη θα παρουσιαστεί η τρίτη παραγωγή με δύο έργα του ιδρυτή του ιρλανδικού θεάτρου Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, τα «In the shadow of the glen» και «Riders to the sea».

Στο «Φεστιβάλ Μπέκετ» θα παρουσιαστούν μαζί όλα τα μικρά έργα του Σάμουελ Μπέκετ, σκηνοθετημένα και παιγμένα κυρίως από νέους καλλιτέχνες. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και το ονομαστό San Quentin Drama Workshop με το έργο «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», παιγμένο από τον ιδρυτή του Douglas Cluchey. Παράλληλα, θα προβληθούν και όλα τα έργα του που έχει γράψει για την τηλεόραση, ταινίες με κινηματογραφημένες παραστάσεις του, αφιερώματα και συνεντεύξεις με γνωστούς «μπεκετικούς» ηθοποιούς.

Θα παιχτούν τα έργα: «Θέατρο», «Πηγαινέλα», «Αναπνοή», «Οχι εγώ», «Τότες που», «Βήματα», «Μονόλογος», «Νανούρισμα», «Καταστροφή», «Πράξη δίχως λόγια 1» κ.ά.

Σκηνοθέτες: Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ολγα Ποζέλη, Πέτρος Τουλούδης, Γιώργος Σίμωνας, Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Τάκης Τζαμαριάς, Γιάννης Τσορτέκης, Εφη Θεοδώρου, Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου.

Ηθοποιοί: Ρένος Μάντης, Μαρία Σάββα, Νίκος Παντελίδης, Ρίτα Λυτού, Κυριακή Καραλουκά, Ματίνα Ντούσκου, Νίκος Σαρόπουλος, Ζέτα Δούκα, Σταυρούλα Σιάμου, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.

Ο Σάμουελ Μπέκετ γεννήθηκε στις 13 Απρίλη του 1906 στο Φοξρόκ, νότια του Δουβλίνου. Από το 1937 ζει στο Παρίσι και εκεί πεθαίνει στις 22 Δεκέμβρη του 1989. Εγραψε ποίηση, πεζογραφία και θέατρο. Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι το θρυλικό «Περιμένοντας τον Γκοντό», που ανέβηκε στο Παρίσι, το 1953 και αμέσως η φήμη του εξαπλώθηκε σ' όλο τον κόσμο. Το θέμα που τον απασχόλησε σ' όλη του τη ζωή είναι η ανημπόρια, η άγνοια και η αδυναμία του ανθρώπου.

Συνέχεια Θεατρικών μονολόγων
Κώστας Καζάκος
Κώστας Καζάκος
  • «Ακόλαστες Εσπερίδες» είναι ο τίτλος του έργου του Ανδρέα Στάικου, που παρουσιάζει η Μπέττυ Αρβανίτη, στο πλαίσιο των Θεατρικών Μονολόγων 2003, στο Θέατρο «Αττις», Παρασκευή και Σάββατο, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
  • Επίσης, το έργο της Παυλίνας Γαλανοπούλου «Ο Δρομέας» παρουσιάζεται το Σάββατο, στο «Θέατρο της Ανοιξης», σε σκηνοθεσία Νίκου Αλευρά. Ο Χρίστος Τσάγκας ερμηνεύει το ρόλο ενός πρώην αθλητή, που τα τελευταία τρία χρόνια, ύστερα από κάποιο δυστύχημα, βρίσκεται καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα του. Στις όσες προφανείς δυσκολίες προσαρμογής έχει να αντιμετωπίσει λόγω της αναπηρίας του, θα προστεθεί τώρα και η εγκατάλειψη από τη σύντροφό του. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Πένυς Αμπλά και οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.
  • Στον κόσμο μιας αίθουσας διδασκαλίας μας μεταφέρει ο σκηνοθέτης Γιώργος Μανιώτης με το μονόλογό του «Μαθήματα Υποκριτικής». Το έργο ανεβαίνει στο «Από Μηχανής Θέατρο», το Σάββατο και την Κυριακή, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο. Η αίθουσα διδασκαλίας, ο δάσκαλος, οι μαθητές. Ενα κλειστό κύκλωμα υποχρεώσεων, ελπίδων, διαψεύσεων, ονείρων και φόβων. Οι μαθητές ζητούν το απόλυτο και ο δάσκαλος οφείλει να τους μυήσει στο μη απόλυτο, δηλαδή στη γνώση. Το κείμενο «συνδιαλέγεται» με τα ανάλογα «μαθήματα» του Ευγένιου Ιονέσκο («Μάθημα») και του Ρομπέρτο Ατάιντε («Δεσποινίς Μαργαρίτα»).
Χρώματα φθινοπώρου

Εργο της Μ. Σκαρπαθίου
Εργο της Μ. Σκαρπαθίου
Εγκαινιάζεται στις 30/9 (8μ.μ.) στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3), έκθεση ζωγραφικής της Χριστιάνας Σούλου. Εως τις 18/10 θα παρουσιαστούν έργα, που βασίζονται σε σχέδια με μολύβι. Οπως λέει η ίδια για τη δουλιά της, την «απασχολεί η ένταση και η βία που είναι εσωτερικές και συχνά βρίσκονται κάτω από την επιφανειακά ήρεμη όψη των πραγμάτων. Το να μιλήσει κανείς αληθινά, σημαίνει να καταστήσει πολύτιμο κάτι κοινό, κατανοητό σε όλους».

Εγκαινιάζεται στις 6/10 (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), έκθεση ζωγραφικής της Μαργαρίτας Σκαρπαθίου. Θα παρουσιαστεί μια ενότητα 25 έργων, με γενικό τίτλο «Μακάρια ζωή». Η ζωγράφος, με την αδρή χρήση των χρωμάτων, μελετά τη λαμπρότητα των καρπών πάνω στην ωριμότητά τους, σε διαφορετικούς συσχετισμούς. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 του Οκτώβρη.

Εκθεση φωτογραφιών των Ηλία Μπουργιώτη και Τάκη Ροϊδάκη φιλοξενείται στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3). Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 11/10, τιτλοφορείται «Ταξιδεύοντας».

To «Παπούτσι» είναι το θέμα της έκθεσης της Χριστίνας Μόραλη, που εγκαινιάζεται στις 2/10 στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Τα «παπούτσια» αποτελούν ουσιαστικά την κατάληξη μιας μακράς πορείας της δημιουργού στην κατασκευή αντικειμένων, βασισμένων σε είδη καθημερινής χρήσης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13/10.

Δουλιά των τελευταίων έξι χρόνων εκθέτει η Λίζη Καλλιγά σε δύο αθηναϊκές αίθουσες. Στις «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9) από 30/9 - 18/10 και στην αίθουσα «365 Πρότζεκτ» (Πορίνου 2, Ακρόπολη), από 14/10 έως 20/11, παρουσιάζει δύο ενότητες έργων της, εμπνευσμένων από τη θάλασσα.

Στη μνήμη της

Αφιερωμένη στη μνήμη της Ελευθερίας Σαπουντζή είναι η «Συνάντηση Τεχνών: α-τοπία=άτοπον; εκτός χώρου; ουτοπία;», που διοργανώνεται στο «Γκαίτε» της Αθήνας (Ομήρου 14-16) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελευθερία Σαπουντζή». Επίσης, απονεμήθηκε για δεύτερη φέτος φορά το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» (χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ) που απονέμεται σε νέα δημιουργό κάτω των 30 ετών, η οποία διακρίθηκε στη σκηνοθεσία, στη δραματική τέχνη ή τη μετάφραση. Το βραβείο δόθηκε στην ηθοποιό Αγγελική Παπαθεμελή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελευθερία Σαπουντζή, σκηνοθέτις, ηθοποιός και μεταφράστρια, «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας σε ηλικία μόλις 29 ετών πριν από τρία χρόνια.

Στο «Γκαίτε» επίσης εγκαινιάστηκε και η έκθεση «α-τοπία/a-topia», σε επιμέλεια Ελπίδας Καραμπά - Σωτήρη Μπαχσετζή και θα διαρκέσει μέχρι τις 24/10, με τη συμμετοχή τριών Ελλήνων και τριών Γερμανών καλλιτεχνών. Η έκθεση ανακινεί ερωτήματα της σύγχρονης τέχνης, σχετικά με τα όριά της, τι είναι τέχνη και τι δεν είναι, τη σχέση θεατή - έργου τέχνης. Εμπνευσμένη από το εικαστικό υλικό είναι και η θεατρική performance, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Φίλιππου Λάζαρη. Συμμετέχουν ηθοποιοί, φίλοι της Ελευθερίας Σαπουντζή και θα παρουσιάζεται στο «Γκαίτε» κάθε Δευτέρα (8 μ.μ.).

Εκθεση νομισμάτων

«... σεμνή Νίκη, μη λήγοις στεφανούσα!» τιτλοφορείται η φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 26/9 στο Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12). Η έκθεση πραγματεύεται την απεικόνιση της Νίκης σε νομίσματα και μετάλλια διαφόρων ευρωπαϊκών λαών, από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τις μέρες μας. Στο πλαίσιό της παρουσιάζεται και η απεικόνιση της Νίκης σε διάφορες μορφές τέχνης (Η Νίκη του πολέμου... και της ειρήνης), στα νομίσματα (Μνημεία νικών... προσδοκίες θριάμβων) και στα μετάλλια (Η αποθέωση της Νίκης). Ακόμη, ανιχνεύονται οι κύριοι εικονογραφικοί τύποι της Νίκης και αποκρυπτογραφείται η σημασία τους.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα μετάλλια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και στις 27 και 28 του Σεπτέμβρη, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη. Στις 26/9 θα κόβεται αναμνηστικό μετάλλιο, όπου η πρόσθια όψη του φέρει παράσταση Νίκης, εμπνευσμένη από χρυσό στατήρα του Αλεξάνδρου Γ΄ και η οπίσθια την πρόσοψη του Ιλίου Μελάθρου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/10.

Εναλλασσόμενα κουβανέζικα συγκροτήματα, χρώματα, ρυθμοί και εξωτικές γεύσεις συνθέτουν το «σκηνικό», από τις 3 του Οκτώβρη, στο ρεστοράν - μπαρ «Cuba in Asia» (Αντήνορος 42, δίπλα στο «Κάραβελ», τηλ. 210 7290322). Κουβανοί και Ασιάτες σεφ δημιουργούν ένα φεστιβάλ γαστρονομικού θεάματος, ενώ προσφέρονται διάφορα κοκτέιλ κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ