ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εντατικά για τα συλλαλητήρια στις 23 Οκτώβρη

Συγκέντρωση σήμερα στο Θριάσιο, περιοδείες σε δεκάδες χώρους δουλιάς

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας στις 7 μ.μ που οργανώνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, αρχίζουν να ξεδιπλώνονται τα συλλαλητήρια που οργανώνονται με πρωτοβουλία του. Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητας γι' αυτή την περίοδο θα είναι η μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 23 Οκτώβρη στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. Τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γίνονται με στόχο, οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, ενάντια στη συνολική αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκτός από την Αθήνα, και στην υπόλοιπη χώρα, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, έχουν αποφασίσει και εξαγγείλει συλλαλητήρια στις 23 Οκτώβρη. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην Αλεξανδρούπολη στις 7 μ.μ. έξω από το δημαρχείο. Στην Ξάνθη στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας. Στην Αμφισσα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Λαού. Στη Θήβα στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Λάρισα το συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα γίνει στις 22 Οκτώβρη.

Περιοδείες, συνελεύσεις

Στα πλαίσια αυτά, δυναμώνει η μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του συλλαλητηρίου της Αθήνας με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να οργώνουν τους χώρους εργασίας με περιοδείες, εξορμήσεις και γενικές συνελεύσεις σωματείων.

Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν στους παρακάτω χώρους: Ποτοποιία «Μεταξά», ΜΕΒΓΑΛ, Βιομηχανίες Μετάλλου, Νομαρχία Αθηνών, ΥΠΕΧΩΔΕ (ΚΕΔΕ), ΔΕΗ (Ελαΐδας, Π. Φαλήρου, Σαλαμίνας, Διοίκησης Νήσων), Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Σταθμός Λαρίσης του ΟΣΕ και στις φαρμακοβιομηχανίες Καλανίδη, Σταντίστας, Γερολυμάτος, Γκλέβα.

Περιοδείες που συνδυάζουν την προπαγάνδιση της απεργίας του κλάδου, αλλά και του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει για σήμερα και η Συντονιστική Επιτροπή ΟΤΑ στους δήμους: Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Παλιό Δημαρχείο Αθήνας, ΕΣΔΚΝΑ (ΣΜΑ Σχιστού και ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων), Περιστέρι (παιδικοί σταθμοί), Δάφνης, Χαϊδαρίου. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία των δήμων Καλιθέας, Χαλανδρίου, Ελληνικού, Κερατσινίου, Βούλας, Νίκαιας, Βριλησσίων, Ηλιούπολης, Αιγάλεω.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει προγραμματίσει τις παρακάτω περιοδείες: 16/10 στις καθαρίστριες του Εφετείου και στις Μεταφορικές εταιρίες στην οδό Ορφέως, 17/10 στα συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και της Κεντρικής Τράπεζας, 20/10 στα συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία Λαϊκό και Ιπποκράτειο και στην εταιρία ταχυμεταφορών Σπίντεξ στο Βοτανικό, 21/10 στην εταιρία παροχής υπηρεσιών ΑΞΙΟΝ ΠΛΑΝ και στην εταιρία σεκιούριτι Γουάικένχαντ. Ακόμα, το Σωματείο Κωνσταντακάτου θα πραγματοποιήσει περιοδείες στις 14, 16 και 17 Οκτώβρη στα καταστήματα Καματερού, Περιστερίου, Κηφισού, Λυκόβρυσης, Λ. Αθηνών και στο Κερατσίνι. Ενώ το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων στα ξενοδοχεία του Συντάγματος (Ηλέκτρα, Αστήρ Ολύμπικ κ.ά.), στο Χίλτον και Κάραβελ, στα ξενοδοχεία Ledra Marriot και Χανδρή.

ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Χαράτσι 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Σκληρό χαράτσι σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους επιβάλλει από την 1η του Γενάρη του 2004 η κυβέρνηση. Με το «μίνι Ασφαλιστικό», το οποίο θα φέρει στη Βουλή τις επόμενες βδομάδες, η κυβέρνηση χαρατσώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με επιπλέον κράτηση 2% για το επικουρικό τους ταμείο (ΤΕΑΔΥ). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι για το σύνολο των αποδοχών τους. Σημειώνεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία οι δημόσιοι καταβάλλουν ένα 3% για την επικουρική τους σύνταξη. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στο βασικό τους μισθό και στο χρονοεπίδομα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαρατσώνει εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, εξασφαλίζει για τους «ημέτερους» του ΠΑΣΟΚ, τη γραφειοκρατική ελίτ των δημόσιων οργανισμών, αυτοτελή σύνταξη με προϋπηρεσία μόνον 8 χρόνων..!

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 24 του «μίνι Ασφαλιστικού» καθορίζεται «κράτηση 2% στις πάσης φύσεως αμοιβές ασφαλισμένων στο Ταμείο πέραν των προβλεπομένων από τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ (σ.σ. δηλαδή πέραν του 3% που ισχύει σήμερα) περιλαμβανομένων και των εξόδων κίνησης και οδοιπορικών, με εξαίρεση τις καταβαλλόμενες για εκτός έδρας μετακινήσεις και όσων εξαιρούνται με ρητή διάταξη νόμου».

Η διάταξη αυτή έχει ανάλογη εφαρμογή και στους συνταξιούχους του Ταμείου για αμοιβές ή αποζημιώσεις που λαμβάνουν από το δημόσιο, με εξαίρεση τα ποσά των συντάξεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αναπροσαρμόζει το ποσοστό της κράτησης.

Επιπλέον η συγκεκριμένη κράτηση επιβάλλεται και στις παροχές εκτός κρατικού προϋπολογισμού με την ονομασία ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, δηλαδή και στις πρόσθετες αμοιβές εφοριακών, τελωνειακών κλπ.

Ενδεικτικό επίσης της γενικότερης αντιασφαλιστικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι και το περιεχόμενο διάταξης που προβλέπει εργασία στο δημόσιο μέχρι ...40 χρόνια. Ετσι, στο ίδιο άρθρο υπάρχει η εξής υπό ψήφιση ρύθμιση: «Το ποσό σύνταξης για όσους παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση 35 ετών, συντάξιμου χρόνου ασφάλισης στο Ταμείο, αυξάνεται κατά 1/50 για κάθε έτος ασφάλισης πέραν των 35 και μέχρι των σαράντα (40) ετών». Και ενώ σήμερα η συγκεκριμένη «αύξηση» μπορεί να φαντάζει σαν το «καρότο» για εργάσιμο βίο, μέχρι και τα 40 χρόνια, είναι σίγουρο ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, ο χρόνος αυτός θα είναι αναγκαίος, για να συμπληρωθεί μια σύνταξη σε ανεκτά όρια.

Τους δικούς της ανθρώπους «βολεύει» προεκλογικά η κυβέρνηση καθώς διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι και αντιπρόεδροι οργανισμών και φορέων μπορούν να εξασφαλίζουν αυτοτελή σύνταξη μετά από 8 χρόνια προϋπηρεσίας στις θέσεις αυτές και μάλιστα προσθετικά.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 19 παρ. 9 προβλέπεται: «Προκειμένου για διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους των Οργανισμών Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας, Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), του ΙΚΑ, του ΤΣΑΥ και του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), αποκτάται δικαίωμα αυτοτελούς σύνταξης με τη συμπλήρωση οκταετούς πλήρους πραγματικής υπηρεσίας προσθετικά στις θέσεις αυτές». Η χορήγηση και το κόστος της δαπάνης απονομής βαρύνει τους Οργανισμούς που υπηρετούν.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ
Εκλογές με αποκλεισμούς...

Η ΔΑΣ καταγγέλλει τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για αποκλεισμό ξενοδοχοϋπαλλήλων από τις εκλογές

Τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, για το γεγονός ότι εμφανίζονται να «τσακώνονται» για τη διεξαγωγή των εκλογών του σωματείου, όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακριβώς αυτές οι παρατάξεις που όντας στη διοίκηση του σωματείου δεν έκαναν κανονικά τις εγγραφές στο μητρώο μελών.

Με ευθύνη και των δύο παρατάξεων, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, εδώ και χρόνια ακολουθείται η ίδια τακτική. Ανάλογα πώς βολεύει την κάθε παράταξη περνάνε ή «ξεχνούν» να περάσουν εργαζόμενους στο μητρώο. Αυτό ακριβώς έγινε και σε αυτές τις εκλογές όπου εργαζόμενοι εδώ και χρόνια στον κλάδο αλλά και νέοι εργαζόμενοι που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο σωματείο, δεν είναι γραμμένοι στο μητρώο του σωματείου και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση, οι δύο συγκεκριμένες παρατάξεις ταυτίζονταν πάντα προς όφελος της εργοδοσίας και σε βάρος των εργαζομένων σιγοντάροντας έτσι να περάσουν αυτά τα μέτρα.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στους «συνδικαλιστές-εργατοπατέρες» που είναι συνένοχοι για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και συνολικά στους εργαζόμενους. Να οικοδομήσουν αγωνιστικό μέτωπο ώστε να ορθώσουν αποτελεσματική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολίτική της κυβέρνησης και στην εργοδοτική αυθαιρεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ