ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στους Ευρωπαίους εργαζόμενους ο «λογαριασμός» του Ιράκ

Για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ θα πάνε 200 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε την εξάρτηση από τις ΗΠΑ όσον αφορά στην κατοχή του Ιράκ, και την κλιμάκωση των πιέσεων κατά του Ιράν, κήρυξε την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος και «προετοίμασε» την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (16/17 Οκτώβρη). Και τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, συμφώνησαν στην παροχή «κοινοτικής» ενίσχυσης «200 εκατ. ευρώ» από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την «ανοικοδόμηση του Ιράκ», ανεξάρτητα από την επιπλέον «ανθρωπιστική βοήθεια», που θα προσφέρει κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά στη «συνδιάσκεψη δωρητών» που συνέρχεται στην Μαδρίτη στις 23/24 Οκτώβρη.

Πρόκειται για λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων, που θα «ενισχύσουν» την αμερικανο-βρετανική κατοχή του Ιράκ. Οπωσδήποτε έχει την πολιτική του σημασία το γεγονός ότι θα δοθούν ως «κοινοτική» ενίσχυση, δηλαδή με ομοφωνία από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη. Η απόφαση έχει μεγαλύτερη σημασία από το «συμβολικό» ποσό.

Παρ' όλα αυτά, η διάσταση απόψεων για την ευρωπαϊκή στάση έναντι της κατοχής του Ιράκ επιβεβαιώθηκε και στο χτεσινό Συμβούλιο, αφού η Βρετανία και η Ισπανία απαιτούσαν αύξηση του ποσού. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ότι «η κατάσταση στο Ιράκ έχει καλυτερεύσει κατά πολύ μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν» (!!!) καλώντας τους «εταίρους» στην ΕΕ να συμμετάσχουν ενεργά στη δημιουργία ενός Σώματος «αστυνομίας από 40.000 και 400 δικαστήρια». Τη Βρετανία υποστήριξαν η Ισπανία και η Πολωνία που συμμετείχε στο Συμβούλιο στα πλαίσια του Ευρωσυντάγματος.

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν ότι η συνεισφορά θα εξαρτηθεί από τη «βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας». Προς το παρόν αποδέχτηκαν την «κοινή» βοήθεια των 200 εκατ. ευρώ, ύστερα από πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου Βρετανού Κρις Πάτεν. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο «ενημέρωσε» τους συναδέλφους του στο Λουξεμβούργο και για το νέο αμερικανικό ψήφισμα για το Ιράκ στον ΟΗΕ, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του (!!!). Αρκέστηκε στη δήλωση ότι η Βρετανία και η Ισπανία «θα λάβουν υπόψη τις ανησυχίες» των δύο άλλων ευρωπαϊκών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γαλλίας και της Γερμανίας (...).

Εναντίον του Ιράν επαναλήφθηκε μια ανακοίνωση «δυσαρέσκειας» για την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με στόχο, πάντα, την εμπλοκή της Τεχεράνης στο αμερικανικό αγκίστρι περί «πυρηνικών» και «όπλων μαζικής καταστροφής».

Για τη Μ. Ανατολή η ΕΕ δεν έχει λόγο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι δήλωσε την Κυριακή από το Κάιρο όπου υπογράφηκε συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου, ότι είναι «απογοητευτικό» που «δεν ασκείται καμία πίεση από πλευράς των ΗΠΑ επί των πρωταγωνιστών, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί ο οδικός χάρτης για τη Μ. Ανατολή» και ότι «ο οδικός χάρτης δεν μπορεί να θεωρηθεί νεκρός, γιατί απλούστατα δε γεννήθηκε ποτέ». Οσον αφορά στην ΕΕ, ο Ρ. Πρόντι ομολόγησε ανοιχτά ότι «δεν αναστέλλουμε, βέβαια, τη δράση μας, αλλά, σήμερα, αντιλαμβανόμαστε τα όριά της».

Οσον αφορά την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου του ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ και οι 10 ομόλογοί τους των υπό ένταξη νέων κρατών - μελών, έκαναν χτες μια πρώτη διερευνητική συζήτηση επί των προτάσεων της Ιταλικής Προεδρίας για τις αλλαγές στις «προτάσεις Ζισκάρ ντ' Εστέν». Η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ προτείνει την «υπόθεση» για ένα «νομοθετικό Συμβούλιο της ΕΕ» που απορρίπτεται από την πλειοψηφία των κρατών - μελών, τον αριθμό των Συμβουλίων Υπουργών και το ζήτημα της προεδρίας τους.

Θίχτηκαν, για πρώτη φορά, κεκλεισμένων των θυρών και τα «καυτά» ζητήματα του μελλοντικού «ΥΠΕΞ της ΕΕ» καθώς και η δομή και η λειτουργία της μελλοντικής Κομισιόν. Η πρώτη ένδειξη για το πού θα στραφεί η διαπραγμάτευση για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ, θα δοθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αφού το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλο το πρωί της προσεχούς Πέμπτης.

Στην Αθήνα ο Κόλιν Πάουελ

Στην Αθήνα στις 22 του μηνός θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου, προσφέροντάς του «πόντους» στο εσωκομματικό παιχνίδι που υπογείως εξελίσσεται στο κυβερνών κόμμα. Ο Ελληνας υπουργός είχε προσκαλέσει τον Αμερικανό ομόλογό του πριν μερικές βδομάδες στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα περάσει από την Ελλάδα, προερχόμενος από ταξίδι του στην Απω Ανατολή και στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κόλιν Πάουελ τοποθέτησε στην ατζέντα του την Αθήνα, καθώς στις 23 του μηνός θα συνεχίσει το ταξίδι του δυτικά, για τη Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των «δωρητών» για το Ιράκ.

Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη Πάουελ δε συνδέεται με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα μια μέρα νωρίτερα. Παρ' όλα αυτά οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, όπως συμβαίνει συνήθως, θα βρεθούν στην ατζέντα της συζήτησης του Κ. Πάουελ στην Αθήνα. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιράκ και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια να «δείξουν» στον Αμερικανό υπουργό ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι όσο ήρεμη φαίνεται...

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

Σήμερα, Τρίτη 14/10:

  • Στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» με τον Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή
  • Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο στο Πεδίον του Αρεως με τη βουλευτή Λιάνα Κανέλλη στις 9.30 π.μ.
  • Στις 8 π.μ. στο ΙΚΑ Γαλατσίου ο Γιάννης Πάσουλας, στέλεχος του ΚΚΕ
  • Στις 4 μ.μ. στα ΙΕΚ Μπραχαμίου, ΙΕΚ Ηλιούπολης, Απογευματινό ΤΕΕ Ηλιούπολης, με το Γιώργο Δάφνη, στέλεχος της ΚΝΕ
  • Στις 7 μ.μ. στα εμπορικά της Ερμού, με τον Νίκο Σφάντο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο, Τετάρτη:

  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στη Νέα Φιλαδέλφεια στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, με τον Μήτσο Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην Καισαριανή, στο Δημαρχείο, με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στον Ταύρο, στο φουαγιέ του λυκείου Ταύρου, με τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους (μετρό Πανόρμου) με τον Αντώνη Σκυλλάκο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή
  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση γυναικών στο «Γαλαξία», στην πλατεία Ν. Σμύρνης, με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στις 8 π.μ. στον ΟΤΕ (Βικτώρια) με τον Γιάννη Πάσουλα, στέλεχος του ΚΚΕ
  • Στις 7 π.μ. στη ΔΕΗ Καλλιθέας με τον Κώστα Μπότση, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ
  • Στις 2 μ.μ. στο «Μαρινόπουλο» Χαλανδρίου, με την Αιμιλία Παλαβού, στέλεχος της ΚΝΕ.
Στον Πειραιά

Σήμερα, Τρίτη 14 του Οκτώβρη

  • Στα μηχανουργεία στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ
  • Στους εργαζόμενους στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά, στις 5.30 μ.μ., με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ καθώς και στα Μανιάτικα
  • Στους εργαζόμενους στο λούνα παρκ «Aλλού» στο Ρέντη, το απόγευμα, με τον Μιχάλη Νουφαρίτση, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ
  • Σύσκεψη εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού, στα γραφεία της ΚΟ Ταξιάρχη, στις 7 μ.μ.

Αύριο, Τετάρτη 15 του Οκτώβρη

  • Στα καράβια της ακτοπλοΐας, στις 6 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ
  • Στην περιοχή της Νεάπολης Νίκαιας, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ
  • Συγκέντρωση της ΚΟ Ταξιάρχη Κορυδαλλού στην πλατεία Μερκάτη, στις 7 μ.μ., με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
  • Σύσκεψη γυναικών στη Δραπετσώνα, στην ταβέρνα «Αθηνά», στις 7 μ.μ., με τη Ρούλα Καλογερόγιαννη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ
  • Σύσκεψη οικοδόμων στη Δραπετσώνα, στα γραφεία της ΚΟ, στις 7 μ.μ., με τον Ανδρέα Ζαζόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ
  • Σύσκεψη νέων μεταλλεργατών, στα Γραφεία της ΚΟΠ, στις 7 μ.μ., με τον Θανάση Παναγιωτόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
Στην Εύβοια

-- Εκδήλωση με θέμα «Η δράση του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου στο εμπόριο και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, αύριο, Τετάρτη 15/10, στις 7 μ.μ. στο Επιμελητήριο Εύβοιας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εξελίξεις στην οικονομία από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Τη Δευτέρα 20 του Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά πλατιά εκδήλωση - συζήτηση της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων». Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ