ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ελεύθερος αφέθηκε ο 80χρονος πρώην Σοβιετικός αντάρτης

Αθώος για την κατηγορία του «φόνου» - Ενοχος για «συμμοριτισμό»!

Ελεύθερος αφέθηκε την Παρασκευή 3/10 ο Βασίλι Κόνονοφ, που δικαζόταν στη Λετονία επειδή στις 27 του Μάη 1944, στο λετονικό χωριό Μάλιε Μπάτι, κοντά στα ρωσικά σύνορα, εξολόθρευσε ντόπια ομάδα συνεργατών των ναζί. Συνολικά, στη μάχη σκοτώθηκαν 9 άτομα, εκ των οποίων τα 6 ήταν μέλη της φασιστικής «αστυνομίας». (Η εξόντωσή τους έγινε ως απάντηση στην παράδοση στους ναζί μιας ομάδας Σοβιετικών παρτιζάνων, τα μέλη της οποίας εκτελέστηκαν από τους ναζί).

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του Β. Κόνονοφ σε 12 χρόνια φυλάκισης. Το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο για τις κατηγορίες του «φόνου» και των «εγκλημάτων πολέμου», μια και αναγνώρισε ότι η χώρα ήταν υπό γερμανική κατοχή και ο πόλεμος συνεχιζόταν, αλλά την ίδια ώρα τον θεώρησε «ένοχο» στην κατηγορία περί «συμμοριτισμού»! Φαίνεται πως «συμμοριτισμός» θεωρείται στη σημερινή «δημοκρατική» Λετονία η ένταξη και δράση του Κόνονοφ στις παρτιζάνικες σοβιετικές ομάδες που δρούσαν στη Λετονία, στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Τελικά, ο Σοβιετικός πρώην παρτιζάνος αφέθηκε ελεύθερος, αφού ο δικαστής θεώρησε πως το αδίκημα του «συμμοριτισμού» έχει παραγραφεί λόγω χρόνου.

Στο μεταξύ, ο Β. Κόνονοφ, που για την πρωτοπόρα δράση του στο αντάρτικο είχε τιμηθεί και με το παράσημο Λένιν, δήλωσε μετά τη δίκη: «Δε βλέπω κανένα φταίξιμό μου στον αγώνα που έκανα ενάντια στο φασισμό και στους συνεργάτες του στη Λετονία, αντίθετα, είμαι περήφανος που ήμουν παρτιζάνος».


Ι. Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΝΑΤΟική βούληση «επέκτασης» της κατοχής

ΝΑΤΟικοί σε δράση

Associated Press

ΝΑΤΟικοί σε δράση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Το ΝΑΤΟ ζήτησε χθες από τον ΟΗΕ να εγκρίνει νέα απόφαση για το Αφγανιστάν, παρέχοντας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο τη διακριτική ευχέρεια να στείλει περισσότερες δυνάμεις και να επεκτείνει την αποστολή του στη χώρα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της συμμαχίας στο Ασοσιέιτεντ Πρες υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον απέστειλε στον ομόλογό του Κόφι Ανάν επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι υπάρχει «πολύ προωθημένος» σχεδιασμός στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη χωρική επέκταση και την αριθμητική ενίσχυση της ISAF. Ωστόσο, είναι ένα ερώτημα ποιες χώρες θα στείλουν δυνάμεις - προς το παρόν, μόνον η Γερμανία έχει εκφράσει την πρόθεση αποστολής μονάδας ισχύος 200-450 ανδρών στην Κουντούζ (βορράς). Αυτή, όμως, είναι μόνο μία από τις 8 επαρχιακές πρωτεύουσες όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που εκ των πραγμάτων δε θα μπορούν να επιβάλουν με τόσο ισχνές δυνάμεις κατοχή. Οι Αμερικανοί εκφέρουν «επιφυλάξεις» για το σχέδιο, αφού υπάρχουν άλλες «προτεραιότητες» (Ιράκ, Αφρική, Βαλκάνια...).

Η «επιδεινούμενη κατάσταση ανασφάλειας» στο Αφγανιστάν παραμένει σημαντικός «κατοχικός πονοκέφαλος». Την Κυριακή, άγνωστοι εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες εναντίον ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κοντά στην Κανταχάρ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Νωρίτερα, αμερικανική περίπολος είχε δεχτεί επίθεση από άγνωστους ενόπλους στην Πάκτια, κι ανταπέδωσε τα πυρά «σκοτώνοντας έναν» από τους επιτιθέμενους. Σε άλλη επίθεση, φερόμενοι ως Ταλιμπάν σκότωσαν δύο Αφγανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν τρεις άλλους στη Χελμάντ, ενώ στο Σπιν Μπολντάκ φέρεται να έπεσε νεκρός σε μάχη ο μουλάς Αμπντούλ Ραζάκ Νάφις, φερόμενος ως «στενός σύμβουλος» του μουλά Ομάρ.

Στο μεταξύ, η «συναίνεση» περί τον πρόεδρο - ανδρείκελο των ΗΠΑ Χαμίντ Καρζάι εξασθενίζει ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου. Ρεπορτάζ της Πάμελα Κόνσταμπλ, που δημοσίευσε η Ουάσινγκτον Ποστ, αναφέρεται στο ενδεχόμενο απόσυρσης της στήριξης της «Βόρειας Συμμαχίας» στο πρόσωπο του Καρζάι.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Επανεμφάνιση Χόλμπρουκ ενόψει των συνομιλιών της Βιέννης

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Συμβουλές προς Κοσσοβάρους Αλβανούς «ναυτιλλομένους» μοίρασε χτες ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη και επικεφαλής διαπραγματευτών της Ουάσιγκτον στη συμφωνία Ντέιτον, με την οποία μετατράπηκε σε διεθνές προτεκτοράτο η Βοσνία - Ερζεγοβίνη...

Αφορμή αποτέλεσαν οι επικείμενες (14 του μήνα) συνομιλίες στη Βιέννη, περί ησσόνων ζητημάτων (επαναπατρισμός προσφύγων, μεταφορές κλπ) της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας, «παρουσία» αξιωματούχων από ΕΕ, ΟΗΕ κλπ.

Ο Χόλμπρουκ, προέτρεψε τον πρόεδρο της επαρχίας, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, να συμμετάσχουν «οπωσδήποτε» οι ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών στις συνομιλίες της Βιέννης με το εξής επιχείρημα: Η απουσία τους θα αποτελούσε «για το Βελιγράδι έναν εύκολο θρίαμβο στη δημόσια διεθνή σκηνή». Ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους είναι επιβεβλημένη επειδή «ακόμη και έμμεσα οι συνομιλίες αυτές θα επηρεάσουν τον καθορισμό» του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου (ανεξάρτητο, διαιρεμένο, προσαρτημένο ως επαρχία της Σερβίας όπως είναι το παρόν «στάτους κβο»).

Προσφορά Ρουγκόβα για το Ιράκ...

Ωρες μετά τις επαφές του Χόλμπρουκ με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα, ο Ρουγκόβα προσέφερε συμβολικά «συνδρομή» στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοινώνοντας πως η Πρίστινα θα επιθυμούσε να αποστείλει άνδρες των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου». Η δήλωση του Ρουγκόβα προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, Ντέρεκ Τσάπελ, που δήλωσε πως «δε συζητάμε τέτοιο θέμα, το οποίο δεν είναι ρεαλιστική πρόταση»...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Σήψη...

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Σήμερα οι διπλές κρίσιμες εκλογές στην πιο πλούσια πολιτεία των ΗΠΑ, την Καλιφόρνια, για την καθαίρεση ή όχι του νυν δημοκρατικού κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις και την πιθανή ανάδειξη νέου κυβερνήτη, όπου πιθανότερος να εκλεγεί δεν είναι άλλος από τον «εξολοθρευτή», Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Να τον εμπιστευτούν εν λευκώ ζητά από τους ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στις εκλογές», Ωστόσο, όπως γράφει ο Ουίλιαμ Ρις Μογκ στους «Times», θα ήταν ανόητο από την πλευρά των ψηφοφόρων να τον ακούσουν, όχι για τα παραπτώματα «σεξουαλικής παρενόχλησης» για τα οποία έχει κατηγορηθεί, ούτε καν ότι είχε εκφράσει κάποτε θαυμασμό για τον Χίτλερ επειδή είχε ξεκινήσει από το μηδέν και ασκούσε γοητεία στα πλήθη. «Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα» κατά το Βρετανό αρθρογράφο, «το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτόν τον άνθρωπο, είναι ότι στηρίζεται στην έλξη του φασισμού, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος προσωπικά είναι ή όχι φασίστας».

Εντούτοις, εάν τελικά οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας επιλέξουν να ανακαλέσουν τον Ντέιβις, ο αγράμματος, τυχοδιώκτης, μποντιμπιλντεράς, θα εκλεγεί για έναν και μόνο λόγο: Η ώθηση που δίνουν τα ΜΜΕ είναι τεράστια, ενώ για πρώτη φορά στα 77 χρόνια εκλογικής ιστορίας της Καλιφόρνια οι μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές που εδράζουν στην πιο πλούσια πολιτεία έχουν ταχθεί ανοιχτά αναφανδόν υπέρ μίας υποψηφιότητας και δεν είναι άλλη από του Σβαρτσενέγκερ. Ουσιαστικά οι Καλιφορνέζοι δε γνωρίζουν καν τους 134 συνυποψήφιους του «Αρνι», ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι ο νυν αναπληρωτής κυβερνήτης, Κρουζ Μπουσταμάντε... Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι έρχεται δεύτερος - και μάλιστα με διαφορά 15% - στις δημοσκοπήσεις.

Οι σημερινές διπλές εκλογές, ασχέτως αποτελέσματος και μόνο με γνώμονα το τι συνέβη κατά τις προεδρικές εκλογές του 2000 αλλά και την υποψηφιότητα του Σβαρτσενέγκερ, συμβολίζουν την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος και τη σήψη των πολυδιαφημισμένων «δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών» στις ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εύκολη επικράτηση Καντίροφ στις εκλογές

ΓΚΡΟΖΝΙ.--

Ο εκλεκτός του Κρεμλίνου, επικεφαλής της τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ, επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του προέδρου της τσετσενικής Δημοκρατίας, διαδικασία που η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή. Ο Καντίροφ συγκέντρωσε το 81,1% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 81,3%. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν περίπου 560.000.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι αν και οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων, οι δύο κυριότεροι αντίπαλοι του Καντίροφ είχαν αποσυρθεί από την αναμέτρηση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας -ο ένας για να γίνει σύμβουλος του Πούτιν και ο άλλος μετά από παρέμβαση κατά της υποψηφιότητάς του από το τσετσενικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές την ανάδειξη του προέδρου θα ακολουθήσει διάλογος για τον καθορισμό των λεπτομερειών του καθεστώτος αυτονομίας που θα απολαμβάνει η Τσετσενία, σύμφωνα με το συνταγματικό δημοψήφισμα τον προηγούμενο Μάρτη. Στα τέλη του χρόνου μάλιστα αναμένεται και η υπογραφή σχετικής συνθήκης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ στο πρόγραμμα είναι και η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών για την ανάδειξη του τοπικού Κοινοβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ