ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΠΕΤΣΟΣ
«Δεν πέρασε όλη η αλήθεια από το δικαστήριο»

Την πεποίθησή του, ότι από το δικαστήριο δε θα περάσει τελικά όλη η αλήθεια, διατύπωσε χθες, αγορεύοντας στη δίκη της «17 Ν», ο πρώην υπουργός Γ. Πέτσος, ο οποίος παρίσταται ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογενείας Περατικού, αλλά και των αστυφυλάκων Χρ. Σαβάκη και Γ. Καραχάλιου, που τον συνόδευαν όταν η οργάνωση προέβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του. «Εχω την αίσθηση - είπε χαρακτηριστικά - ότι δε θα βγει από τη διαδικασία αυτή μέχρι το τέλος η αλήθεια. Ισως περνώντας τα χρόνια και μετά τις πιθανές καταδίκες θα εμφανιστεί στο σύνολό της η αλήθεια».

Ευθύς εξαρχής, ο Γ. Πέτσος ξεκαθάρισε πως, σύμφωνα με τη δική του άποψη, το δικαστήριο δε δικάζει το σύνολο της «17 Ν». Σημείωσε, δε, ότι την άποψή του αυτή τη στηρίζει στους συνωμοτικούς κανόνες λειτουργίας παράνομων οργανώσεων - ιδιαίτερα του είδους της «17 Ν» - βάσει των οποίων η οργάνωση δομείται αλυσιδωτά, όπου ο ένας κρίκος της αλυσίδας γνωρίζει τον προηγούμενο και τον επόμενο, όχι όμως και ολόκληρη την αλυσίδα. Επίσης, αναφερόμενος στον Αλ. Γιωτόπουλο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως είναι, όμως, ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζει από πού μπορεί να έπαιρνε εντολές η δική του ομάδα».

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε επίσης τη γνωστή άποψή του ότι υπήρχαν άτομα «μέσα στις μυστικές υπηρεσίες που εξυπηρετούντο και εξυπηρετούσαν την τρομοκρατία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και πρόσθεσε πως αν δε συνέβαινε η έκρηξη στον Πειραιά το πολύ να υπήρχαν τρεις - τέσσερις κατηγορούμενοι, για τους οποίους υπήρχαν κάποια στοιχεία για να οδηγηθούν σε δίκη.

Οι αγορεύσεις Αλ. Κατσαντώνη και Αλ. Λυκουρέζου

Πριν από τον Γ. Πέτσο, αγόρευσαν ο καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαντώνης, ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά και ο Αλ. Λυκουρέζος για τις υποθέσεις ανθρωποκτονίας των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Αθανασιάδη και Δημήτρη Αγγελόπουλου, καθώς και την υπόθεση της επίθεσης κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Ο Αλ. Κατσαντώνης χαρακτήρισε πραγματικούς τρομοκράτες τον Δ. Κουφοντίνα, τον Πάτροκλο Τσελέντη και τον Σ. Ξηρό, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για τη συμμετοχή της Αγγελικής Σωτηροπούλου στη «17 Ν». Μάλιστα, ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψη του ότι είναι μητέρα ενός παιδιού. Ακόμη, αμφιβολίες εξέφρασε για τη μεταμέλεια του Κ. Τέλιου, με το σκεπτικό πως αν ισχύει ο ισχυρισμός του ότι συγκλονίστηκε από το θάνατο του Θ. Αξαρλιάν θα έπρεπε να πάει στις διωκτικές αρχές. Ο Αλ. Κατσαντώνης αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ενώ ζήτησε από τον Π. Τσελέντη να γράψει βιβλίο για τη «17 Ν».

Στη δική του αγόρευση, ο Αλ. Λυκουρέζος υποστήριξε ότι η «17 Ν» ήταν «μια κλειστή ομάδα, μια περίκλειστη συμμορία τρόμου», και αντέκρουσε τη θέση που διατύπωσε στην απολογία του ο Δ. Κουφοντίνας ότι η «17 Ν» ήταν αριστερή επαναστατική οργάνωση.

Ρυθμίσεις για τη νομοθεσία ανηλίκων

Περιέχονται, όμως, και αρνητικά βήματα στο θέμα των ναρκωτικών

Διατάξεις, που εκσυγχρονίζουν μεν τα μέχρι σήμερα ισχύοντα στην ποινική νομοθεσία ανηλίκων, αλλά περιέχουν και αρνητικά βήματα στο θέμα των ναρκωτικών, περιέχει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται από χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, μπορεί οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία να γίνονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ωστόσο, από μόνο του ένα νομοσχέδιο δεν αρκεί για να αλλάξει την κατάσταση. Απαιτείται, τόνισε, πρόληψη και κάτι τέτοιο δε γίνεται στο καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς», όπου η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια ανεβάζουν την παραβατικότητα και των ανηλίκων. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι επιμελητές ανηλίκων, καθώς και στις άσχημες συνθήκες κράτησης των ανηλίκων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση του ανώτατου ορίου της απειλούμενης ποινής φυλάκισης για απλή χρήση ναρκωτικών, από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα, στο ένα.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε αντίθετος, υπενθυμίζοντας ότι ασκούνται πιέσεις και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην κατεύθυνση της πλήρους αποποινικοποίησης. Είμαστε αντίθετοι, τόνισε, με τη διάταξη αυτή, γιατί δίνεται ένα λάθος σήμα και με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι αντιστάσεις των νέων στα ναρκωτικά. Φυσικά, είπε, δε ζητάμε να κλείνονται οι νέοι στη φυλακή, αλλά να αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα επιείκεια. Καταλήγοντας, είπε, ότι κάθε βήμα στο θέμα των ναρκωτικών στην κατεύθυνση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι αρνητικό βήμα. Λόγω αυτής κυρίως της διάταξης, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι ούτε θα ψηφίσει, ούτε θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρόλο που περιέχει και θετικές διατάξεις.

Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκαν ΝΔ και ΣΥΝ, ενώ ο Φ. Πετσάλνικος ισχυρίστηκε ότι «η ήπια αντιμετώπιση των χρηστών και η λήψη μέτρων για την αποτροπή της περιθωριοποίησης και του ιδιότυπου κοινωνικού ρατσισμού είναι επιβεβλημένη». Ανακοίνωσε δε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 157 ειδικών επιστημόνων, που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες ανηλίκων.

Εκδήλωση τιμής στο Λαζαρέτο

Συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση, που θα γίνει στο Λαζαρέτο στην Κέρκυρα στις 5/10, παραχωρούν σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, οι διοργανωτές ΠΕΑΕΑ Κέρκυρας και η Επιτροπή Ειρήνης - Νεανική Δράση για την Ειρήνη Κέρκυρας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στα 60 χρόνια του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Η εκδήλωση αυτή θα έχει και το χαρακτήρα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών.

ΠΕΑΕΑ
62η επέτειος του ΕΑΜ

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ο γιορτασμός τη Δευτέρα 29.9.2003

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ) διοργανώνει, την ερχόμενη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη 2003 και ώρα 6.30 μμ, μεγάλη εκδήλωση μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, για το γιορτασμό της 62ης επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ. Καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι αντιστασιακοί και οι οργανώσεις τους με τα λάβαρα και τα συνθήματά τους καθώς και όλοι οι πατριώτες - αγωνιστές για να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ ΤΑΞΙ
Σύγκρουση με την κυβέρνηση

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προαναγγέλλουν οι αυτοκινητιστές ταξί, που έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους από την περασμένη Δευτέρα, σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Κόρινθο, Τρίπολη, Αργολίδα, Λάρισα και άλλες πόλεις.

Οι αυτοκινητιστές ταξί της Αθήνας, με τη συμμετοχή συναδέλφων τους από την περιφέρεια, συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου τους (Μάρνη 17) και στη συνέχεια έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά τον αυταρχισμό των κυβερνητικών αρμοδίων, καθώς αρνούνται να δώσουν παράταση λίγων μηνών για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ταξί. Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι τους τελευταίους μήνες, με μια σειρά νομοθετήματα, μεθοδεύεται η παράδοση των υπηρεσιών ταξί στα οικονομικά συμφέροντα που καραδοκούν.

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής μέρας, περιλαμβάνονται οι δημόσιες (από ραδιοφώνου) απειλές του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή για επέμβαση εισαγγελέα σε περίπτωση ...που οι αυτοκινητιστές κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα περί ...υποκίνησης των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών από τους «μαντράδες», οι οποίοι «πιέζουν για να μην τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στα ταξί».

Οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ταξί τερματίζονται αύριο στις 5 τα ξημερώματα, οπότε και θα ξανακυκλοφορήσουν κανονικά τα ταξί σε Αθήνα, Πειραιά και τις άλλες πόλεις. Σύμφωνα όμως με τους εκπροσώπους του κλάδου, προετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος των κινητοποιήσεων - κατά πάσα πιθανότητα - από την ερχόμενη βδομάδα.

Δοκιμές... «ασφάλειας» για το 2004

«Παράδεισος» ασφάλειας και τάξης αναμένεται να γίνει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Για τη δημιουργία λοιπόν του αστυνομικοκρατικού κλοιού, οι κατασταλτικές κρατικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες και έτσι από χτες πραγματοποιείται διήμερη διακλαδική άσκηση επί χάρτου που φέρει την κωδική ονομασία «Πύρινη Ρομφαία 2003».

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της ΕΛΑΣ και πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Η πρώτη μέρα περιλάμβανε παρουσιάσεις από ξένους εμπειρογνώμονες της Ολυμπιακής συμβουλευτικής ομάδας, καθώς και από Ελληνες ειδικούς, προσαρμοσμένες στις βασικές πτυχές του νέου επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών απειλών. Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της άσκησης με βάση ένα σύνθετο σενάριο προσομοιωμένο σε Ολυμπιακό περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ