ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε και να υποχωρήσουμε»

Πάντα έτοιμος να αγωνιστεί ο λαός της Κούβας
Πάντα έτοιμος να αγωνιστεί ο λαός της Κούβας
ΑΒΑΝΑ.--

«Ο κύριος Μπους πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε επιθετική ενέργεια ενάντια στην πατρίδα μας, θα συντριβεί, όπως πάντα, από την αξιοπρέπεια, την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα του λαού της Κούβας». Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, απαντά στα τυχόν ερωτήματα που μπορεί να έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων της πολιτικής σκλήρυνσης του εμπάργκο, αλλά και της έντασης της εσωτερικής υπονόμευσης που ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ίσως μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την αδηφάγα και «φονική» μαφία του Μαϊάμι, που είναι κρίσιμη κοινότητα για την επανεκλογή του στην προεδρία, όπως επισημαίνεται και στο κύριο άρθρο της εφημερίδα Granma.

Οσο για τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπους και τίθενται αμέσως σε ισχύ, προκειμένου «να ελευθερωθεί τάχιστα η Κούβα», το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά:

«1. Η δημιουργία της "Επιτροπής για την αρωγή σε μία Ελεύθερη Κούβα", στην οποία προεδρεύουν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ αλλά και ο κύριος Μελκιάδες Μαρτίνες, ένας εκ των εκπροσώπων της κλίκας, της μαφίας του Μαϊάμι που βρίσκονται στην κυβέρνηση Μπους, έχει ως κύριο και πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση του εμπάργκο, της υπονόμευσης και τελικά της εξυπηρέτησης του σκοπού ανατροπής της κουβανικής επανάστασης.

2. Την αύξηση των παράνομων μεταδόσεων του Ράδιο και της τηλεόρασης Μαρτί, καθώς και των υπονομευτικών ενεργειών ενάντια στην Κούβα.

3. Την ενίσχυση των πιέσεων σε διεθνές επίπεδο με στόχο την πλήρη απομόνωση της πατρίδας μας.

4. Το νέο κύμα κατασταλτικών μέτρων κατά των Αμερικανών πολιτών που επιθυμών και προσπαθούν να ταξιδέψουν στην Κούβα.

Οπως πάντα, αλλά και σε αυτή τη νέα διατριβή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδεικνύει την απαράμιλλη δέσμευσή του για τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής του εμπάργκο»... αλλά και της εμμονής της αμερικανικής κυβέρνησης... «να καταστρέψουν το παράδειγμα της κουβανικής επανάστασης».

Συνεπώς δεν απομένει τίποτα περισσότερο για την Κούβα, που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επιθυμεί πάντα ισότιμες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών παρά να «καταδικάσει ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης τις νέες προκλήσεις και το σχέδιο ανατροπής της κουβανικής επανάστασης», ενώ διαβεβαιώνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «η "μετάβαση" που ονειρεύονται ο Μπους και οι οπαδοί του, της μαφίας του Μαϊάμι, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ στην Κούβα. Η πατρίδα μας είναι σε μετάβαση, ναι, αλλά μια μετάβαση στο πλαίσιο της επανάστασης, για μία κοινωνία πιο δίκαιη, μία κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα στην πλήρη ανάπτυξη που μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να προσφέρει». Οι επιθετικές ενέργειες, αλλά και η αλαζονεία που εκδηλώνεται εκ μέρους των ιμπεριαλιστών, δε φοβίζουν κανένα. Οπως δε φόβισαν 44 ολόκληρα χρόνια. «Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε και να υποχωρήσουμε», τονίζεται τέλος και ως τρόπος αντιμετώπισης της νέας και πιο μεγάλης πρόκλησης εκ μέρους των ΗΠΑ «εμείς αντιπαραθέτουμε την ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αρχές μας, στην ισχυροποίηση της επανάστασης, στο σοσιαλισμό, στο Φιντέλ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Εντός του επόμενου χρόνου η σαουδαραβική ηγεσία αποφάσισε να προχωρήσει, για πρώτη φορά, στη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών με στόχο «τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια». Στόχος είναι να έχει εκλεγεί τουλάχιστον το 50% των Δημοτικών Συμβουλίων.

ΜΟΣΧΑ.-- Εννέα Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους αυτονομιστές στην Τσετσενία.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών έκλεισαν χτες με τα οχήματά τους αρτηρία στα ισπανο-γαλλικά σύνορα απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν χτες πέντε διευθυντικά στελέχη της εταιρίας «Jipangu» με την κατηγορία πως η προσπάθειά τους να πωλήσουν στη ΛΔ Κορέας τρακτέρ, «που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εκτοξευτήρες πυραύλων»(!), παραβίαζε το νόμο περί εξαγωγών...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δικαστήριο της Τζακάρτα καταδίκασε χτες σε 20ετή ποινή κάθειρξης τον Ινδονήσιο Αμπντούλ Τζαμπάρ, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή του σε βομβιστικές επιθέσεις κατά της κατοικίας του πρέσβη των Φιλιππίνων και κατά χριστιανικών ναών.

ΜΠΕΜΠΕΝΤΖΑ.-- Εντονα αντιδρούν οργανώσεις αγροτών του κεντροαφρικανικού Τσαντ εξαιτίας του σχεδίου της κυβέρνησης και της πολυεθνικής ΕΞΟΝΜΟΜΠΙΛ να καταστρέψουν μεγάλες φυτείες μάνγκο και βοσκοτόπια για την περαιτέρω εκμετάλλευση των πλούσιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας. Τα «δικαιώματα» της ΕΞΟΝΜΟΜΠΙΛ πηγάζουν απ' τη συμμετοχή της σε κονσόρτσιουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατασκευή υπόγειου δικτύου πετρελαιαγωγών μήκους 1.070 χιλιομέτρων.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Χάρη στον πρώην σύμμαχό του (και «συνεταίρο» του στο πραξικόπημα ισλαμιστών του 1989) Χασάν Αλ Τουραμπί έδωσε χτες ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, στο πλαίσιο τακτικών κινήσεων που κάνει τους τελευταίους μήνες για τον αποχαρακτηρισμό του κράτους του ως «παρία» απ' τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ...

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Τη σύσταση του πρώτου εθνικού Εφετείου της Νέας Ζηλανδίας προς αντικατάσταση του αντίστοιχου βρετανικού αποικιοκρατικού θεσμού, που λειτουργεί εδώ και 164 χρόνια με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός Χέλεν Κλαρκ. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, όπου η παράταξη της πρωθυπουργού έχει πλειοψηφία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους τύπου «Utva-75» με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πιλότου και ενός επιβάτη προκάλεσαν οι ριπές όπλων σε προχτεσινό μεταγαμήλιο γλέντι στο χωριό Ράτινα (160 χλμ. δυτικά του Βελιγραδίου)...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΟΗΕ - ΝΑΤΟ
Επίκειται «επέκταση» της κατοχής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πληροφορίες από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έφεραν το Συμβούλιο Ασφαλείας να «συμφωνεί κατ' αρχήν» με την πρόταση του ΝΑΤΟ για «επέκταση» της αποστολής της ISAF, της δύναμης «προστασίας» της Καμπούλ, και εκτός αυτής. Σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, αναμενόταν να περάσει, μάλιστα, σχετική απόφαση, το βράδυ της Δευτέρας. Αλλες εκτιμήσεις --π.χ. από το «Radio Free Europe» -- μετέθεταν τη λήψη απόφασης ως και τα τέλη Οκτώβρη.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ (που έχει καταλήξει σε συμφωνία από τις 6 Οκτώβρη) κάνουν λόγο για αποστολή γερμανικής δύναμης έως και 450 ανδρών στην Κουντούζ και σταδιακά σε άλλες οκτώ επαρχιακές πόλεις.

Στο μεταξύ, η εκεχειρία ανάμεσα στις δυνάμεις του Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και του Ατα Μοχάμεντ στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ διατηρούνταν χτες, παρά κάποιες «σποραδικές» παραβιάσεις. Ακόμη, στην Καμπούλ, 350 απολυθέντες από το υπουργείο Αμυνας διαδήλωσαν έξω από το προεδρικό παλάτι του Χαμίντ Καρζάι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργού Φαχίμ, που κατήγγειλαν ότι δημιουργεί «κλίκα Τατζίκων» και πρώην μουτζαχεντίν. Τέλος, εξακολουθούσαν να διαφεύγουν 41 Ταλιμπάν που απέδρασαν από φυλακή στην Κανταχάρ το βράδυ της Παρασκευής.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σχέδια εγκατάστασης αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας

ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν πυραύλους τύπου «Πάτριοτ» σε Βουλγαρία και Ρουμανία ενάντια σε μια «πιθανή επίθεση» από το Ιράν, ανέφερε σε κυριακάτικο δημοσίευμά της η μεγάλη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ» (Εργασία).

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, που επικαλείται υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη, το αντιπυραυλικό σύστημα ενδέχεται να εγκατασταθεί στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στα βουνά της Ροδόπης στη νότια Βουλγαρία. Ερωτηθείς για αυτή την εξέλιξη ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Νικολάι Σβινάροφ, έσπευσε να δηλώσει πως «για τη Βουλγαρία θα ήταν ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ενταχτεί σε τέτοιο σύστημα που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της εθνικής ασφάλειας και θα προσεγγίσει τη χώρα στις προηγμένες τεχνολογίες αντιπυραυλικής άμυνας»...

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΕΔ της Βουλγαρίας Νικόλα Κόλεφ, διευκρίνισε ότι στη Βουλγαρία πιθανώς δεν πρόκειται να εγκατασταθούν τα ίδια τα αντιπυραυλικά συγκροτήματα αλλά ειδικά ραντάρ για εντοπισμό των στόχων και καθοδήγηση των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Τέλος, στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης η «Τρουντ» επίσης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη συστήματος τηλεοπτικής παρακολούθησης της ευαίσθητης περιοχής, ακτίνας δέκα χιλιομέτρων, γύρω από τον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι». Τα σχετικά έργα θα ανατεθούν στην αμερικάνικη εταιρία «Sandia Corporation National Laboratories».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ